Wimbledon: Η Σβιτολίνα πέταξε εκτός ημιτελικών την Σβιόντεκ, στις τέσσερις και η Βοντρούσοβα * Η Σεμένια δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Elina Svitolina image stock éditorial. Image du york - 133170609

AP

Η Σβιόντεκ γνώρισε την ήττα από τη Σβιτολίνα με 2-1 σετ και αποκλείστηκε από τα ημιτελικά του Wimbledon ενώ η Βοντρούσοβα επικράτησε της Πέγκουλα επίσης με 2-1 σετ και πέρασε στην τετράδα του τουρνουά.

Poland's Iga Swiatek plays a shot against Claire Liu of the U.S. during their second round match of the French Open tennis tournament at the Roland Garros stadium in Paris, Thursday, June 1, 2023. (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του Wimbledon στις γυναίκες αποκλείστηκε στα προημιτελικά. Ο λόγος για την Ίγκα Σβιόντεκ που γνώρισε την ήττα από την Ελίνα Σβιτολίνα η οποία πραγματοποίησε ονειρική εμφάνιση και επικράτησε με 2-1 σετ (7-5, 6-7, 6-2) και προκρίθηκε στα ημιτελικά.

Νωρίτερα η Μαρκέτα Βοντρούσοβα ήταν η πρώτη που εξασφάλιζε την είσοδο της στην τετράδα μετά την επικράτηση της επί της Τζέσικα Πέγκουλα επίσης με 2-1 σετ (6-4, 2-6, 6-4).

Σβιτολίνα και Βοντρούσοβα που πήραν την πρόκριση στους πρώτους προημιτελικούς των γυναικών θα βρεθούν αντιμέτωπες στα ημιτελικά.

 

Η Σεμένια δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτωνΗ Κάστερ Σεμένια αποδείχθηκε πολύ… γρήγορη για γυναίκα! - Onsports.gr

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δικαίωσε την Κάστερ Σεμένια στην χρόνια διαμάχη της με την παγκόσμια ομοσπονδία στίβου και το CAS.

Η Νοτιοαφρικανή πρωταθλήτρια είδε το Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάνης να απορρίπτει το αίτημά της με το οποίο ζητούσε να πέσει ο κανονισμός ο οποίος προβλέπει πως οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, θα πρέπει να τα ρίξουν ώστε να μπορέσουν να αγωνιστούν.

Μετά την απόρριψη της έφεσής της, κινήθηκε σε πολιτικό δικαστήριο, το οποίο με απόφασή του δικαιώνει την πρωταθλήτρια των 800 μέτρων, η οποία πλέον μπορεί να ονειρεύεται την παρουσία της στο Παρίσι το 2024.

Με ψήφους 4-3 η Σεμένια δικαιώθηκε η πρωταθλήτρια των ημιαποστάσεων μετά από χρόνια δικαστικών αγώνων. Η Παγκόσμια ομοσπονδία στίβου την υποχρέωνε να κάνει ορμονοθεραπείες για να της επιτρέψει να αγωνίζεται στα 800 μέτρα, κάτι που η ίδια αρνήθηκε και αποφάσισε να το κυνηγήσει μέχρι τέλους. Το δικαστήριο στο Στρασβούργο την δικαίωσε, καθώς έκρινε πως από το CAS και το σκεπτικό της απόφασης, υπάρχει παραβίαση δύο Αρθρων (13 και 14, μαζί με το άρθρο 8) περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το δικαστήριο επέβαλε και 60.000 ευρώ αντίτιμο στο CAS, το οποίο καλείται να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα της εξέτασης της υπόθεσης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι εμπλεκόμενες πλευρές (CASWorld Athletics) δεν είχαν δώσει επαρκής λεπτομέρειες για την διαδικασία και τις συνέπειες της θεραπείας που της ζητούσαν να υποβληθεί, ούτε είχε διασφαλιστεί η αποτελεσματική εξέταση των καταγγελιών της από το CAS. Επίσης, θεωρεί πως η απόφαση να απορριφθεί η έφεσή της βγήκε βιαστικά, ενώ διακυβεύονται πολλά για την επαγγελματική της πορεία. Έκρινε πως θα έπρεπε να έχει επανεξεταστεί η υπόθεση επίσης, αλλά δεν της έδωσαν το δικαίωμα για να γίνει αυτό.

Η αντίδραση της Παγκόσμιας ομοσπονδίας

H απόφαση από το Στρασβούργο δεν άρεσε στην Παγκόσμια ομοσπονδία, η οποία αντέδρασε λέγοντας ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει τον κανονισμό της, καθώς δεν βρίσκει τον λόγο να το κάνει αυτή τη στιγμή.

Δικαιολογεί την στάση της με το ότι οφείλει να σεβαστεί την απόφαση του Ελβετικού δικαστηρίου και με αφορμή την απόφαση του Στρασβούργου, θα συνεργαστούν ώστε να δουν ποια είναι τα επόμενα νομικά βήματα που θα ακολουθήσουν. Μέχρι τότε, όπως τονίζουν στην επίσημη τοποθέτησή τους, ο κανονισμός για τις ορμονοθεραπείες θα παραμείνει σε ισχύ.

«Η World Athletics παρατηρεί την απόφαση του βαθιά διχασμένου (ψήφοι 4-3 υπέρ της Σεμένια) Τμήματος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ). Επιμένουμε στην άποψη ότι οι κανονισμοί DSD είναι ένα απαραίτητο, εύλογο και αναλογικό εργαλείο για την προστασία του θεμιτού ανταγωνισμού στον γυναικείο αθλητισμό, όπως διαπίστωσαν τόσο το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο όσο και το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, μετά από λεπτομερή αξιολόγηση των αποδεικτικών στοιχείων. Η υπόθεση σχηματίστηκε κατά της Ελβετίας και όχι κατά του Παγκόσμιου Στίβου. Θα επικοινωνήσουμε με την Ελβετική Κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα και, λαμβανομένων υπόψη των έντονων αντικρουόμενων απόψεων στην απόφαση, θα την ενθαρρύνουμε να ζητήσει παραπομπή της υπόθεσης στο Τμήμα Μείζονος Συνθήκης του ECHR για τελική και οριστική απόφαση. Στο μεταξύ, οι ισχύοντες κανονισμοί DSD, που εγκρίθηκαν από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Στίβου τον Μάρτιο του 2023, θα παραμείνουν σε ισχύ».