Tουρκία: Ο Ερντογάν απαγόρευσε τις διαφημίσεις μέσω Twitter γιατί δεν μπορεί να το λογοκρίνει… – Deutsche Welle: Ο Ερντογάν θέλει την Καφταντσίογλου στη φυλακή

Η Τουρκία απαγόρευσε σήμερα στο Twitter να έχει έσοδα στη χώρα από διαφημιστικές καταχωρίσεις, ένα τιμωρητικό μέτρο που εντάσσεται στο πλαίσιο ενός νόμου ο οποίος υποχρεώνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αποσύρουν περιεχόμενα κατ’ εντολήν των αρχών.

Αυτή η απαγόρευση διαφημιστικών εσόδων αφορά επίσης την εφαρμογή απ’ ευθείας μετάδοσης βίντεο Periscope, που ανήκει στο Twitter, καθώς και τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Pinterest, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύεται στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η εφαρμογή αυτού του μέτρου «θα επιτηρηθεί επισταμένα από τους θεσμούς μας (…) Διώξεις θα ασκηθούν εναντίον των επιχειρήσεων που τους καταβάλλουν διαφημιστικά έσοδα», προειδοποίησε ο τούρκος υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Ομέρ Φατίχ Σαγιάν μέσω του… Twitter.

Η τιμωρία αυτή έχει στόχο να υποχρεώσει αυτά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να διορίσουν έναν νόμιμο αντιπρόσωπο στην Τουρκία, σύμφωνα με έναν νόμο που τέθηκε σε ισχύ τον Οκτώβριο, κάτι που θα τα υποχρέωνε θεωρητικά να υπακούν στα δικαστήρια που ζητούν την απόσυρση περιεχομένων.

Ο Σαγιάν υπεραμύνθηκε αυτού του νόμου υποστηρίζοντας πως έχει στόχο την καταπολέμηση «του ψηφιακού φασισμού». «Η παρενόχληση, η δυσφήμηση και οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων δεν είναι ελευθερίες, αλλά αδικήματα», δήλωσε.

Ωστόσο, για τους επικριτές του, ο νόμος αυτός ανοίγει τον δρόμο στη λογοκρισία, καθώς οι τουρκικές αρχές παρακολουθούν αδιάκοπα της επικρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του καλοκαιριού του 2016, την οποία ακολούθησε εκτεταμένη καταστολή.

Χθες, Δευτέρα, μερικές ώρες πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση των διαφημιστικών εσόδων, το Facebook ανακοίνωσε πως θα διορίσει έναν αντιπρόσωπο στην Τουρκία, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την προσήλωσή του στην ελευθερία της έκφρασης.

Πριν από το Facebook, άλλες πλατφόρμες, όπως οι YouTube και TikTok, είχαν ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

– «Εργαλεία λογοκρισίας» –

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Facebook, η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία υπογράμμισε πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει κίνδυνος «να γίνουν τα εργαλεία μιας κρατικής λογοκρισίας».

«Καλούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να μην συμμετάσχουν στη λογοκρισία του Ίντερνετ στην Τουρκία και να αποφύγουν να διαβιβάσουν τα ιδιωτικά δεδομένα των χρηστών τους, που θα μπορούσαν να τους εκθέσουν σε αυθαίρετες συλλήψεις και διώξεις», δήλωσε η Σάρα Κλαρκ της ένωσης υπεράσπισης της ελευθερίας της έκφρασης Άρθρο 19.

Για να υποχρεωθούν οι απρόθυμοι, όπως το Twitter, να υπακούσουν, οι τουρκικές αρχές προέβλεψαν επίσης μια σταδιακή μείωση του εύρους της ζώνης τους: αυτή θα περιοριστεί στο μισό τον Απρίλιο και στη συνέχεια θα μειωθεί κατά 90% τον Μάιο, πράγμα που σημαίνει πως οι χρήστες δεν θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες τους.

«Ελπίζουμε ότι τα Twitter και Pinterest, που δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει την αποστολή αντιπροσώπων, θα κάνουν τα απαραίτητα το συντομότερο», δήλωσε σήμερα ο Σαγιάν.

Τον Νοέμβριο οι τουρκικές αρχές είχαν ήδη πάρει τα πρώτα τιμωρητικά μέτρα με τη μορφή μεγάλων προστίμων.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακολουθούνται στενά από την τουρκική κυβέρνηση και έχουν γίνει πολλές δίκες για «προσβολή του αρχηγού του κράτους» ή για «τρομοκρατική προπαγάνδα» με βάση απλά μηνύματα στο Twitter.

