Στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο θα εγκατασταθεί το ρωσικό σύστημα αεράμυνας που έχει προμηθευτεί η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak.
Τα τμήματα του συστήματος, τα οποία άρχισε να παραλαμβάνει η Τουρκία από το περασμένο φθινόπωρο, συναρμολογούνται στην αεροπορική βάση Μουρτέντ της Άγκυρας και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, γίνονται ήδη δοκιμές παρουσία ειδικών από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν. Είχε προηγηθεί εκπαίδευση Τούρκων χειριστών του συστήματος στη Ρωσία.
Στο δημοσίευμα υπενθυμίζονται αναφορές του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι το αντιαεροπορικό σύστημα θα είναι ενεργό εντός του Απριλίου, μεταφέροντας την εκτίμηση ότι όλες οι σχετικές προετοιμασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.
Η προμήθεια του συστήματος S-400 από την Τουρκία έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι η Τουρκία, καθώς τίθεται θέμα ασφαλείας για τις συμμαχικές αεροπορικές επιχειρήσεις επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο η Ρωσία να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούν μαχητικά αεροσκάφη χωρών-μελών της Συμμαχίας.
Η επιμονή του Τούρκου προέδρου στην προμήθεια του συστήματος είχε προκαλέσει την αντίδραση της Ουάσινγκτον, η οποία, τελικά, επέβαλε κυρώσεις κατά της Άγκυρας.
Με το ξέσπασμα, προ ημερών, της κρίσης στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην επαρχία Ιντλίμπτης βορειοδυτικής Συρίας, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέιμς Τζέφρι, συζητούσε στην Άγκυρα το ενδεχόμενο να μεταφερθούν στην Τουρκία τα αντίστοιχα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας Patriot.
ΕΕ σε Άγκυρα: Νέα χρηματοδότηση για το προσφυγικό αν τηρήσετε τη συμφωνία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να παράσχει ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην επικράτειά της, όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων, Γιοχάνες Χαν.
Η οικονομική ενίσχυση ενδέχεται να είναι μικρότερη από αυτή που προσφέρθηκε προηγουμένως, σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα πως η εκταμίευσή του θα εξαρτηθεί από τη συμμόρφωση της Άγκυρας στην μεταναστευτική συμφωνία.
«Πολλά σχολεία, νηπιαγωγεία και νοσοκομεία για τους πρόσφυγες έχουν ήδη κατασκευαστεί και δεν χρειάζεται να ξαναχρηματοδοτηθούν. Η απαίτηση, ως εκ τούτου, είναι πολύ χαμηλότερη», δήλωσε ο Χαν στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν «επί της αρχής έτοιμη να παράσχει επιπλέον βοήθεια για την υποστήριξη των προσφύγων στην Τουρκία» μόνο εάν η Άγκυρα τερματίσει τις «πολιτικές της εκβιασμού» απειλώντας να στείλει περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπλήρωσε.
Το προσφυγικό αποτελεί σημείο δριμείας κόντρας μεταξύ των δύο πλευρών, ιδίως από την περίοδο που ξεκίνησε η μαζική προσέλευση προσφύγων και μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Την Παρασκευή η Άγκυρα άσκησε δριμεία κριτική στην Ένωση, απαντώντας στην κριτική της Ε.Ε. περί «χρησιμοποίησης, από την Τουρκία, της μεταναστευτικής πίεσης για πολιτικούς σκοπούς».
Συγκεκριμένα, η Τουρκία κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως πολιτικό εργαλείο και επιτρέπει να «ποδοπατάται» το διεθνές δίκαιο.
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σημειώνει ότι η στήριξη που παρέχει η ΕΕ στην Ελλάδα στην προσπάθεια να σταματήσει τη διέλευση των μεταναστών από τα σύνορα δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι επιτρέπουν να παραβλέπονται οι δικοί τους νόμοι και οι δικές τους αξίες.