Political Stencil: Ο δρόμος έχει (και) τη δική τους ιστορία

Γκραφίτι με φαντασία, χιούμορ και πολιτική ευαισθησία.

Οι παρεμβάσεις της ομάδας Political Stencil δημιουργούν ένα σημαντικό ρήγμα στην αντίληψη που θέλει «καθαρές» πόλεις, δρόμους άδειους από διεκδικήσεις και εξευγενισμένες γειτονιές έτοιμες για εμπορική εκμετάλλευση. Η ομάδα παρεμβαίνει σε διαδηλώσεις και απεργίες, διαφημιστικές πινακίδες, μάντρες, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, μπάνερ, κολόνες και μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Χρησιμοποιεί μοτίβα και εικόνες από τον κινηματογράφο, τη ζωγραφική, τη γλωσσολογία και την κοινωνική σημειωτική, κάνει τις λέξεις παιχνίδι, γράφει λίγα για να μεταδώσει πολλά. Οι Political Stencil κινούνται στο ενδιάμεσο μεταξύ πολιτικής και αισθητικής παρέμβασης και σε κάθε νέο έργο τους δίνουν μεγάλη σημασία στο πώς και τι απεικονίζεται. Το συνειδησιακό «σκούντημα» στους περαστικούς, η στιγμιαία έστω αφύπνιση που παράγει μια εικόνα σε έναν τοίχο δεν είναι ασήμαντη υπόθεση. Οπως ανέφεραν και σε μια εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου τους, οι δράσεις τους αποτελούν κομμάτι του προοδευτικού/ ριζοσπαστικού κόσμου, των καταλήψεων και των στεκιών, των παιδιών που αράζουν στις πλατείες.

2018, Πάτρα Θανάσης Βέγγος

«Παππού Θανάση, είσαι ο μόνος λόγος που μπορούσε να με γυρίσει από την μπάλα στις αλάνες στο σπίτι, για να δω μια ταινία σου. Η μάνα μου σε ευγνωμονούσε, τώρα εγώ κι έτσι όπως πάμε, στο μέλλον και τα παιδιά μου. Παππού Θανάση, είσαι διαχρονικά ο καλός μας άνθρωπος». Ο μονίμως κατατρεγμένος μεροκαματιάρης, ο παλαβός πράκτορας. Αλλά και ο Βέγγος της στρατιωτικής θητείας στη Μακρόνησο ως «ανεπιθύμητος» λόγω των πολιτικών φρονημάτων του πατέρα του, ήρωα της Αντίστασης.

2018, Θήβα Φυλακές Ελεώνα

Η πρόταση για γκραφίτι έγινε από τη συλλογικότητα Xeblogarisma η οποία συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης και ασχολείται –στο μέτρο που της επιτρέπει η διοίκηση των φυλακών– με δράσεις οι οποίες βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής των κρατούμενων μητέρων και των παιδιών τους. «Ολα τα παιδάκια είναι μικροί πρίγκιπες και πριγκίπισσες γι’ αυτούς που τα αγαπούν… Και όπως είχε πει κάποιος ιθαγενής της Αμερικής σε κάποιον ιησουίτη ιεραπόστολο που άναυδος έβλεπε την προστασία των παιδιών να είναι συλλογικό μέλημα της κοινότητας και όχι ατομική ευθύνη του γονέα: “Εσείς οι χριστιανοί αγαπάτε μόνο τα δικά σας παιδιά, εμείς τα αγαπάμε όλα”».

2015, Γιάννενα – Βαγγέλης Γιακουμάκης

Βάψιμο στη λέσχη φοιτητών εντός της Πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων μέσα στην οποία λάμβανε χώρα η κακοποίηση του Βαγγέλη Γιακουμάκη. «Λεβέντης είναι αυτός που στηρίζει τον αδύναμο, τον κατατρεγμένο, τον διαφορετικό. Ο άλλος είναι τσάμπα μάγκας». «Φίλε Βαγγέλη, έφυγες νωρίς. Εμείς πατήσαμε το πορτρέτο σου σε στένσιλ στην Κρήτη, στα Γιάννενα, στη σχολή σου και θα το ξαναπατήσουμε πεντακόσιες φορές ακόμη. Το δικό σου και οποιουδήποτε άλλου χωρίς φωνή».

