Qatargate -H ώρα του Παντσέρι: Καταθέτει σήμερα στις βελγικές Αρχές — Ανταρκτική: Αποκολλήθηκε παγόβουνο 15 φορές μεγαλύτερο από το Παρίσι

Αντόνιο Παντσέρι: Εργατοπατέρας, τιμωρός της διαφθοράς που πιάστηκε με τα πετροδόλαρα του Κατάρ | Lamianow.gr | Ειδήσεις από τη Λαμία

Γιατί η Εύα Καϊλή δεν υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας

H ώρα του Παντσέρι: Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η κατάθεση του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι και φερόμενος ως εγκέφαλος της υπόθεσης Qatargate με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος ο θεσμός του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλετής θα βρεθεί σήμερα ενώπιον των ανακριτών στο Βέλγιο για να καταθέσει όλα όσα γνωρίζει σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς έχοντας μάλιστα προχωρήσει εδώ και μέρες σε υπογραφή ενός μνημονίου με τις βελγικές Αρχές προκειμένου να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης.

Ο Αντόνιο Παντσέρι θέλει εκτός από τον εαυτό του να προστατέψει όσο γίνεται τόσο την γυναίκα του όσο και την κόρη του που φερεται να εμπλέκονται επίσης στο πολυδαίδαλο σκάνδαλο.

Από τα στοιχεία που υπάρχουν και την ανακοίνωση της Εισαγγελίας, ο Αντόνιο Παντσέρι θα ενημερώσει τους ανακριτές και τη Δικαιοσύνη για 1. τον τρόπο λειτουργίας, 2. τις οικονομικές ρυθμίσεις με άλλα εμπλεκόμενα μέρη, 3. τις οικονομικές δομές που συγκροτήθηκαν, 4.τα ενδιαφερόμενα μέρη των δομών και τα προσφερόμενα οφέλη και τέλος, τη συμμετοχή γνωστών και αγνώστων στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητα των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν.

Αυτό όμως που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αν και όποτε αναφερθεί και στην ίδια την Εύα Καϊλή ή θα περιοριστεί να καταθέσει στο πώς ήταν η συνεργασία του με τον σύντροφό της και πρώην βοηθό του, τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος βρίσκεται επίσης προφυλακισμένος.

Ο δικηγόρος της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος διαβεβαίωσε ότι, η Εύα Καϊλή «δεν έχει σε τίποτα να ανησυχεί» για την κατάθεση του Παντσέρι, τον οποίο ωστόσο, κατηγόρησε πως, «έχει σκοπιμότητα, γιατί συνελήφθησαν η κόρη και η γυναίκα του, γι’ αυτό και είναι διατεθειμένος να υπογράψει ό,τι του δώσουν».

Σε σχέση με την Εύα Καϊλή ο κ. Δημητρακόπουλος διαβεβαίωσε επίσης – μιλώντας στον ΑΝΤ1 – πως «δεν είχε καμία επαγγελματική σχέση μαζί του, είχε κοριό στο σπίτι του και ακουγόταν να λέει ότι θα δώσει χρήματα από δω κι από κει, δεν είπε ποτέ ότι θα δώσει χρήματα στην Καϊλή. Είναι ικανός όμως, να εμπλέξει πρόσωπα και από άλλες χώρες, για να σώσει την οικογένειά του».

Απαντώντας σε ερώτημα για το από ποιες χώρες πολιτικά πρόσωπα μπορεί να εμπλέξει ο Παντσέρι, ο δικηγόρος απάντησε: «από την Ιταλία και από Γαλλία, δεν ξέρω αν θα φτάσει και στην Ελλάδα. Αναλόγως πώς θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν. Χειραγωγείται για να μην πάει στη φυλακή ο ίδιος και η οικογένειά του».

Γιατί η Εύα Καϊλή δεν υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας

Όσον αφορά δημοσίευμα της Corriera de la serra, πως έγινε πρόταση για συμβιβασμό στην Εύα Καϊλή, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος τόνισε πως, «δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπήρξαν πιέσεις για συμβιβασμό. Αυτό που έγινε είναι ότι, άνθρωποι που ήταν δίπλα της της είπαν πως, την συμφέρει να ομολογήσει γιατί θα έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση. Όμως επειδή δεν έχει διαπράξει το αδίκημα, δεν μπορεί να ομολογήσει κάτι».

«Κομμάτια να με κάνουν, δεν πρόκειται να ομολογήσουν πράξεις που δεν έχω κάνει», είχε αναφέρει η Εύα Καϊλή μέσω του δικηγόρου της αμέσως μετά την άρνηση των Βέλγων δικαστών να αποφυλακιστεί με «βραχιολάκι».

 

Ανταρκτική: Αποκολλήθηκε παγόβουνο 15 φορές μεγαλύτερο από το ΠαρίσιΑνταρκτική: Αποκολλήθηκε παγόβουνο 15 φορές μεγαλύτερο από το Παρίσι

Η Ανταρτική υφίσταται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και πέρσι καταγράφηκαν εκεί θερμοκρασίες ρεκόρ

Ένα τεράστιο παγόβουνο, μεγέθους 15 φορές όσο η έκταση του Παρισιού, αποκολλήθηκε την Κυριακή από την Ανταρκτική, όπως ανέφεραν σήμερα Βρετανοί επιστήμονες.

Το φαινόμενο αυτό δεν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, μολονότι η περιοχή απειλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με τη Βρετανική Επιθεώρηση Ανταρκτικής (BAS).

Το παγόβουνο, μεγέθους 1.550 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αποκολλήθηκε την Κυριακή, γύρω στις 21:00 – 22:00 (ώρα Ελλάδας) όταν η παλίρροια διεύρυνε μια προϋπάρχουσα ρωγμή στον πάγο, την αποκαλούμενη Chasm-1, ανέφερε η BAS, ένας οργανισμός που ασχολείται με την έρευνα των πολικών περιοχών.

Πριν από δύο χρόνια, ένα παγόβουνο περίπου ίδιου μεγέθους είχε σχηματιστεί στην ίδια ζώνη, την αποκαλούμενη Τράπεζα Πάγου Μπραντ, όπου βρίσκεται ο βρετανικός ερευνητικός σταθμός Χάλι Στ΄.

Οι παγετωνολόγοι, που βρίσκονται στην περιοχή από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, παρατηρούν εδώ και περίπου 10 χρόνια την εξέλιξη των ρωγμών στον πάγο. Το 2016, η BAS αποφάσισε να μετακινήσει κατά 20 χιλιόμετρα τον σταθμό Χάλι Στ΄, φοβούμενη ότι επειδή λιώνουν οι πάγοι μπορεί να βρεθεί να πλέει πάνω σε κάποιο παγόβουνο.

«Η αποκόλληση αυτή ήταν αναμενόμενη και συνιστά μια φυσιολογική συμπεριφορά της Τράπεζας Πάγου Μπραντ. Δεν συνδέεται με την κλιματική αλλαγή», εξήγησε ο επιστήμονας, ειδικός στους πάγους, Ντόμινικ Χότζον.

Η Ανταρτική υφίσταται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και πέρσι καταγράφηκαν εκεί θερμοκρασίες ρεκόρ. Το 2021, το πλήρες λιώσιμο ενός παγόβουνου, σε απόσταση 4.000 χιλιομέτρων από το σημείο απ’ όπου αποκολλήθηκε το 2017, ελευθέρωσε περισσότερους από 150 δισεκατομμύρια τόνους γλυκού νερού, κάτι που ανησύχησε τους επιστήμονες γιατί δεν γνώριζαν ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στο εύθραυστο οικοσύστημα της περιοχής.