Ο νόμος που απαιτεί την αποστολή ενός αντιπροσώπου στην Τουρκία ψηφίσθηκε εξάλλου έπειτα από αίτημα του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος ήθελε «να βάλει τάξη» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ανάρτηση στο Twitter προσβλητικών σχολίων για την κόρη του και τον γαμπρό του.

Το 2019, η Τουρκία απέκλεισε την πρόσβαση σε 408.000 ιστότοπους, 40.000 μηνύματα στο Twitter, 10.000 βίντεο του YouTube και 6.000 μηνύματα στο Facebook, σύμφωνα με έκθεση της Ένωσης για την Ελευθερία της Έκφρασης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για την κράτηση δημοσιογράφων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε εκ νέου την Τουρκία σήμερα για την παράνομη κράτηση δύο δημοσιογράφων.

Το ΕΔΑΔ είχε καταδικάσει την Άγκυρα τον Νοέμβριο για “παρεμβάσεις” στην ελευθερία της έκφρασης και για την κράτηση πολλών δημοσιογράφων της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet λίγους μήνες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ραγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016.

Σήμερα το Δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία για τη σύλληψη και την κράτηση το 2016 του τραγουδιστή και χρονικογράφου Ατίλα Τας λόγω των επικριτικών προς την κυβέρνηση αναρτήσεών του στο Twitter και άρθρων του στην εφημερίδα Meydan το διάστημα από το 2011 ως το 2016. Εναντίον του Τας απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τρομοκρατία.

Σε αυτή την υπόθεση το ΕΔΑΔ έκρινε ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα του Τας στην ελευθερία και την ασφάλεια (άρθρο 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) και το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης (άρθρο 10).

“Καμία από τις αποφάσεις που σχετίζονται με τη σύλληψη και την παραμονή υπό κράτηση του Τας δεν περιέχει στοιχεία που να αποδεικνύουν οποιαδήποτε λογική σύνδεση μεταξύ των ενεργειών του – δηλαδή τα πολιτικά tweet και άρθρα του– και τις κατηγορίες για τρομοκρατία που του απαγγέλθηκαν”, αναφέρει το ΕΔΑΔ.

“Το Δικαστήριο κρίνει επίσης ότι η στέρηση της ελευθερίας του Τας αποτελεί παρέμβαση στο δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης”, πρόσθεσε στην απόφασή του το ΕΔΑΔ, το οποίο καταδίκασε την Άγκυρα να καταβάλει 12.275 ευρώ στον Τας για ηθική βλάβη και 3.175 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Σε μια ξεχωριστή υπόθεση που χρονολογείται από το 2010 το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για την κράτηση του Μεχντί Τανρικούλου, διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας Azadiya Welat, η οποία εκδίδεται στα κουρδικά.

Η Άγκυρα καταδικάστηκε και πάλι για παραβίαση των άρθρων 5 και 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και πρέπει να καταβάλει 5.000 ευρώ στον ενάγοντα για ηθική βλάβη.

Η Τουρκία βρισκόταν το 2019 στην 157η θέση –σε σύνολο 180– του καταλόγου με των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF) για την ελευθερία του Τύπου.

 

Deutsche Welle: Ο Ερντογάν θέλει την Καφταντσίογλου στη φυλακή

Η πρόεδρος του CHP Κων/πολης Τζανάν Καφταντσίογλου συνέβαλε καθοριστικά στη νίκη Ιμάμογλου στο δήμο της Πόλης. Ο πρόεδρος Ερντογάν όμως επιδιώκει την πολιτική της εξόντωση και προσφεύγει στη δικαιοσύνη.

Η Τζανάν Καφταντσίογλου θεωρείται από πολλούς Τούρκους ανερχόμενο αστέρι στη πολιτική σκηνή. Ελάχιστοι πολιτικοί στη χώρα είναι τόσο δημοφιλείς όσο η 48χρονη ιατροδικαστής από τον Πόντο. Με τις αριστερές της τοποθετήσεις προκαλεί συχνά ακόμα και μέλη του κόμματός της, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP.

Στις αρχές του 2018 εξελέγη πρόεδρος του CHP Κωνσταντινούπολης. Έγινε ωστόσο γνωστή ένα χρόνο αργότερα ως σκιώδης αρχηγός της προεκλογικής εκστρατείας του Εκρέμ Ιμάμογλου για το Δήμο της Πόλης. Λέγεται ότι αν δεν ήταν η 48χρονη γιατρός ο σχεδόν άγνωστος πολιτικός δεν θα εκλεγόταν ποτέ δήμαρχος Κωνσταντινουπόλεως καταφέροντας στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν μια από τις πιο πικρές ήττες της πολιτικής σταδιοδρομίας του. Με τη νίκη του κόμματός της η Τζανάν Καφταντσίογλου έγινε γνωστή σε ολόκληρη τη χώρα.

