testing.gov.gr: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα 12.000 δωρεάν rapid-test κορονοϊού καθημερινά! – Ξαφνικά έχασα την όσφρησή μου! Είναι κορονοϊός; – Η μεγάλη κοροϊδία με τις 120 δόσεις! Η κυβέρνηση ακύρωσε τη ρύθμιση

κορονοϊός testing.gov.gr

Στη νέα πλατφόρμα και στην ηλεκτρονική διεύθυνση testing.gov.gr, οι πολίτες θα μπορούν από σήμερα να δηλώνουν συμμετοχή στον δωρεάν δειγματοληπτικό έλεγχο 12.000 ατόμων ημερησίως για τον κορονοϊό, που διενεργεί η πολιτεία.

Τα rapid test θα γίνονται σε 386 σημεία, Κέντρα Υγείας, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και υγειονομικές μονάδες του ΕΟΔΥ, ενώ ο δωρεάν έλεγχος (repid test) σε 12.000 πολίτες χωρίς συμπτώματα, θα γίνει στο πλαίσιο της καλύτερης παρακολούθησης του δείκτη θετικότητας του κορονοϊού μετά την δήλωση στο testing.gov.gr.

«Η συμμετοχή λοιπόν στο τυχαιοποιημένο δείγμα ελέγχων θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση, στην προστασία των ευάλωτων αγαπημένων μας στο στενό μας περιβάλλον αλλά και τους ειδικούς να διαμορφώσουν την απαραίτητη εικόνα για τη μετάδοση του κορονοϊού σε όλη τη χώρα με έγκαιρο εντοπισμό της διασποράς», δήλωνε χθες ο κ. Πέτσας.

Η πλατφόρμα testing.gov.gr για τα δωρεάν rapid test άνοιξε

Από σήμερα, στην διεύθυνση testing.gov.gr, οι πολίτες θα μπορούν συμπληρώνοντας το ονομετεπώνυμo τους, το τηλέφωνό τους και τον ταχυδρομικό τους κώδικα να δηλώσουν συμμετοχή. Στη συνέχεια θα λαμβάνει ένα μήνυμα στο κινητό του, για τον τόπο και τον χρόνο της διεξαγωγής του τεστ.

Αυτή είναι η πρώτη σελίδα του site

testing.gov.gr

Πατώντας “Ξεκινήστε εδώ”, μεταφέρεστε στην σελίδα όπου πρέπει να βάλετε τα στοιχεία σας.

testing.gov.gr

Συμπληρώνετε ονοματεπώνυμο, κινητό τηλέφωνο, ηλικία, ταχυδρομικό κώδικα και ιδιότητα και επιλέγετε “υποβολή”. Αυτό ήταν!

Tα τεστ θα γίνονται σε 386 σταθερά σημεία ελέγχου στα οποία συμπεριλαμβάνονται Κέντρα Υγείας, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και υγειονομικές μονάδες του ΕΟΔΥ

«Το πρόγραμμα αφορά όλους μας, με εξαίρεση όσους παρουσιάζουν συμπτώματα, οι οποίοι θα πρέπει να έρχονται σε επικοινωνία με τον γιατρό τους για να κάνουν τεστ στα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

H πρώτη ομάδα 12.000 ατόμων που θα επιλεγεί από το σύστημα, θα ειδοποιηθεί το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου για να προσέλθει στο πλησιέστερο σημείο λήψης τεστ, από την Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου. Το τεστ είναι δωρεάν. Η επιλογή των πολιτών θα είναι τυχαία, οπότε ένας πολίτης μπορεί, ακόμα και αν κάνει αίτηση, να μην επιλεγεί ή να επιλεγεί σε διαφορετικό χρόνο.

Στην σελίδα αυτή υπάρχουν και ερωτήσεις και απαντήσεις για οποιαδήποτε απορία έχουν οι πολίτες.

