S-400: Ο Ερντογάν «έσκαψε τον λάκκο του» και ο Πούτιν καραδοκεί! – Ερντογάν: «Ή θα πάρω το Βυζάντιο ή το Βυζάντιο θα πάρει εμένα» – Ρωσία: Τον Οκτώβριο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο Nord Stream 2

S-400: Ο Ερντογάν «έσκαψε τον λάκκο του» και ο Πούτιν καραδοκεί!

Ο Ερντογάν… ταρακουνήθηκε, αλλά ίσως πλέον να είναι αργά!

Η… βόμβα που έριξαν πρόσφατα οι Ρώσοι για την προμήθεια μιας δεύτερης παρτίδας πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 στην Τουρκία, φαίνεται πως «ταρακούνησε» όχι μόνο την Άγκυρα αλλά και την Δύση, η οποία εν μέσω εξελίξεων στο Αφγανιστάν και την επικείμενη κρίση λόγω προσφυγικών ροών, επιθυμεί μια σταθερότητα στις σχέσεις της με την Τουρκία.

Ο Τούρκος αναλυτής και αρθρογράφος του Al-Monitor Semih Idiz αναφέρει σε κείμενό του, πως η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιεί το όλο θέμα με την παράδοση μιας ακόμα παρτίδας πυραύλων αεράμυνας S-400 στην Τουρκία, προκειμένου να μην «επιτρέψει και να διαταράξει μια επανασύνδεση Τουρκίας – Δύσης» σε μια χρονική συγκυρία που οι δύο πλευρές προσπαθούν να κάνουν αυτό ακριβώς.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του ρωσικού εξαγωγέα όπλων Rosoboronexport είπε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι η Τουρκία και η Ρωσία είναι κοντά στην υπογραφή νέας σύμβασης για επιπλέον S-400. Ωστόσο, οι πηγές της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας το αρνήθηκαν, με μια πηγή να λέει στο BBC Turkish ότι: «Αυτό είναι ένα θέμα που μπορεί να συζητηθεί ανά πάσα στιγμή, αλλά δεν έχουμε τέτοιο αίτημα σε αυτό το στάδιο. Η ρωσική πλευρά είτε δηλώνει την πρόθεσή της είτε προσπαθεί να χειραγωγήσει τη συνεργασία που έχουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Το «όραμα» του Ερντογάν

Από την δική του πλευρά, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα ότι: «Δεν είμαστε απρόθυμοι για τη δεύτερη παρτίδα των πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία ή για παρόμοια θέματα, αφού έχουμε κάνει πολλά βήματα με τη Ρωσία σχετικά με τους S-400 ή άλλα θέματα αμυντικής βιομηχανίας». Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας δεν έδωσε λεπτομέρειες αναφορικά με το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης μιας νέας συμφωνίας για την προμήθεια των πυραύλων, με το σχετικό χρονοδιάγραμμα για την μεταφορά και την επιχειρησιακή λειτουργία τους.

Ο Τούρκος αρθρογράφος προσθέτει ακόμα ότι: «Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το όραμα του Ερντογάν για τη δημιουργία στρατηγικών δεσμών με τη Μόσχα, προκειμένου να  αντικαταστήσει τους σοβαρά επιδεινωμένους δεσμούς της Άγκυρας με τη Δύση, βασίστηκε σε φρούδες ελπίδες και αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα όνειρο που δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα». Στη συνέχεια ο Idiz υπογραμμίζει πως  «η Άγκυρα έχει ανακαλύψει, τα τελευταία τρία χρόνια ειδικότερα, ότι οι διαφορές με τη Ρωσία σε θέματα όπως η Συρία, η Λιβύη, ο Καύκασος ​​και η Ουκρανία δεν είναι μόνο ανυπέρβλητες, αλλά είναι επίσης πηγές πιθανών εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, που πρέπει να διαχειρίζονται προσεκτικά».

