Spiegel για το προσφυγικό: Κατακεραυνώνει τον Κυρ. Μητσοτάκη, δημοσιεύει έρευνα και βίντεο – Παράταση της τακτικής επιδότησης ανεργίας ανακοίνωσε ο Γ. Βρούτσης – Επίδομα 800 ευρώ: Δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις – Παραδοχή Καραμανλή: Σε αχαρτογράφητα νερά το «Πάτρα-Πύργος»

 “Οργή” Spiegel σε πρώτο πρόσωπο για το προσφυγικό – Κατακεραυνώνει τον Κυρ. Μητσοτάκη, δημοσιεύει έρευνα και βίντεο (vid)

Με ευθείες βολές εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το Der Spiegel σε δημοσίευμά του για το προσφυγικό φέρνει στο φως της δημοσιότητας ένα βίντεο το οποίο φέρεται να δείχνει σκάφος του ελληνικού Λιμενικού να καταφεύγει σε πρακτικές για τις οποίες κατηγορεί συνήθως την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, επικαλούμενο έρευνα αλλά και μία μαρτυρία ενός Παλαιστίνιου που ονομάζεται Amjad Naimτο γνωστό γερμανικό περιοδικό, σε δημοσίευμα με τίτλο: «Η Ελλάδα είναι ύποπτη για εγκατάλειψη προσφύγων στη θάλασσα» υποστηρίζει πως σε τουλάχιστον μία περίπτωση, όπως αποτυπώνεται στο βίντεο που δίνει στη δημοσιότητα, το ελληνικό λιμενικό προσπάθησε να επαναπροωθήσει σε τουρκικά χωρικά ύδατα, μία λέμβο γεμάτη μετανάστες και πρόσφυγες και «στη συνέχεια τους εγκαταλείπει στη μοίρα τους».

«Είναι το πρωί της 13ης Μαΐου και ο Παλαιστίνιος βρίσκεται σε ένα φουσκωτό σκάφος, έχοντας πληρώσει λαθρεμπόρους μεταναστών στην Τουρκία για το ταξίδι. Ο Νάιμ δεν ήταν μόνος στο σκάφος. Ήταν μια ομάδα τουλάχιστον 26 ατόμων και είχαν φτάσει σχεδόν στο νησί της Σάμου. Ο Νάιμ θυμάται ότι άκουσε ένα ελικόπτερο. Για τις επόμενες ώρες, οι επιβάτες θα φοβόταν τη ζωή τους», γράφει το Spiegel και προσθέτει: «Οι άνδρες με τις μάσκες πλησίασαν, λέει ο Naim, προσθέτοντας ότι θυμάται να βλέπει την ελληνική σημαία και αρκετές λέμβους».

«Πυροβόλησαν στο νερό, λέει, έσπασαν τη φουσκωτή σχεδία των μεταναστών με ένα γάντζο και κατέστρεψαν τον κινητήρα, σταματώντας έτσι το σκάφος λέει ο Naim, προσθέτοντας ότι άρχισε να κλαίει και έκρυψε το κινητό του τηλέφωνο στο εσώρουχό του», υποστηρίζει το περιοδικό.

Μάλιστα το Spiegel κάνει λόγο για «ένα κλιπ 55 δευτερολέπτων από τον Naim που καταγράφει σαφώς ένα έγκλημα. Το βίντεο δείχνει τον ίδιο και τους άλλους πρόσφυγες σε δύο φουσκωτές σωσίβιες λέμβους. Στο βίντεο, ένα πλοίο της Ελληνικής Ακτοφυλακής, μήκους 18 μέτρων (59 πόδια), σέρνει τις σχεδίες πίσω προς την Τουρκία. Ένα επιπλέον πλοίο βρίσκεται δίπλα».

«Στη συνέχεια, όπως φαίνεται στο βίντεο, η Ελληνική Ακτοφυλακή αποσυνδέει το σχοινί ρυμούλκησης, αφήνοντας τους πρόσφυγες στη μοίρα τους στη μέση της θάλασσας. Είναι πιθανό ότι η εμπειρία του Naim θα μπορούσε να είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Είναι πιθανό ότι οι Έλληνες ναυτικοί απλώς έχασαν την υπομονή τους ή ότι το συγκεκριμένο πλοίο είχε ιδιαίτερα κακό πλήρωμα. Αλλά αυτό δεν ισχύει. Ο Naim είναι προφανώς ένα μόνο θύμα μεταξύ πολλών. Υπάρχει ένα σύστημα πίσω από τις τακτικές. Σε μια κοινή έρευνα με το Lighthouse Reports and Report Mainz, το DER SPIEGEL ανέλυσε δεκάδες βίντεο και τα συνέκρινε με τα δεδομένα εκτός από το ότι μίλησε με πολλούς αυτόπτες μάρτυρες», γράφει σημειώνοντας πως τέτοιου είδους ενέργειες αποτελούν σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ωστόσο, η Ελληνική Ακτοφυλακή αρνήθηκε τις κατηγορίες ενώ τόνισαν πως υπακούουν σε όλους τους ισχύοντες νόμους.