Ερωτήσεις – Απαντήσεις

1. Πως προστατεύονται τα προσωπικά μου δεδομένα; Τα στοιχεία των συμμετεχόντων που επιλέγονται για δειγματοληπτικό έλεγχο διαγράφονται άμεσα από τη βάση δεδομένων τη στιγμή της επιλογής. Το αποτέλεσμα του ελέγχου κάθε επιλεγμένου πολίτη είναι διαθέσιμο μόνο στο εξουσιοδοτημένο υγειονομικό προσωπικό και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Οι στατιστικές αναλύσεις που θα ενημερώνουν τους ειδικούς γίνονται μόνο με βάση συγκεντρωτικά, πλήρως ανωνυμοποιημένα στοιχεία. Η βάση δεδομένων θα διαγραφεί οριστικά και αμετάκλητα. Η ημερομηνία διαγραφής θα εξεταστεί την 1η Μαΐου 2021 με βάση τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και την ανοσία του πληθυσμού που θα έχει επιτευχθεί έως τότε.

2. Συμπληρώνοντας τη φόρμα θα κάνω σίγουρα τέστ για COVID19; Η συμπλήρωση της φόρμας δεν εξασφαλίζει εξέταση, καθώς η επιλογή των εξεταζόμενων είναι αποτέλεσμα τυχαίας επιλογής μεταξύ των εθελοντών που θα δηλώσουν συμμετοχή. Σε περίπτωση που έχετε εμφανίσει συμπτώματα επικοινωνήστε άμεσα με τον θεράποντα ιατρό σας.

3. Πως θα υποβληθώ σε τέστ COVID 19, αν επιλεγώ; Εφόσον επιλεγείτε «για δωρεάν έλεγχο για COVID19» θα λάβετε στο τηλέφωνο που έχετε δηλώσει στην φόρμα σχετικό μήνυμα (SMS) με την ημέρα, ώρα και διεύθυνση του κέντρου ελέγχου στο οποίο θα πρέπει να μεταβείτε. Την ημέρα της εξέτασης παρουσιάστε το SMS στο υγειονομικό προσωπικό, ώστε να εξεταστείτε κατά προτεραιότητα. Τα αποτελέσματα του ελέγχου και οι απαραίτητες οδηγίες θα δίνονται από το υγειονομικό προσωπικό. Κατά τη διάρκεια του γενικού απαγορευτικού (lockdown), και κατά την επίσκεψη στο σημείο εξέτασης το SMS υπέχει θέση δικαιολογητικού μετακίνησης την ημέρα του ραντεβού. Επίσης η εξέταση αποτελεί δικαιολογημένη απουσία από την εργασία σας για 3 ώρες.

4. Πόσα σημεία εξέτασης συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια; Στο δίκτυο δειγματοληψιών ανήκουν 278 Σημεία Εξέτασης σε Κέντρα Υγείας, 98 Σημεία Εξέτασης στελεχωμένα από τις Υγειονομικές Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και 10 υγειονομικές μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΚΟΜΥ). Συνολικά τα κέντρα ελέγχου ανέρχονται στα 386.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΣΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Με την παρούσα σας ενημερώνουμε για την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων που διενεργείται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας με την καταχώριση των στοιχείων σας στην προσωρινή βάση δεδομένων του ΕΟΔΥ, που προβλέπεται στις διατάξεις των άρθρων 2-4 του Ν. 4764/2020.

1. Υπεύθυνος Επεξεργασίας Το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας» (ΕΟΔΥ), οδός Αγράφων αρ. 3-5, ΤΚ 151-23, Μαρούσι, Αττική, τηλ. 210 5212000.

2. Σκοπός επεξεργασίας Τα προσωπικά σας δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν από τον ΕΟΔΥ για τους ακόλουθους σκοπούς: προκειμένου να καθοριστούν τα φυσικά πρόσωπα για τη διενέργεια δωρεάν ελέγχων (τεστ) κορωνοϊού προκειμένου να ενημερωθείτε μέσω γραπτού επιβεβαιωτικού μηνύματος κινητής τηλεφωνίας (sms) ότι έχετε επιλεγεί για τη διενέργεια δωρεάν ελέγχου ανίχνευσης κορωνοϊού, με τη λήψη μοναδικού κωδικού προκειμένου να ενημερωθείτε μέσω επιβεβαιωτικού μηνύματος κινητής τηλεφωνίας (sms) περί της ημερομηνίας και ώρας διεξαγωγής του τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού καθώς και του Ειδικού Κέντρου Υγείας ή Κινητής Ομάδας Υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.) Ειδικού Σκοπού ή Υγειονομικής Μονάδας των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου θα πραγματοποιηθεί ο σχετικός έλεγχος.

