
Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στέλνει την Μονάδα Εκτάκτων Αναγκών του στρατού στη Σιέρα Μπερμέχα, στη Μάλαγα της Ισπανίας, όπου από την περασμένη Τετάρτη μεγάλη πυρκαγιά έχει κάψει πάνω από 74.000 στρέμματα πυκνού δάσους, ενώ περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.
Μόνο τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα απομακρύνθηκαν από τα χωριά τους 1.600 πολίτες.
Η φωτιά σαρώνει επί έξι ημέρες την κορυφογραμμή στην περίφημη Κόστα ντελ Σολ, μεταξύ των θερέτρων Εστεπόνα και Ρόντα, με τα μέτωπα να αναζωπυρώνονται διαρκώς εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και των ανέμων, καταστρέφοντας ένα από τα πιο όμορφα μέρη στην ανατολική ακτή της Ισπανίας.
Η εξέλιξη της φωτιάς είναι τέτοια ώστε πλέον έχουν ξεπεραστεί οι δυνατότητες σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί η Μονάδα Έκτακτης Ανάγκης του Στρατού, με δύο τάγματα να έχουν αναλάβει να αποτρέψουν τις φλόγες από το να φτάσουν στις πόλεις.
Η κυβέρνηση επίσης ενέκρινε έκτακτο κονδύλιο για την ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ στην περιοχή αποστέλλονται βαρέα οχήματα από την Καταλονία και τη Βαλένθια για να ενισχύσουν το έργο της κατάσβεσης. Επίσης, δυνάμεις έχουν σταλεί και από το Τολέδο, την Κουένκα και το Κάθερες. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν πάνω από 40 εναέρια μέσα, που προσπαθούν να ελέγξουν τις φλόγες ώστε να μπορέσουν να εργαστούν αποτελεσματικά οι επίγειες δυνάμεις.
Ωστόσο, οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν βοηθούν το έργο της κατάσβεσης και οι αρχές εκτιμούν ότι μόνο η βροχή θα μπορούσε να δώσει λύση, ωστόσο δεν αναμένεται να βρέξει πριν από την Τρίτη.
Φόβοι για κίτρινα γιλέκα σε όλη την ΕΕ εξαιτίας της ακρίβειας
Ορισμένοι από τους πιο έμπειρους πολιτικούς της Επιτροπής προειδοποιούν για τους πολιτικούς κινδύνους που ενέχει η εφαρμογή του σχεδίου της ΕΕ για το κλίμα, ακόμη και όταν οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να γίνουν παγκόσμιος ηγέτης στην κλιματική αλλαγή. Υπάρχουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός κινήματος κίτρινων γιλέκων σε ολόκληρη την ΕΕ και φόβοι ότι οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούσαν να κατηγορήσουν τις Βρυξέλλες για την αύξηση των τιμών.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της «Εφ.Συν.» από τις Βρυξέλλες (Μαρία Ψαρά), το ένα τρίτο των επιτρόπων της ΕΕ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις προτάσεις για το κλίμα τον Ιούλιο και ζήτησε να καταγραφεί η διαφωνία του στα πρακτικά της συνεδρίασης του Σώματος.
Διαφώνησαν με το σχέδιο της προέδρου Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν και του τσάρου του κλίματος Φρανς Τίμερμανς να διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ ώστε να συμπεριλάβει τα νοικοκυριά, μέσω μιας χρέωσης στη θέρμανση και τη βενζίνη.
Και η ειρωνεία είναι – ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για το αν το ράλι των τιμών θα υποχωρήσει πριν από το χειμώνα είναι ο νέος αγωγός φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Γερμανία με τη Ρωσία. Η κατασκευή του έχει ολοκληρωθεί, αλλά η ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως.
Και ακρίβεια στο ρεύμα
Στο μεταξύ η ΕΕ οδεύει προς σύγκρουση για την τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς το φιλόδοξο σχέδιό της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής συναντά τη ρεαλιστική πολιτική. Οι υψηλές φιλοδοξίες του “Fit for 55” – της δέσμης μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο – έρχονται τώρα αντιμέτωπες με την οικονομική και πολιτική πραγματικότητα των πολιτών που αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού τους ρεύματος.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να συζητήσει το “Fit for 55” στο Στρασβούργο την Τρίτη το πρωί, και χθες το βράδυ το θέμα της αύξησης των τιμών της ενέργειας τέθηκε στην προτελευταία συζήτηση μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων για την καγκελαρία της Γερμανίας ενόψει των εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου.
Τι έχει συμβεί…
Καθώς η ΕΕ μειώνει σταδιακά τα δικαιώματα εκπομπής CO2 το σύστημα εμπορίας εκπομπών (ETS) αντιδρά και οι τιμές αυξάνονται. Οι τιμές αναφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ήπειρο έχουν ήδη διπλασιαστεί φέτος μέχρι σήμερα. Οι υψηλές τιμές CO2 έρχονται να προστεθούν στην άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η τάση θα συνεχιστεί, προβλέποντας έναν ακριβό χειμώνα για τους Ευρωπαίους.
Η Ισπανία προειδοποιεί για κοινωνική «αναταραχή»
Οι αυξανόμενες τιμές αποτέλεσαν θέμα στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ το Σαββατοκύριακο. Η αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Νάντια Καλβίνιο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι προέτρεψε τους συναδέλφους της να διασφαλίσουν ότι η «πράσινη μετάβαση» θα είναι επίσης «μια κοινωνικά δίκαιη μετάβαση».