SZ: “Ο πόλεμος της Ευρώπης”- Handelsblatt: “Αν θυσιαστεί ο ανθρωπισμός, θα κερδίσει η ακροδεξιά” – «Ανοιχτή» να στηρίξει την Τουρκία η Μέρκελ

Tη στάση της ΕΕ απέναντι στο προσφυγικό δράμα, την ώρα που η Τουρκία έχει ανοίξει τα σύνορά της στους πρόσφυγες σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Ο πόλεμος της Ευρώπης».

Ο σχολιογράφος παρατηρεί: «Από την αρχή της προσφυγικής κρίσης το 2015 η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία έχουν δαπανήσει πολλή πολιτική ενέργεια και χρήματα για να κρατήσουν το προσφυγικό δράμα έξω από την πόρτα τους. Ο πόλεμος στη Συρία είναι σκληρότερος και πιο ανηλεής, είναι η προθυμία των πολέμαρχων να εκμεταλλευτούν τον φόβο του θανάτου των αμάχων για δικούς τους σκοπούς». Όπως εκτιμά το σχόλιο «Εμμέσως η Ευρώπη έχει γίνει μέρος αυτού του πολέμου: από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος πληρώνει τώρα ένα τεράστιο τίμημα για την αμφιταλαντευόμενη πολιτική του μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, και από τις φράξιες του συριακού πολέμου, από όπου ο ρώσος πρόεδρος συνδράμει τον σφαγέα της Δαμασκού και κάνει τον εαυτό του συνένοχο σε βαριά εγκλήματα πολέμου».

Σύμφωνα με το σχόλιο «εφόσον οι ΗΠΑ έχουν παραιτηθεί από την ευθύνη για τη Συρία ήδη επί Ομπάμα, μένει στην ΕΕ, όπως και πριν από πέντε χρόνια, μόνο η επιλογή αν θέλει να γίνει θεατής και έμμεσα θύμα αυτού του πολέμου- ή αν θα θυμηθεί τη δύναμή της και θα παρέμβει. Η διαπραγματευτική διπλωματία, οι σύνοδοι και οι προειδοποιήσεις γίνονται αντιληπτές από τους κατοίκους της Λέσβου ή της Σάμου, όπου φτάνουν πρόσφυγες, μόνο ως κυνική σιωπή (…) Ως εκ τούτου η ΕΕ πρέπει γρήγορα να οργανώσει τα μέσα που διαθέτει, ώστε να παρέμβει σε αυτόν τον πόλεμο. Η Ρωσία και η Τουρκία είναι οικονομικά εξαρτώμενες και ευάλωτες. Αυτός ο μοχλός πίεσης πρέπει τώρα να χρησιμοποιηθεί ώστε να αναγκάσει τον Βλάντιμιρ Πούτιν να βάλει μυαλό και τον Ταγίπ Ερντογάν να λογικευτεί (…) H EE πρέπει να παρέμβει το συντομότερο δυνατόν, τον οικονομικό μοχλό πίεσης διαθέτει πάντα η ίδια».

Πώς θα αποφευχθεί «μια επανάληψη του 2015»;

Eικόνες που θυμίζουν 2015 - Αδριανούπολη, 2 Μαρτίου 2020Eικόνες που θυμίζουν 2015 – Αδριανούπολη, 2 Μαρτίου 2020

Από την πλευρά της η Handelsblatt εκτιμά σε σχόλιο ότι η ΕΕ έχει γίνει «εκβιάσιμη» διότι εδώ και καιρό στέκεται «τυφλά» απέναντι στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, αφήνοντας συγχρόνως «κλειστά τα σύνορα κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού». Όπως παρατηρεί το σχόλιο: «τώρα, που ο Ερντογάν άνοιξε τα σύνορα, ο εκβιασμός είναι παρών. Χωρίς τη στήριξη του ΝΑΤΟ στη Συρία, χωρίς περισσότερα χρήματα για τους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία, θα στείλει τα καραβάνια ξανά στους δρόμους ανά την Ευρώπη, απειλεί ο ηγέτης της Άγκυρας – όπως και το 2015». Και τι κάνει το Βερολίνο; «Μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη του 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί, λένε εκεί – η καγκελάριος και οι πιθανοί διάδοχοί της συμφωνούν γρήγορα» σημειώνει το σχόλιο προσθέτοντας: «ωστόσο δεν έχουν καμιά απάντηση για το πώς δεν θα επαναληφθεί το 2015. Η χρήση δακρυγόνων ή –θεός φυλάξει- ίσως πυρών, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποτελούν λύση. Οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο δεν θα έχουν σχεδόν καμία άλλη επιλογή από το να υποχωρήσουν απέναντι στον Ερντογάν. Όχι στρατιωτικά, επειδή αφενός ο πόλεμος στη Συρία δεν μπορεί πλέον να κερδηθεί και αφετέρου, επειδή ο Άσαντ, με την υποστήριξη της Ρωσίας, σύντομα θα ελέγχει και πάλι όλη τη Συρία. Αλλά μπορούν να το κάνουν με το να δεχθούν τους αμάχους, που εγκαταλείπουν τις εστίες τους εξαιτίας των επιθέσεων του κυβερνητικού στρατού και των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών».

