Su-35: Θρίλερ! Παίρνει η Αίγυπτος τα προηγμένα ρωσικά μαχητικά μετά τα Rafale; – Έκθεση ΟΗΕ: Αύξηση κατά 4% στον αριθμό των εκτοπισμένων παγκοσμίως – Νιγηρία: Ένοπλοι απήγαγαν 80 φοιτητές από Πανεπιστήμιο-Νεκρός αστυνομικός

Su-35: Θρίλερ! Παίρνει η Αίγυπτος τα προηγμένα ρωσικά μαχητικά μετά τα Rafale;

Στο κόκκινο η αγωνία με τα Su-35!

Στο… απόλυτο θρίλερ έχει μετατραπεί η υπόθεση παράδοσης έντεκα προηγμένων ρωσικών μαχητικών τύπου Su-35, έπειτα από δηλώσεις που έκανε ο Ρώσος Αντιπρόεδρος Γιούρι Μπορίσοφ, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε σε μονάδα παραγωγής στην περιοχή Komsomolsk-on- Amur, στην οποία κατασκευάζονται τα αεροσκάφη.

Εκτός από τις πληροφορίες που έκανε γνωστές, σχετικά με την πορεία των παραδόσεων των μαχητικών αεροσκαφών που κατασκευάζει η μονάδα παραγωγής, ο κυβερνητικός αξιωματούχος αναφέρθηκε και στα συμβόλαια που «τρέχουν» τα οποία εκτός από την Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας, αφορούν και ξένες χώρες, με τους αναλυτές να υποθέτουν πως με κάποιο τρόπο εμπλέκεται και η Αίγυπτος.

Ειδικότερα, ο Ρώσος Αντιπρόεδρος είπε πως φέτος, δεκαπέντε μαχητικά αεροσκάφη πρόκειται να παραδοθούν από αυτή τη μονάδα παραγωγής τόσο στην Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας αλλά και σε ξένους πελάτες, δίχως όμως να τους κατονομάζει. Βάσει των προγραμματισμών, τα τέσσερα μαχητικά είναι stealth πέμπτης γενιάς αεροσκάφη τύπου Su-57. Έτσι αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα υπόλοιπα έντεκα είναι προηγμένα 4++γενιάς αεροσκάφη τύπου Su-35, αφού η συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής κατασκευάζει μόνο αυτούς τους δύο τύπους αεροσκαφών πλέον.

Τα Rafale και οι «υποθέσεις»

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2020 η Αίγυπτος έκλεισε συμφωνία ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 26 συνολικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35, εκ των οποίων έχουν παραδοθεί μόνο τέσσερα. Ωστόσο, αυτό που δημιουργεί προβληματισμούς, είναι το γεγονός ότι η Γαλλία συμφώνησε να πουλήσει στην Αίγυπτο 30 μαχητικά αεροσκάφη Rafale, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ύψους 3,95 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον ερευνητικό ιστότοπο Disclose, ενώ κάποιοι αναλυτές μίλησαν για «αμερικανική εμπλοκή» ώστε να προτιμηθούν τα γαλλικά μαχητικά έναντι των ρωσικών.

Το ερώτημα όμως παραμένει. Αυτά τα έντεκα μαχητικά αεροσκάφη Su-35 προορίζονται να παραδοθούν στην Αίγυπτο ή υπάρχει άλλος πελάτης; Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί να ανακοινώνουν στρατιωτικές συμβάσεις, όπως μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας, ώστε να μην επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις στα κράτη – προμηθευτές . Από την άλλη, τα ρωσικά μαχητικά Su-35 δεν θα μπορούσαν να είναι για την Πολεμική Αεροπορία της χώρας, καθώς έχει ολοκληρωθεί ήδη η προγραμματισμένη παράδοση 50 τέτοιων μαχητικών τον Νοέμβριο του 2020.

 

Έκθεση ΟΗΕ: Αύξηση κατά 4% στον αριθμό των εκτοπισμένων παγκοσμίωςΈκθεση ΟΗΕ: Αύξηση κατά 4% στον αριθμό των εκτοπισμένων παγκοσμίως

Παρά την πανδημία, ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους το 2020 εξαιτίας των πολέμων, της βίας, των διώξεων και των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων άγγιξε τα 82,4 εκατομμύρια, αριθμός αυξημένος κατά 4% σε σχέση με το 2019.

Αυτό καταδεικνύει η ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕγια τους Πρόσφυγες «Παγκόσμιες Τάσεις», που δημοσιεύεται ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων.

Πρόκειται για την ένατη στη σειρά χρονιά που σημειώνεται αύξηση του φαινομένου του βίαιου εκτοπισμού παγκοσμίως. Σήμερα, το 1% της ανθρωπότητας έχει εκτοπιστεί, ενώ έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τα σπίτια τους σε σύγκριση με το 2011, όταν έφταναν στο σύνολο σχεδόν τα 40 εκατομμύρια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, στο τέλος του 2020, 48 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας τους (αριθμός αυξημένος κατά περισσότερο από 2,3 εκατομμύρια), ενώ 4,1 εκατομμύρια ήταν αιτούντες άσυλο. Οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες ήταν 5,7 εκατομμύρια και οι Βενεζουελάνοι 3,9 εκατομμύρια. Το 42% των εκτοπισμένων ήταν παιδιά κάτω των 18 ετών, ενώ εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας δείχνουν ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά γεννήθηκαν ως πρόσφυγες από το 2018 ως το 2020.

