Self test: Επιφυλάξεις από εκπαιδευτικούς, γιατρούς. Προειδοποίηση από Τσιόδρα – Κοροναϊός, δυσοίωνη εξέλιξη: Εντοπίστηκε στέλεχος με 34 μεταλλάξεις – Μετακίνηση το Πάσχα μεταξύ περιοχών με ίδιο επιδημιολογικό φορτίο. Ανοίγουν τα σχολεία

Πώς γίνεται το self test - Τι θα κάνετε αν το αποτέλεσμα βγει θετικό

Με πολλές επιφυλάξεις ξεκινά το απόγευμα της Τετάρτης η διάθεση των self test τα οποία θα αποτελέσουν τη βασική στρατηγική για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και άλλων δραστηριοτήτων. Ακόμη και ο Σωτήρης Τσιόδρας στη διάλεξη με θέμα «Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας» της Ακαδημίας Αθηνών απηύθυνε προειδοποίηση σχετικά με την αξιοπιστία τους.

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

  • «Γίνεται πολύς λόγος τις τελευταίες εβδομάδες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ για το self test και τη δοκιμασία αυτοδιάγνωσης στο σπίτι. Είναι μία σημαντική πληροφορία που θέλω να τη ξέρετε ενόψει αυτής της δοκιμασίας. Αν έχω συμπτώματα και το self test είναι αρνητικό αυτή τη στιγμή θα πρέπει να κάνω επαναληπτικό έλεγχο, δε με εξασφαλίζει. Δεν πρέπει να εμπιστευτούμε μία δοκιμασία χωρίς να ξέρουμε τους κανόνες λειτουργίας της».

«Καμπανάκι» για τα self tests κρούει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), παραθέτοντας τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Ο ΠΙΣ, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι η χρήση τους «δεν αποτελεί τη λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά ένα μικρό βήμα για τον πιθανό εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων».

Όπως τονίζει, συγκεκριμένα, υπερτερεί ο ευρύς έλεγχος του πληθυσμού με rapid test και PCR.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί, μάλιστα, τους πολίτες να κάνουν υπεύθυνη χρήση και στη συνέχεια να δηλώνουν το ακριβές αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι προκειμένου να αποδώσει η διαδικασία του αυτοελέγχου, είναι απαραίτητη η σωστή δειγματοληψία και χρήση των αποτελεσμάτων.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που εντοπίζει ο ΠΙΣ σε σχέση με την ευρεία χρήση των self tests, αναφέρει τα εξής:

  • Δεν εξασφαλίζεται η ορθή λήψη του δείγματος από τους πολίτες, με συνέπεια να ενδέχεται να έχουμε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, κάτι που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα και αύξηση της διασποράς του ιού.
  • Η καταγραφή των αποτελεσμάτων από τους πολίτες θα πρέπει να είναι ειλικρινής, ώστε να μην προκύψει εσφαλμένη ή μη ενημέρωση του εθνικού μητρώου COVID-19, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη διασπορά της νόσου.
  • Η διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων από τη διαδικασία του αυτοελέγχου, θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ.
  • Η διαχείριση και η επιτήρηση της νόσου COVID-19 μέσω των τεστ διάγνωσης, καθορίζεται από αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, απαιτεί πιστοποιημένο προσωπικό (ιατρούς και νοσηλευτές) και σαφές πλαίσιο προδιαγραφών.

Την ίδια ώρα οι εκπαιδευτικοί, εκφράζουν επίσης σοβαρές διαφωνίες υποστηρίζοντας ότι το νέο μέτρο πρόληψης των υποχρεωτικών self tests δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλειά.

Επισημαίνουν πως από την αρχή της πανδημίας κατέθεσαν προτάσεις για να παραμείνουν τα σχολεία μας ανοικτά και παρόλο που δεν εισακουστήκαμε, ακολουθήσαμε όλες τις αποφάσεις και εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας και των ειδικών λοιμωξιολόγων, αν και αντιφατικές ως προς τους τρόπους μετάδοσης και τις οδηγίες που έδιναν για άλλους χώρους (μέγιστο αριθμό ατόμων ανάλογα με τα τετραγωνικά, ελάχιστες αποστάσεις κ.ά.).

Εκφράζουν έκπληξη για το άνοιγμα των σχολείων την ώρα που η πανδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τραγικά υψηλά νούμερα σε νεκρούς και διασωληνωμένους .

Ζητούν μεταξύ άλλων να ξεκινήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών κατά προτεραιότητα και όχι με ημίμετρα, και υποστηρίζουν πώς η πρόσφατη εγκύκλιος για εμβολιασμούς εκπαιδευτικών με αδιάθετα εμβόλια θα καλύψει ένα πολύ μικρό ποσοστό εκπαιδευτικών και θα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.

 

Κοροναϊός, δυσοίωνη εξέλιξη: Εντοπίστηκε στέλεχος με 34 μεταλλάξεις

 Κοροναϊός, δυσοίωνη εξέλιξη: Εντοπίστηκε στέλεχος με 34 μεταλλάξεις

Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα καθώς επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκε ένα νέο στέλεχος κορονοϊού που περιλαμβάνει συνολικά 34 μεταλλάξεις. Η συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού ανιχνεύτηκε σε τρεις ταξιδιώτες στην Αγκόλα τον Φεβρουάριο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Τούλιο ντε Ολιβέιρα του Πανεπιστημίου ΚβαΖούλου-Νατάλ στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής και Σίλβια Λουτουκούτα του υπουργείου Υγείας της Αγκόλα στη Λουάντα, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxix, σύμφωνα με το «Nature», ανακάλυψαν την εν λόγω μετάλλαξη κορονοϊού μετά τη γενετική ανάλυση δειγμάτων από τρεις ανθρώπους που ήταν επιβάτες σε πτήση από την Τανζανία προς την Αγκόλα.

