Oruc Reis στο Καστελόριζο: Οι εντολές στον ελληνικό στόλο. Κρίσιμη μέρα για το όριο των 6,5 μιλίων – Ερντογάν: Επικοινώνησε με Μισέλ και κατηγόρησε την Ελλάδα – Προειδοποίηση στην κυβέρνηση: Διώξτε το Ορουτς Ρέις για να μην μπλέξουμε άσχημα

Μετά την νέα ξαφνική ένταση στα ελληνοτουρκικά με την έξοδο του Oruc Reis έξω από το Καστελόριζο αναλαμβάνει η διπλωματία, ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 19:00, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

Το Πολεμικό Ναυτικό παραμένει σε απόλυτη ετοιμότητα και επιφυλακή καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis να έχει εισέλθει εντός των ορίων που ορίζονται στην τουρκική Navtex, κινούμενο νοτίως του Καστελόριζου,

Το Oruc Reis παραμένει νοτίως του ελληνικού ακριτικού νησιού.

Σύμφωνα με πηγές από το Πεντάγωνο, πολεμικά πλοία της Τουρκίας έχουν δημιουργήσει ήδη μια «ασπίδα προστασ;Iας» περιμετρικά του Oruc Reis.

Tο γεγονός, φυσικά, ότι είναι λιγότερα σε αριθμό σε σύγκριση με αυτά που το συνόδευαν κατά τη διάρκεια της κρίσης τον Αύγουστο, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η κλιμάκωση είναι μικρότερης έντασης ή ήσσονος σημασίας.

Αντιθέτως και μόνο το γεγονός ότι η Τουρκία στέλνει το Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δηλαδή τη στιγμή που επιχειρείται μια νέα απόπειρα για την έναρξη των διερευνητικών επαφών, επιβεβαιώνει πως το καθεστώς Ερντογάν δεν έχει καμία διάθεση για διάλογο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Άγκυρα επιμένει στην αδιάλλακτη επιθετική πολιτική, θέτοντας εκ νέου σε κίνδυνο την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν αιφνιδιάστηκαν σε καμία περίπτωση από την κίνηση της Τουρκίας.

Από την πρώτη στιγμή, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, σε συνεργασία με τους Αρχηγούς ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ διέταξε την αναδιαμόρφωση των σχεδίων επιφυλακής και την αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας σε Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία και Στρατό Ξηράς.

Σύμφωνα, πάντα, με έγκυρες πηγές του Πενταγώνου, οι εντολές είναι σαφείς και συγκεκριμένες, με μονάδες επιφανείας του Ελληνικού Στόλου να ενισχύουν τις ήδη υπάρχουσες, οι οποίες παρέμειναν στην περιοχή μετά την κρίση του Αυγούστου.

«Με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και άριστη επιχειρησιακή ετοιμότητα, οι Ένοπλες Δυνάμεις στέκονται και πάλι, για τέταρτη φορά τους τελευταίους επτά μήνες, απέναντι στους προκλητικούς και αμετανόητους Τούρκους. Είναι βέβαιο πως για ακόμη μία φορά οι Τούρκοι θα λάβουν την απάντηση που τους πρέπει», υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΘΑ, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί κάθε κίνηση του Oruc Reis και των τουρκικών πολεμικών σκαφών που το συνοδεύουν, με την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία να αξιολογούν την κατάσταση συνεχώς και να προχωρούν στις κατάλληλες ενέργειες.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες και σε συνεργασία με του επιτελείς των τριών Κλάδων διαμορφώνουν τα σχέδια αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας.

Στην περιοχή έχουν καταπλεύσει ισχυρές δυνάμεις του ελληνικού Στόλου, ικανές να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση προκύψει από πλευράς του τουρκικού καθεστώτος.

Κρίσιμο ραντεβού Μητσοτάκη – Μάας

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στις 19:00 την Τρίτη η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικό, Χάικο Μάας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκθέσει στον κ. Μάας τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με φόντο την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα τόσο ως προς τη νέα «έξοδο» του Oruc Reis στ’ ανοιχτά του Καστελόριζου όσο και το ζήτημα της μονομερούς ενέργειας της Τουρκίας να προχωρήσει στο άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μισέλ

Απαντώντας στην Άγκυρα, η Αθήνα επιχειρεί να κινητοποιήσει την ΕΕ ώστε να ασκήσει πίεση στον Ερντογάν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Τι ζήτησε ο Ερντογάν από τον Μισέλ

Ανταλλάγματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε θέματα που άπτονται των ευρωτουρκικών σχέσεων καθώς και στήριξη του Αζερμπαϊτζάν στον μαινόμενο πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ ζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σαρλ Μισέλ, όταν ο τελευταίος του έθεσε το θέμα της παράνομης τουρκικής navtex και τις σεισμικές έρευνες του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Σαρλ Μισέλ με τον Τούρκο πρόεδρο, αμέσως μετά την ανάλογη επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, κυριάρχησαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο,

H τουρκική Navtex

Tο Oruc Reis θα διεξάγει σεισμικές έρευνες από τις 12 Οκτωβρίου ώρα 6:00 UTC έως και τις 22 Οκτωβρίου, ώρα 20:59UTC νότια του Καστελόριζου.

H νέα Navtex για το Oruc Reis αφορά στη θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου και της Κρήτης, που περικλείεται από τα στίγματα:

TURNHOS N/W: 1262/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 11-10-2020 23:33)

TURNHOS N/W: 1262/20

MEDITERRANEAN SEA

 1. SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇREİS, ATAMAN AND CENGİZHAN FROM 120600Z OCT 20 TO 222059Z OCT 20 IN AREA BOUNDED BY;
  35 34.82 N – 028 00.13 E
  35 34.83 N – 028 28.78 E
  35 36.77 N – 028 28.77 E
  35 59.87 N – 029 22.85 E
  35 59.87 N – 029 34.20 E
  35 59.92 N – 029 59.75 E
  35 42.52 N – 030 04.35 E
  34 49.53 N – 028 00.07 E
  35 09.32 N – 028 00.05 E
  6 NM BERTH REQUESTED.
 2. CANCEL THIS MESSAGE 222059Z OCT 20.

Η περιοχή που δεσμεύει η Τουρκία είναι η εξής:

Και ενώ όλοι ανέμεναν από μέρα σε μέρα την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, η έκδοση νέας τουρκικής Navtex και ο απόπλους του Oruc Reis τινάζουν στον αέρα τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Το πιο ανησυχητικό δεν είναι ότι στην Ανατολική Μεσόγειο επιστρέφουμε στην ένταση, αλλά ότι μπαίνουμε σε φάση κλιμάκωσης.

Σύμφωνα με τη Navtex που εκδόθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, οι έρευνες του Oruc Reis θα φτάσουν στα 6,5 μίλια από το Καστελόριζο. Ακόμα και στο δυσμενέστερο σενάριο για την ελληνική πλευρά, μια ενδεχόμενη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου σε καμιά περίπτωση δεν θα ταύτιζε την ΑΟΖ του νησιού με το εύρος των χωρικών υδάτων. Στο επίπεδο των συμβολισμών, έχει σημασία ότι στα 6,5 μίλια το πλοίο θα είναι ορατό από τη στεριά.

Ο Νίκος Δένδιας μετά το τέλος του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο δήλωσε:

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Συμβούλιο για τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια από το Καστελόριζο. Τους εξήγησα επίσης αυτό που είναι προφανές, ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή. Ναγκόρνο Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία. Η Τουρκία λειτουργεί ως o υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ενάντια στο διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Σε ανακοίνωσή του ΥΠΕΞ που είχε προηγηθεί, αναφέρεται:

«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.»

Το υπουργείο Εξωτερικών προσθέτει ότι: «Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο.»

Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής:

«Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της. Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.»

Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ – «Εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας οι έρευνες»
Την ίδια στιγμή, νέα «εμπρηστική» ανακοίνωση, με αφορμή τη νέα έξοδο του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis για έρευνες κοντά στο Καστελόριζο, εξέδωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, καταγγέλλοντας την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς».

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ επιβεβαιώνει το νέο απόπλου του ερευνητικού σκάφους και σημειώνει: «Το σκάφος μας, το Oruc Reis ξεκίνησε τις σεισμικές ερευνητικές του δραστηριότητες από εκεί που είχε σταματήσει, έπειτα από ένα μήνα και πλέον που διήρκεσαν οι διαδικασίες συντήρησης και επισκευής του. Οι έρευνες αυτές, οι οποίες θα διαρκέσουν έως και τις 22 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 15 χιλιόμετρα από το κοντινότερο χερσαίο σημείο της Τουρκίας και 425 χιλιόμετρα μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Παράλληλα, η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα για «απαράδεκτες και μαξιμαλιστικές αξιώσεις» και αναφέρει σχετικά:

«Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε τις ενστάσεις του επί του θέματος σήμερα, διατυπώνοντας αβάσιμες αξιώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο. Είναι απαράδεκτη η όποια ένσταση έναντι της χώρας μας – η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο – να διεξάγει έρευνες 15 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα. Η ένταση αυτή εδράζεται στους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της Ελλάδας περί της θάλασσιας δικαιοδοσίας, η οποία ενσωματώνεται στο Χάρτη της Σεβίλλης. Ωστόσο, έχει ανακοινωθεί δημόσια τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης δεν ισχύει».

Καταλήγει δε η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Όπως ισχυρίζεται η Ελλάδα, το γεγονός ότι το νησί του Καστελόριζου δημιουργεί επιφάνεια 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων θαλάσσιου χώρου δεν συνάδει ούτε με το Διεθνές Δίκαιο ούτε με τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου. Στην πραγματικότητα, η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι οι αξιώσεις αυτού του είδους είναι μαξιμαλιστικές.

»Αναμένουμε από την Ελλάδα να αποσύρει αυτούς τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς που αντιτίθενται στο Διεθνές Δίκαιο και ενσωματώνονται στο Χάρτη της Σεβίλλης και να σταματήσει τις ασκήσεις και στρατιωτικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και να εισέλθει σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί μας, ειδικά στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών».

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, δήλωσε:

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έλαβε γνώση από την ανακοίνωση της Τουρκίας για εκ νέου διερευνητικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο και, αν πράγματι υπάρξουν εξερευνήσεις σε αυτή την διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή, αυτό θα ήταν πολύ λυπηρό και από την δική μας σκοπιά και μη συνετό βήμα, το οποίο θα έριχνε πίσω τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο και θα ήταν σίγουρα κάθε άλλο παρά βοηθητικό για την περαιτέρω εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, όπως τις εξέτασε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα.»

Σε ερώτηση για το αν στην ατζέντα του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα περιλαμβάνεται το θέμα κυρώσεων σε βάρος της ‘Άγκυρας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Ζάιμπερτ απάντησε «Αν υπάρξει εξερεύνηση, αυτό θα ήταν κάθε άλλο παρά βοηθητικό για την περαιτέρω εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Και μια τέτοια περαιτέρω εξέλιξη το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την εξέτασε στα Συμπεράσματά του. Πέρα από αυτό δεν θέλω να κάνω εδώ τώρα εικασίες».

Προηγουμένως η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία ‘Αντεμπαρ είχε ανακοινώσει επίσκεψη, αύριο, του Χάικο Μάας στην Ελλάδα και στην Κύπρο, για συνομιλίες με την ελληνική και την κυπριακή ηγεσία, με αντικείμενο την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, ο κ. Μάας θα έχει επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ κατά την ίδια πηγή, δεν θα επισκεφθεί την Τουρκία.

Μπορέλ: Λυπηρή η Navtex

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ:

«Η νέα τουρκική Navtex είναι λυπηρή. Αυτές οι ενέργειες οδηγούν σε κλιμάκωση. Ακούσαμε από τον Έλληνα και τον Κύπριο συνάδελφο για τα τελευταία γεγονότα. Το άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει την κοινή εμπιστοσύνη. Η Τουρκία δεν πρέπει να έχει αρνητική συμπεριφορά η οποία δεν οδηγεί σε αποκλιμάκωση».

Γαλλία: Η Τουρκία να αποφύγει τις προκλήσεις

Κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει κάθε περαιτέρω προκλητική ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο απηύθυνε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, εκφράζοντας την ανησυχία του για την αποστολή από την Άγκυρα του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην περιοχή, σε μια ζώνη που βρίσκεται στην καρδιά εντάσεων μεταξύ της Τουρκίας κα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την τουρκική ανακοίνωση περί νέας εξόρμησης του σεισμογραφικού σκάφους Oruc Reis στα ανοιχτά του Καστελλόριζου και της Ρόδου» ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου, Ανιές φον ντερ Μιλ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης Οκτωβρίου, η ΕΕ απηύθυνε σαφές κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια ενάντια στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ένωσης.

 

Αθεράπευτα προκλητικός ο Ερντογάν – Επικοινώνησε με Μισέλ και κατηγόρησε την Ελλάδα

Αθεράπευτα προκλητικός ο Ερντογάν - Επικοινώνησε με Μισέλ και κατηγόρησε την Ελλάδα

Επικοινωνία με τον Σαρλ Μισέλ είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να κατηγορεί την Ελλάδα πως κλιμακώνει την ένταση “παρά την καλοπροαίρετη προσέγγιση” της χώρας του.

Την ώρα που το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τεντώνει κι άλλο το σκοινί της προκλητικότητας, όπως προκύπτει από τα όσα διεμήνυσε στον Σαρλ Μισέλ.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρουσιάζοντας μία αδιάλλακτη πολιτική σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά ζητήματα και την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα, τα οποία επικαλούνται την τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν είπε πως παρά τις “καλοπροαίρετες προθέσεις” της Τουρκίας, η Ελλάδα συνεχίζει να προκαλεί και να κλιμακώνει την ένταση, τονίζοντας μάλιστα ότι αναμένει σαφή βήματα για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα, στη συζήτησή τους τέθηκαν και άλλα θέματα που αφορούσαν την αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, με τον Τούρκο πρόεδρο να θέτει ως βασικές προϋποθέσεις την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου του 2016. Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, επεσήμανε πως η ΕΕ θα πρέπει να σημειώσει πρόοδο σε ό,τι αφορά την Τελωνειακή Ένωση και την απελευθέρωση της βίζα.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην Αρμενία, για την οποία φέρεται να είπε πως “θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης”.

 

Προειδοποίηση στην κυβέρνηση: Διώξτε το Ορουτς Ρέις για να μην μπλέξουμε άσχημα

Ορουτς Ρέις, Τουρκία, Φίλης

Η στιγμή φαίνεται να είναι πολύ κρίσιμη. Τουλάχιστον αυτό αφήνει να εννοηθεί ο διεθνολόγος Κων. Φίλης όταν καλεί την κυβέρνηση να πάρει επιχειρησιακά μέτρα κατά του Ορουτς Ρέις.

Αυτή τη φορά η κατάσταση με την προκλητική έξοδο του Ορουτς Ρέις είναι πολύ σοβαρή.  Τόσο που υποχρεώνει τον Κωνσταντίνο Φίλη  διεθνολόγο και εκτελεστικό διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου αναφερόμενος στη νέα, άκρως προκλητική τουρκική Navtex, να προειδοποιεί με άσχημε εξελίξεις. Ηδη η ατμόσφαιρα που επικρατεί είναι πολεμική.

Χωρίς να μασάει τα λόγια του και χωρίς περιστροφές εισηγείται πέραν της διπλωματικής και την επιχειρησιακή παρεμπόδιση της εισόδου του «Ορούτς Ρέις», όπως είχε γίνει το 2018 με το “Μπαρμπαρός” όταν η φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς”  την υποχρέωσε να βγει έξω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο twitter ο Κωνσταντίνος Φίλης αναφέρει:

«Αν δεν εμποδίσουμε διπλωματικά αλλά και επιχειρησιακά την είσοδο του Ορούτς Ρέις, θα μπλέξουμε άσχημα.

»Πρόκειται για κατάφωρα παράνομη πράξη, για δυο λόγους: δεσμεύει περιοχή που δεν έχει θεσπιστεί/καθοριστεί και πρόκειται να κινηθεί σε ζώνη δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας, στην οποία βάσει της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας μπορούμε μονομερώς να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα.

»Άρα, η Άγκυρα μας εμποδίζει να ασκήσουμε το δικαίωμα μας, όπως άλλωστε έκανε και με το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

»Δυστυχώς, όπως επαναλαμβάνω μονότονα το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Δύση στρουθοκαμηλίζουν αναμένοντας από την Τουρκία να κάνει την ολική επιστροφή.

»Πρέπει όλοι να έχουμε ήδη προσαρμοστεί στην Τουρκία του 2020, την ατζέντα της οποίας ασπάζονται οι πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και μεγάλο μέρος της κοινωνίας που αποστρέφεται τον Ερντογάν».

Στο μεταξύ σε κατάσταση απόλυτου συναγερμού βρίσκονται, σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς οι πληροφορίες που έχουν περιέλθει σε γνώση τους αναφέρουν πως το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis θα βρεθεί στα 6,5 μίλια από το Καστελόριζο, κίνηση που θα σημάνει ουσιαστικά ευθεία απειλή σε ελληνική κυριαρχία, επί μη οριοθετημένης αλλά ουδόλως αμφισβητούμενης περιοχής ελληνικών χωρικών υδάτων.