Türkei Flüchtlinge überqueren den Evros-Fluss, um Griechenland zu erreichen (picture-alliance/AA/O. Coban)

Όσο για την ευθύνη της Γερμανίας το σχόλιο αναφέρει: «Η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης είναι η πρώτη που θα πρέπει να αντιδράσει. Σε περίπτωση που από τον φόβο των ψήφων που θα πάρει το AfD θα θυσιαστεί ο ανθρωπισμός, θα έχουν κερδίσει ήδη οι Δεξιοί. Η Γερμανία θα πρέπει να δεχθεί κάποιους από τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, ελπίζοντας ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της κι άλλες χώρες».

«Η τραγική αποτυχία μιας μεγάλης ιδέας…»

« Eίναι πολύ πιθανό αυτή τη στιγμή να βλέπουμε την εσωτερική διάλυση της Ευρώπης»« Eίναι πολύ πιθανό αυτή τη στιγμή να βλέπουμε την εσωτερική διάλυση της Ευρώπης»

«Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα αποτελεί μια κρίση με προηγούμενο» παρατηρεί η εφημερίδα TAZ του Βερολίνου. «Ήταν αναμενόμενη αλλά όχι αναπόφευκτη. Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν η ΕΕ δεν είχε αναβάλει τις διαπραγματεύσεις για ένα σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού, εάν δεν είχε γίνει εκβιάσιμη από τον Τούρκο πρόεδρο –με μια αμφιλεγόμενη από πολλές απόψεις συμφωνία-, εάν δεν φοβόταν τόσο πολύ τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές εντός των δικών της συνόρων. Θα ήταν σήμερα λιγότερο αβοήθητη. Πλέον οι καλές συμβουλές κοστίζουν ακριβά».

Όπως παρατηρεί το σχόλιο, αν και η ΕΕ κατανοεί τον εαυτό της όχι ως «οικονομική ένωση» αλλά ως «ένωση αξιών», το ερώτημα που τίθεται είναι ποιες τελικά είναι αυτές οι αξίες: τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο σεβασμός του δικαίου, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια; «Όλοι αυτοί οι στόχοι έχουν πληγεί εδώ και χρόνια στο συγκείμενο του προσφυγικού», παρατηρεί η TAZ. Και κλείνοντας σημειώνει αναφορικά με τις εικόνες προσφύγων να αποτρέπονται από το να φτάσουν στην Ευρώπη: «Αυτό που δεν υπάρχει είναι ένα σχέδιο. Κι επίσης δεν υπάρχει μια ‘κοινότητα αξιών’. Eίναι πολύ πιθανό αυτή τη στιγμή να βλέπουμε την εσωτερική διάλυση της Ευρώπης. Αυτό θα ήταν το τραγικό τέλος μιας μεγάλης ιδέας. Αλλά όχι με ευθύνη των προσφύγων. Θα οφείλεται στον εγωισμό και τη δειλία εκείνων που –έτυχε- να έχουν γεννηθεί σε χώρες με ειρήνη».

Πηγή: DW

 

Σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, είπε πως κατανοεί ότι η Άγκυρα περίμενε περισσότερη υποστήριξη από την Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, σημειώνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του».

Στο θέμα του πολέμου στο Ιντλίμπ της Συρίας, η κ. Μέρκελ εμφανίστηκε να στηρίζει τις τουκρικές θέσεις, λέγοντας ότι είναι απαραίτητη μία κατάπαυση του πυρός και η δημιουργία μία ζώνης ασφαλείας στην περιοχή

«Ωστόσο, για μένα είναι απαράδεκτο ότι ο ίδιος ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του δεν εκφράζουν αυτή τη δυσαρέσκεια σε έναν διάλογο μαζί μας ως Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μάλλον πίσω από τους πρόσφυγες. Για μένα, αυτός δεν είναι ο τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε. Παράλληλα, ζήτησε την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Περισσότεροι από 10.000 μετανάστες, κυρίως από τη Συρία, από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και το Αφγανιστάν, έχουν φτάσει στα χερσαία σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, από τότε που η Άγκυρα δήλωσε ότι θα σταματήσει να τους κρατάει στην περιοχή της.

Σε ανάλογο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφεν Ζάιμπερ, σύμφωνα με τον οποίο η Γερμανία αναγνωρίζει ότι η Τουρκία «φέρει ένα τεράστιο βάρος», έχοντας υποδεχτεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε, επίσης, ότι η κατάσταση στην περιοχή Ίντλιμπ, στη βόρεια Συρία, θα πρέπει να απασχολήσει την ΕΕ.

Σύμφωνα δε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, τον χριστιανοδημοκράτη Νόρμπερτ Ρέτγκεν, η Γερμάνια αλλά και η ΕΕ δεν θα πρέπει να αντιδράσουν σκληρά.

Κατά τις εκτιμήσεις του το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων έχει μεν «προς τα έξω την μορφή μιας απειλής», επί της ουσίας πρόκειται όμως για μια «κραυγή βοήθειας» προς την Ευρώπη. Ο πρόεδρος Ερντογάν απέτυχε -σύμφωνα με τον κ. Ρέντκεν- στην προσπάθειά του να συνεργαστεί με τη Ρωσία και με το άνοιγμα των συνόρων «ζητά τώρα την βοήθεια των Ευρωπαίων».

Προκειμένου να επιτευχθεί μια αποκλιμάκωση της έντασης σε αυτή την περιοχή η Μέρκελ έχει επικοινωνήσει με τον Ερντογάν και του έχει προτείνει μια συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν, εκτός από τους δύο, οι πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της DW.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*