«Βολές» κατά της κυβέρνησης

Το δημοσίευμα του Spiegel καταλήγει… με μομφές για την πολιτική της κυβέρνησης και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς όπως αναφέρεται: «είναι στην εξουσία από τον περασμένο Ιούλιο και έκτοτε έχει λάβει αρκετά μέτρα για να εξασφαλίσει ότι λιγότεροι πρόσφυγες θα φτάσουν στην Ελλάδα. Είχε αναστείλει προσωρινά το δικαίωμα ασύλου και συντόμευσε την προθεσμία για ένσταση σε υποθέσεις ασύλου. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της θητείας του, οι συνοριοφύλακες στον Έβρο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχουν προφανώς χρησιμοποιήσει πυρομαχικά εναντίον προσφύγων, πιθανόν να σκότωσαν τουλάχιστον έναν. Η κυβέρνησή του εξέτασε το ενδεχόμενο να εμποδίζει τα σκάφη προσφύγων με εμπόδια στη θάλασσα».

«Το κυνικό παιχνίδι που παρατηρείται στον Έβρο επαναλαμβάνεται τώρα στο Αιγαίο. Οι τουρκικές και οι ελληνικές ακτοφυλακές ωθούν τα σκάφη προσφύγων στα χωρικά ύδατα του άλλου, με τους ίδιους τους μετανάστες να πιαστούν στη μέση. Σε μια τέτοια κατάσταση, όσοι θέλουν να διασχίσουν το Αιγαίο χρειάζονται λίγη τύχη», καταλήγει.

Πηγή: Spiegel

 

Παράταση της τακτικής επιδότησης ανεργίας ανακοίνωσε ο Γ. Βρούτσης

 Παράταση της τακτικής επιδότησης ανεργίας ανακοίνωσε ο Γ. Βρούτσης

Παρατείνεται η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Βρούτσης αναφέρει ότι ακόμη μία δέσμευση για την προστασία των ανέργων υλοποιείται, καθώς επεκτείνονται κατά δύο μήνες τα επιδόματα τακτικής ανεργίας για όσους δικαιούχους η τακτική επιδότηση ανεργίας έληξε εντός του Μαΐου.

«Επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έθεσε από την αρχή ως κορυφαία προτεραιότητα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και συνολικά την κάλυψη εργαζομένων και ανέργων» τονίζει ο υπουργός Εργασίας.

Συγκεκριμένα, η απόφαση προβλέπει ότι η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων, του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ – τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ – τ. ΕΤΑΑ (τ. τομέας ΤΣΜΕΔΕ, τ. τομέας ΤΣΑΥ, τ. τομέας ασφάλισης νομικών), για όσους δικαιούχους έληξε εντός του Μαΐου 2020 και δεν έχουν επωφεληθεί της παράτασης του άρθρου έβδομου της από 20.3.2020 ΠΝΠ (Α΄ 68), που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α΄ 83), όπως τροποποιήθηκε με άρθρο εικοστό τέταρτο της από 30.3.2020 ΠΝΠ (Α΄ 75), που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4684/2020 (Α΄ 86) και, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 9 του ν. 4684/2020 (Α΄ 86), παρατείνεται για δύο μήνες από την ημερομηνία λήξης της.

 

Επίδομα 800 ευρώ: Δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις για να πάρουν τα χρήματα

Δεύτερη ευκαιρία για να λάβουν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ έχουν οι επιχειρήσεις οι οποίες ενώ πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας δεν είχαν λάβει το επίδομα

Με νέα κοινή υπουργική απόφαση οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν δήλωση στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» για να εισπράξουν το επίδομα των 800 ευρώ.

