Sputnik-V: Μέρκελ, Μακρόν και Πούτιν σε συζητήσεις για τη χρήση του στην Ευρώπη – Η AstraZeneca άλλαξε όνομα στο εμβόλιο. Αναφέρει και τις θρομβώσεις στις παρενέργειες

Το εμβόλιο Sputnik-V

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι Μέρκελ, Μακρόν και Πούτιν συζήτησαν τη δυνατότητα αποστολών και κοινής παραγωγής του Sputnik-V εν μέσω έλλειψης εμβολίων στην Ευρώπη

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμμανουήλ Μακρόν συζήτησαν για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού Sputnik V της Ρωσίας και το ενδεχόμενο χρήσης του στην Ευρώπη, σε τηλεδιάσκεψη την Τρίτη (30/3), δήλωσε το Κρεμλίνο.

Η δήλωση της Μόσχας ανέφερε ότι μεταξύ άλλων θεμάτων οι ηγέτες συζήτησαν τη δυνατότητα αποστολών και κοινής παραγωγής του εμβολίου σε χώρες της ΕΕ. Δεν διευκρινήστηκε ποιος έθεσε το ζήτημα, σύμφωνα με τον Guardian.

Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα είναι ανοιχτή στη χρήση του Sputnik V εάν και όταν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, με τον εκπρόσωπο της Merkel Steffen Seibert να λέει ότι ένα ενδεχόμενο πράσινο φως από τον EMA θα έκανε το πλάνο «να αξίζει να εξεταστεί για τη Γερμανία».

Αναφερόμενη στο ρωσικό εμβόλιο, η ίδια η καγκελάριος είπε ότι η Γερμανία «πρέπει να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε εμβόλιο έχει εγκριθεί» από τον EMA, ενώ το γερμανικό υπουργείο Υγείας είπε την περασμένη εβδομάδα πως «όλα τα εμβόλια είναι ευπρόσδεκτα εάν έχουν εγκριθεί από τον EMA».

Η Γαλλία βρισκόταν σε άλλο μήκος κύματος μέχρι στιγμής, με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Jean-Yves Le Drian, την περασμένη εβδομάδα να κατηγορεί τόσο τη Ρωσία όσο και την Κίνα ότι χρησιμοποιούν τα εμβόλια τους για να κερδίσουν επιρροή και “πόντους” στο εξωτερικό.

«Όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισής του, το εμβόλιο Sputnik V είναι περισσότερο μέσο προπαγάνδας και επιθετικής διπλωματίας παρά μέσο αλληλεγγύης και υγειονομικής βοήθειας», δήλωσε ο Le Drian στο ραδιόφωνο France Info.

Το εμβόλιο Sputnik-V αποκτά αποδοχή στην Ευρώπη

Οι ειδικοί της ΕΕ πρόκειται να επισκεφθούν τη Ρωσία τον Απρίλιο για να ελέγξουν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών και να επιθεωρήσουν τη διαδικασία παραγωγής.

Η Ρωσία πραγματοποίησε τον Αύγουστο κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας και οι κριτικές από τότε ήταν σε μεγάλο βαθμό θετικές, με τα αποτελέσματα δημοσίευσης The Lancet που δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και περισσότερο από 90% αποτελεσματικό.

Οι ρώσοι κατασκευαστές δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αυξήσουν την εγχώρια παραγωγή για να καλύψουν τη ζήτηση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, αλλά η κυβέρνηση δήλωσε ότι η χώρα στοχεύει να παράγει 178 εκατομμύρια μεμονωμένες δόσεις Sputnik V και δύο άλλα εμβόλια, EpiVacCorona και CoviVak, μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επίσης συνάψει συμφωνίες παραγωγής με 10 άλλες χώρες για την παραγωγή εμβολίων εκτός της Ρωσίας.

Η ρωσική φαρμακευτική εταιρεία R-Pharm δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένεται να ξεκινήσει την από κοινού παραγωγή εμβολίων Sputnik V στο εργοστάσιό της στη Βαυαρία της νότιας Γερμανίας, με δόσεις να αρχίζουν να είναι διαθέσιμες από τον Ιούνιο. Η Γαλλία και η Ισπανία έχουν επίσης χαρακτηριστεί ως δυνητικοί τόποι παραγωγής για το Sputnik V εντός της ΕΕ.

Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν επίσης την πυρηνική αντιπαράθεση του Ιράν και τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, τη Λιβύη και τη Συρία, σύμφωνα με όσα ανέφερε το Κρεμλίνο. Δήλωσαν επίσης ότι ο Πούτιν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τον φυλακισμένο ηγέτη της αντιπολίτευσης Alexei Navalny κατά τη διάρκεια μιας ειλικρινούς συζήτησης.

Η AstraZeneca άλλαξε όνομα στο εμβόλιο-Αναφέρει και τις θρομβώσεις στις παρενέργειεςΗ AstraZeneca άλλαξε όνομα στο εμβόλιο-Αναφέρει και τις θρομβώσεις στις παρενέργειες

Επιχείρηση… rebranding για την βρετανοσουηδική εταιρεία που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα εξαιτίας των παρενεργειών που παρατηρούνται από το προϊόν της. Το εμβόλιο, πλέον, ονομάζεται Vaxzevria και καταγράφεται και η πιθανότητα θρομβώσεων.

Το σκεύασμα παραμένει το ίδιο, η ονομασία του άλλαξε και κυρίως οι οδηγίες που το συνοδεύουν. Χθες έγινε γνωστό ότι μετά από αίτημα της AstraZeneca, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε από τις 25 Μαρτίου τη μετονομασία του εμβολίου της φαρμακευτικής σε Vaxzevria, ενημερώνοντας παράλληλα και τις οδηγίες που το συνοδεύουν.

Πλέον- όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού- στις παρενέργειες αναφέρονται και οι σπάνιες θρομβώσεις: «Ενας συνδυασμός θρόμβωσης και θρομβοκυτταροπενίας [δηλαδή χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων] που σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύεται από αιμορραγία έχει παρατηρηθεί πολύ σπάνια μετά από εμβολιασμό με το Vaxzevria. Σε αυτά τα περιστατικά συμπεριλαμβάνονται πολύ σοβαρές περιπτώσεις φλεβικών θρομβώσεων, μεταξύ άλλων θρόμβωση των φλεβωδών κόλπων, θρόμβωση των μεσεντερικών φλεβών και αρτηριακή θρόμβωση, ταυτόχρονα με θρομβοκυτταροπενία»

Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις- αναφέρεται στις οδηγίες-  «παρατηρούνται το διάστημα 7 έως 14 ημερών μετά τον εμβολιασμό και καταγράφονται σε γυναίκες κάτω των 55 ετών. Μερικά περιστατικά ήταν θανατηφόρα. Οι επαγγελματίες της υγείας θα πρέπει να προσέξουν για ενδείξεις θρομβοεμβολισμού και/ή θρομβοκυτταροπενίας».

Οι σχετικές οδηγίες πλέον συνιστούν οι εμβολιασμένοι να ενημερωθούν να ζητήσουν άμεσα βοήθεια εάν παρουσιάσουν συμπτώματα όπως πρόβλημα στην αναπνοή, πόνους στο στήθος, πρήξιμο ποδιών ή επίμονο κοιλιακό πόνο. Επιπλέον, οποίος διαπιστώσει νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του δυνατού επίμονου πονοκεφάλου ή θολής όρασης μετά τον εμβολιασμό ή  δερματικές αλλοιώσεις (πετέχειες) σε σημείο άλλο από αυτό του εμβολιασμού, πρέπει να δουν άμεσα γιατρό».