Super League: Παραιτήθηκε ο εκνευρισμένος Δάρας * ΕΠΟ: Απόφαση για -3 σε όποια ομάδα δεν αδειοδοτηθεί * Super League 1: Επανεκκίνηση, τηλεοπτικά και οι άλλες αποφάσεις της τηλεδιάσκεψης

Ο Χρήστος Δάρας αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του αναπληρωτή προέδρου της Super League, εκτοξεύοντας αιχμές κατά της ΕΠΟ, που δεν δέχτηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Δ.Σ. της Λίγκας.

Η απόφαση της ΕΠΟ να μην κάνει αποδεκτή την εισήγηση της Super League περί κατάργησης της αφαίρεσης βαθμών για τις μη αδειοδοτημένες ΠΑΕ, προκάλεσαν την αντίδραση του Χρήστου Δάρα.

Ο πρόεδρος του Πανιωνίου και αναπληρωτής πρόεδρος της Super League εκτόξευσε αιχμές κατά της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κάνοντας λόγο για κατευθυνόμενες αποφάσεις και μάλιστα ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση που είχε στη Λίγκα.

Αναλυτικά η δήλωση του Χρήστου Δάρα:

«Η απόφαση της ΕΠΟ να μην δεχτεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του διοικητικού συμβουλίου της Σούπερ Λιγκ και να θεσπίσει ως ποινή για τις μη αδειοδοτημένες ΠΑΕ την αφαίρεση 3 βαθμών και την απαγόρευση μεταγραφών, παρά και την σύσταση του υπεύθυνου αδειοδότησης να μην ισχύσει για φέτος η αφαίρεση βαθμών, επιδεικνύει έλλειψη σεβασμού προς την διοργανώτρια των πρωταθλημάτων και των αποφάσεων της.

Ως εκ τούτου, υποβάλλω την παραίτηση μου από αναπληρωτής πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ, διαμαρτυρόμενος για την πραξικοπηματική και κατευθυνόμενη ενέργεια της ΕΠΟ, η οποία για πρώτη φορά αγνόησε τη σχετική εισήγηση της Σούπερ Λιγκ την οποία διαβίβασε ο πρόεδρος της. Τελικά οι αποφάσεις που παίρνουμε κατά πλειοψηφία στη Σούπερ Λιγκ δεν παίζουν κανένα ρόλο για την ΕΠΟ και εντός μισής ώρας αλλάζουν. Προφανώς πρόκειται για κατευθυνόμενες αποφάσεις».

 

ΕΠΟ: Απόφαση για -3 σε όποια ομάδα δεν αδειοδοτηθεί

ΕΠΟ
Η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ συνεδρίασε την Τετάρτη και αποφάσισε να τιμωρούνται με -3 όσες ομάδες δεν εξασφαλίζουν άδεια. Δεν πέρασε, έτσι, η εισήγηση της Super League για κατάργηση της αφαίρεσης βαθμών.

Στην τηλεδιάσκεψη της Super League που έγινε κατά τη διάρκεια της Τετάρτης (29/4) αποφασίστηκε με ψήφους 8-6 να καταργηθεί η αφαίρεση βαθμών σε περίπτωση που μια ομάδα δεν έχει περάσει επιτυχώς από τη διαδικασία της αδειοδότησης. Η Λίγκα, ακολούθως, έπρεπε να κάνει τη σχετική εισήγηση στην ΕΠΟ για να παρθεί οριστική απόφαση.

Το απόγευμα της Τετάρτης (29/4) ακολούθησε η συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ, στην οποία ωστόσο αποφασίστηκε με ψήφους 12-5 να ισχύσει το -3 σε περίπτωση μη αδειοδότησης.

Ναι μεν παύει από εδώ και στο εξής να ισχύει το -6, αλλά πλέον θα υπάρχει το -3 και όχι η κατάργηση της αφαίρεσης βαθμών που εισιγήθηκε η Λίγκα. Εκτός από το -3, παραμένει σε ισχύ και ο περιορισμός στις μεταγραφές.

ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Πάμε όμως να θυμηθούμε τι ισχύει στις μεταγραφές για τις ομάδες που δεν εξασφαλίζουν άδεια:

-Η  μη  αδειοδοτηθείσα  ΠΑΕ  δεν  δύναται,  κατά  τις  μετεγγραφικές  περιόδους  «Ιουλίου-Αυγούστου 2020» και «Ιανουαρίου 2021» να προβαίνει στην απόκτηση ποδοσφαιριστών, με εξαίρεση ποδοσφαιριστών κάτω των 23 ετών (γεννηθέντων από την 1/1/1997και μετά) με δικαίωμα συμμετοχής στις Εθνικές Ομάδες της Ελλάδας ή γηγενών (locallytrained), επίσης κάτω των 23 ετών (γεννηθέντων από την 1/1/1997και μετά). Παράλληλα, η εν λόγω ΠΑΕ, μέχρι και την 30/6/21δενθα δύναται να προβαίνει στην ανανέωση ή τροποποίηση (που εμπεριέχει επέκταση διαρκείας συμβολαίου) των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών της, πλην περίπτωσης ποδοσφαιριστών κάτω των 23 με δικαίωμα συμμετοχής στις Εθνικές Ομάδες της Ελλάδας  ή  γηγενών  (locallytrained)  κάτω  των  23  ετών.

– Κατ’ εξαίρεση των άνω, επιτρέπεται, χωρίς κανένα ηλικιακό όριο, η απόκτηση (λ.χ. με μετεγγραφή  ή  ανανέωση  ή  δανεισμό):  (α)  ενός  (1)  κατά  ανώτατο  όριο  ποδοσφαιριστή οιασδήποτε εθνικότητας για την μετεγγραφική περίοδο «Ιουλίου-Αυγούστου 2020» και (β) ενός (1) κατά ανώτατο όριο ποδοσφαιριστή (με δικαίωμα συμμετοχής στις Εθνικές Ομάδες της Ελλάδας ή γηγενή/locallytrained) για την μετεγγραφική περίοδο «Ιανουαρίου 2021»

-Επίσης  κατ’  εξαίρεση  των  ως  άνω,  παρέχεται  η  δυνατότητα  σε  ΠΑΕ  που  δεν  θα αδειοδοτηθούν  κατά  την  επικείμενη  διαδικασία  αδειοδότησης  Ε.Π.Ο.,  να  προβαίνουν,  με συμφωνητικό τροποποίησης, κατά το διάστημα από την δημοσίευση της τελεσίδικης απόφασης περί μη αδειοδότησης μέχρι και την λήξη περιόδου 2020-21(περιλαμβανομένων και των τυχόν αγώνων κατάταξης μόνο αν η εν λόγω ΠΑΕ συμμετέχει σε αυτούς) σε δύο (2) κατ’ ανώτατο όριο συνολικά ανανεώσεις/επεκτάσεις συμβολαίων ποδοσφαιριστών (προ της λήξεως αυτών) άνω των  23  ετών,  ανεξαρτήτως  εθνικότητας.

Διευκρινίζεται  ότι  οι  ανανεώσεις/τροποποιήσεις συμβολαίων Ελλήνων ή γηγενών (locallytrained) ποδοσφαιριστών κάτω των 23 ετών είναι ελεύθερες,  κατά  τα  άνω.  Ωστόσο  δεν  επιτρέπονται  ανανεώσεις  (ανεξαρτήτως  ηλικίας  ή εθνικότητας  του  ποδοσφαιριστή)  με  τις  οποίες  επέρχεται  αύξηση  των  αποδοχών  του ποδοσφαιριστή ή των εν γένει ποσών που καταβάλλονται σε αυτόν, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο. Για τον προσδιορισμό της έννοιας «αύξηση» λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των ετήσιων  αποδοχών  του  ποδοσφαιριστή  επί  τη  βάσει  του  συμβολαίου  που  ανανεώνεται  ή επεκτείνεται (λ.χ. σε 3ετές συμβόλαιο που προβλέπει αμοιβή 100.000 ευρώ για το πρώτο έτος, 30.000 ευρώ για το δεύτερο έτος και 350.000 ευρώ για το τρίτο έτος, «αύξηση» αποδοχών προκύπτει  αν  με  την  ανανέωση  ή  τροποποίηση  αυτού  συμφωνείται  ετήσια  αμοιβή  που υπερβαίνει για οποιοδήποτε έτος ανανέωσης ή τροποποίησης τις 250.000 ευρώ ανά έτος).

