SOS εκπέμπουν τα νοσοκομεία – Ακυρώνονται χημειοθεραπείες λόγω έλλειψης φαρμάκων – Κικίλιας: Ψευδείς οι πληροφορίες ότι κλείνουν παραρτήματα σε τρία νοσοκομεία

Αποτέλεσμα εικόνας για FOTO NOSOKOMEIA

Ο γιατρός εξηγεί πως το συγκεκριμένο είναι ένα από τα μόλις τέσσερα αντίστοιχα τμήματα σε ολόκληρη την Αττική. Όπως επανέλαβε και στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, οι τρεις θέσεις ψυχολόγων είναι κενές ενώ δεν υπάρχει ούτε κοινωνικός λειτουργός. «Έχουμε μείνει με τρεις γιατρούς και μία εργοθεραπεύτρια και μόλις οκτώ νοσηλευτές με κατώτατο όριο τους 12!».

SOS εκπέμπουν τα νοσοκομεία

Η δραματική εικόνα που παρουσιάζει ο κύριος Κριτζέλας έρχεται απλά να προσθέσει άλλο ένα κομμάτι στο παζλ της εικόνας διάλυσης που επικρατεί στη δημόσια υγεία, εξαιτίας της συνεχόμενης υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΕΣΥ και της  απαξίωση των ιατρών. Αυτή η συνεχής υποστελέχωση οδήγησε να υπάρχει μια παιδίατρος, όπου μόνο για το έτος 2019 εξέτασε 7.000 παιδιά, στο παράρτημα του Παίδων στην Καλλιθέα.

Ηχηρά καμπανάκια ακούγονται κι από άλλα νοσοκομεία. Τις τελευταίες ημέρες ο γιατρός Γιάννης Σκυνδίλιας, κατήγγειλε πως διακόπτονται τα χειρουργεία στο Νοσοκομείο ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ λόγω ελλείψεως Ιατρών/υλικών τους τελευταίους 6 μήνες.

SOS εξέπεμψαν και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Βόλου, που δηλώνουν πως τα εξοντωτικά ωράρια έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους καθώς το Νοσοκομείο του Βόλου αντιμετωπίζει βαριές δυσλειτουργίες από την αποψίλωση του προσωπικού. «Η εργασία μας αποτελεί κίνδυνο για την υγεία μας. Οι εργαζόμενοι έχουν εξοντωθεί», δηλώνει ο πρόεδρος εργαζομένων Κ. Μηνδρινός. Η πληρότητα των θέσεων στο Νοσοκομείο Βόλου αγγίζει το 60,9%. Από τις 1.069 θέσεις με βάση το οργανόγραμμα, καλυμμένες είναι οι 651. Στη Νοσηλευτική υπηρεσία, οι οργανικές είναι 488 και καλυμμένες είναι οι 322.

Μετά την πρόσφατη συνταξιοδότηση της τελευταίας παιδιάτρου του παραρτήματος Καλλιθέας του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» μπαίνει και επίσημα τέλος στη λειτουργία του, όπως καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά). Το συγκεκριμένο Παράρτημα δημιουργήθηκε ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής σε παιδιατρικές ειδικότητες και λειτουργούσε σε 24ωρη βάση, με Παιδιατρική Κλινική, Χειρουργείο, Μικροβιολογικό Εργαστήριο, Οφθαλμολογικό Ιατρείο, Ορθοπεδικό, ΩΡΛ, Οδοντιατρικό, με δωμάτια νοσηλείας σε τρεις ορόφους. Με τη συνταξιοδότηση της τελευταίας παιδιάτρου ανακοινώθηκε και επίσημα η παύση λειτουργίας του τμήματος!

Την ίδια στιγμή τα επείγοντα των δύο μεγάλων παιδιατρικών νοσοκομείων Παίδων «Αγ. Σοφία» και «Παναγιώτη & Αγ. Κυριακού» στενάζουν καθημερινά με την αναμονή να φτάνει τις 8 και 9 ώρες!

Οι δραματικές ειδήσεις έρχονται να προστεθούν στο καμπανάκι που χτύπησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) όταν ανακοίνωσε προχθές πως βρίσκονται εκτός εντατικής  50 διασωληνωμένοι ασθενείς καθώς υπάρχουν 80 έως 100 κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία εξοπλισμένες που δεν λειτουργούν, λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.

«Τα μεγαλύτερα προβλήματα τα έχουμε σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό λόγω συνταξιοδότησης. Τα αιτήματα μας είναι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επαρκής χρηματοδότηση, για να μην υπάρχουν ελλείψεις σε νοσοκομεία. Από το υπουργείο υπάρχουν διαβεβαιώσεις και αναμένεται κάποια προκήρυξη για 1300 προσλήψεις» λέει στο Τvxs.gr o Χρήστος Παπαναστάσης ΓΓ της ΠΟΕΔΗΝ.

