Όρους βάζει ο Ερντογάν σε Μέρκελ- ΟΗΕ: “Θα παραμείνουμε στη Λιβύη μέχρι να εδραιωθούν τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο”!
Η τηλεφωνική επικοινωνία της Άγκελα Μέρκελ με τον Ταγίπ Ερντογάν, αργά το βράδυ του Σαββάτου, και ενόψει της διάσκεψης, έγινε στον απόηχο των εμπρηστικών δηλώσεων του Τούρκου προέδρου ότι «η Τουρκία θα παραμείνει στη Λιβύη, μέχρι να εδραιωθούν τα δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο».
Μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε στην τοποθέτηση αυτή παρά το προσχέδιο της διάσκεψης στο Βερολίνο που δόθηκε στη δημοσιότητα και στο οποίο επισημαίνεται η ανάγκη για κατάπαυση του πυρός και τήρηση του εμπάργκο όπλων.
«Η Τουρκία θα παραμείνει στη Λιβύη, μέχρι να εδραιωθούν τα δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο και μέχρι να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της νόμιμης κυβένησης του λαού της Λιβύης με τον οποίο έχουμε σχέσεις 500 ετών», δήλωσε χαρακτηριστικά σε ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος.
Υπενθυμίζεται ότι και σε άρθρο του στο Politico ο Ερντογάν σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «το να αφήσουμε την Λιβύη στο έλεος ενός ‘πολέμαρχου’ θα είναι ένα ιστορικό λάθος» και διαμηνύει ότι η λύση στη Λιβύη περνάει μέσα από την Τουρκία και διατυπώνει έμμεσες απειλές κατά της Ευρώπης με το μεταναστευτικό και την τρομοκρατία. Δεν διστάζει μάλιστα να δώσει μαθήματα στους Ευρωπαίους ηγέτες λέγοντας πως η Ε.Ε πρέπει να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιτίθεται κατά του Εμανουέλ Μακρόν που στηρίζει τους «πραξικοπηματίες» στη Λιβύη και σημειώνει: «Περιμένουμε από τους Ευρωπαίους να μιλάνε λιγότερο και να πράττουν περισσότερα».
Το σχέδιο (draft) απόφασης στη Διάσκεψη για τη Λιβύη: Κατάπαυση πυρός και τήρηση του εμπάργκο όπλων
Ο άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών και η πραγματική τήρηση του εμπάργκο όπλων αποτελούν τα βασικά σημεία του εγγράφου των Ηνωμένων Εθνών, επί του οποίου θα επιδιωχθεί αύριο στο Βερολίνο η συναίνεση των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη για τη Λιβύη.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το έγγραφο αναφέρει ότι «θα πρέπει να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός και συνεπής εφαρμογή του εμπάργκο όπλων» για τη μαστιζόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα.
Το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος χωρίζεται σε έξι τομείς, οι οποίοι, εκτός από την κατάπαυση του πυρός και την τήρηση της επανειλημμένα παραβιασθείσας απαγόρευσης εισαγωγής όπλων, αφορούν μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.
Η σχετική επιστολή των Ηνωμένων Εθνών φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες και ημερομηνία 15 Ιανουαρίου, αναφέρει το dpa.
Οι συμμετέχοντες στην αυριανή Διάσκεψη αναμένεται να δεσμευτούν την Κυριακή για την επιστροφή σε μια πολιτική διαδικασία στη Λιβύη και για συμμόρφωση με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.