2019, Μεταξουργείο Liberté, égalité, pisokolité

Στη συμβολή των οδών Πλαταιών και Λεωνίδου στο Μεταξουργείο δύο άτομα από την ομάδα Political Stencil με τη βοήθεια φίλων τους έβαψαν την επιφάνεια ενός τοίχου εμπνεόμενα από τον γνωστό πίνακα «Η Ελευθερία οδηγεί τον λαό» του Ντελακρουά. Πηγή έμπνευσης για το έργο αποτέλεσε ο συρφετός της αντίδρασης που επιχείρησε να κυριαρχήσει στον δρόμο με πρόφαση το μακεδονικό ζήτημα. «Τι είναι η πατρίδα μας; Μην είν’ οι κάμποι; Μην είναι τ’ άσπαρτα ψηλά βουνά; Μην είναι ο ήλιος της, που χρυσολάμπει; Μην είναι το έργο του Ντελακρουά;».

2013, Βικτώρια Στον σταθμό του ηλεκτρικού

«Βικτόρια, ο αγαπημένος μου σταθμός, στις γειτονιές μου, στο κέντρο μας. Εκεί που συναντιόμαστε όλα και εκεί που αλλάζουν όλα, ακόμη και αν αυτό είναι πολλές φορές ψευδαίσθηση. Ζούμε στο τώρα άραγε;».

2017, Κηφισιά Τα καλύτερα έρχονται

Παρέμβαση στην ταράτσα των παλιών εγκαταστάσεων των 120 Ενωμένων Εργοστασίων στο 25ο χλμ. Αθηνών Λαμίας, στο ύψος της Εκάλης. Σκοπός της δράσης ήταν να προκύψει ένα πικρόχολο σχόλιο για το μέλλον. Ενα σχόλιο για την εύθραυστη «ευημερία» της Ελλάδας και την έξοδό της στις «διεθνείς αγορές». Στον απέναντι χώρο βρίσκεται μια τεράστια έκταση με πολυκαταστήματα, μια καταναλωτική no man’s land που περιλαμβάνει αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων, παιχνιδιών, ηλεκτρονικών συσκευών. «Μας είπαν προκλητικούς αυτοί που ανάγνωσαν την εικόνα σαν πολιτική απαισιοδοξία εν μέσω κρίσης ενώ οφείλαμε να αισιοδοξούμε περιμένοντας τα spreads. Μας είπαν σεξιστές θεωρώντας το αντρικό μόριο τιμωρητικό φαλλό της πατριαρχίας. Εμείς απλώς κυριολεκτούσαμε γιατί το χαιρόμαστε κι επειδή πάντα θέλαμε να κάνουμε μια αντίστιξη στον Γκιστάβ Κουρμπέ και τον πίνακά του “Η προέλευση του κόσμου”».

2019, Εξάρχεια Ζακ Κωστόπουλος/ Zackie

Mural επί των οδών Σολωμού και Σουλτάνη στα Εξάρχεια με αφορμή την άγρια δολοφονία του Ζακ στις 21 του Σεπτέμβρη 2018 στο κέντρο της Αθήνας. Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη συλλογικότητα #Justice4ZakZackie. «Σας ενοχλεί που είμαι διαφορετικός; Μας ενοχλεί που είστε ίδιοι (και σκατόψυχοι)».

2015, Αθήνα Απεργία της 3ης του Δεκέμβρη 2015

Εικαστική παρέμβαση με αφιέρωμα στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο. «Το “μαύρο” όνειρο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ γίνεται μαύρη κωμωδία με πρωταγωνιστές τους εργαζόμενους, με σκηνοθέτη την υψηλά αμειβόμενη συνδικαλιστική γραφειοκρατία».

INFΟ

5 χρόνια δράσης Political Stencil, Εκδόσεις στο Περιθώριο

Σημεία πώλησης: Ναυτίλος, Αλφειός, Λοκομοτίβα, Εκδόσεις των Συναδέλφων, Solaris, Εναλλακτικό, Φαρφουλάς, Bibliothèque, Πολιτεία