Η σύγκρουση της πετυχημένης πολιτικού με το πολιτικό κατεστημένο και το κυβερνών AKP δεν άργησε. Λίγες μήνες μετά τη νίκη Ιμάμογλου στη Κωνσταντινούπολη καταδικάστηκε σε σχεδόν επταετή φυλάκιση για «διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας», «αναμόχλευση παθών», «προσβολή προέδρου» και «προσβολή δημοσίων λειτουργών». Για την καταδίκη της 48χρονης ήταν αρκετές οι αναρτήσεις της στο Twitter μεταξύ 2012-2017. Η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έκανε λόγο για απόφαση-εκδίκηση μετά την εκλογική ήττα στη Κωνσταντινούπολη. Η Τζανάν Καφταντσίογλου άσκησε έφεση.

Η «Δικαιοσύνη Ερντογάν» αντεπιτίθεται

Η τουρκική δικαιοσύνη ωστόσο επανήλθε με νέες κατηγορίες. Προσάπτει στην επικεφαλής του CHP της Πόλης ότι στήριξε δημόσια τον Σουάτ Εζκγκντά του CHP, ο οποίος έβγαλε φωτογραφία το σπίτι του υπεύθυνου ΜΜΕ της προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, για να αποδείξει ότι χτίστηκε χωρίς άδεια κατασκευής, είναι με άλλα λόγια…αυθαίρετο. Η εισαγγελία κατηγορεί την Τζανάν Καφταντσίογλου για «προτροπή σε ποινική πράξη». Η ποινή φυλάκισης που αντιμετωπίζει φθάνει τα 10,5 χρόνια.

Στην Τουρκία δεν είναι σπάνιο μέλη της κυβέρνησης να εξαντλούν τα ένδικα μέσα για να ασκήσουν πιέσεις σε πολιτικούς αντιπάλους. Έτσι και στην περίπτωση του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, από τον οποίο ο πρόεδρος Ερντογάν ζητά 110.000 ευρώ αποζημίωση, επειδή σε ομιλία έκανε λόγο για τον «αποκαλούμενο πρόεδρο».

Τις δραματικές επιπτώσεις μιας δικαστικής προσφυγής κατά της αντιπολίτευσης δείχνει η περίπτωση του Σαλαχαντίν Ντεμιρτάς. Εδώ και περισσότερα από 4 χρόνια ο πρώην πρόεδρος του φιλοκουρδικού HPD βρίσκεται υπό κράτηση χωρίς να έχει συσταθεί καν κατηγορητήριο σε βάρος του. Μόλις πρόσφατα η εισαγγελία κατέθεσε με μεγάλη καθυστέρηση κατηγορίες σε βάρος του ζητώντας «ισόβια φυλάκιση».

Βροχή οι μηνύσεις κατά της αντιπολίτευσης

Οι απειλές και τα δικαστήρια δεν δείχνουν ωστόσο να αποθαρρύνουν την Τζανάν Καφταντσίογλου, η οποία θέλει να πολεμήσει τον πρόεδρο Ερντογάν και τους υπουργούς του με τα όπλα τους. Έτσι κατέθεσε σε βάρος του προέδρου Ερντογάν και του υπ. Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού μήνυση ζητώντας αποζημίωση επειδή την αποκάλεσαν «στρατευμένη».

Όταν ο Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε αν θα επισκεπτόταν τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Βοσπόρου, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τον διορισμό πρυτάνεως από τον ίδιο με διάταγμα, απάντησε: «Γιατί να συναντηθώ μαζί τους; Η πρόεδρος του CHP Κωνσταντινούπολης πήγε. Είναι μαχητής του DHKP-C» (DHKP-C: ακραία αριστερή ομάδα που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα)

Με ψυχραιμία η Τζανάν Καφταντσίογλου ζήτησε από τον πρόεδρο Ερντογάν «να καταθέσει το συντομότερο αποδείξεις για αυτές τις ανυπόστατες κατηγορίες». Κατά την εκτίμηση της 48χρονης πολιτικού η αντίδραση του προέδρου Ερντογάν οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπορεί να ξεπεράσει την ήττα που υπέστη στις εκλογές για το Δήμο Κωνσταντινούπολης.