O Σολτς καρφώνει Μητσοτάκη: Στέλνουμε και τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία — Μητσοτάκης: Δεν θα κάνω ψυχανάλυση στην ηγεσία της Τουρκίας

Για ακόμη μια φορά εκτίθεται η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την αποστολή οπλισμού προς την Ουκρανία. Πρώτα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν αποκάλυψε πως η Ελλάδα για δεύτερη απέστειλε οπλισμό στην Ουκρανία χωρίς προηγούμενη δημόσια ενημέρωση του ελληνικού ΥΠΕΘΑ.

Τώρα ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε πως η Ελλάδα θα προωθήσει τεθωρακισμένα οχήματα προς την Ουκρανία, τα οποία στη συνέχεια θα αντικατασταθούν με γερμανικής κατασκευής.

Οι δηλώσεις Σολτς πραγματοποιούνται σε ένα κλίμα γερμανικής ουδετερότητας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις δηλώσεις του μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση επέλεξε να δηλώσει μόνο τι είπε ο ίδιος στον γερμανό Καγκελάριο και να μη δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το αν βρήκε στήριξη στη Γερμανία, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Ο πρωθυπουργός αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι «νομίζω όμως ότι ο καγκελάριος αντελήφθη πλήρως την έκταση του προβλήματος».

«Θα δώσουμε γερμανικά άρματα μάχης για να αντικατασταθούν τα σοβιετικού τύπου συστήματα που θα παραχωρήσει η Ελλάδα στην Ουκρανία» ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η συμφωνία με την Ελλάδα θα είναι παρόμοια με αυτή που έχει υπογραφεί με την Τσεχία και την Πολωνία. Όπου τεθωρακισμένα σοβιετικά τύπου βρίσκονται σε απόθεμα αποστέλλονται στην Ουκρανία και στη συνέχεια αντικαθίστανται με αντίστοιχα γερμανικά εξοπλιστικά συστήματα.

Εντούτοις, η Πολωνία που έδωσε 240 από τα δικά της άρματα μάχης (T-72) στην Ουκρανία, πλέον κατηγορεί το Βερολίνο πως έχει ξεχάσει τις υποσχέσεις του.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δεύτερη και η προσεχής τρίτη αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία πραγματοποιείται χωρίς απόφαση από το ΚΥΣΕΑ, χωρίς την ενημέρωση της αντιπολίτευσης ή έστω δημοσίων δηλώσεων. Ως εκ τούτου, φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση αρέσκεται να εργάζεται στο «σκοτάδι», αποκρύπτοντας τη πραγματικότητα και αφήνοντας τους ξένους να βγάλουν το φίδι από τη τρύπα. Έτσι, ο ελληνικός λαός ενημερώνεται για τη κατάσταση της Άμυνας του από τον ξένο παράγοντα, όχι από τις ελληνικές αρχές.

Τέλος, υπογραμμίζεται πως τα οχήματα που θα συμπεριλάβει η Ελλάδα στην τρίτη αποστολή οπλισμού είναι τύπου BMP-1 και ο ελληνικός στρατός τα είχε προμηθευτεί από την Γερμανία το 1994. Τα συγκεκριμένα οχήματα είναι σοβιετικής κατασκευής και κατηγορίας ΤΟΜΑ (Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης) ενώ η συντριπτική πλειοψηφία από αυτά εδρεύουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

 

Μητσοτάκης: Δεν θα κάνω ψυχανάλυση στην ηγεσία της Τουρκίας

Φωτο αρχείου

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για λεονταρισμούς της Άγκυρας και ξεκαθάρισε ότι δεν θα προβεί σε πινγκ πονγκ δηλώσεων με τον Ερντογάν. Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής για καταδίκη της επιθετικότητας της Τουρκίας, αλλά και για το πλαφόν στη χονδρική του φυσικού αερίου

Την επιθετικότητα της Τουρκίας, αλλά και την πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου επιτεύχθηκε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε στην Άγκυρα ότι λεονταρισμοί δε θα γίνουν ανεκτοί, αλλά ξεκαθάρισε ότι δε θα εμπλακεί σε ένα πινγκ πονγκ προσωπικών χαρακτηρισμών με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. “Δεν θα κάνω ψυχανάλυση και εσωτερική ερμηνεία των πιθανών αδιεξόδων στα οποία έχει περιέλθει η ηγεσία της Τουρκίας“, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Βίκυ Σαμαρά