Ειδικότερα με τις τροποποιήσεις που έγιναν δίνεται η δυνατότητα:

  1. Υποβολής αίτησης έως τις 19 Ιουνίου για επιχείρηση η οποία πραγματοποιεί απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ πράξεις (εκροές) χωρίς δικαίωμα έκπτωσης και απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ πράξεις (εκροές) με δικαίωμα έκπτωσης και υπέβαλε αίτηση για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού, η οποία απερρίφθη λόγω υποβολής μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 29η Φεβρουαρίου 2020, και από 1η Απριλίου 2019 και μετά έχει πραγματοποιήσει απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ πράξεις (εκροές) χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ή απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ με δικαίωμα έκπτωσης, οι οποίες περιλαμβάνονται στη δήλωση ΦΠΑ στον κωδικό 310 και 349 αντίστοιχα.
  2. Υποβολής αίτησης έως τις 19 Ιουνίου για συμπλοιοκτησίες και κοινωνίες αστικού ή κληρονομικού δικαίου κερδοσκοπικού χαρακτήρα με εξαίρεση τις κοινωνίες κληρονόμων εταίρων Ε.Π.Ε.
  3. Υποβολής αίτησης έως 19 Ιουνίου για δικαιούχους που δεν υπέβαλλαν αίτηση ως την 28η Απριλίου.
  4. Στις  επιχειρήσεις που στις 20.03.2020 εντάσσονταν σε μία από τις τέσσερις γενικές κατηγορίες πληττόμενων δραστηριοτήτων, χωρίς αναγραφή ΚΑΔ, να εισέλθουν εκ νέου στην πλατφόρμα «my Business Support» μέχρι και την 19η Ιουνίου 2020 και να επιβεβαιώσουν, συμπληρώνοντας ειδικό σχετικό πεδίο, ότι ανήκουν σε μία από τις τέσσερις αυτές γενικές κατηγορίες πληττόμενων κλάδων.

 

Παραδοχή Καραμανλή: Σε αχαρτογράφητα νερά το «Πάτρα-Πύργος»

«Η ΝΔ συμπληρώνει έναν χρόνο διακυβέρνησης και έχει να επιδείξει μόνο διάλυση έργων προκειμένου να φθάσει στους εκλεκτούς της, με τους οποίους το σκιώδες τότε επιτελικό κράτος είχε βρει τρόπο συναντίληψης ήδη προεκλογικά, πριν ακόμη αυτό συσταθεί και επίσημα», δηλώνει ο Γ. Βαρεμένος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικά η δήλωση του Γιώργου Βαρεμένου, Τομεάρχη Υποδομών-Μεταφορών  της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας (16/6/20):

«Πανηγυρική επιβεβαίωση του γεγονότος ότι το έργο του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος οδηγήθηκε από την ΝΔ οριστικά σε αχαρτογράφητα νερά, αποτέλεσε η σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, με την παρουσία του αρμόδιου υπουργού Κ. Καραμανλή.

Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο από τότε που ανακοινώθηκε η προειλημμένη απόφαση Μητσοτάκη για διάλυση των υπογεγραμμένων συμβάσεων, ήλθε ο κ. Καραμανλής στη Βουλή για να δηλώσει ότι κάποια έργα βελτίωσης της ασφάλειας του υπάρχοντος δρόμου θα αρχίσουν το 2021, ενώ για την αποπεράτωση του εν εξελίξει νέου έργου, ούτε λόγος για τον χρονικό ορίζοντα αποπεράτωσής του. Με τον ίδιο τρόπο αποφάσισαν και διέταξαν στο θέμα του δρόμου Άκτιο-Αμβρακία, όπου χωρίς κι εδώ να ορίζεται κάποιος χρόνος αποπεράτωσης, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι θα γίνουν διαδικασίες εντός του υπάρχοντος διαγωνισμού, μετά το ηχηρό χαστούκι που εισέπραξε από το ΣτΕ.

Η ΝΔ συμπληρώνει έναν χρόνο διακυβέρνησης και έχει να επιδείξει μόνο διάλυση έργων προκειμένου να φθάσει στους εκλεκτούς της, με τους οποίους το σκιώδες τότε επιτελικό κράτος είχε βρει τρόπο συναντίληψης ήδη προεκλογικά, πριν ακόμη αυτό συσταθεί και επίσημα.

Για αποζημιώσεις και λοιπά έξοδα, υπάρχει το γνωστό υποζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού, οι Έλληνες φορολογούμενοι.

ΥΓ: Για την απάντηση της ΕΕ, δηλ. το πράσινο φως για την απ’ ευθείας ανάθεση του Πάτρα-Πύργος στην «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ», ο κ. Καραμανλής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι απορριπτική και να έχουμε αρνητικές εξελίξεις, οπότε έχει ο Θεός ή, εν προκειμένω, ο Μωυσής».