Politics of Liberation: «Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η μετα-Σοβιετική κρίση ηγεμονίας» — Οι δύο πόλεμοι του Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Δέκατη τρίτη συνάντηση του σεμιναρίου Politics of Liberation: «Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η μετα-Σοβιετική κρίση ηγεμονίας»

Ομιλητής της δέκατης τρίτης συνάντησης του Politics of Liberation είναι ο ερευνητής στο Freie Universität Berlin, Volodymyr Ishchenko. Ο τίτλος της ομιλίας του Volodymyr Ishchenko είναι «Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η μετα-Σοβιετική κρίση ηγεμονίας» στην οποία θα αναλυθεί ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος μέσα από το έργο του Antonio Gramsci και θα λάβει χώρα στις 24 Μαρτίου, στις 7μμ., στα γραφεία του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, Καλλιδρομίου 17, Εξάρχεια, πρώτος όροφος.

Μπορείτε να εγγραφείτε στον παρακάτω σύνδεσμο. Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων, ενώ οι εγγραφές αφορούν μόνο όσους επιθυμούν να μετέχουν στην συζήτηση με όρους φυσικής παρουσίας.

Ακολουθεί η περίληψη της συνάντησης:

«Πως μπορεί ο Gramsci να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία; Η ομιλία θα εξετάσει τις έννοιες της παθητικής επανάστασης, της Γιακωβίνικης Επανάστασης, της ηγεμονικής κρίσης, του Καισαρισμού σε σχέση με την μετα-Σοβιετική συνθήκη. Τα μετα-Σοβιετικά Καισαρικά καθεστώτα και οι εξεγέρσεις του Μαϊντάν παρουσίασαν μόνο ανεπαρκείς λύσεις στην μετα-Σοβιετική κρίση ηγεμονίας που είτε διατήρησε ή αναπαρήγαγε την ίδια την κρίση. Οι ρίζες της κρίσης εδράζονται στην ανικανότητα των μετα-Σοβιετικών πολιτικών καπιταλιστών να προσφέρουν οποιαδήποτε σταθερή εναλλακτική στην υπό αποσύνθεση Κομμουνιστική ηγεμονία. Οι δυναμικές της κρίσης ηγεμονίας σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εγχώριο επίπεδο είναι κρίσιμες ώστε να γίνουν κατανοητές οι απειλές, οι ευκαιρίες και οι πόροι της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ωστόσο, αυτή η μετατόπιση στον στρατιωτικό καταναγκασμό μετά την αποτυχία για δημιουργία μιας πολιτικής, διανοητικής και ηθικής ηγεσίας ενδέχεται να πυροδοτήσει το τέλος της κρίσης είτε με την καταστροφή οποιοδήποτε κυριάρχου κέντρου της καπιταλιστικής συσσώρευσης στην μετα-Σοβιετική περιοχή ή στο να πιέσει την Ρωσία για θεμελιώδης οικονομικούς, πολιτικούς και ιδεολογικούς μετασχηματισμούς που ενδέχεται να δημιουργήσουν τις συνθήκες για ένα νέον κύκλο «Γιακοβινίκων» κοινωνικών επαναστάσεων στον εικοστό πρώτο αιώνα».

 

Οι δύο πόλεμοι του Μπέντζαμιν ΝετανιάχουΟι δύο πόλεμοι των Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Ηφαίστειο που βράζει η Δυτική Όχθη, εμφύλιο ρήγμα στο εσωτερικό του Ισραήλ

«To απατηλό, όσο και βολικό για τις ασπόνδυλες διπλωματίες status quo είναι έτοιμο να εκραγεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη». Έτσι ξεκινούσε το κύριο άρθρο της Le Monde την περασμένη Τρίτη, συνοψίζοντας δύο μήνες ισραηλινών επιδρομών, που έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή 75 Παλαιστινίων, παράλληλα με την αναβίωση της ένοπλης δράσης στα παλαιστινιακά εδάφη με θύματα 14 Ισραηλινούς. Στην προσπάθειά της να καταπνίξει εν τη γενέσει του τον κίνδυνο μιας τρίτης, γενικευμένης Ιντιφάντα (εξέγερσης), η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναθέτει στον στρατό εκτεταμένες επιχειρήσεις καταστολής και σύλληψης υπόπτων, όπως η επιδρομή της 22ας Φεβρουαρίου στη Ναμπλούς, με 14 νεκρούς και εκείνη της περασμένης Τρίτης στην Τζενίν, όπου επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού 14 ετών.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συγκεντρώνει προνομιακά το διεθνές ενδιαφέρον και την ισλαμοφοβία να έχει προ πολλού υποσκελίσει τον (πάντα υπαρκτό) αντισημιτισμό στις Δυτικές κοινωνίες, η αφύπνιση του ενεργού ηφαιστείου που λέγεται Μεσανατολικό περνούσε στα ψιλά μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου. Εκείνη την ημέρα, ένα αφιονισμένο πλήθος Ισραηλινών εποίκων εξαπέλυσε πραγματικό πογκρόμ στην παλαιστινιακή κωμόπολη Χουάρα, κοντά στην Τζενίν, πυρπολώντας κτίρια και αυτοκίνητα. Το γεγονός προκάλεσε διεθνή κατακραυγή για τον επιπρόσθετο λόγο ότι ένας από τους κορυφαίους υπουργούς της ισραηλινής κυβέρνησης, ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, συνελήφθη από δημοσιογραφικό μικρόφωνο να διακηρύσσει ότι πρέπει να «αφανιστεί» η Χουάρα.

Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Δεξιάς-Ακροδεξιάς που ορκίστηκε στις 29 Δεκεμβρίου, ο Σμότριτς ανέλαβε, με απόφαση του Νετανιάχου, άλλο ένα κρίσιμο χαρτοφυλάκιο μόλις τρεις ημέρες πριν από το πογκρόμ: διορίστηκε επικεφαλής ενός, τρόπον τινά, «υπουργείου μέσα στο υπουργείο Άμυνας», με καθήκοντα γενικού κυβερνήτη της Δυτικής Όχθης. Γέννημα-θρέμμα των εποίκων που σφετερίζονται παλαιστινιακή γη, ονειρεύεται ένα κράτος από τη Μεσόγειο μέχρι τον Ιορδάνη, όπου θα υπερισχύει ο θρησκευτικός νόμος (κι ύστερα ειρωνεύονται το Ιράν ή τη Σαουδική Αραβία για τη σαρία). Το 2016 καλούσε τα μαιευτήρια να βάζουν σε ξεχωριστούς θαλάμους τις ετοιμόγεννες από την εβραϊκή πλειονότητα και εκείνες από την αραβική μειονότητα, ενώ πρόσφατα εξομολογήθηκε σε ιδιωτική συζήτηση «είμαι φασίστας και ομοφοβικός, αλλά όχι λογάς», όπως αποκάλυψε το δημόσιο κανάλι Kan 11. Με επτά βουλευτές, το κόμμα του είναι σε θέση οποιαδήποτε στιγμή να ανατρέψει τον Νετανιάχου, κρατώντας τον εν τω μεταξύ πολιτικό όμηρο.

Και δεν είναι ο μόνος. Πλάι στον Σμότριτς στέκεται ο ηγέτης του δεύτερου ακροδεξιού κόμματος που στηρίζει τον Νετανιάχου, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος κατέχει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας. Έποικος κι αυτός, έχει υποστεί δεκάδες δικαστικές διώξεις για ομιλίες μίσους εναντίον των Αράβων, ενώ στο σαλόνι του φιγουράριζε για πολύ καιρό φωτογραφία του Ισραηλινοαμερικανού τρομοκράτη Μπαρούχ Γκολντστάιν, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 1994 δολοφόνησε 29 Παλαιστίνιους και τραυμάτισε άλλους 125 στον Τάφο των Πατριαρχών, στη Χεβρώνα. Υποστηρικτής της εκτόπισης των «μη νομιμοφρόνων» Αράβων Ισραηλινών, που αντιστοιχούν στο 21% του πληθυσμού, ήταν ο άνθρωπος που άναψε το φυτίλι στον τελευταίο κύκλο της έντασης με την προκλητική του επίσκεψη στο Τέμενος Αλ Άκσα, στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, στις 3 Ιανουαρίου.