Εφόσον δεν συμβεί κάτι κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή με παρέμβαση του αμερικανικού ή του γερμανικού παράγοντα απευθείας στον Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος ανοίγει τον ασκό του Αιόλου προβαίνοντας σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη πρόκληση, πολύ σοβαρότερη από εκείνη του περασμένου Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο Πεντάγωνο οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού καθώς εφόσον η Τουρκία προχωρήσει στην απειλή της, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από αργά χθες το βράδυ, η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να αναπτύξει ακόμα και μηχανισμούς επιχειρησιακής αποτροπής.

Όλα αυτά έχουν τεθεί υπόψη του πρωθυπουργού, ο οποίος είδε δυστυχώς να διαψεύδονται οι προσδοκίες περί αναδίπλωσης και προσαρμογής της Τουρκίας μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην συνέντευξή του στην εφημερίδα “Τα Νέα”, την ίδια μέρα, δηλαδή, που η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex και βγάζει εκ νέου το Oruc Reis στο Αιγαίο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολύ πιθανό να επικοινωνήσει τηλεφωνικά (ήδη μίλησε με τον Σαρλ Μισέλ) τις επόμενες ώρες με την Άγκελα Μέρκελ, πιθανώς και με τον Εμανουέλ Μακρόν και να ζητήσει άμεσα την συνδρομή της ΕΕ με σαφή, πλέον, απειλή για ενεργοποίηση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Διπλωματικές πηγές, ωστόσο, αναφέρουν πως ο Ταγίπ Ερντογάν αποθρασύνεται μετά την υποστηρικτική στάση της Γερμανίας και των συμμάχων της στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, απ΄ όπου, όπως λένε χαρακτηριστικά, “έφυγε με αρκετά ανταλλάγματα, κάποιες υποσχέσεις και ελάχιστες απειλές”. Εκείνο που αξιολογείται ως σοβαρό είναι, ακόμα, πως είναι πιθανό η έκρηξη προκλητικότητας με το τουρκικό ερευνητικό να προέχεται αυτή τη φορά απευθείας από το επιτελείο Ερντογάν, με εντολή του ίδιου του Τούρκου προέδρου, χωρίς την άμεση συνεργασία και συνδρομή με το υπουργείο Εξωτερικών και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως συνέβη το καλοκαίρι.

Παρά το tweet που ανάρτησε για να παρουσιαστεί ως “μέρος του παιχνιδιού” είναι πιθανό, όπως πληροφορείται το υπουργείο Εξωτερικών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μην είχε ενημερωθεί επακριβώς για τις προθέσεις του Ερντογάν, καθώς πέραν της ελληνοτουρκικής και ευρωτουρκικής διάστασης και της παραμέτρου της Κύπρου υπάρχει πιθανότατα και μια ταχεία επιδείνωση του προβλήματος της τουρκικής οικονομίας.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών φέρνουν πολύ κοντά την πιθανότητα αναγκαστικής υπαγωγής της σε μηχανισμό Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και κάτι τέτοιο θα κλόνιζε πολιτικά τον Τούρκο πρόεδρο. Εάν η εξέλιξη αυτή επιβεβαιωθεί, τότε δικαιολογεί κατά ένα μέρος την οξεία κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών, καθιστά, όμως, έτι περαιτέρω επικίνδυνες τις κινήσεις του Ερντογάν.

Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει συναγερμό σε όλα τα κόμματα και ίσως η νύχτα αποδειχθεί μακριά. Ηδη ξεκίνησε έκτακτη σύσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τους Γ.Κατρούγκαλο, Θ. Δρίτσα, Β. Αποστολάκη, Χρ. Χριστοδούλου, Κ. Καμπά, Β. Καλπαδάκη κ.ά.

Πολλά φαίνεται πως θα κριθούν τα επόμενα 24ωρα και από την στάση της Γαλλίας. Ο πρωθυπουργός μελετά την πιθανότητα να ζητήσει να παρέμβει ο Εμανουέλ Μακρόν ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς είναι πιθανό να αναγκαστεί να θέσει βέτο και να ζητήσει κυρώσεις εδώ και τώρα. Το γεγονός, δε, ότι η Ελλάδα έχει αποφασίσει και ανακοινώσει να αγοράσει Rafalle χωρίς να έχει λάβει ακόμα διαβεβαιώσεις αμυντικής συνδρομής, ίσως αναγκάσει την Αθήνα να ανεβάσει τους τόνους προς το Παρίσι.