O Μητσοτάκης ξέθαψε τη χυδαία θεωρία των δύο άκρων μιλώντας στο διεθνές Συνέδριο για τη Δημοκρατία — Το σχέδιο «Χριστούγεννα με ασφάλεια» στη συνάντηση Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Με επίθεση στην αριστερά και ταυτόχρονο ξέπλυμα στην ακροδεξιά επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τοποθετηθεί στη Σύνοδο για τη Δημοκρατία, η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν – Στην ημερίδα συμμετείχαν διαδικτυακά 111 ηγέτες από όλο τον κόσμο – Νάσος Ηλιόπουλος: «Ο κ Μητσοτάκης τολμάει και εκμεταλλεύεται την παγκόσμια παρακαταθήκη της Ελλάδας ως γενέτειρας της Δημοκρατίας για να αναπαράξει την τοξική του προπαγάνδα»

Με επίθεση στην αριστερά και ταυτόχρονο ξέπλυμα στην ακροδεξιά επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τοποθετηθεί στη Σύνοδο για τη Δημοκρατία, η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο πρωθυπουργός επανέφερε την ανιστόρητη και επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων που ξεπλένει την ακροδεξιά, κάνοντας λόγο για «ακροαριστερό και ακροδεξιό λαϊκισμό». Στη Σύνοδο που διεξάγεται διαδικτυακά συμμετείχαν 111 ηγέτες από όλο τον κόσμο

«Η σημερινή Διάσκεψη για τη Δημοκρατία πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη στιγμή για τον κόσμο. Προκειμένου να ενισχύσουμε τη δημοκρατία πρέπει να αντιμετωπίσουμε, επίσης, τη συνεχιζόμενη απειλή που προκαλεί όχι μόνο ο αυταρχισμός αλλά και ο λαϊκισμός. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, η γενέτειρα της δημοκρατίας, βίωσε από πρώτο χέρι την διχαστική πολιτική συμπεριφορά, τις υποσχέσεις που διαψεύστηκαν και την κενή ρητορική τόσο του ακροαριστερού όσο και του ακροδεξιού λαϊκισμού -και απέρριψε και τους δύο» ισχυρίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός δεν έμεινε όμως εκεί αλλά στη συνέχεια παρέδωσε και «μαθήματα δημοκρατίας»: «Ως το πρώτο ευρωπαϊκό έθνος που βίωσε τον λαϊκισμό και το πρώτο που, στη συνέχεια, τον απέρριψε, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση.

Αν θέλουμε να ακολουθήσουμε το μονοπάτι της ειρήνης, της προόδου και της ευημερίας, πρέπει να αναγνωρίζουμε τον κίνδυνο του εφησυχασμού και να συνεχίσουμε να αφουγκραζόμαστε τη φωνή του λαού. Άλλωστε, η ίδια η λέξη “δημοκρατία”, από τους ελληνικούς όρους “δήμος” και “κράτος”, σημαίνει «δύναμη ή εξουσία του λαού». Αν το ξεχάσουμε αυτό, κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες».

Νάσος Ηλιόπουλος: Δείχνει τον πανικό και πόσο χαμηλά μπορεί ακόμη να φτάσει

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε σήμερα την συμμετοχή της Ελλάδας στην Παγκόσμια Σύνοδο για τη Δημοκρατία την οποία διοργανώνουν οι ΗΠΑ, για να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής μπροστά σε 111 ηγέτες από όλο τον κόσμο», σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, και επισημαίνει:

«Αντί να θυμίσει τα μηνύματα για την παγκόσμια ακτινοβολία της χώρας μας που έστειλαν, τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρόεδρος Ομπάμα, ο Πρόεδρος Μακρόν από την Πνύκα, ή ο Πάπας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης από τη Λέσβο, επέλεξε να ταυτίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους με εγκληματίες ναζιστές αναπαράγοντας την ανιστόρητη και επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων».

«Το γεγονός ότι ο κ Μητσοτάκης τολμάει και εκμεταλλεύεται την παγκόσμια παρακαταθήκη της Ελλάδας ως γενέτειρας της Δημοκρατίας για να αναπαράξει την τοξική του προπαγάνδα αναδεικνύει τον πανικό του, αλλά και το πόσο πιο χαμηλά μπορεί ακόμη να φτάσει», καταλήγει στο σχόλιό του ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Η ομιλία Μητσοτάκη

Αναλυτικά τι ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου:

«Πρόεδρε Biden, αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Η σημερινή Διάσκεψη για τη Δημοκρατία πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη στιγμή για τον κόσμο. Προκειμένου να ενισχύσουμε τη δημοκρατία πρέπει να αντιμετωπίσουμε, επίσης, τη συνεχιζόμενη απειλή που προκαλεί όχι μόνο ο αυταρχισμός αλλά και ο λαϊκισμός.

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, η γενέτειρα της δημοκρατίας, βίωσε από πρώτο χέρι την διχαστική πολιτική συμπεριφορά, τις υποσχέσεις που διαψεύστηκαν και την κενή ρητορική τόσο του ακροαριστερού όσο και του ακροδεξιού λαϊκισμού -και απέρριψε και τους δύο.

Ύστερα από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, οι Έλληνες αντιλήφθηκαν την ανάγκη για πραγματική αλλαγή, υποστηρίζοντας μία μεταρρυθμιστική ατζέντα που ήταν πατριωτική, παρά εθνικιστική.

Η επιτυχία μας έγκειται στην ικανότητά μας να αφουγκραζόμαστε -να ακούμε τις δικαιολογημένες αιτιάσεις και ανησυχίες που τροφοδοτούσαν την οργή των πολιτών- και στη συνέχεια να αντιμετωπίζουμε αυτές τις ανησυχίες. Ήμασταν και παραμένουμε, λοιπόν, αποφασισμένοι να εστιάσουμε στα πραγματικά σημαντικά ζητήματα για τους πολίτες.

Ζητήματα όπως να δοθεί προτεραιότητα σε επενδύσεις, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη. Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα μέσω καταπολέμησης της γραφειοκρατίας. Η μείωση των ανισοτήτων και η έμφαση στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία μέσω της ψηφιοποίησης του κράτους και της σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα, και όχι σε σύγκρουση μαζί του.

Εδώ και 2,5 χρόνια, έχουμε εργαστεί ακούραστα για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και να διανείμουμε τα οφέλη που πηγάζουν από μία σταθερή κυβέρνηση η οποία έχει στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον. Δεν επιτρέψαμε στην πανδημία να εμποδίσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα μας, το πολιτικό μας πρόγραμμα ήταν εμπροσθοβαρές, περιλαμβάνοντας 170 και πλέον μεταρρυθμίσεις.

Δύο ήταν οι κύριοι στόχοι βάσει των οποίων κινούμαστε: να εξαλείψουμε τη διαφθορά που τρέφει τον λαϊκισμό και προκαλεί αγανάκτηση και να θέσουμε εκ νέου τα οικονομικά θεμέλια μιας νέας, δυναμικής Ελλάδας, μιας “Ελλάδας 2.0” -προωθώντας επενδυτικές εισροές και συμπράξεις μεταξύ του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα χωρίς προηγούμενο, με σημαντική αύξηση της απασχόλησης τα τελευταία χρόνια και υλοποιώντας μία επανάσταση στην ψηφιοποίηση και την πράσινη ενέργεια.

Επειδή, στην πεμπτουσία της, η δημοκρατία που λειτουργεί για τον λαό είναι αυτή που έχει τις ρίζες της στην οικονομική βεβαιότητα και τη χρηματοπιστωτική ασφάλεια του προοδευτικού κέντρου, όχι στα άκρα της αριστεράς και της δεξιάς.

Η δημιουργία του gov.gr, ενός ψηφιακού κόμβου όπου είναι συγκεντρωμένες οι υπηρεσίες, έχει αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στην επιτυχία μας. Φέρνοντας τις άλλοτε πεπαλαιωμένες ψηφιακές υποδομές μας στον 21ο αιώνα, μειώσαμε τα κόστη, επιταχύναμε τις διοικητικές διαδικασίες, αυξήσαμε τη διαφάνεια και εξαλείψαμε τις εύκολες ευκαιρίες για διαφθορά. Όλα αυτά τόνωσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ίδια τη δημοκρατία και παρείχαν οφέλη, συχνά με ένα μόνο κλικ.

Εν τέλει, πιστεύω πως η Ελλάδα απέρριψε τον λαϊκισμό επειδή οι άνθρωποι αναγνώρισαν πως υπάρχει μια εναλλακτική που βασίζεται σε πραγματιστικές πολιτικές, οι οποίες δεν έφεραν μόνο την ανάκαμψη, αλλά και μακροπρόθεσμη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, που οι πολίτες μπορούν να δουν και να αισθανθούν. Φέτος, η ανάπτυξη στην Ελλάδα προβλέπεται να είναι γύρω στο 7%. Και είμαστε εξίσου αισιόδοξοι για τα επόμενα χρόνια. Αυτή είναι δημοκρατία που εστιάζει στο να παράσχει απτά οφέλη μέσω της οικονομικής αποτελεσματικότητας.

Κυρίες και κύριοι,

Ως το πρώτο ευρωπαϊκό έθνος που βίωσε τον λαϊκισμό και το πρώτο που, στη συνέχεια, τον απέρριψε, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση.

Αν θέλουμε να ακολουθήσουμε το μονοπάτι της ειρήνης, της προόδου και της ευημερίας, πρέπει να αναγνωρίζουμε τον κίνδυνο του εφησυχασμού και να συνεχίσουμε να αφουγκραζόμαστε τη φωνή του λαού. Άλλωστε, η ίδια η λέξη “δημοκρατία”, από τους ελληνικούς όρους “δήμος” και “κράτος”, σημαίνει «δύναμη ή εξουσία του λαού». Αν το ξεχάσουμε αυτό, κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες».

Η κυβέρνηση θέλει να περάσει τον υγειονομικό κάβο των εορτών, εξαλείφοντας τα ρίσκα για οποιαδήποτε υποτροπή, με την εφαρμογή του σχεδίου «Χριστούγεννα με Ασφάλεια», με ευρεία επιτήρηση της συμμόρφωσης στα μέτρα αλλά και με εκτεταμένο testing στην κοινότητα.

Σε αυτό το φόντο και ενώ εδραιώνεται η εκτίμηση ότι, παρά την υφιστάμενη πίεση, εντός του Δεκεμβρίου θα υπάρξει αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, δηλαδή στις νοσηλείες στις ΜΕΘ και στους θανάτους, ο πρωθυπουργός συναντάται με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο στο Μέγαρο Μαξίμου. Ένα τετ-α-τετ που προηγείται της επικείμενης παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την ερχόμενη Δευτέρα.

Η πρώτη φορά που ένας Πρωθυπουργός θα περάσει την πύλη της Μονής Πετράκη, συμμετέχοντας στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πέραν του συμβολισμού είναι και δηλωτική του κομβικού ρόλου που αποδίδεται στην Ιεραρχία για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος ενόψει των εορτών.

Τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού σε αμφότερες τις επαφές αναμένεται να διατρέξουν αναφορές για την εντατικοποίηση της στήριξης που παρέχει η Εκκλησία στη μάχη κατά της πανδημίας.
Ο πρωθυπουργός σταθερά έχει εκφράσει την εκτίμηση του στη συμβολή της Eκκλησίας για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, όμως σε αυτή την κρίσιμη καμπή που διέρχεται η πανδημία, αναμένεται να δώσει έμφαση στα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν.

Ο στόχος είναι διττός: από τη μια επιταθεί το εμβολιαστικό μήνυμα και να μεγεθυνθούν τα απτά αποτελέσματα στα ποσοστά που καταγράφονται στις τάξεις των ιερέων, των ψαλτών και των νεωκόρων.
Για τους τελευταίους η κυβέρνηση επιθυμεί τη λήψη μέτρων ειδικά για τους φανατικούς και θα παρέχει για το λόγο αυτό οποιαδήποτε βοήθεια. Ήδη έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά με ιερείς και μοναχούς οι οποίοι ακόμη και με sms και επιστολές προσπαθούν να αποτρέψουν από το να αποδεχτούν τα εμβόλια και τα μέτρα.Από την άλλη κεντρικό ζητούμενο ενόψει και της αύξησης της κίνησης που αναμένεται να καταγραφεί στους ιερούς ναούς, είναι να αυξηθούν οι έλεγχοι στις εισόδους. Παράλληλο καθήκον, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι να αναχαιτιστεί η δράση των αρνητών.

Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες κατατείνουν στο ότι με την παρουσία υψηλού συμβολισμού του πρωθυπουργού την ερχόμενη Δευτέρα στην συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, θα περάσουν σε τροχιά επίλυσης χρονίζοντα προβλήματα που έχουν σχέση με τον αριθμό θέσεων των κληρικών, τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας και την αξιοποίηση της περιουσίας.

Ωστόσο, όπως είναι φυσικό θα γίνει ειδική αναφορά στο θέμα της πανδημίας και εν όψει των γιορτών με την κυβέρνηση να χαρακτηρίζει θετική τη μέχρι τώρα στάση της Συνόδου.
Για το θέμα της συμπλήρωσης των οργανικών θέσεων των ιερέων έχει αποφασιστεί να προστεθούν σε αυτές 3.000 – 4.000 στις ήδη υπάρχουσες 6.000.Πρόκειται για θέσεις οι οποίες μισθοδοτούνται μεν από το κράτος, αλλά σε περίπτωση που ένας ιερέας αποσυρθεί από την ενεργό δράση, αυτές παραμένουν κενές.Η Σύνοδος έχει ζητήσει από τον κ. Μητσοτάκη οι θέσεις που μένουν κενές να αναπληρώνονται αμέσως, κάτι που φαίνεται πως έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση.
Η Εκκλησία θέλει να φέρει προς συζήτηση και το θέμα της αλλαγής του Καταστατικού Χάρτη τις οποίες εξετάζει ο κ.Ιερώνυμος με διακριτικότητα, καθώς ουσιαστικό λόγο έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.Όπως έχει έγινε γνωστό, ο Αρχιεπίσκοπος θα παραδώσει στον κ. Μητσοτάκη σχετικό υπόμνημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*