Tο Eurogroup της πανδημίας: Οι πρωταγωνιστές, οι προτάσεις και οι κρίσιμες αποφάσεις – Κόντε: Αν η Ε.Ε. δεν δηλώσει παρούσα, κάθε χώρα-μέλος θα κοιτάξει τον εαυτό της

Οι αποφάσεις που καλείται να λάβει το σημερινό Eurogroup είναι εξαιρετικής κρισιμότητας τόσο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στα συστήματα υγείας των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, όσο και για την απόκρουση της ύφεσης και των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία της ευρωζώνης.

Το CNN Greece προχωρεί μέσω infographic στην παρουσίαση των βασικών πρωταγωνιστών του Eurogroup, των θέσεων που φέρνουν στο διαπραγματευτικό τραπέζι και των σχεδίων πολιτικής που θα τεθούν ξανά σήμερα προς συζήτηση στην Ευρωομάδα.

Η Ευρωομάδα θα συγκληθεί σήμερα στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος μέσω τηλεδιάσκεψης και το μεγάλο ερώτημα είναι εάν μέσα στις 29 ώρες που θα έχουν διαμεσολαβήσει, από την ανακοίνωση της αναστολής του χθεσινού Eurogroup, θα έχει βρεθεί η χρυσή τομή για μια συμφωνία που ο προεδρεύων του Eurogroup Μάριο Σεντένο έχει χαρακτηρίσει ως «ένα ισχυρό Ευρωπαϊκό «δίχτυ ασφαλείας» εναντίον των επιπτώσεων του κορωνοϊού» που θα προστατεύει επαρκώς εργαζόμενουςεπιχειρήσεις και κυρίως τις οικονομίες των κρατών μελών.

eurogroup2

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ καλούνται να δώσουν ένα διπλό μήνυμα: αφενός ότι η ευρωζώνη είναι αρραγής και πορεύεται συντονισμένα στην αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, αφετέρου πως θα κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να προστατευθεί το κοινό νόμισμα.

eurogroup3

Δεδομένου ότι το χθεσινό Eurogroup κατέδειξε πως χώρες όπως η Ολλανδία , αλλά και η Ιταλία θέτουν ως προτεραιότητα την εθνική τους γραμμή, θα πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί από όλες τις πλευρές, ώστε να μην σταλεί λάθος μήνυμα στις αγορές.

Να σημειωθεί πως στον απόηχο του άκαρπου Eurogroup οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ενισχύθηκαν χθες, ενδεικτικό της νευρικότητας των επενδυτών.

eurogroup4

«Όσο κοντά είμαστε σε μια συμφωνία άλλο τόσο κοντά είμαστε και σε ένα ναυάγιο», ανέφερε χθες στο CNN Greece έμπειρος Ευρωπαίος αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας πως τα βασικά επιχειρήματα της Ολλανδίας τα ενστερνίζεται μια μικρή ομάδα χωρών του Ευρωπαϊκού Βορρά και πως τα επιχειρήματα της Ιταλίας βρίσκουν σύμφωνες πολλές χώρες του μπλοκ.

Η Ολλανδία είναι αντίθετη στα ευρωομόλογα και σε όποιο σχήμα μοιάζει με αμοιβαίοποιηση του χρέους, θεωρώντας πως αυξάνουν τους κινδύνους για την Ευρώπη. Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης θεωρούν πως αυτό το βήμα είναι καθοριστικό και για να πειστούν οι επενδυτές για το αδιάσπαστο της ευρωζώνης και για να αποκτήσει η νομισματική ένωση ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά.

Η Ιταλία από την άλλη φέρεται να επιθυμεί ο δανεισμός από τις πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να γίνεται χωρίς προϋποθέσεις και συγκεκριμένους όρους. Η ευρωζώνη θέλει όμως να διασφαλίσει πως αυτό θα αφορά αποκλειστικά χρήματα που πηγαίνουν για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και όχι χρήματα που θα καταλήξουν να χρηματοδοτούν άλλες δαπάνες. Και για το λόγο αυτό αναζητείται μια δικλείδα ασφαλείας που θα αποτρέπει τις «καταχρήσεις»

eurogroup5

Μέσα σε αυτό το κλίμα επενδύονται πολλά στο διαμεσολαβητικό ρόλο Γερμανίας και Γαλλίας και στις επαφές που κατά πληροφορίες έγιναν σε ανώτατο επίπεδο τις τελευταίες ώρες για να γεφυρωθούν οι διαφορές. Η Γερμανία φέρεται να θεωρεί πως ο ESM πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να καλυφθούν ιατροφαρμακευτικά κόστη σε αυτές τις εξαιρετικές περιστάσεις και πως υπάρχει τρόπος αυτό να γίνει χωρίς να επηρεαστεί ο ρόλος του Μηχανισμού Σταθερότητας ως δανειστή τελευταίου καταφυγίου.

