Rafale “τσάκισαν” τους Τούρκους στη Λιβύη. Γαλλία ή Αίγυπτος έκανε την επίθεση; – Λιβύη: Οι Ιταλοί δεν «βλέπουν» στρατιωτική λύση για την κρίση στη χώρα

Μαχητικά αεροσκάφη Rafale

Μαχητικά Rafale ήταν τα αεροπλάνα που βομβάρδισαν την τουρκική βάση στη Λιβύη. Γαλλία και Αίγυπτος διαθέτουν τέτοιου τύπου αεροσκάφη.

Μαχητικά αεροσκάφη Rafale “διέλυσαν” τα τουρκικά αντιαεροπορικά στη Λιβύη, ωστόσο, το ερώτημα που παραμένει αναπάντηντο είναι αν επρόκειτο για Rafale των Γάλλων ή της Αιγύπτου, που διαθέτει τέτοια αεροσκάφη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Militaire.gr, το Ahval αναφέρει:

“Ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στο The Arab Weekly ότι τα πολεμικά αεροπλάνα που βομβάρδισαν την αεροπορική βάση al-Watiya στη δυτική Λιβύη ήταν αεροσκάφη Rafale, γεγονός που περιορίζει την ταυτότητα της επιτιθέμενης δύναμης στη Γαλλία και την Αίγυπτο, τις δύο χώρες εντός του εύρους της βάσης που διαθέτουν αυτού του τύπου τα αεροσκάφη.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν την επίθεση μια γρήγορη απάντηση στην επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στην Τρίπολη, η οποία αντικατοπτρίζει την έκταση της τουρκικής εμπλοκής στη δυτική Λιβύη.

Η τουρκική παρουσία στη Λιβύη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική τόσο για το Κάιρο όσο και για το Παρίσι, ωθώντας τους να αυξήσουν τον τόνο της κριτικής τους για την Άγκυρα. Το Κάιρο έχει απειλήσει να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη εάν οι  υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις της Τρίπολης προσπαθήσουν να προχωρήσουν προς τη Σύρτη, ενώ το Παρίσι χαρακτήρισε τις τουρκικές κινήσεις ως «απαράδεκτες».

Παρόλο που τα ΜΜΕ σε Τουρκία και  Κατάρ αρνήθηκαν ότι υπήρχαν θύματα στη βομβιστική επίθεση, πηγή  επιβεβαίωσε ότι οι επιδρομές προκάλεσαν το θάνατο αρκετών Τούρκων στρατιωτών που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στην πόλη του al-Jamil, κοντά στη βάση.

Ένας συνταξιούχος αξιωματικός του στρατού της Λιβύης που κατοικούσε στην περιοχή Zintan αποκάλυψε στο The Arab Weekly ότι μια μοίρα μαχητικών αεροσκαφών ξεκίνησε μια σειρά αεροπορικών επιδρομών στη βάση al-Watiya, όπου η Τουρκία είχε αναπτύξει  F-16,  μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 και Anka-S, και αντιαεροπορικά Hawk MIM-23″.

 

Λιβύη: Οι Ιταλοί δεν «βλέπουν» στρατιωτική λύση για την κρίση στη χώρα

Επίσκεψη- αστραπή στην Άγκυρα πραγματοποίησε σήμερα ο Ιταλός υπουργός άμυνας Λορέντσο Γκουερίνι, συναντώντας τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ.

Ο Ιταλός υπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για την λιβυκή κρίση», διότι «δεν υπάρχει λύση η οποία να προβλέπει την διχοτόμηση της Λιβύης».

Η Ιταλία παραμένει της άποψης ότι είναι απόλυτα αναγκαία η επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός διαρκείας, η οποία να δώσει νέα ώθηση στoν ενδολιβυκό διάλογο, όπως είχε προβλεφθεί από την Σύνοδο του Βερολίνου, τον περασμένο Ιανουάριο.

Σε ότι αφορά την αποστολή «Ειρήνη», για την τήρηση του εμπάργκο όπλων, ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Άμυνας υπογράμμισε ότι «είναι ισορροπημένη και τηρεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές» και ότι «αποτελεί μιας βασικής σημασίας συμβολή της ΕΕ, με στόχο την ειρήνευση στην Λιβύη».

Σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, τέλος, ο Λορέντσο Γκουερίνι εξέφρασε την προσδοκία «να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για μια ισορροπημένη επίλυση των διαφορών που προέκυψαν». Η ιταλική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του διαλόγου και της αποτελεσματικής συνεργασίας, αλλά συγχρόνως υπογραμμίζει ότι θα καταγραφεί κάθε παραβίαση του σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου.