Σήμερα οι αποφάσεις για λιανεμπόριο, Σχολεία – Σαρηγιάννης: «Να μην ανοίξει κανονικά το λιανεμπόριο πριν έρθουν τα self test»! – O διχασμός των λοιμωξιολόγων και το ρίσκο του Μαξίμου

lockdown, κορονοϊός

Τα τελευταία σενάρια για την χαλάρωση των μέτρων του lockdown

Lockdown -Το «μαύρο» ρεκόρ των διασωληνωμένων ασθενών που σημειώθηκε χθες, αλλά και της ισχυρής πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία, προβληματίζουν το κυβερνητικό στρατόπεδο για το μοντέλο αποσυμπίεσης που πρέπει να υιοθετηθεί μετά από τη νέα «έκρηξη» κρουσμάτων.

Το κρίσιμο αυτό θέμα κυριάρχησε στη βραδινή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε χθες ο πρωθυπουργός με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες στην οποία συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν για την συντεταγμένη χαλάρωση των μέτρων, καθώς απαιτείται προσοχή προκειμένου το πέρασμα σε κανονικότητα να μην φέρει περαιτέρω επιδημιολογική επιβάρυνση.

Τον δρόμο γι’ αυτό αναμένεται να δείξει η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία συνεδριάζει σήμερα, προκειμένου να εξετάσει πότε και με ποιο τρόπο δύνανται να ανοίξουν οι εμπορικές δραστηριότητες, τα σχολεία και να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Οι πιέσεις που ασκούνται από την κοινωνία είναι έντονες και η αγορά στενάζει με τους επιχειρηματίες να ζητούν άμεσα επανεκκίνηση, καθώς οι απώλειες του τζίρου και η οικονομική ζημία που υφίσταται το λιανεμπόριο είναι ανυπολόγιστη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μερίδα λοιμωξιολόγων εκτιμά ότι απαιτείται αναβολή μίας εβδομάδας για την λήψη αποφάσεων, για να υπάρξει πιο καθαρή εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό να ανοίξουν ορισμένες δραστηριότητες, οι οποίες δεν επιβαρύνουν το επιδημιολογικό φορτίο, δεδομένου ότι η παρατεταμένη καραντίνα δεν είναι πλέον αποτελεσματική.

Τρόμο προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση των 4.340 νέων κρουσμάτων

Σε αριθμό-ρεκόρ (από την αρχή της πανδημίας) με 4.340 περιστατικά «εκτοξεύστηκαν» τα νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, ενώ και οι διασωληνωμένοι σε κλίνες ΜΕΘ άγγιξαν για πρώτη φορά τους 741. Την ίδια ώρα, 72 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο από τον φονικό ιό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων μέσα στην πανδημία σε 8.017. Αντίστοιχα, αριθμό-ρεκόρ καταγράφει και η Αττική, όπου παρατηρείται εντονότερη πίεση στα νοσοκομεία, με 2.097 κρούσματα κορονοϊού. Μόνο στο κέντρο της Αθήνας σημειώθηκαν 535 μολύνσεις, ενώ αντίστοιχος ήταν ο αριθμός και στη Θεσσαλονίκη.

Σταθεροποίηση «δείχνουν» τα λύματα

Στον αντίποδα εικόνα σταθεροποίησης της πανδημίας δείχνουν τα ευρήματα στα λύματα μεγάλων αστικών κέντρων. Οι πτωτικές τάσεις του ιικού φορτίου στα λύματα κυμαίνονται από -32% στον Άγιο Νικόλαο μέχρι -71% στα Χανιά. Σημαντική πτώση καταγράφεται στο ιικό φορτίο που εντοπίζεται στα λύματα της πόλης των Πατρών (-60%). Την ίδια ώρα, οριακές κρίνονται οι πτωτικές τάσεις στην Αττική (-12%) και στο Ηράκλειο Kρήτης (-23%), ενώ ανοδική τάση καταγράφεται στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης (+11%).

Τι μπορεί να ανοίξει άμεσα

Σύμφωνα με πληροφορίες δύο είναι τα μέτρα για τα οποία μπορεί οι επιστήμονες να δώσουν το «πράσινο φως» για άνοιγμα.

Συγκεκριμένα από το Σάββατο 3 Απριλίου αναμένεται να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών από δήμο σε δήμο με το αυτοκίνητο.

