
Μια ηλικιωμένη κάτοικος αντιδρά καθώς πλησιάζει η πυρκαγιά στο σπίτι της στο χωριό Γούβες, στο νησί της Εύβοιας, Ελλάδα. Φωτογραφία: Bloomberg/Getty Images
Περισσότεροι από 2.600 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής από την Εύβοια, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας, σε έναν στόλο σκαφών, με ηλικιωμένους και ανίκανους να αναγκάζονται τη νύχτα της Κυριακής να αναζητήσουν καταφύγιο σε πορθμεία ή να κοιμηθούν σε ξαπλώστρες στην παραλία. Αυτά αναφέρει η βρετανική εφημερίδα TheGuardian με ένα θέμα που σοκάρει με την φωτογραφία ηλικιωμένης γυναίκας να οδύρεται με φόντο το καμένο χωριό της στην Εύβοια (Getty Images)
Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πολλαπλές πυρκαγιές που είχαν σβήσει προηγουμένως αναζωπυρώθηκαν στην Εύβοια και κινούνταν με ταχύτητα προς ακόμη περισσότερα χωριά και την πόλη των 7.000 κατοίκων της Ιστιαίας.
Οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει μεγάλες περιοχές στη νότια Ευρώπη καθώς η περιοχή αντέχει στον πιο ακραίο καύσωνα της εδώ και τρεις δεκαετίες. Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Ιταλία, με πολλούς ακόμη τραυματίες. Τεράστιες πυρκαγιές καίνε επίσης σε ολόκληρη τη Σιβηρία στη βόρεια Ρωσία εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Ένας Ρώσος παρατηρητής καιρού δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι δασικές πυρκαγιές που καταστρέφουν τη Σιβηρία επιδεινώνονταν καθώς οι δορυφορικές εικόνες της Nasa έδειχναν καπνό από καμένα δάση να ταξιδεύουν 3.800 μίλια (3.000 χιλιόμετρα) για να φτάσουν στον βόρειο πόλο, χαρακτηρίζοντάς τον «πρώτο στην καταγεγραμμένη ιστορία».
Το ινστιτούτο παρακολούθησης του καιρού Rosgidromet δήλωσε ότι σχεδόν 3,4 εκατομμύρια εκτάρια καίγονται στη Γιακουτία, τη μεγαλύτερη και ψυχρότερη περιοχή της Ρωσίας, η οποία βρίσκεται στην κορυφή του μόνιμου παγετού. Η δασική υπηρεσία της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι φετινές πυρκαγιές έχουν καταστρέψει περισσότερα από 14 εκατομμύρια εκτάρια, καθιστώντας τη δεύτερη χειρότερη σεζόν πυρκαγιάς από το τέλος του αιώνα.
Η Ελλάδα γνώρισε ένα κυλιόμενο καλοκαίρι καύσωνα με παρατεταμένες και άνευ προηγουμένου περιόδους θερμοκρασιών άνω των 45 βαθμών Κελσίου. Οι ελπίδες για μια ανάπαυλα μετά από μια πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο ήταν βραχύβια, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι η χώρα θα επιστρέψει σε καύσωνα από τη Δευτέρα, με τους ανέμους να ενισχύονται επίσης.
Οι πυροσβέστες που υποστηρίζονται από ενισχύσεις από 22 έθνη προσπαθούσαν τη Δευτέρα να σβήσουν τις αναζωπυρωμένες πυρκαγιές στη νότια Πελοπόννησο, την ανατολική Μάνη και την Κρήτη, καθώς οι αξιωματούχοι της πρωτεύουσας, της Αθήνας, που καταστράφηκαν από τις πλέον σβησμένες φλόγες στα βόρεια της, άρχισαν να εκτιμούν τις ζημιές Ε
Τουλάχιστον 300 σπίτια εκτιμάται ότι έχουν καταστραφεί από τις φλόγες, οι οποίες έσπασαν επίσης αμέτρητους αριθμούς επιχειρήσεων, αγροκτημάτων και δασικών εκτάσεων. Στην Εύβοια, περισσότερα από 50.000 εκτάρια πευκοδάσους είχαν πάρει φωτιά, ενώ η καταστροφή στην Πελοπόννησο περιγράφεται ως ανυπολόγιστη.
Οι ελληνικές δυνάμεις πυρόσβεσης έχουν ξεπεραστεί σαφώς, με αποτέλεσμα δύο δωδεκάδες χώρες να στείλουν βοήθεια. Εννέα αεροπλάνα, σχεδόν 1.000 πυροσβέστες και 200 οχήματα έχουν αποσταλεί στην Ελλάδα από τη Γαλλία, την Κύπρο, τη Σουηδία, την Ισπανία, την Κροατία, την Τσεχία, τη Σερβία και τη Ρουμανία, με τη Γερμανία, την Πολωνία, την Αυστρία και τη Σλοβακία να κάνουν περαιτέρω προσφορές για βοήθεια το Σαββατοκύριακο.