– Για την  εγγραφή  νεοαποκτηθέντος  ποδοσφαιριστή  με  οποιονδήποτε  τρόπο  (λ.χ.  δια μετεγγραφής ή με δανεισμό ή με εγγραφή ελεύθερου ποδοσφαιριστή ή με πρώτη εγγραφή ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή ως επαγγελματία κλπ) ανεξαρτήτως ηλικίας ή εθνικότητας αυτού, τίθεται ανώτατος συνολικός περιορισμός στις αποδοχές του (μισθός, δόσεις συμβολαίου και κάθε άλλη χρηματική ή χρηματικώς αποτιμητέα παροχή) ποσού εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ ανά δωδεκάμηνο. Επιπροσθέτως, στις περιπτώσεις μετεγγραφών ή δανεισμών δεν επιτρέπεται η καταβολή αμοιβής μετεγγραφής ή δανεισμού ή οποιουδήποτε άλλου χρηματικού ποσού με οποιαδήποτε μορφή προς το προηγούμενο ή δανείζον σωματείο, ΠΑΕ, αλλοδαπό σωματείο ή ποδοσφαιρική εταιρεία κλπ. Το συνολικό ποσό που δικαιούται να δαπανήσει μη αδειοδοτηθείσα ΠΑΕ για  αμοιβές  νεοαποκτηθέντων  ποδοσφαιριστών  (ή  για  την  ανανέωση  /  επέκταση συμβολαίων ποδοσφαιριστών που ήδη ανήκουν στο δυναμικό της) ανεξαρτήτως ηλικίας ή εθνικότητας αυτών, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει ανά αγωνιστική περίοδο ποσό ανώτερο του 33% των τηλεοπτικών εσόδων που εδικαιούτο από το πρόσωπο στο οποίο μεταβίβασε τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων του κατά την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο. Από τον περιορισμό του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται τα συμβόλαια ποδοσφαιριστών επί των οποίων μόνη παροχή είναι η καταβολή του κατώτατου νόμιμου μισθού.

 

Super League 1: Επανεκκίνηση, τηλεοπτικά και οι άλλες αποφάσεις της τηλεδιάσκεψης

Η τηλεδιάσκεψη της Super League 1 ολοκληρώθηκε και πάρθηκαν μια σειρά από αποφάσεις που αφορουν την προσπάθεια για επανεκκίνηση του πρωταθλήματος, τα τηλεοπτικά και όχι μόνο. Διαβάστε αναλυτικά.

Πολλά ζητήματα προέκυψαν στη σημερινή (29/4) τηλεδιάσκεψη της Super League 1 και πάρθηκαν μια σειρά από αποφάσεις για το εγγύς και απώτερο μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου στη μετά κορονοϊού εποχή. Είναι δεδομένη η επιθυμία για επανεκκίνηση της δράσης, εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι συνθήκες, ενώ θα υπάρξει και εκτενής συζήτηση για την κεντρική διαχείριση στα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος.

Μεταξύ άλλων, εξουσιοδοτείται ο Μηνάς Λυσάνδρου να υποβάλλει αίτημα προς την Κυβέρνηση και κάθε άλλη αρμόδια αρχή περί του να επιτραπούν πρώτα οι ατομικές και εν συνεχεία οι ομαδικές προπονήσεις των ποδοσφαιριστών στις αθλητικές εγκαταστάσεις των ομάδων τους και μεχρι τις 18 Μαΐου θα έχει πραγματοποιηθεί νέο διοικητικό συμβούλιο.