Επίσης οι λοιμωξιολόγοι ενδέχεται να επιτρέψουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, αλλά μόνο των μικρών καταστημάτων και όχι των εμπορικών κέντρων.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, για την πρώτη τουλάχιστον εβδομάδα, αναμένεται ότι οι ειδικοί θα προτείνουν τη λειτουργία των καταστημάτων με τη μέθοδο του click away και στη συνέχεια θα εξεταστεί αν θα λειτουργήσουν με τον περιορισμό στον αριθμό πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα βελτιωθούν.

Το κυβερνητικό σχέδιο αποσυμπίεσης

Κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι τα ψυχολογικά αποθέματα των πολιτών έχουν εξαντληθεί και για το λόγο αυτό απαιτείται λελογισμένο άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων με έμφαση σε εκείνες που μπορούν να εκμεταλλευτούν τη βελτίωση του καιρού και τη μετακίνηση σε ανοιχτούς χώρους, ώστε να μην επαναληφθούν οι εικόνες συνωστισμού που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Για το λόγο αυτό φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» η άρση απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων και μάλιστα ενδεχομένως και από το προσεχές Σάββατο.

Πιέζουν για το λιανεμπόριο

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου την προσεχή Δευτέρα 5 Απριλίου με «εργαλεία» όπως τα τεστ αλλά και ο νέος πενταψήφιος αριθμός 13032, στον οποίο θα μπορούν να στέλνουν SMS οι πολίτες για να βγουν για τα ψώνια τους, με χρονικό περιορισμό. Ωστόσο, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επιλεγεί – τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα – η μέθοδος του click away (παραλαβή εκτός) και στη συνέχεια να επιτραπεί η φυσική παρουσία των καταναλωτών.

Μια εβδομάδα μετά και με τεστ τα σχολεία

Για μια εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα στις 12 Απριλίου μετατίθεται το άνοιγμα των σχολείων και κυρίως των Λυκείων (λόγω πανελλαδικών εξετάσεων) και πιθανόν και των Γυμνασίων, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα συζητηθεί η επαναλειτουργία των Δημοτικών. Σημειώνεται ότι η επιστροφή μαθητών και καθηγητών στις αίθουσες θα γίνει με υποχρεωτική διενέργεια self test κάθε Δευτέρα, ενώ σε σχετική τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας περιγράφεται ότι η υποβολή σε τεστ για τον κορονοϊό θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε σχολεία, πανεπιστήμια και σε άλλες εκπαιδευτικές δομές.

 

Σαρηγιάννης: «Να μην ανοίξει κανονικά το λιανεμπόριο πριν έρθουν τα self test»!καταστημα Σαρηγιάννης

Ο καθηγητής Σαρηγιάννης είναι ξεκάθαρος…

Η νέα εκτίναξη των κρουσμάτων στα υψηλότερα επίπεδα όλης της πανδημίας για τη χώρα μας αποτελεί αρνητική συγκυρία για δραστική χαλάρωση δραστηριοτήτων. Οι θάνατοι από κορονοϊό ξεπέρασαν τους 8.000, οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν περαιτέρω στους 741, ενώ οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορονοϊό στα νοσοκομεία της Επικράτειας έφτασαν τους 4.325.

Ακόμη πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στην Αττική, όπου τις τελευταίες δύο ημέρες σε ανοδική πορεία βρίσκονται και οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι οποίες παρουσίαζαν τάσεις επιπεδοποίησης. Όλες οι νοσοκομειακές μονάδες βρίσκονται σε υψηλή πίεση με 2.005 ασθενείς να νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid και 425 διασωληνωμενους, οι 60 εκ των οποίων εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Με δεδομένη αυτή την εικόνα της πρόσφατης επιδείνωσης, σε χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε να κατατεθεί στην Επιτροπή των ειδικών για επιδημιολογική αξιολόγηση, μια πιο ασφαλής προσέγγιση του ανοίγματος του λιανεμπορίου, με click away από Δευτέρα 5/1. Εάν αυτό θα γίνει με τη χρήση sms και χρονικό όριο τριών ωρών για την πραγματοποίηση των αγορών, μένει να αξιολογηθεί.

Χρονική μετατόπιση είναι πιθανόν να υπάρξει και για το άνοιγμα των σχολείων, με το πρώτο “κουδούνι” -όπως όλα δείχνουν- να χτυπά σε αρχική φάση μόνο για τα Λύκεια.

Σαρηγιάννης: “Έκρηξη της πανδημίας μετά τις 14 Απριλίου με κανονικό άνοιγμα του λιανεμπορίου”

Εξαιρετικά επιφυλακτικοί στα πάσης φύσεως “ανοίγματα” εμφανίζονται οι επιστήμονες που ασχολούνται με τα επιδημιολογικά μοντέλα της πανδημίας και εξ αντικειμένου πολύ συχνά γίνονται “μάντεις κακών”.