Περισσότεροι από τα δύο τρίτα του συνόλου των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν (68%) προέρχονται από μόλις πέντε χώρες: τη Συρία (6,7 εκατομμύρια), τη Βενεζουέλα (4 εκατομμύρια), το Αφγανιστάν (2,6 εκατομμύρια), το Νότιο Σουδάν (2,2 εκατομμύρια) και τη Μυανμάρ (1,1 εκατομμύρια). Το 73% των προσφύγων παγκοσμίως διαμένουν σε γειτονικές με τις πατρίδες τους χώρες.

Με κλειστά σύνορα

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι στο απόγειο της πανδημίας το 2020 περισσότερες από 160 χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους, με 99 κράτη να μην κάνουν καμία εξαίρεση για όσους αναζητούσαν προστασία. Για έβδομη συνεχή χρονιά η Τουρκία φιλοξενεί το μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό παγκοσμίως (3,7 εκατομμύρια πρόσφυγες), ενώ ακολουθούν η Κολομβία (1,7 εκατομμύρια), το Πακιστάν (1,4 εκατομμύρια), η Ουγκάντα (1,4 εκατομμύρια) και η Γερμανία (1,2 εκατομμύρια).

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις δέκα χώρες που κατέγραψαν το μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου (37.800), μετά τις ΗΠΑ (250.800), τη Γερμανία (102.600), την Ισπανία (88.800), τη Γαλλία (87.700), το Περού (52.600) και το Μεξικό (41.200). Επίσης, καταγράφεται ως μία από τις χώρες, μαζί με τη Γερμανία, που κατάφεραν το 2020 να μειώσουν τις εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου (backlog).

Περίπου 3,2 εσωτερικά εκτοπισμένοι και μόλις 251.000 πρόσφυγες επέστρεψαν στα σπίτια τους, μείωση της τάξης του 40% και του 21% αντίστοιχα σε σύγκριση με το 2019. Επίσης, δραματική πτώση σημείωσε η επανεγκατάσταση προσφύγων σε τρίτες χώρες, καθώς μόλις 34.400 πρόσφυγες επανεγκαταστάθηκαν και αυτό αποτελεί το χαμηλότερο αριθμό των τελευταίων είκοσι ετών και σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό αποτελεί συνέπεια του μειωμένου αριθμού θέσεων επανεγκατάστασης και του κορονοϊού.

Η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας, ώστε να σταματήσει και να αρχίσει να αντιστρέφεται η αυξητική τάση που παρατηρείται τα τελευταία δέκα χρόνια στον εκτοπισμό λόγω βίας και διώξεων.

 

Νιγηρία: Ένοπλοι απήγαγαν 80 φοιτητές από Πανεπιστήμιο-Νεκρός αστυνομικόςΝιγηρία: Ένοπλοι απήγαγαν 80 φοιτητές από Πανεπιστήμιο-Νεκρός αστυνομικός

Επιδρομή σε δημόσιο πανεπιστήμιο της Νιγηρίας έκαναν ένοπλοι και απήγαγαν τουλάχιστον 80 φοιτητές, στην πλειονότητα τους κορίτσια.

Σύμφωνα με την αστυνομία απήχθησαν και πέντε καθηγητές ενώ ένας αστυνομικός σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με τους δράστες της επίθεσης.

“Σκότωσαν έναν αστυνομικό, διέρρηξαν την πύλη και πήγαν κατευθείαν στις τάξεις των φοιτητών”, δήλωσε ο Ουσμάν Αλίγιου, καθηγητής του εκπαιδευτικού ιδρύματος στο οποίο έγινε η επίθεση, διευκρινίζοντας ότι οι περισσότεροι από τους φοιτητές που απήχθησαν είναι κορίτσια.

Πρόκειται για την τρίτη επίθεση που έχει στόχο μαθητές ή φοιτητές σε διάστημα μικρότερο των τριών εβδομάδων στην βορειοδυτική και την κεντρική Νιγηρία, όπου συμμορίες εγκληματιών σπέρνουν τον τρόμο.

“Πολλές μονάδες της αστυνομίας αναζητούν τους ενόπλους που επιτέθηκαν στο δημόσιο πανεπιστήμιο της Μπίρνιν Γιαούρι, στην πολιτεία Κέμπι”, αναφέρει σε χθεσινή της ανακοίνωση η αστυνομία.

Σε αυτήν η αστυνομία σημείωνε ότι κατά την επίθεση “σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τραυματίστηκε ένας φοιτητής”, ο οποίος νοσηλεύεται, αλλά δεν διευκρίνιζε τον αριθμό των σπουδαστών και των καθηγητών που βρισκόντουσαν μέσα στο εκπαιδευτικό ίδρυμα την ώρα της επίθεσης ούτε τον αριθμό των φοιτητών που απήχθησαν.

Σύμφωνα με κατοίκους, οι ένοπλοι σκότωσαν 5 ανθρώπους, οι 4 εκ των οποίων ήταν φοιτητές. Ωστόσο ο απολογισμός αυτός δεν επιβεβαιώθηκε από τις αρχές.

Αυτή η επίθεση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά απαγωγών μαθητών ή φοιτητών τους τελευταίους μήνες στο κεντρικό και το βορειοδυτικό τμήμα της Νιγηρίας, όπου εδώ και μια δεκαετία ένοπλες συμμορίες τρομοκρατούν τον πληθυσμό, λεηλατώντας χωριά, κλέβοντας ζώα και προβαίνοντας σε μαζικές απαγωγές από εκπαιδευτικά ιδρύματα ζητώντας λύτρα για να απελευθερώσουν τους ομήρους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*