Βολές κατά της κυβέρνησης
«Κινητοποιούμε μία από τις μεγαλύτερες κοινές επιχειρήσεις πυρόσβεσης στην Ευρώπη, καθώς πολλαπλές πυρκαγιές πλήττουν πολλές χώρες ταυτόχρονα», δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για τη διαχείριση κρίσεων, Γιάνες Λενάρτσιτς. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε το Σάββατο ότι στέλνει επίσης πυροσβέστες για να βοηθήσουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση των τεράστιων πυρκαγιών.
Στην Αθήνα, αναφέρει ο Guardian, η κεντροδεξιά διοίκηση Μητσοτάκη δέχτηκε τα πυρά των τοπικών αξιωματούχων και των ανθρώπων που βρίσκονται στο έδαφος για μια απάντηση που κατά καιρούς φάνηκε χαοτική. Οι δήμαρχοι στην Εύβοια επιτίθενται στις αρχές για την ανεπαρκή βοήθεια.
«Φωνάζαμε αλλά δεν μας άκουγαν», δήλωσε ο Γιώργος Σταμούλος, αντιδήμαρχος Μαντουδίου, στην ελληνική τηλεόραση τη Δευτέρα. «Συνολικά ο δήμος μας εκτείνεται σε 5.840 εκτάρια και 4.500 έχουν καεί. Περίπου 1.000 σπίτια έχουν καεί. Πού [η κυβέρνηση] θα βάλει όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν σπίτια; »
Πύρινος όλεθρος: Τα 7 καίρια ερωτήματα τα οποία απέφυγε να θίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Αποφάσεις για τους πυρόπληκτους στο υπουργικο.
Ζητώντας «συγγνώμη» για το μέγεθος των καταστροφών, δηλώνοντας ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει σε όποιον πρέπει και ανακοινώνοντας fast track διαδικασίες αποζημίωσης των πυρόπληκτων και ειδικό κονδύλι 500 εκατομμυρίων ευρώ ειδικά για την Αττική και την Εύβοια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να επουλώσει τα βαθιά τραύματα που άφησε στο προφίλ του η πύρινη λαίλαπα. Κοντολογίς να μην απωλέσει τα χαρακτηριστικά της λογοδοσίας, της εξεύρεσης άμεσων λύσεων παρακάμπτοντας τις αγκυλώσεις του κράτους και της σχέσης εμπιστοσύνης.
Με αυτό το τρίπτυχο ξαναπολιτεύεται θυμίζοντας ότι είναι ο πρωθυπουργός που χειρίστηκε την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τον κοροναϊό και την επιχείρηση εμβολιασμού του πληθυσμού δηλαδή δύσκολες «ασκήσεις» συνεπώς η πλάστιγγα δεν βαραίνει μόνο από την αποτυχία των πυρκαγιών.
Δεν είναι τυχαία εξάλλου η αποστροφή του ότι «προσωπικά θα συνεχίσω να κάνω αυτό που εξαρχής επέλεξα: να μιλώ στη γλώσσα της αλήθειας, να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου, να αποκρούω διχασμούς και να ενώνω τους Έλληνες.»
Στο δεύτερο διάγγελμά του μέσα σε πέντε μέρες απέφυγε όμως να θίξει τα ζέοντα ερωτηματικά, που έχουν αναδειχθεί:
- τι σχεδιάστηκε λάθος για την αντιπυρική περίοδο;
- γιατί τα 74 πτητικά μέσα ήταν 74 μόνο στα χαρτιά και όχι επί του πεδίου;
- πώς κατανεμήθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης;
- η επιλογή Κοντολούρη για την ηγεσία της Πυροσβεστικής κρίνεται επιτυχημένη;
- πως αποτιμάται ο συντονισμός Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά;
- άργησε ή όχι η ευρωπαϊκή συνδρομή σε πυροσβέστες και μέσα;
- γιατί βγήκε στο κάδρο της επιχειρησιακής ενημέρωσης μόνο ο Νίκος Χαρδαλιάς από ένα σημείο και έπειτα; Σήμερα δε, με την παρουσία δημοσιογράφων.
Τα όργανα έχουν ήδη αρχίσει, όσο αν ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να κρατήσει τον ατμό των αλληλοκατηγορούμενων αρμόδιων κάτω από το καπάκι της κατσαρόλας και να δείξει ότι εκείνος θα εκτονώσει την πίεση με τις αποφάσεις του.
