
Την επιτάχυνση της εγκαθίδρυσης ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα για την εξυπηρέτηση και τον ανεφοδιασμό των γεωτρύπανων και όλων των πλοίων της που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο αποφάσισε η Άγκυρα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του sigmalive.com στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak, η Τουρκία μελετά δύο επιλογές για την εγκαθίδρυση της ναυτικής βάσης. Είτε στην Αμμόχωστο (Gazimağusta), είτε στο Τρίκωμο (Iskele). Όπως αναφέρεται, μόλις γίνει η επιλογή, έπειτα θα επιταχυνθούν οι εργασίες κατασκευής της βάσης, προκειμένου να αρχίσει να εξυπηρετεί το γεωτρύπανο Γιαβούζ, που βρίσκεται ήδη στα νότια του νησιού για γεωτρήσεις, αλλά και τα ερευνητικά πλοία Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά και Ορούτς Ρέις.
“Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στη Λιβύη, οι ανάγκες για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αυξημένη κινητικότητα στην περιοχή, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει την Τουρκία σε νέες αναζητήσεις”, σχολιάζει η Yeni Safak.
Η έντονη παρουσία ξένων δυνάμεων στην περιοχή, όπως των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Γαλλίας και ειδικά οι προσπάθειές τους να αποκτήσουν στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο ήταν η αιτία για την Τουρκία να κινητοποιηθεί ακόμη περισσότερο τώρα, όπως σημειώνεται στην τουρκική εφημερίδα.
Οι πρώτες επαφές της Τουρκίας σχετικά με τη δημιουργία ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο. “Η βάση logistics θα δώσει ένα σαφές μήνυμα στις χώρες που στρέφονται κατά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο”, καταλήγει το δημοσίευμα.
Λωρίδα της Γάζας: Νέοι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού και ανησυχία
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα νέους βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων της Χαμάς στηΛωρίδατης Γάζαςσε αντίποινα για τα μπαλόνια με εμπρηστικούς μηχανισμούς που απελευθερώνονται από τον παλαιστινιακό θύλακο προς την κατεύθυνση του Ισραήλ.
«Μαχητικά αεριωθούμενα, στρατιωτικά αεροπλάνα και άρματα μάχης έβαλαν στόχο στρατιωτικές θέσεις της Χαμάς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας περιλαμβανομένων «υπόγειων υποδομών», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε σύντομη ανακοίνωσή του.
Το Ισραήλ βομβαρδίζει σχεδόν καθημερινά τη Γάζα από τις 6 Αυγούστου, έπειτα από τις εκτοξεύσεις ρουκετών και τα μπαλόνια με εκρηκτικούς μηχανισμούς που προέρχονται από το παλαιστινιακό έδαφος.
Στις επιθέσεις αυτές οφείλονται δεκάδες πυρκαγιές στο Ισραήλ που έχουν κάψει καλλιέργειες και θαμνώδεις εκτάσεις.
Το εβραϊκό κράτος επιβάλλει εδώ και πάνω από δέκα χρόνια αποκλεισμό στη Γάζα, όπως λέει για να περιορίσει την Χαμάς, το ισλαμιστικό κίνημα που ελέγεχει αυτό το παλαιστινιακό έδαφος.
Το Ισραήλ έχει επίσης κλείσει το Κερέμ Σαλόμ, σημείο εισόδου εμπορευμάτων και καυσίμων για τον θύλακο, κάτι που έχει συμβάλει στο κλείσιμο του μοναδικού τοπικού σταθμού παραγωγής ενέργειας.
Χαρακτηρίζοντας αυτό το τελευταίο μέτρο του Ισραήλ «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», η Χαμάς κάλεσε χθες, Δευτέρα, με ανακοίνωσή της τους διεθνείς οργανισμούς και «αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις στην περιοχή» να «σπάσουν τη σιωπή τους για να βάλουν τέλος» στον αποκλεισμό.
Αυτές οι νέες εχθροπραξίες σημειώνονται μετά τη χθεσινή επίσκεψη στο Ισραήλ του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος πραγματοποιεί πενθήμερη περιοδεία στη Μέση Ανατολή με άξονα τη συμφωνία εξομάλυνσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και ενώ ο Ντόμινικ Ράαμπ, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ.
Ο Ράαμπ πρόκειται να συναντήσει σήμερα εκεί τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και στη συνέχεια τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα.
Η Χαμάς υπογράμμισε επίσης χθες, Δευτέρα, πως η «εξομάλυνση» των σχέσεων με το Ισραήλ συμβάλλει «στη συνέχιση των εγκλημάτων και των παραβιάσεων» εναντίον των Παλαιστινίων.
Μαζικές συγκεντρώσεις στη Λευκορωσία
Ακόμη μία μαζική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (23 Αυγούστου) στην πρωτεύουσα του Μινσκ στη Λευκορωσία, με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Λουκασένκο.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ανεξαρτησίας νωρίς το απόγευμα και στη συνέχεια, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο.
Πάνω από 200.000 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση, ενώ την ίδια ώρα ανθρώπινη αλυσίδα 30 χιλιομέτρων δημιούργησαν κάτοικοι της Λιθουανίας ως ένδειξη υποστήριξης.
Άλλες χώρες, όπως η Πολωνία και η Ουκρανία, πραγματοποιούν συγκεντρώσεις με τη σημαία της Λευκορωσίας για να δείξουν την αλληλεγγύη τους προς τους διαδηλωτές.