3. Νομική βάση για τις ανωτέρω επεξεργασίες είναι: Η συμμόρφωση με έννομη υποχρέωση του ΕΟΔΥ (αρ. 2-4 Ν. 4764/2020, αρ. 2, 10 Ν. 4633/2019, αρ. 6 παρ. 1 περ. γ ΓΚΠΔ).

4. Αποδέκτες Τα προσωπικά δεδομένα των φυσικών προσώπων που θα επιλεγούν για τη διενέργεια ελέγχου διαβιβάζονται στο αρμόδιο Κέντρο Υγείας ή στην αρμόδια Κ.ΟΜ.Υ ή στην αρμόδια Υγειονομική Μονάδα των Ενόπλων Δυνάμεων.

5. Χρόνος τήρησης Το σύνολο των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα διαγράφεται οριστικά από την προσωρινή βάση δεδομένων αμέσως μετά τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων.

6. Δικαιώματα των υποκειμένων των δεδομένων Για οποιοδήποτε ζήτημα σχετικό με την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και για να ασκήσετε τα δικαιώματα πρόσβασης, διόρθωσης, περιορισμού της επεξεργασίας και διαγραφής μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων του ΕΟΔΥ στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: dpo@eody.gov.gr.

Σε περίπτωση που θεωρείτε ότι δεν ικανοποιήθηκε κάποιο αίτημά σας, έχετε το δικαίωμα να απευθυνθείτε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (http://www.dpa.gr), Λ. Κηφισίας αρ. 1-3, ΤΚ 115 23, Αθήνα, τηλ. +30-210 6475600, φαξ +30-210 6475628.

 

Ξαφνικά έχασα την όσφρησή μου! Είναι κορονοϊός;

κορονοϊός μάσκες

Η απώλεια της όσφρησης δεν έχει λίγες αιτίες. Πώς εκδηλώνεται στους πάσχοντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, πόσο διαρκεί και τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς.

Η απώλεια όσφρησης είναι ένα από τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως όποιος παρουσιάζει ανοσμία, όπως λέγεται επιστημονικά η διαταραχή, πάσχει από αυτήν. Υπάρχουν και άλλες αιτίες που μπορεί να την επιφέρουν.

«Μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή της ρινικής οδού ή των ιγμορείων. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις, εκτός αυτής που προκαλεί ο κορονοϊός», λέει ο Dr Bobby Tajudeen, επίκουρος καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας στο Ιατρικό Κολέγιο Rush, στο Σικάγο.

Η απώλεια όσφρησης μπορεί να οφείλεται επίσης σε νευροεκφυλιστικά νοσήματα, συνεχίζει. Η νόσος Πάρκινσον, η νόσος Αλτσχάιμερ, η άνοια, ακόμα και βιταμινικές ανεπάρκειες μπορεί να την προκαλέσουν. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η απώλεια όσφρησης οφείλεται σε κάποιον όγκο.

Απ’ όλες τις πιθανές αιτίες οι συνηθέστερες είναι:

  • Η ιγμορίτιδα
  • Οι πολύποδες στη μύτη
  • Οι αλλεργίες

Πότε την προκαλεί ο κορονοϊός;

Πώς μπορεί όμως να καταλάβει κανείς αν έχει απώλεια όσφρησης από άλλη αιτία και όχι από κορονοϊό; Μία ύποπτη ένδειξη είναι η ταχύτητα της εμφάνισής της, λέει ο Dr Tajudeen.

Όπως εξηγεί, η απώλεια όσφρησης που οφείλεται σε άλλα νοσήματα, συνήθως είναι προοδευτική. Όταν όμως η ανοσμία εκδηλώνεται αιφνιδίως, μπορεί να υποδηλώνει ιογενή λοίμωξη, όπως αυτή που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Περισσότερες ύποπτες ενδείξεις μπορεί να βρείτε στα άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν την απώλεια όσφρησης. «Όταν έχει κάποιος κρυολόγημα, συνήθως παρουσιάζει πρώτα συνάχι και ρινική συμφόρηση (μπούκωμα)», λέει ο Dr Tajudeen. «Όταν αναπτυχθεί η συμφόρηση, δεν μπορεί πια να αναπνέει από τη μύτη, οπότε μοιραία χάνει προσωρινά και την όσφρησή του».

