Reuters: Η Ρωσία μέσω Τουρκίας εισάγει δυτική τεχνολογία για τα οπλικά της συστήματα — Τα κράτη μέλη του NATO συμφωνούν να αυξήσουν θεαματικά τον προϋπολογισμό του 2023

Reuters: Η Ρωσία μέσω Τουρκίας εισάγει δυτική τεχνολογία για τα οπλικά της συστήματα

Μικροτσίπ που παρήχθησαν από δυτικές εταιρείες, βρέθηκαν στα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιεί η Ρωσία στις επιθέσεις της στην Ουκρανία

Δυτικά μικροτσίπ που είναι απαραίτητα για τα οπλικά της συστήματα, συνεχίζει να εισάγει η Μόσχαμέσω Τουρκίας, αλλά και μέσω του Χονγκ Κονγκ και της Εσθονίας, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις, αποκαλύπτουν το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και το βρετανικό Ινστιτούτο RUSI (Royal United Services Institute).

Στην από κοινού έρευνα τους, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν χθες Τρίτη, οι δημοσιογράφοι και οι εμπειρογνώμονες περιγράφουν αναλυτικά τη διεθνή αλυσίδα των προμηθειών, μέσω της οποίας η Ρωσία συνεχίζει να αγοράζει δυτικά εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλα ηλεκτρονικά είδη.

Στην έρευνα τους αποκαλύπτουν σειρά ελάχιστα γνωστών εισαγωγέων, μέσω των οποίων παρτίδες ημιαγωγών και άλλης τεχνολογίας φθάνουν στην Ρωσία μέσω Τουρκίας, Χονγκ –Κονγκ, Εσθονίας και άλλων εμπορικών κόμβων.

Μια από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό είναι και η Azu International η οποία ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2022, με συνιδρυτή τον Τούρκο επιχειρηματία Γκοκτούρκ Αγκβάζ, όταν οι δυτικές χώρες είχαν ήδη επιβάλλει σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας και άρχισε μετά από μία εβδομάδα να προμηθεύει τη Μόσχα με ηλεκτρονικά είδη. Μέσα σε διάστημα επτά μηνών η εν λόγω εταιρεία εξήγαγε στην Ρωσία ηλεκτρονικά ανταλλακτικά αξίας τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ των οποίων και μικροτσίπ αμερικανικών εταιρειών, σύμφωνα με παραστατικά ρωσικού τελωνείου.

Η εταιρεία Smart Impes GmbH ασχολείται με το χονδρεμπόριο ηλεκτρονικών ειδών. Πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η γερμανική εταιρεία προμήθευε με δυτικά προϊόντα πελάτη της στην Μόσχα, η οποία μέχρι πρόσφατα εισήγαγε εμπορεύματα μέσω της Azu International που έχει την έδρα της στην Κωνσταντινούπολη.

Εν τω μεταξύ, ο Αγκβάζ δήλωσε στο Reuters από το γραφείο του κοντά στην Κολωνία τον Οκτώβριο ότι η Smart Impex είχε σταματήσει τις εξαγωγές στη Ρωσία λόγω των εμπορικών περιορισμών της ΕΕ, αλλά προμήθευε προϊόντα στην Τουρκία.

«Δεν μπορούμε να εξάγουμε στη Ρωσία και πουλάμε μόνο στην Τουρκία», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πωλήσεις της Azu International στη Ρωσία, είπε ότι πρόκειται για «εμπορικό μυστικό», αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Οι δημοσιογράφοι επικοινώνησαν ξανά μαζί του λίγο πριν από τη δημοσίευση και ο επιχειρηματίας διαβεβαίωσε ότι η Smart Impex «συμμορφώνεται με όλους τους εξαγωγικούς περιορισμούς» και «δεν καταστρατηγεί τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας», ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την άλλη εταιρεία, την Azu International. Εν τω μεταξύ, τα τουρκικά εταιρικά αρχεία δείχνουν ότι ο Αγκβάζ πούλησε το 50% του μεριδίου του στην εταιρεία στα τέλη Νοεμβρίου.