Και η… στραβή

Κατά συνέπεια, πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν «έσκαψε τον λάκκο του» με την προμήθεια των πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 στην Τουρκία, καθώς επέτρεψε με αυτόν τον τρόπο να δώσει την ευκαιρία και το «πάτημα» στη Μόσχα να επηρεάζει μέσω αυτών, τις αποφάσεις και την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Παράλληλα, καταρρίφθηκε και η «πλάνη» του  Ερντογάν και των υποστηρικτών του, ότι η Τουρκία και η Ρωσία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς σε κοινή αντίθεση με τις δυτικές δυνάμεις, με τον Τούρκο αναλυτή να λέει χαρακτηριστικά: «Έχοντας συνειδητοποιήσει αυτό ακριβώς το πράγμα, σε μια εποχή που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από όλες τις πλευρές, η Άγκυρα προσπαθεί να αποκαταστήσει τη θέση της στη δυτική συμμαχία».

Με πληροφορίες από: Ahval.

 

Ερντογάν: «Ή θα πάρω το Βυζάντιο ή το Βυζάντιο θα πάρει εμένα»Ερντογάν: «Ή θα πάρω το Βυζάντιο ή το Βυζάντιο θα πάρει εμένα»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε την αντιπολίτευση της χώρας του ότι προσπάθησε να κρατήσει κλειστή την Αγία Σοφία

Το Σάββατο μίλησε σε κομματικά στελέχη στη Ριζούντα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας την αντιπολίτευση της χώρας του ότι προσπάθησε να κρατήσει κλειστή την Αγία Σοφία σε αντίθεση με τον ίδιο που την απέδωσε «στους από την εποχή του Πορθητή ιδιοκτήτες της».
«Εμείς καθορίσαμε καλά τον δρόμο μας. Και ο δικός μας δρόμος δεν είναι ο δρόμος, ο δικός τους. Ή θα πάρω το Βυζάντιο, ή το Βυζάντιο θα πάρει εμένα. Αυτό το συμβόλαιο είναι δικό μας και όχι δικό τους» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν στην ομιλία του, σύμφωνα με τα tourkikanea.

Και πρόσθεσε «Εμείς αυτό το αποδείξαμε με τα εγκαίνια της Αγίας Σοφίας, ενώ εκείνοι το αντίθετο, προσπάθησαν να παραμείνει κλειστή η Αγία Σοφία».

Για τα αεροσκάφη Ακιντζί

«Και δόξα τον Θεό, εμείς αποσπάσαμε τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας από τον Αλλάχ, και αυτήν τη στιγμή η Αγία Σοφία που παρέμενε κλειστή, άνοιξε και αποδόθηκε στους από την εποχή του Πορθητή ιδιοκτήτες της», ανέφερε ο Ερντογάν.

«Εμείς με τα μη επανδρωμένα επιθετικά αεροσκάφη Ακιντζί, γράφουμε εκ νέου την παγκόσμια πολεμική ιστορία» πρόσθεσε.

 

Ρωσία: Τον Οκτώβριο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο Nord Stream 2Ρωσία: Τον Οκτώβριο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο Nord Stream 2

Όπως ανακοίνωσε ο φορέας εκμετάλλευσης, συγκολλήθηκε ο τελευταίος σωλήνας

Επίκεινται μέσω του αμφιλεγόμενου αγωγού της Βαλτικής Θάλασσας Nord Stream 2 , οι πρώτες παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία. Η πρώτη παράδοση φυσικού αερίου αναμένεται τον Οκτώβριο.

Η εταιρεία Nord Stream 2 ανακοίνωσε επίσημα ότι βυθίστηκε ο τελευταίος σωλήνας του αγωγού ο οποίος και συνδέθηκε με το τμήμα του αγωγού που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση. Μετά και από αυτήν την σύνδεση, θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω προετοιμασίες πριν από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού. Αναμένεται ότι η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom θα χρησιμοποιήσει για τις πρώτες παραδόσεις φυσικού αερίου αρχικά το πρώτο σκέλος του αγωγού το οποίο ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο.

Τις εξελίξεις επιβεβαίωσε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Λόγω του αγωγού, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επικρίθηκε σφοδρά τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Από τις ΗΠΑ προήλθαν απειλές κυρώσεων υπό τον πρώην πρόεδρο Τραμπ. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης φοβούνται μειονεκτήματα από την λειτουργία του. Υπήρξαν επίσης αντιστάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης στη Γερμανία.

Πηγή: Deutschlandfunk