Power Pass: Πώς θα λάβετε επιδότηση έως 600 ευρώ. Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις — Φόβοι Λαγκάρντ για νέα κρίση δανεισμού. Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα στο μικροσκόπιο

POWER PASS | Star.gr

Εντός των επόμενων ημέρων αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το Power Pass ώστε οι δικαιούχοι να αρχίσουν την υποβολή των αιτήσεων για να αποζημιωθούν με ποσά από 18 έως και 600 ευρώ για τις υπέρμετρες ανατιμήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Δεκέμβριο έως και τα τέλη Μαΐου.

Όσοι κάνουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση, θα πρέπει να σπεύσουν να την υποβάλουν πριν από την αίτηση για το επίδομα. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα ληφθεί υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων που αποκτήθηκε το 2021 και δηλώθηκε φέτος.

Οι φορολογούμενοι επίσης που δηλώνουν τα παιδιά τους που είναι φοιτητές ως εξαρτώμενα μέλη για να λάβουν την επιδότηση θα πρέπει να υποβάλουν τη φετινή φορολογική δήλωση πριν από την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Ακολουθούν 10 ερωτήσεις – απαντήσεις για τη λήψη της επιδότησης:

Ποιοι δικαιούνται την οικονομική ενίσχυση;

Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, του φορολογικού έτους 2020, έως τις 45.000 ευρώ.
Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα προκύπτει όταν από το συνολικό εισόδημα που δηλώθηκε το 2021 (εισοδήματα 2020) αφαιρεθούν οι φόροι (φόρος που αναλογεί, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος).
Έτσι, δικαιούχοι της επιδότησης είναι και όσοι εμφάνισαν στη φορολογική δήλωση του 2021 οικογενειακά εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 45.000 ευρώ.

Τι ποσό θα λάβουν οι δικαιούχοι;

Επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος για λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022 και για χρεώσεις που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είτε από το κράτος είτε από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Η επιστροφή δίνεται σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος κατά μήνα άνω των 30 ευρώ και δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.

Ποια είναι η βασική προϋπόθεση για την καταβολή της ενίσχυσης;

Βασική προϋπόθεση είναι η φορολογική δήλωση. Για τη καταβολή της αποζημίωσης θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στην Εφορία το 2021.
Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να είχε υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020 έως την 1η Μαΐου 2022.

Τι ισχύει για τους νέους φορολογούμενους;

Όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση θα πρέπει να σπεύσουν να την υποβάλουν πριν την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη χορήγηση του επιδόματος.
Για τους συγκεκριμένους δικαιούχους θα ληφθεί υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, που αποκτήθηκε το 2021.

Οι φοιτητές – εξαρτώμενα μέλη οικογένειας δικαιούνται αποζημίωση;

Για την επιδότηση έως 600 ευρώ των λογαριασμών ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας οι οποίοι έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 θα πρέπει οι φορολογούμενοι που δηλώνουν τους φοιτητές ως εξαρτώμενα μέλη:

Να υποβάλουν τη φετινή φορολογική δήλωση (εισοδήματα 2021) πριν την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα
Να έχουν συμπληρώσει στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 (ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας) τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας.
Να συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική αίτηση την ένδειξη που αφορά τη φοιτητική κατοικία αλλά και τη δική τους κύρια κατοικία τους.

Τι ισχύει για τις περιπτώσεις όπου τα νοικοκυριά διαθέτουν κοινό ρολόι;

Για νοικοκυριά που έχουν κοινό ρολόι, δηλαδή δηλώνουν την ίδια παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (π.χ. διπλοκατοικίες) η επιδότηση θα δοθεί στο δικαιούχο του οποίου ο ΑΦΜ αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.
Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ δεν ανήκει σε κανέναν από τους δικαιούχους (π.χ. ο λογαριασμός είναι στο όνομα φυσικού προσώπου που έχει αποβιώσει) τότε το ποσό της επιδότησης επιμερίζεται στους δικαιούχους.

Το ποσό της ενίσχυσης μπορεί να κατασχεθεί από την εφορία;

Το ποσό της ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά συμπεριλαμβανομένης και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού προνοιακού χαρακτήρα.

Όσοι έχουν αλλάξει κατοικία πώς θα μπορούν να λάβουν την ενίσχυση;

Για όσους άλλαξαν κατοικία το διάστημα στο οποίο αναφέρεται η επιδότηση, από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022, θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται στην εφορία η οικία στην οποία διαμένουν ως πρώτη κατοικία.

Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες;

Ο δικαιούχος θα εισέρχεται στην εφαρμογή Power Pass με τους κωδικούς του Τaxisnet. Αμέσως μετά, θα εμφανίζονται τα στοιχεία που θα αντλούνται αυτόματα από την ΑΑΔΕ, ήτοι η διεύθυνση της πρώτης κατοικίας και ο αριθμός του «ρολογιού» ηλεκτροδότησης – είτε του ίδιου του αιτούντα είτε του προστατευόμενου προσώπου.
Εφόσον τα στοιχεία είναι ορθά, τότε ο πολίτης θα κάνει κλικ στο πεδίο «επιβεβαίωση» ώστε να δηλώσει τον τραπεζικό του λογαριασμό και να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Οι δικαιούχοι δεν θα εισάγουν τα στοιχεία για τις χρεώσεις με βάση την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος τα οποία θα διαβιβαστούν στη πλατφόρμα από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή δύο εβδομάδες για να υποβάλουν αίτηση οι πολίτες.

Πότε θα πιστωθεί το ποσό στους δικαιούχους;

Η πίστωση της επιδότησης θα γίνει απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων στο τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλωθεί στη σχετική φόρμα, μετά από 4 με 5 ημέρες από την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων.

 

ΕΚΤ: Στο τραπέζι “εργαλείο κρίσης” για τις υπερχρεωμένες χώρες- Φόβοι Λαγκάρντ για νέα κρίση δανεισμού- Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα στο μικροσκόπιο

Κριστίν Λαγκάρντ | ΣΚΑΪ

Με τον πληθωρισμό να χτυπά τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο, διεθνείς αναλυτές προβλέπουν πως ίσως στην επόμενη συνεδρίασή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα βάλει στο τραπέζι ένα σχέδιο που επεξεργάζεται εδώ και μερικούς μήνες και αφορά την αποφυγή μιας κρίσης δανεισμού στην αγορά ομολόγων που να πλήξει τις λεγόμενες υπερχρεωμένες χώρες.

Ο φόβος της Κριστίν Λαγκάρντ και των ευρωπαίκών κυβερνήσεων αφορά πρωτίστως την Ιταλία, όμως και η Ελλάδα, παρότι έχει ένα ρυθμισμένο χρέος, ίσως αναγκαστούν να ενταχθούν σε ένα σχέδιο περιοριστικών μέτρων που ονομάζεται “εργαλείο κρίσης”, όπως σημειώνουν διεθνείς αναλυτές. Τις πληροφορίες μετέφερε νωρίτερα απόψει και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάϊ με την Σία Κοσιώνη.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ζητήσουν αυτή την εβδομάδα από την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να χρησιμοποιήσει πιο δυνατή γλώσσα για να σηματοδοτήσει ότι δεν θα επιτραπεί ο κατακερματισμός και ότι το κόστος δανεισμού πιο ευάλωτων χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία θα περιοριστεί, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Το spread μεταξύ των γερμανικών και ιταλικών ομολόγων διευρύνεται καθώς οι αγορές ετοιμάζονται να τερματίσουν την ποσοτική χαλάρωση στη συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτήν την εβδομάδα και μια επακόλουθη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο. Το 10ετές spread ήταν πάνω από τις 200 μονάδες βάσης τη Δευτέρα σε σύγκριση με λιγότερο από 140 μονάδες βάσης στην αρχή του έτους.

Πάντοτε σύμφωνα με το έγκυρο διεθνές οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων, η Λαγκάρντ έχει πει πολλές φορές ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα επιτρέψει να αποκλίνουν σημαντικά οι χρηματοοικονομικές συνθήκες σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ και είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να το αποφύγει. Μερικά από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα ζητήσουν πιο αποφασιστική γλώσσα και θα θέλουν περαιτέρω δράση για ένα εργαλείο κρίσης που το προσωπικό του ιδρύματος εργάζεται εδώ και αρκετό καιρό, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, τις οποίες ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ που ρωτήθηκε σχετικά.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είχαν ήδη από πέρυσι συζητήσει ένα προληπτικό μέσο που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση έκρηξης των αποδόσεων των ομολόγων των ασθενέστερων οικονομιών. Εκείνη την εποχή, αξιωματούχοι από την περιφέρεια της περιοχής άσκησαν πιέσεις ώστε η ΕΚΤ να δεσμευθεί για απεριόριστες αγορές ομολόγων για να περιορίσει το κόστος δανεισμού τους, ενώ οι ομοτίμονες από χώρες του πυρήνα ήθελαν να δεσμευτούν ορισμένες δεσμεύσεις.

