Oruc Reis: Νέος χάρτης πρόκληση για έρευνες στην Κάρπαθο. Ευθεία αμφισβήτηση του Καστελόριζου – “Στρατιωτικού τύπου” απάντηση όπως το 2018 ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για το Oruc Reis – Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν θα επιτρέψουμε καμία επέμβαση στο Oruc Reis

 Oruc Reis: Νέος χάρτης πρόκληση για έρευνες στην Κάρπαθο – Ευθεία αμφισβήτηση του Καστελόριζου

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο νοτιοανατολικό Αιγαίο καθώς το Oruc Reis παραμένει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε έναν χάρτη που δείχνει τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας του του τουρκικού ερευνητικού σκάφους.

Σύμφωνα με τον χάρτη που παρουσίασε η Άγκυρα, το Oruc Reis κινείται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας της χώρας και στα σύνορα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος διπλωμάτης θέτει ευθέως θέμα Καστελόριζου, λέγοντας πως οι αξιώσεις της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, ενώ μέσω του χάρτη, η Άγκυρα προαναγγέλλει έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και δη σε ελάχιστη απόσταση από την Κάρπαθο.

«Το Oruc Reis ξεκίνησε τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας σήμερα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που δηλώθηκε στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση για αυτή τη δραστηριότητα», ανέφερε ο Έρτσιγες.

Ο Έρτσιγες ανέφερε στο Twitter ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει προβλήματα λόγω ενός ελληνικού νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων (3,86 τετραγωνικών μιλίων) με το όνομα Καστελόριζο που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα (1,24 μίλια) μακριά από την ηπειρωτική τουρκική χώρα και 580 χιλιόμετρα (360 μίλια) από το Ελληνική ηπειρωτική χώρα.

Φωτογραφίες από τα πολεμικά που συνοδεύουν το Oruc Reis δημοσίευσε η Τουρκία

«Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 km2 θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού και επιχειρεί να σταματήσει το Oruc Reis και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο. Είναι αντίθετος με την αρχή της ισότητας. Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες υπεράκτιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό», τόνισε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Ο Έρτσιγες πρόσθεσε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ζητήσουν από την Ελλάδα να σταματήσει τους άδικους παράλογους ισχυρισμούς της.

«Είναι η Ελλάδα και όχι η Τουρκία που δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή λόγω τέτοιων μαξιμαλιστικών ισχυρισμών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Έρτσιγες στην ανάρτησή του στο Twitter κοινοποίησε επίσης πληροφορίες σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και πώς πρέπει να οριοθετηθούν βάσει της αρχής της δικαιοσύνης.

“Στρατιωτικού τύπου” απάντηση -όπως το 2018- ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για το Oruc Reis

 “Στρατιωτικού τύπου” απάντηση -όπως το 2018- ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για το Oruc Reis

Να ακολουθήσει την γραμμή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018 καλεί ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ (και πρώην υπουργός Εξωτερικών) Γιώργος Κατρούγκαλος την κυβέρνηση.

Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ εισηγείται να κινηθεί το ελληνικό πολεμικό ναυτικό εναντίον του Oruc Reis, όπως έκανε προ διετίας η φραγάτα “Νικηφόρος Φωκάς” που έκανε συνεχείς ελιγμούς γύρω από το σκάφος με αποτέλεσμα να μπλεχτούν τα καλώδια ηχοβολισμού και τελικά να καταστεί ανενεργό και να αποσυρθεί.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά στρατιωτικού τύπου απάντηση από την κυβέρνηση ενώ ο Γιώργος Κατρούγκαλος διαμαρτύρεται γιατί δεν έχει υπάρξει ακόμα επίσημη ενημέρωση των κομμάτων.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα/ ΑΟΖ.

Αναμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την παρεμπόδιση οποιουδήποτε τουρκικού ερευνητικού σκάφους επιχειρήσει να προβεί σε παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως έχει συμβεί και κατά το παρελθόν.

 

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν θα επιτρέψουμε καμία επέμβαση στο Oruc Reis

Με γραπτή ανακοίνωση το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει τη χώρα από τη Μεσόγειο και πως δεν πρόκειται να επιτρέψει στρατιωτική επέμβαση σε πολιτικό πλοίο.

O εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, τόνισε ότι η Τουρκία είχε αναστείλει τις εργασίες του Oruc Reis κατόπιν εντολής Ερντογάν, ως ένδειξη καλής θελήσεως.

«Η Ελλάδα αποκάλυψε ότι δεν είναι ειλικρινής για τον διάλογο με την λαθραία συμφωνία της με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου 2020. Με τη συμφωνία αυτή, παραβιάστηκε η υφαλοκρηπίδα της χώρα μας και της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξαιτίας αυτής της εξέλιξη, το πλοίο Oruc Reis έχει ξεκινήσει από σήμερα τη δραστηριότητα της σεισμικής έρευνας που είχε προγραμματιστεί προηγουμένως», σημειώνει η Άγκυρα.

«Με τη συμφωνία αυτή, παραβιάστηκε η υφαλοκρηπίδα της χώρα μας και της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξαιτίας αυτής της εξέλιξη, το πλοίο Oruc Reis έχει ξεκινήσει από σήμερα τη δραστηριότητα της σεισμικής έρευνας που είχε προγραμματιστεί προηγουμένως», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Χαμί Ακσόι υπογραμμίζει επίσης ότι: «Είναι η Ελλάδα, όχι η Τουρκία, η πλευρά που αυξάνει τις εντάσεις στη Μεσόγειο. Κανείς δεν μπορεί αποκλείσει τη χώρα μας από τη Μεσόγειο, η οποία βρέθηκε υπό τουρκική κυριαρχία για αιώνες. Όσοι ενεργούν με την πεποίθηση ότι είναι «ο μοναδικός ιδιοκτήτης» της Μεσογείου θα απογοητευτούν. Η Τουρκία έχει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να καταστρέψει τις εχθρικές συμμαχίες που στρέφονται εναντίον της. Από την άλλη πλευρά, η στρατιωτική μας παρουσία στην περιοχή δεν έχει ως στόχο να προκαλέσει οποιαδήποτε κλιμάκωση αλλά την άσκηση του δικαιώματος για νόμιμη αυτοάμυνα, σε περίπτωση που χρειαστεί κάτι τέτοιο. Φυσικά, στρατιωτική επέμβαση σε πολιτικό πλοίο δεν πρόκειται να επιτραπεί».