«Η Azu International είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα κανάλια εφοδιασμού προς τη Ρωσία παραμένουν ανοιχτά παρά τους δυτικούς εξαγωγικούς περιορισμούς και τις απαγορεύσεις παραγωγών», αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Κατά τη διάρκεια των επτά μηνών των πρωτοφανών κυρώσεων – από τον Απρίλιο έως τα τέλη Οκτωβρίου – εισήλθαν στη Ρωσία ηλεκτρονικά εξαρτήματα αξίας τουλάχιστον 2,6 δισ. δολαρίων, σημειώνει το Reuters, επικαλούμενο στοιχεία των ρωσικών τελωνείων. Παράλληλα εξαρτήματα αξίας τουλάχιστον 777 εκατ. δολαρίων παρήχθησαν από δυτικές εταιρείες, των οποίων τα μικροτσίπ βρέθηκαν στα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιεί η Ρωσία στις επιθέσεις της στην Ουκρανία.

Η έρευνα κατονομάζει τις αμερικανικές Intel Corp, AMD, Texas Instruments Inc, Analog Devices Inc, καθώς και τον γερμανικό όμιλο Infineon AG.

 

Τα κράτη μέλη του NATO συμφωνούν να αυξήσουν θεαματικά τον προϋπολογισμό του 2023Τα κράτη μέλη του NATO συμφωνούν να αυξήσουν θεαματικά τον προϋπολογισμό του 2023

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ εξήρε την απόφαση αυτή, που αντανακλά όπως το βλέπει «το υψηλότερο επίπεδο φιλοδοξίας» των κρατών μελών της συμμαχίας

Τα κράτη μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού συμφώνησαν να αυξήσουν θεαματικά τις κοινές δαπάνες τους υπό το φως της νέας κατάστασης ασφαλείας στην ανατολική Ευρώπη, μετά την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Ο πολιτικός προϋπολογισμός του NATO το 2023 θα αυξηθεί κατά σχεδόν 28%, στα 370,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο στρατιωτικός προϋπολογισμός ορίστηκε πως θα αυξηθεί κατά σχεδόν 26% για να φθάσει τα 1,96 δισεκ. ευρώ, ανακοίνωσε η δυτική στρατιωτική συμμαχία χθες Τετάρτη.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ εξήρε την απόφαση αυτή, που αντανακλά όπως το βλέπει «το υψηλότερο επίπεδο φιλοδοξίας» των κρατών μελών της συμμαχίας.

«Μόνο η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη, συνεργαζόμενες σε ένα ισχυρό NATO, μπορούν να κρατήσουν το ένα δισεκατομμύριο πολίτες μας ασφαλείς στον πιο επικίνδυνο κόσμο», ανέφερε ο Νορβηγός, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Σήμερα, το άθροισμα των προϋπολογισμών του NATO, του πολιτικού και του στρατιωτικού, φθάνει τα 1,8 δισεκ. ευρώ. Σε σύγκριση με τις εθνικές στρατιωτικές δαπάνες των κρατών μελών, πρόκειται για μικρό ποσό. Μόνον οι ΗΠΑ δαπάνησαν 769 δισεκ. ευρώ το τρέχον έτος, ενώ η Γερμανία άλλα περίπου 55,6 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με έγγραφα του NATO.

Με βάση την τρέχουσα φόρμουλα για τη συνεισφορά κάθε κράτους μέλους, αυτές είναι οι δύο χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των κοινών δαπανών: μαζί κάλυψαν περί το 16,3%, διέθεσαν περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ η καθεμιά το 2021.

Η φόρμουλα αυτή αναθεωρήθηκε, όπως αξίωνε ο αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που επέκρινε τους ευρωπαίους εταίρους της χώρας του, ειδικά τη Γερμανία, επιχειρηματολογώντας πως δεν συνεισέφεραν αρκετά στις κοινές αμυντικές δαπάνες. Αποτέλεσμα της αναθεώρησης αυτής ήταν το ποσοστό του Βερολίνου να ανέβει και αυτό της Ουάσιγκτον να μειωθεί σημαντικά.

Σχεδιάζονται ήδη περαιτέρω αυξήσεις των προϋπολογισμών του NATO ως το 2030, όπως όρισε η καταρχήν απόφαση των ηγετών των κρατών μελών στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης το καλοκαίρι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*