Μία τέτοια εξέλιξη, ωστόσο, είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει σειρά πολιτικών εξελίξεων σε διάφορες χώρες, ιδιαίτερα στην Ιταλία και την Ελλάδα που βρίσκονται ήδη σε εκλογικό κύκλο. Κι αυτό επειδή η ένταξη σε ένα “εργαλείο κρίσης” μπορεί να μην έχει καμία σχέση με τα μνημόνια, δημιουργεί, όμως, εύλογα περιβάλλον επιβάρυνσης της εικόνας της οικονομίας και θέτει την χώρα σε κατάσταση σχετικής εποπτείας.

Τι θα είναι το “εργαλείο κρίσης” και ποιούς αφορά

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εργάζεται, τους τελευταίους μήνες, σε ένα εργαλείο κρίσης που θα αναπτύξει σε περίπτωση έκρηξης των αποδόσεων των ομολόγων των πιο αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τα σχέδια. Αφορά τις υπερχρεωμένες χώρες με πρώτη την Ιταλία, δεύτερη την Ελλάδα (μεγαλότερο ποσοστό χρέους αλλά με πρόσφατη ρύθμιση που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση) και τρίτη την Ισπανία.

Το προσωπικό του ιδρύματος σχεδιάζει ένα backstop που θα είναι διαθέσιμο στο Διοικητικό Συμβούλιο για να το χρησιμοποιήσει ενάντια στο στρες της αγοράς χρέους που προκαλείται από κραδασμούς εκτός του ελέγχου μεμονωμένων κυβερνήσεων, είπαν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή το θέμα είναι εμπιστευτικό.

Αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Chief Economist Philip Lane, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι το ενδεχόμενο περαιτέρω στιγμών αναταραχής είναι στο μυαλό τους. Υποστήριξε στις 2 Μαρτίου ότι τα «αυτοεκπληρούμενα διασυνοριακά επεισόδια πτήσης προς ασφάλεια» αποτελούν εγγενή κίνδυνο.

Μια απόφαση που περιμένει τα στελέχη της ΕΚΤ είναι εάν θα παραμείνουν στη χρήση της δημόσιας ρητορικής για να σταματήσουν οι κερδοσκοπίες εναντίον μελών του ευρώ όπως η Ιταλία ή αν θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ντράγκι να παρουσιάσει ένα πραγματικό εργαλείο για την καταπολέμησή της.

Ο εφιάλτης του πληθωρισμού- Ζητούνται μέτρα

Η συζήτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με το πόσο επιθετικά θα πρέπει να σφίξει τη νομισματική πολιτική είναι πιθανό να ενταθεί αυτή την εβδομάδα στο προοίμιο μιας περιόδου μπλακάουτ πριν από την απόφαση, καθώς τα στοιχεία πιθανώς δείχνουν νέο ρεκόρ πληθωρισμού.

Όλοι εκτός από έναν οικονομολόγο που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν επιτάχυνση των ετήσιων αυξήσεων των τιμών, με τη διάμεση εκτίμηση στο 7,8%. Από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, μόνο η Ισπανία δεν θα παρουσιάσει επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Αυτά τα στοιχεία θα προκύψουν στο πλαίσιο μιας έντονης δημόσιας συζήτησης για τα επιτόκια από στελέχη της ΕΚΤ, των οποίων το παράθυρο για να μιλήσουν πριν από την απόφαση της 9ης Ιουνίου θα κλείσει την Πέμπτη.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης πιθανώς επιταχύνθηκε στο 7,8% τον Μάιο

Στο μεταξύ, οι ανταλλαγές μεταξύ του προσωπικού στη Φρανκφούρτη και των κεντρικών τραπεζών σε όλη την ευρωζώνη θα επιταχυνθούν καθώς οριστικοποιούν τις κρίσιμες προβλέψεις για την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ που θα αποκαλύψει την επόμενη εβδομάδα μαζί με μια χορογραφία προγραμματισμένων περιοριστικών μέτρων και οδηγιών έως τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: Bloomberg