Όταν, όμως, η αιτία είναι ο νέος κορονοϊός, η απώλεια όσφρησης είναι συχνά μία από τις πρώτες ενδείξεις. Μάλιστα κατά κανόνα δεν συνοδεύεται από συνάχι. Οι ασθενείς έχουν βέβαια και άλλα συμπτώματα, όχι μόνο αυτήν. Ωστόσο «συνήθως η απώλεια όσφρησης εκδηλώνεται σε άτομα με ήπια μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός. Οι ασθενείς που την παρουσιάζουν φυσιολογικά αναρρώνουν στο σπίτι, χωρίς να χρειασθούν νοσηλεία ή υποστήριξη της αναπνοής», τονίζει ο Dr Tajudeen.

Διαφορά και στην ανάρρωση

Η απώλεια όσφρησης που οφείλεται στον κορονοϊό έχει και άλλες διαφορές με εκείνη που οφείλεται σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις. Συνήθως η όσφρηση επανέρχεται μέσα σε 4 εβδομάδες. Ωστόσο αν προκληθεί από άλλες ιώσεις, μπορεί να χρειασθούν μήνες ή και χρόνια για να την ανακτήσει ο ασθενής. Όσον αφορά την ανοσμία που προκαλούν χρόνιες παθήσεις, όπως η νόσος Πάρκινσον, αυτή μπορεί να μην βελτιωθεί ποτέ.

«Οι ασθενείς με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορονοϊός χρειάζονται ιατρική αξιολόγηση, εάν η απώλεια όσφρησης που έχουν διαρκέσει περισσότερο από 4 εβδομάδες», συνιστά ο Dr Tajudeen.

Δεδομένου λοιπόν ότι η ανοσμία έχει τόσες αιτίες, καλό είναι να συμβουλεύεστε έναν γιατρό, εάν την παρουσιάσετε, καταλήγει.

 

Η μεγάλη κοροϊδία με τις 120 δόσεις! Η κυβέρνηση ακύρωσε τη ρύθμιση

  
120 δόσεις

Με ρύθμιση της τελευταίας στιγμής η κυβέρνηση φέρνει επί τα χείρω αλλαγές για χιλιάδες οφειλέτες της διάταξης για τις 120 δόσεις.

Κάθε όριο ξεπερνά η κυβέρνηση, καταθέτοντας νομοθετική «βελτίωση» (;) της τελευταίας στιγμής στο άρθρο για τη ρύθμιση χρεών στους δήμους σε 120 δόσεις, με την οποία ακυρώνεται επί της ουσίας η ρύθμιση.

Η ρύθμιση είχε ενταχθεί στο νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Υγείας που αναμένεται να ψηφιστεί απόψε στη Βουλή. Όμως με νομοτεχνικές τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής αποσύρθηκε και προωθήθηκε νέα η οποία μειώνει τον αριθμό των δόσεων σε 100 και θέτει διαφορετικές προϋποθέσεις.

Έτσι σε ρύθμιση θα εντάσσονται μόνο τα χρέη που βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν κατά το διάστημα της πανδημίας, δηλαδή από 15 Φεβρουαρίου 2020 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021 και όχι όλες οι ληξιπρόθεσμες ανεξαρτήτως του χρόνου γέννησης αρκεί να είχαν βεβαιωθεί έως τις 28.2.2021, όπως προέβλεπε αρχικά η διάταξη. Πρόκειται για νέες επί τα χείρω αλλαγές στη ρύθμιση για χιλιάδες οφειλέτες της διάταξης.

Ο δε Βασίλης Κικίλιας, προανήγγειλε πως θα κατατεθεί απόψε, μετά από δέκα ώρες συζήτησης, πολυτροπολογία του υπουργείου Υγείας για τα εμβόλια, τον ΕΟΠΥΥ, το ΕΣΥ κτλ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, αναμένεται και τροπολογία Πέτσα για τα κανάλια.