Το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο που συγκλήθηκε από τον Α-ΓΕΕΘΑ για να διερευνήσει γιατί δεν διατέθηκαν όλα τα ελικόπτερα τύπου Σινούκ (αξιοποιήθηκαν 3 από τα συνολικά 25), έφερε την παραίτηση του διευθυντή της Αεροπορίας Στρατού, Γιώργου Κουμεντάκη, ο οποίος έδειξε ότι δεν θα πάρει πάνω του το ανάθεμα για το ότι τα προγράμματα συντήρησης των Σινούκ είναι χαμηλά σε προτεραιότητα στο μεσοπρόθεσμο εξοπλιστικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων.
- Υπό το βάρος των αρνητικών εντυπώσεων και της συζήτησης που πυροδότησε, υπουργείο Άμυνας και Γενικό Επιτελείο Στρατού με πέντε ώρες καθυστέρηση πήραν πίσω την παραίτηση… ως μη γενόμενη. «Σας γνωρίζουμε ότι τα όσα αναφέρονται σε ομάδα δημοσιευμάτων περί παραίτησης του Διευθυντή Αεροπορίας Στρατού, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο εν λόγω ανώτατος αξιωματικός παραμένει στην θέση του συνεχίζοντας να εκτελεί κανονικά τα καθήκοντά του, όπως έκανε ως τώρα» ανέφερε το ΓΕΣ υπογραμμίζοντας έτσι με πιο έντονα χρώματα την επικοινωνιακή ζημιά.
Σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο κλειδώνει πακέτο μέτρων στήριξης των πληγέντων με αιχμή την άμεση εκταμίευση πόρων.
Σε ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Οικονομικών θα παρακάμπτεται η γραφειοκρατία, με μια απλή υπεύθυνη δήλωση κάθε πυρόπληκτου, που αυτόματα θα ενεργοποιεί προκαταβολές αποζημιώσεων.
Θα προβλέπεται αποζημίωση οικοσκευής ως 6 χιλιάδες ευρώ, στεγαστική συνδρομή κατά 80% από το κράτος και κατά 20% μέσω δανειοδότησης με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, επιδότηση ενοικίου, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις , απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και αποζημιώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων.
Εύβοια-Όγδοη μέρα: Νέοι της περιοχής στην μάχη της φωτιάς για να μην περάσει προς την Ιστιαία

Άλλη μια δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Βόρειας Έυβοιας όπου μαίνεται η πυρκαγιά για 8η μέρα και απείλησε τα χωριά Αβγαριά στα Καμάρια.
Αυτήν την ώρα οι προσπάθειες απο πυροσβέστες, κατοίκους και εθελοντές επικεντρώνονται στην περιοχή Καματριάδες, λίγο έξω από την Ιστιαία, όπου δίνουν μια πραγματική μάχη για να περιορίσουν τις φλόγες και να μην επεκταθούν στο χωριό.
Κάτοικοι και πυροσβέστες έδωσαν μάχη τη νύχτα για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στα Αβγαριά και παρότι οι φλόγες πέρασαν από την αντιπυρική ζώνη που είχαν δημιουργήσει περιμετρικά του χωριού, τελικά κατάφεραν να περισώσουν τα σπίτια τους.
Όταν έσπασε το πύρινο μέτωπο στην Αβγαριά, πυροσβέστες, ξένες αποστολές, εθελοντές δημιούργησαν νέα αντιπυρική ζώνη στο χωριό Καμάρια.
Στην Καστανιώτισσα, υπό την απειλή του νέου μετώπου φωτιάς, συγεκτρώθηκε τη νύχτα μεγάλος αριθμός πυροσβεστικών δυνάμεων για την αποτροπή της, ώστε να μην φτάσει στην Ιστιαία, ο ουρανός της οποίας έχει σκεπαστεί από καπνούς.
Στα Ελληνικά και το Ψαροπούλι κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά σε χαράδρα, ούτως ώστε μέχρι το πρωί, όποτε θα πετάξουν τα εναέρια μέσα, να μην υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ευρύτερη περιοχή.
Παράλληλα, οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, με κυριότερες εκείνες στις Γούβες, στις Γαλατσαδες, στο Ψαροπούλι και στο Καστρί.
Την ίδια ωρα, χωματουργικά μηχανήματα δουλεύουν ασταμάτητα έξω από διάφορα χωριά, όπως τα Βασιλικά, τις Γούβες, το Πευκί και το Καστρί, προκειμένου να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.
«Οι νέοι μας οργανώνονται δυναμικά. Επιχειρούν σε μικροεστίες και απελευθερώνουν δυνάμεις για την κυρίως πυρόσβεση» αναφέρει ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συμπληρώνει: «σε τούτο εδώ τον τόπο, αυτό που δεν έχει όρια είναι ψυχή μας. Μπράβο παιδιά».