“Στη φάση που είμαστε επιδημιολογικά εάν δεν μπει σε απόλυτη λειτουργικότητα η διαδικασία με τα self test καλό θα ήταν να μην προχωρήσουμε σε “ανοίγματα”, σημειώνει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Και εξηγεί: “Δεν είμαι υπέρ να ανοίξουμε πριν έρθουν τα self test. Αν δεν θέλουμε να δούμε μια αύξηση που να μας “φοβίσει” παραπάνω από τη χθεσινή, τότε είναι καλό να μην βιαστούμε το κανονικό άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, ώστε να υπάρχουν και τα self test στο παιχνίδι. Να ανοίξει το λιανικό εμπόριο στις 14 του μήνα, αφού έχουν καθιερωθεί τα τεστ, και στη συνέχεια να ανοίξει και το Λύκειο. Το Γυμνάσιο δεν το έχω υπολογίσει στα “ανοίγματα”. Για μένα θα είναι λάθος να ανοίξει το Γυμνάσιο πριν από το Πάσχα”, σημειώνει.

Αν ανοίξουμε το λιανεμπόριο χωρίς περιορισμούς και χωρίς το επιδημιολογικό screening των self test, ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε μία ακόμη μεγαλύτερη “έκρηξη” λοιμώξεων από τη χθεσινή, με κορύφωση την 14η Απριλίου, όπως σημειώνει ο Καθηγητής:

“Αν προχωρήσουμε σε άνοιγμα του λιανικού εμπορίου στις 5 Απριλίου, νομίζω ότι έπεται συνέχεια μέχρι τις 14 του μήνα. Θα υπάρξει επέκταση της επιδημίας. Ενώ αν ανοίξουμε μετά τις 14, και από τις 12 Απριλίου και μετά έχουν μπει και τα self test, τότε θα δούμε μια σταδιακή αποκλιμάκωση. Από εκεί και πέρα δηλαδή θα αρχίσουμε σιγά – σιγά να βλέπουμε αποτελέσματα και να αναχαιτίζουμε τη διασπορά”, τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν τα εμπορικά καταστήματα δεν ανοίξουν τη Δευτέρα, θα υπάρξει άλλη μία κρίσιμη ημερομηνία, κατά την οποία θα δούμε πολύ περισσότερα κρούσματα από τα 4.340, τονίζει με έμφαση ο Καθηγητής και σημειώνει ότι αυτή η ημερομηνία θα είναι μεταξύ 7 και 8 Απριλίου.

 

O διχασμός των λοιμωξιολόγων και το ρίσκο του Μαξίμου. Έντονο παρασκήνιο για την “χαλάρωση”Γιατί δεν δημοσιεύονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων των λοιμωξιολόγων;

Ως “ρίσκο” της κυβέρνησης χαρακτηρίζει ακόμα και ο φιλοκυβερνητικός “Ελεύθερος Τύπος” την απόφαση για άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων την ώρα που τα κρούσματα κοροναϊού εκτοξεύθηκαν στα 4.340 (με 66.000 τεστ και θετικότητα στο 6%), κι ενώ η επιτροπή του υπουργείου Υγείας διχάζεται σχετικά με το εάν πρέπει ή όχι να εισηγηθεί χαλάρωση των μέτρων, την οποία, ωστόσο, έχουν προεξοφλήσει κυβερνητικά στελέχη (Νίκη Κεραμέως, Άδωνις Γεωργιάδης, Αριστοτελία Πελώνη, Άκης Σκέρτσος κ.ά).

Το μέλος της επιτροπής, καθηγητής της Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος ανέδειξε εμμέσως την διχαστασία μεταξύ των ειδικών, λέγοντας πως “η απόφαση θα είναι πολιτική” και πως η κυβέρνηση θα λάβει τελικώς τις όποιες αποφάσεις. Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως δεν αλλάζει την βασική του θέση για χαλάρωση των μέτρων (αν και αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τον όρο), παρά τα χθεσινά κρούσματα και την ασφυξία στις ΜΕΘ, επιχειρηματολογώντας υπέρ του ότι τα μέτρα του lockdown δεν έχουν αποδώσει.