Αναφέρει μάλιστα ότι θα υπάρξουν κινητοποιήσεις στις 28 του Ιανουαρίου έξω από το υπουργείο Εργασίας. Η ΠΟΕΔΗΝ, μεταξύ άλλων, ζητά την ένταξη γιατρών και νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά. Για την υποστελέχωση στα δημόσια νοσοκομεία, θα γίνουν κινητοποιήσεις πανελλαδικά  τον Μάρτιο, καθώς η Ομοσπονδία δίνει τον χρόνο στην κυβέρνηση να επιβεβαιώσει ότι θα προκηρύξει τις προσλήψεις που έχουν εξαγγελθεί, όπως μας λέει ο ΓΓ της Ομοσπονδίας.

 

Για καθυστερήσεις και ακυρώσεις χημειοθεραπειών καθώς και ασθενείς και γιατρούς «σε απόγνωση» λόγω «τεχνητών ελλείψεων» φαρμάκων στα φαρμακεία, κάνει λόγο η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΟΚ), μετά από σωρεία παραπόνων που έχει δεχθεί από ασθενείς.

Οι καταγγελίες αφορούν ελλείψεις βασικών αντινεοπλασματικών φαρμάκων οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση και σε πολλές περιπτώσεις ακύρωση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. Επίσης οι καταγγελίες αφορούν και ελλείψεις φαρμάκων που είναι απαραίτητα και τα οποία προμηθεύονται οι ασθενείς από τα φαρμακεία.

«Πρόκειται για φάρμακα τα οποία πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμα σε ικανοποιητικές ποσότητες και γενικά σε τιμές στις οποίες μπορούν να τα προμηθευθούν οι ασθενείς. Δεδομένου ότι πολλά από τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται σε θεραπείες περισσότερων της μιας μορφών καρκίνου, καθίσταται αδύνατη η εκτέλεση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, ακόμη και αν υπάρχουν στο φαρμακείο του νοσοκομείου τα άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα σχημάτων χημειοθεραπείας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΟΚ.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, ήδη από τα τέλη Αυγούστου, έχει αποστείλει επιστολή προς το υπουργείο Υγείας, με την οποία ενημερώνει για το πρόβλημα.

«Οι διαβεβαιώσεις που λαμβάνουμε κάθε φορά από τους υπεύθυνους, δεν φαίνεται να είναι ικανές να ομαλοποιήσουν την κατάσταση καθώς νέες καταγγελίες έρχονται συνεχώς από διάφορα μέρη της χώρας, όπως τη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα, όπου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτόλογες μεταμοσχεύσεις λόγω έλλειψης φθηνού βασικού φαρμάκου, ή την Κρήτη όπου στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου οι γιατροί αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη χορήγηση των προβλεπόμενων θεραπειών», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ΕΛΟΚ, όπως τονίζει, παρακολουθεί το θέμα συνεχώς και καλεί το υπουργείο Υγείας (έχει ενημερώσει επανειλημμένα τον Βασίλη Κικίλια για το ζήτημα) να προβεί στις ανάλογες ενέργειες προκειμένου να επέλθει και πάλι η ομαλοποίηση της διάθεσης φαρμάκων, ενώ παράλληλα ζητά να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα που θα οδηγήσουν στην αποτροπή της εμφάνισης του ίδιου φαινομένου στο μέλλον.

 

Κικίλιας: Ψευδείς οι πληροφορίες ότι κλείνουν παραρτήματα σε τρία νοσοκομεία

Σε δημοσιεύματα τα οποία έκαναν λόγο για λουκέτο σε τρία τμήματα ισάριθμων νοσοκομείων της Αττικής απάντησε μέσω ανάρτησής του στο Facebook ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Η διάψευση μέσω social media αναφέρει:

«Για να μη διακινούνται “άσκοπα” και στοχευμένα ψευδείς ειδήσεις:

1. Το παιδιατρικό ιατρείο του παραρτήματος του Παίδων «Π & Α Κυριακού» στην Καλλιθέα λειτουργεί κανονικά. Χθες, μετακινήθηκαν από άλλες δομές δύο παιδίατροι οι οποίες θα καλύψουν τις ανάγκες μέχρι την πρόσληψη επικουρικού παιδιάτρου που έχει ήδη δρομολογηθεί.

2. Το Παθολογοανατομικό Τμήμα του νοσοκομείου “Αλεξάνδρα” λειτουργεί με τη μετακίνηση γιατρού από το διασυνδεόμενο νοσοκομείο “ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ” ο οποίος θα καλύψει τις ανάγκες μέχρι την οριστική διευθέτηση του προβλήματος.

3. Το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Παίδων Πεντέλης δεν κινδυνεύει να κλείσει. Είναι στελεχωμένο με τρεις γιατρούς και αναμένεται να καλυφθεί άμεσα και η τέταρτη θέση που είναι κενή».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*