Παράλληλα, καταγράφηκε η θέση του Δ.Σ. περί υλοποίησης ενός συστήματος κεντρικής διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Επειδή όμως τέθηκαν διαφορετικές προϋποθέσεις από πολλές πλευρές, το θέμα θα συζητηθεί στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας, το οποίο έχει συσταθεί, με τη συμμετοχή της νομικής και οικονομικής υπηρεσίας.

Επιπροσθέτως, εγκρίθηκε η ανάπτυξη Ε-Sports Super League, με βάση τη σχετική προεργασία που έχει πραγματοποιηθεί και εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, η διαμόρφωση της θέσης των εκπροσώπων της Super League στην Ε.Ε. της ΕΠΟ, αναφορικά με το πλαίσιο ποινών επί μη αδειοδότησης για τις εγχώριες διοργανώσεις, για την αγωνιστική περίοδο 2020-21.

Αναλυτικά οι αποφάσεις του Δ.Σ. της Λίγκας:

“Κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. της Super League, αποφασίστηκαν, μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

1/ Εξουσιοδοτείται ο Πρόεδρος του Δ.Σ. να υποβάλλει αίτημα προς την Κυβέρνηση και κάθε άλλη αρμόδια αρχή περί του να επιτραπούν πρώτα οι ατομικές και εν συνεχεία οι ομαδικές προπονήσεις των ποδοσφαιριστών των ΠΑΕ της Super League στις αθλητικές εγκαταστάσεις των ομάδων.

Πρόθεση του συνόλου των ομάδων είναι να επανεκκινήσει το Πρωτάθλημα Super League, υπό ένα πλαίσιο προϋποθέσεων, οι οποίες σχετίζονται με τη διασφάλιση της υγείας των ποδοσφαιριστών και την ύπαρξη επαρκούς πρότερου χρόνου προπονήσεων πριν την έναρξη των αγώνων. Το Δ.Σ. θα επανεκτιμήσει την κατάσταση και θα λάβει τυχόν αποφάσεις το αργότερο μέχρι τις 18/5.

2/ Καταγράφηκε η θέση του Δ.Σ. περί υλοποίησης επί της αρχής ενός συστήματος κεντρικής διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Επειδή τέθηκαν διαφορετικές προϋποθέσεις από πολλές πλευρές, το θέμα θα συζητηθεί στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας (working group), το οποίο έχει συσταθεί για το θέμα των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19, με τη συμμετοχή της νομικής και οικονομικής υπηρεσίας.

Η εν λόγω επιτροπή θα εξετάσει και άλλα τεχνικά ζητήματα και ενδεχομένως θα προβεί και σε άλλες προκαταρκτικές -μη δεσμευτικές- ενέργειες, καθώς και στη διερεύνηση της αγοράς. Το θέμα αυτό και τα ζητήματα των προϋποθέσεων θα συζητηθούν στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Super League.

3/ Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Super League ενημέρωσε τα μέλη, περί της υποβολής πρότασης χορηγίας τριετούς διάρκειας προς τη Super League από την εταιρεία Interwetten, το περιέχομενο της οποίας θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.

4/ Η επίσημη μπάλα του Πρωταθλήματος Super League 2020-2021 θα είναι της εταιρείας Nike.

5/ Εγκρίθηκε η ανάπτυξη Ε-Sports Super League, με βάση τη σχετική προεργασία που έχει πραγματοποιηθεί.

6/ Εγκρίθηκε η διερεύνηση δυνατότητας υλοποίησης ενός εικονικού οπτικοακουστικού περιβάλλοντος φιλάθλων (Simulated Fans Audio and Visual Sport Broadcasting).

7/ Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, η διαμόρφωση της θέσης των εκπροσώπων της Super League στην Ε.Ε. της ΕΠΟ, αναφορικά με το πλαίσιο ποινών επί μη αδειοδότησης για τις εγχώριες διοργανώσεις, για την αγωνιστική περίοδο 2020-21, σύμφωνα με σχετική οδηγία της UEFA, η οποία εστάλη σε όλες τις ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες”.