Ελεύθερος Τύπος
Για ρίσκο κάνει λόγο ο “Ελεύθερος Τύπος”

Οι καθηγητές Γιώργος Παυλάκης και Μανώλης Δερμιτζάκης διαπληκτίσθηκαν, μάλιστα, σχετικά με τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν (κατά του ανοίγματος ο πρώτος, υπέρ ο δεύτερος), προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση, ενώ η αγορά έχει λάβει υποσχέσεις πως οι εμπορικές δραστηριότητες θα ανοίξουν από την προσεχή Δευτέρα, ενώ πιθανότατα εντός του Σαββατοκύριακου θα προχωρήσει και η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων. Η κυβέρνηση έχει χάσει την μάχη του ελέγχου τήρησης των μέτρων, κάνοντας τα “στραβά μάτια” εδώ και καιρό, ενώ η κόπωση του κόσμου προβληματίζει έντονα το Μέγαρο Μαξίμου που διαβάζει με ανησυχία τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επιβεβαιώνονται και από το news247.gr, οι ειδικοί έχουν σημαντικές ενστάσεις και εκτιμάται ότι η συζήτηση θα κρατήσει αρκετά ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή. Τα επιδημιολογικά στοιχεία σε συνδυασμό με τα ρεκόρ κάλυψης κλινών covid σε όλη τη χώρα λογικά δεν επιτρέπουν το οποιοδήποτε άνοιγμα. Όμως την ίδια ώρα φαίνεται να αναδεικνύεται και η άποψη ότι έτσι κι αλλιώς η κινητικότητα που θα προκληθεί από το λιανεμπόριο δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγαλύτερη σε σχέση με αυτό που ζούμε τώρα.

Επίσης σημειώνεται ότι οι πιο ευάλωτες ομάδες που προκαλούν πίεση στα νοσοκομεία έχουν σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιαστεί.

Πάντως το σίγουρο είναι ότι οι επιστήμονες θα ήθελαν μια παράταση των περιορισμό για 2 εβδομάδες ακόμη, ώστε αφενός να έχουμε περί τους 500 χιλιάδες περισσότερους εμβολιασμούς και να έχουν ήδη ξεκινήσει να γίνονται τα self test. Όμως φαίνεται ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να το αντέξει.

Κικίλιας μετά την σύσκεψη με Μητσοτάκη για lockdown στην Αττική: Σήμερα οι αποφάσεις

Η πολιτική των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self tests) είναι μια βασική γραμμή άμυνας, ωστόσο αυτά δεν θα είναι εφικτό να διατεθούν από τα φαρμακεία (αφού πρώτα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και φτάσουν στην Ελλάδα τα πρώτα 7,5 εκατομμύρια) πριν παρέλθουν περίπου 10 ημέρες.

Η εφημερίδα των συντακτών
Για πειράματα κάνει λόγο η “Εφημερίδα των Συντακτών”

Το ρίσκο είναι αναμφίβολα μεγάλο και στο δίλημμα μεταξύ δημόσιας υγείας και οικονομίας η κυβέρνηση επιχειρεί να ισορροπήσει επικίνδυνα, αν και είναι πλέον προφανές πως προκρίνεται το δεύτερο. Γεγονός που προκαλεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ανακούφιση στο οικονομικό επιτελείο αλλά δυσφορία στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Ο τελευταίος επιμένει πως δεν πρέπει να προεξοφλούνται ημερομηνίες ανοίγματος, την ώρα που ο ΓΓ του υπουργείου Ανάπτυξης Π. Σταμπουλίδης φέρεται να έχει ήδη ενημερώσει την αγορά για τις αποφάσεις.

Στην επιτροπή επικρατεί μεγάλη ένταση καθώς οι επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι διαπιστώνουν για ακόμα μία φορά πως καλούνται να προσυπογράψουν κυβερνητικές αποφάσεις και αδυνατούν να απαντήσουν γιατί η οικονομία είχε κλείσει με πολύ λιγότερα κρούσματα και περίπου τους μισούς διασωληνωμένους απ΄ ότι σήμερα, ενώ τώρα ανοίγουν διάπλατα οι σχετικές δραστηριότητες. Αρκετοί επισημαίνουν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες την απουσία του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος αν και φέρεται να διαφωνεί με το άνοιγμα (πλην ίσως αυτού των Λυκείων) αποφεύγει να ασκήσει πιέσεις και ακόμα περισσότερο να αναλάβει εκείνος την ενημέρωση των πολιτών και να εξηγήσει τις αποφάσεις. Αφήνοντας την Βάνα Παπαευαγγέλου να λειαίνει το έδαφος για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, της οποία, όμως, η αξιοπιστία έχει πληγεί μετά την αναφορά της για το φυσιολογικό…20% των θανάτων ασθενών εκτός ΜΕΘ.

Δημοκρατία
Για την κατάρρευση των μέτρων κάνει λόγο η “δημοκρατία”ενώ επισημαίνει την απουσία των Σωτήρη Τσιόδρα 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*