Με την Αμερική να έχει ήδη μεταφέρει, επί Ντόναλντ Τραμπ, την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, την Ευρώπη ανύπαρκτη στη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία καθηλωμένη στο ουκρανικό ναρκοπέδιο, η προοπτική μιας ειρηνικής επίλυσης του Παλαιστινιακού στη βάση των δύο κρατών είχε εξοστρακιστεί από καιρό πέρα από τη γραμμή του ορίζοντα. Ο σχηματισμός της κυβέρνησης Νετανιάχου, της πιο αντιδραστικής και επιθετικής κυβέρνησης που γνώρισε ποτέ το κράτος του Ισραήλ, ήταν η χαριστική βολή. Νιώθοντας ότι δεν έχει τίποτα πια να χάσει, μια νεότερη γενιά Παλαιστινίων μαχητών άρχισε να βγαίνει τους τελευταίους μήνες στο προσκήνιο, πετώντας πάνω από τα κεφάλια γερασμένων, ανυπόληπτων ή αδύναμων πολιτικών ηγεσιών.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, πάνω στο οποίο στρέφονται τελευταία οι προβολείς του διεθνούς Τύπου, είναι η «Φωλιά των Λιονταριών». Δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 στη βόρεια Δυτική Όχθη και ήδη οι γιγάντιες φιγούρες «μαρτύρων» της κυριαρχούν στους τοίχους της Ναμπλούς και της Τζενίν, τα τραγούδια για τη νεαρή οργάνωση ακούγονται στα παλαιστινιακά καφέ και οι κηδείες των νεκρών της μετατρέπονται στα μεγαλύτερα συλλαλητήρια που έχουν γνωρίσει τα κατεχόμενα εδώ και δεκαετίες. Στις γραμμές της πρωταγωνιστούν μαχητές που προέρχονται από την κυρίαρχη, στη Δυτική Όχθη, Φατάχ του Γιάσερ Αραφάτ, αλλά και νέοι με καταγωγή από τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ- άκρως αξιοσημείωτο, αφού Φατάχ και Χαμάς ρίχτηκαν σε έναν φονικό εμφύλιο το 2007, στη Γάζα. Η εμφάνιση αυτού του ατυπικού φαινομένου μαρτυρά την απόγνωση των Παλαιστινίων, ιδιαίτερα της νεολαίας τους, για τη διαιώνιση της κατοχής, αλλά και την απογοήτευσή τους από μια αποξενωμένη Παλαιστινιακή Αρχή, με επικεφαλής τον 88χρονο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος έχει να κάνει εκλογές από τον Ιανουάριο του 2005.

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ ζει σε ατμόσφαιρα υπαρξιακής κρίσης, καθώς ένα αβυσσαλέο εμφύλιο ρήγμα απειλεί με τα χειρότερα. Η περασμένη Πέμπτη είχε κηρυχτεί από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών «Ημέρα Αντίστασης στη Δικτατορία» (του Νετανιάχου), με χιλιάδες πολίτες που κρατούσαν ισραηλινές σημαίες να αποκλείουν οδικές αρτηρίες και το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Βασικός στόχος τους ήταν να ακυρωθεί η προσπάθεια του Νετανιάχου να υποβαθμίσει το Ανώτατο Δικαστήριο και να ποδηγετήσει τη Δικαιοσύνη, τον βασικό μηχανισμό εξισορρόπησης και ελέγχου σε μια χώρα που δεν έχει γραπτό σύνταγμα. Εδώ και δύο μήνες το κοσμικό, δημοκρατικό Ισραήλ βρίσκεται στο πόδι, θεωρώντας ότι ο κίνδυνος μετάλλαξης της χώρας σε αυταρχική θεοκρατία βρίσκεται επί θύραις.

«Οι αξίες αυτής της χώρας θα αλλάξουν κι εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να υπηρετήσω ένα κράτος που δεν θα είναι δημοκρατικό». Αυτά είπε στο Associated Press ο 53χρονος Σράγκα Τίχοβερ, παλιός πεζοναύτης που εξακολουθούσε μέχρι χθες να υπηρετεί εθελοντικά ως επίστρατος. Δεν είναι ο μόνος. Εδώ και δύο εβδομάδες, ένα πρωτοφανές στα χρονικά του Ισραήλ κίνημα πολιτικής ανυπακοής στις τάξεις των επιστράτων (σχεδόν όλοι οι Ισραηλινοί είναι υποχρεωμένοι μέχρι τα πενήντα τους να περνούν κάποιες μέρες του χρόνου στον στρατό για να παραμένουν αξιόμαχοι) έχει προκαλέσει πανεθνικό σάλο. Στους «αντάρτες» περιλαμβάνονται 600 πιλότοι της αεροπορίας στρατού, 35 πιλότοι μοίρας F-15, επίστρατοι στη Unit 800 της στρατιωτικής κατασκοπείας και πολλοί άλλοι. Βετεράνοι του στρατού ανάρτησαν πανώ στον αυτοκινητόδρομο Τελ Αβίβ-Ιερουσαλήμ που έγραφε: «1973 Γιομ Κιπούρ- 1982 Λίβανος- 2023 Πόλεμος για να σώσουμε τη Δημοκρατία». Με καθυστέρηση δεκαετιών, το Ισραήλ φαίνεται να ανακαλύπτει αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο: ότι μπορεί να είναι δημοκρατικό, μπορεί να είναι εβραϊκό και μπορεί να κατέχει τα παλαιστινιακά εδάφη — αλλά δεν μπορεί να κάνει και τα τρία ταυτόχρονα. Κάτι πρέπει, κάποια στιγμή, να θυσιαστεί.

Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*