eurogroup6

Παράλληλα, Γαλλία και Γερμανία φέρονται να συμφωνούν πως μπορεί να σχηματοποιηθεί ένα «δημοσιονομικό εργαλείο» που θα αναλαμβάνει να εκδίδει κοινό χρέος για να χρηματοδοτεί αναπτυξιακές πολιτικές σε χαλεπούς καιρούς.

Ωστόσο, οι δύο χώρες δεν συμφωνούν απολύτως στο χρόνο και στις πηγές χρηματοδότησης αυτού του εργαλείου που το ονομάζουν «recovery fund», κάτι που όμως δεν είναι το κεντρικό ζητούμενο, από τη στιγμή που χρηματοδοτικές λύσεις ύψους 500 δισ. ευρώ είναι ήδη στο τραπέζι.

eurogroup7

Πάντως, πρέπει να τονιστεί πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων και υπέρ της χρήσης όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών σχημάτων, καθώς θεωρεί πως η ανάταξη της ευρωζώνης από την ύφεση στην οποία θα τη βυθίσει ο κορωνοϊός το 2020, θα απαιτήσει πόρους ύψους τουλάχιστον 1,5 τρις. ευρώ. Και πίσω από αυτή τη θέση της ΕΚΤ αναμένεται να στοιχηθούν στο σημερινό Eurogroup πολλοί υπουργοί Οικονομικών.

eurogroup8

 

Κόντε: Αν η Ε.Ε. δεν δηλώσει παρούσα, κάθε χώρα-μέλος θα κοιτάξει τον εαυτό της

Η Ε.Ε. πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων τονίζει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, απευθυνόμενος χωρίς περιστροφές στο Βερολίνο, εν όψει της σημερινής νέας συνεδρίασης του Eurogroup.

«Στη Γερμανία μπορεί να έχετε όσα δημοσιονομικά περιθώρια θέλετε, αλλά δεν μπορείτε να πιστεύετε ότι θα αντιμετωπίσετε μια τόσο φοβερή κοινωνική, υγειονομική και οικονομική κρίση μόνο με τα δημοσιονομικά σας περιθώρια», υπογραμμίζει ο Κόντε στην εφημερίδα Bild, καθώς η Ιταλία θρηνεί πλέον 17.669 νεκρούς από την ασθένεια COVID-19 επί συνόλου 139.422 κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2.

Στις δηλώσεις του στην Bild, που δημοσιεύονται μερικές ώρες προτού συνέλθει εκ νέου το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για να συζητήσει την κοινή ευρωπαϊκή οικονομική αντίδραση στον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας επαναλαμβάνει ότι «είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον η Ευρώπη να δηλώσει παρούσα, να δείξει ότι αίρεται στο ύψος των περιστάσεων αυτής της πρόκλησης. Διαφορετικά, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε το ευρωπαϊκό όραμα, ο καθένας (…) να μεριμνήσει για τον εαυτό του».

Όμως σε αυτή την περίπτωση «θα χρειαστούν τριπλάσια, τετραπλάσια, πενταπλάσια ποσά για να βγούμε από αυτή την κρίση και δεν έχουμε εγγύηση ότι θα τα καταφέρουμε με τον καλύτερο, αποτελεσματικότερο και ταχύτερο τρόπο», προειδοποιεί ο Κόντε.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης θα συζητήσει το ζήτημα με τα κόμματα τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση, το Κίνημα Πέντε Αστέρων, το Δημοκρατικό Κόμμα, τη Ζωντανή Ιταλία του Ματέο Ρέντσι και την παράταξη Αριστερά και Ελευθερία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*