Η νέα παραλλαγή, που ονομάστηκε προσωρινά A.VOI.V2, διαθέτει 34 μεταλλάξεις, εκ των οποίων οι 14 στην πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Τα γονιδιώματα του κορονοϊού και από τους τρεις ταξιδιώτες ήταν σχεδόν ταυτόσημα, ενώ αρκετές από τις 34 μεταλλάξεις έχουν βρεθεί και σε άλλες ήδη γνωστές παραλλαγές. Η εν λόγω παραλλαγή πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επειδή οι μεταλλάξεις της πιθανώς τη βοηθούν να διαφεύγει από τις ανοσιακές αντιδράσεις μερικών ανθρώπων.

Υπενθυμίζεται, ότι στο τέλος του 2020 το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης της Ν. Αφρικής είχε για -πρώτη φορά- ανιχνεύσει τη γνωστή -πια- σήμερα πιο μεταδοτική «νοτιοαφρικανική» παραλλαγή 501Υ.V2, που αντιστέκεται περισσότερο στα αντισώματα και η οποία έχει πια εξαπλωθεί σε περισσότερες από 50 χώρες (και στην Ελλάδα).

Η Αγκόλα, στην οποία έχουν υπάρξει περίπου 21.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 500 θάνατοι από Covid-19, έχει επιβάλει τα υποχρεωτικά γρήγορα τεστ αντιγόνου (rapid) σε όλους τους αεροπορικούς ταξιδιώτες που φθάνουν στο διεθνές αεροδρόμιό της, πέρα από την προσκόμιση αρνητικού μοριακού τεστ των τελευταίων 72 ωρών. Όλοι όσοι έχουν θετικό rapid τεστ κατά την άφιξή τους στη χώρα, απομονώνονται τουλάχιστον για 14 ημέρες, ενώ όσοι έχουν αρνητικό rapid τεστ, αυτοαπομονώνονται για 10 ημέρες.

 

Μετακίνηση το Πάσχα μεταξύ περιοχών με ίδιο επιδημιολογικό φορτίο – Ανοίγουν τα σχολεία

 Μετακίνηση το Πάσχα μεταξύ περιοχών με ίδιο επιδημιολογικό φορτίο – Ανοίγουν τα σχολεία

Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας, με μοναδικό θέμα συζήτησης αν θα ανοίξουν τα σχολεία από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου. Το απόγευμα της Τρίτης έγινε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής, με επίκεντρο την επιδημιολογική κατάσταση σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται στο “κόκκινο”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του libre ο σχεδιασμός δεν αναμένεται να αλλάξει, ενώ οι επιδημιολόγοι φέρεται να δώσουν το πράσινο φως για έναρξη των μαθημάτων της Γ’ Λυκείου παντού, με όχημα τα self test.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως είναι δύσκολο να μην αποφασίσουν έναρξη μαθημάτων της Γ Λυκείου σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Πάτρα, ενώ σε ότι αφορά Γυμνάσια και Δημοτικά όπως όλα δείχνουν η έναρξη μετατίθεται για μετά το Πάσχα.

Παράλληλα η κυβέρνηση προσανατολίζεται να επιτρέψει τις μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα, έστω και με αυστηρούς περιορισμούς και όρους.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αποκάλυψε ότι εξετάζεται το σενάριο να επιτραπεί η μετακίνηση μεταξύ περιοχών που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο. Δηλαδή για παράδειγμα από κόκκινη περιοχή σε μία άλλη κόκκινη, όχι όμως από βαθυκόκκινη σε κόκκινη ή αντιστρόφως. Αυτό βεβαίως στην πραγματικότητα αποκλείει τη μετακίνηση από Αθήνα στην επαρχία.

Για αυτό εξετάζεται και η μετακίνηση το Πάσχα με την επίδειξη self test. Το ζήτημα είναι φυσικά ότι έλεγχος ως προς αυτό δυνητικά μπορεί να γίνει σε πλοία, ΚΤΕΛ, τρένα, αλλά είναι δύσκολο να ελεγχθούν όσοι μετακινηθούν με ΙΧ, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση δεν θέλει το επιδημιολογικό ρίσκο που θα επέφερε το άνοιγμα πολλών κλάδων και δραστηριοτήτων ταυτόχρονα. Και για αυτό έχει επιλέξει η εστίαση να ανοίξει μετά το Πάσχα σε δύο στάδια, με πρώτα εστιατόρια και καφέ σε εξωτερικούς χώρους και τη διασκέδαση “πακέτο” με τον τουρισμό.

Σε ότι αφορά την εκκλησία οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι ακόμη άγνωστες. Οι σκληροπυρηνικοί ιεράρχες δηλώνουν έτοιμοι για “ιερό πόλεμο” και τους πιο μετριοπαθείς να προτείνουν οι εκκλησίες να παραμένουν διαρκώς ανοιχτές για ατομική προσευχή και να οριστεί ελάχιστος αριθμός πιστών ανα τετραγωνικό μέτρο των ιερών ναών για τις λειτουργίες.

Το ζήτημα είναι κυρίως ο κίνδυνος συνωστισμού στα προαύλια των εκκλησιών, ιδίως τη Μεγάλη Παρασκευή και το βράδυ της Ανάστασης. Η Εκκλησία δεν θα δεχθεί να μην ανοίξουν και οι ναοί τη Μεγάλη Εβδομάδα μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου.