SOS οι Φιλιππίνες: Πάνω από 400 νεκροί από το πέρασμα του τυφώνα Ράι — Αιθιοπία: Δεκάδες άμαχοι νεκροί σε αεροπορικά πλήγματα στην Τιγκράι

SOS εκπέμπουν οι Φιλιππίνες: Πάνω από 400 νεκροί από το πέρασμα του τυφώνα Ράι

Ο τυφώνας έπληξε συνολικά σχεδόν 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους

Τραγικός είναι ο απολογισμός των θυμάτων του Ράι, του χειρότερου τυφώναπου έπληξε τις Φιλιππίνεςφέτος, καθώς οι νεκροί ξεπέρασαν τους 400.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι σε πληγείσες επαρχίες συνεχίζουν να απευθύνουν εκκλήσεις να σταλούν επειγόντως τρόφιμα, πόσιμο νερό και υλικά για να προσφερθεί προσωρινή στέγη στους ανθρώπους που έχουν μείνει άστεγοι, δύο εβδομάδες αφού χτυπήθηκε η περιοχή.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός των θυμάτων που είχε δημοσιοποιηθεί από την Πολιτική Προστασία έκανε λόγο για 388 νεκρούς εξαιτίας του Ράι, του 15ου και πιο φονικού τυφώνα που χτύπησε τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας μέσα στο 2021.

Οι καταγεγραμμένοι θάνατοι έφθασαν πλέον σήμερα τους 405. Άλλοι 82 άνθρωποι συνεχίζουν να θεωρούνται επισήμως αγνοούμενοι, ενώ 1.147 τραυματίστηκαν.

Πάνω από 530.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές, το ένα τρίτο εκ των οποίων καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι ζημιές στις υποδομές και στον πρωτογενή τομέα εκτιμάται πως ανέρχονται σε 23,4 δισεκ. πέσος (σχεδόν 406 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με τις αρχές.

Ο τυφώνας έπληξε συνολικά σχεδόν 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων οι 500.000 φιλοξενούνται προσωρινά σε κέντρα όπου είχαν καταφύγει όταν τους δόθηκε εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Έφθασε πάνω τη γη είναι ήταν τυφώνας Κατηγορίας 5 τη 16η Δεκεμβρίου και άφησε πίσω του καταστροφές στις επαρχίες Μποχόλ, Σεμπού και Σουριγκάο ντελ Νόρτε.

Χιλιάδες άνθρωποι στις κεντρικές Φιλιππίνες συνεχίζουν να μην έχουν ηλεκτροδότηση ή νερό και οι αρχές δυσκολεύονται να τους προσφέρουν προμήθειες.

Ο Ράι επανέφερε στη συλλογική μνήμη τον «σούπερ τυφώνα» Χαϊγιάν, που χτύπησε το αρχιπέλαγος το 2013.

Ο Χαϊγιάν, που αποκαλείτο Γιολάντα από τις φλιππινέζικες αρχές, ήταν ο πιο φονικός κυκλώνας που έχει πλήξει ποτέ τη χώρα: 7.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή κηρύχθηκαν αγνοούμενοι.

Οι Φιλιππίνες, μια από τις χώρες που θεωρούνται πιο εκτεθειμένες στην κλιματική αλλαγή, πλήττονται από κάπου είκοσι τροπικές καταιγίδες ή/και τυφώνες κάθε χρόνο, που καταστρέφουν σοδειές, κατοικίες και υποδομές σε ήδη πάμφτωχες περιοχές.

Αιθιοπία: Δεκάδες άμαχοι νεκροί σε αεροπορικά πλήγματα στην ΤιγκράιΑιθιοπία: Δεκάδες άμαχοι νεκροί σε αεροπορικά πλήγματα στην ΤιγκράιΚανένα φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει μπει στην Τιγκράι από τη 14η Δεκεμβρίου

Δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια αεροπορικών βομβαρδισμών στην εμπόλεμη επαρχία Τιγκράι, στη βόρεια Αιθιοπία, όπου ο απολογισμός των θυμάτων ήταν ο βαρύτερος από τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αρμόδια για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.

Τα πλήγματα από τη 19η ως την 24η Δεκεμβρίου «προκάλεσαν μαζικές απώλειες αμάχων, δεκάδες νεκρούς σε σειρά αεροπορικών επιθέσεων, των πιο εντατικών και με τις πιο βαριές απώλειες από τον Οκτώβριο», ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Βομβαρδισμοί έγιναν στις πόλεις Αλαμάτα, Κόρεμ, Μάιτσου, Μεκόνι και Μιλάζατ, στο νότιο Τιγκράι, καθώς και στη Μεκέλε, την πρωτεύουσα της επαρχίας, τόνισε το OCHA, χωρίς να διευκρινίσει από πού άντλησε τις πληροφορίες του.

«Εξαιτίας της περιορισμένης πρόσβασης και της ανασφάλειας στην περιοχή, οι εταίροι μας (…) δεν έχουν μπορέσει ακόμη να επαληθεύσουν τον ακριβή αριθμό των θυμάτων», σημείωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Τόνισε ακόμη πως η κατάσταση παραμένει «τεταμένη και απρόβλεπτη» στη βόρεια Αιθιοπία, όπου οργανώσεις βοήθειας δυσκολεύονται να διανείμουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε ανθρώπους που τα έχουν απελπιστική ανάγκη.

«Κανένα φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει μπει στην Τιγκράι από τη 14η Δεκεμβρίου», υπογράμμισε το OCHA, επικαλούμενο προβλήματα ασφαλείας. «Συνολικά, 1.338 φορτηγά έχουν μπει στην περιοχή από τη 12η Ιουλίου» και η ποσότητα που μεταφέρθηκε εκεί δεν ξεπερνά «το 12% της βοήθειας που είναι απαραίτητη για να καλυφθεί το εύρος των ανθρωπιστικών αναγκών».

Η σύρραξη στην Αιθιοπία έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει προκαλέσει πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, εξωθώντας πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο πόλεμος ξέσπασε τον Νοέμβριο του 2020, όταν ο Αιθίοπας ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ έστειλε τον στρατό στην επαρχία για να ανατρέψει την τοπική κυβέρνηση του Κινήματος για την Απελευθέρωση του Λαού της Τιγκράι (TPLF), κατηγορώντας τη πως διέταξε μαχητές της να επιτεθούν σε στρατιωτικές βάσεις και ότι αψηφούσε την εξουσία του.

Υποσχέθηκε γρήγορη νίκη, αλλά το TPLF έτρεψε μερικούς μήνες αργότερα τον στρατό του σε άτακτη φυγή, ανακτώντας το μεγαλύτερο μέρος της Τιγκράι τον Ιούνιο προτού προελάσει στις γειτονικές επαρχίες Αφάρ και Αμχάρα.

Πριν από μερικές εβδομάδες, οι αντάρτες διαβεβαίωναν ότι δεν βρίσκονται παρά 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα, προκαλώντας έντονη ανησυχία στις κυβερνήσεις άλλων κρατών, που συνέστησαν στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Αιθιοπία το συντομότερο δυνατόν.

Όμως, την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσαν πως υποχωρούν προς την Τιγκράι, νέα καμπή στον πόλεμο. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις της δεν θα προελάσουν προς την περιοχή αυτή, κάτι που δημιούργησε ελπίδες ότι θα κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και θα αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα αντίπαλα μέρη, όπως ζητεί η διεθνής κοινότητα εδώ και μήνες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*