Oυρουγουάη: Σχεδόν 2.000 πιγκουίνοι εντοπίστηκαν νεκροί σε 10 ημέρες — Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Ένοπλοι ξυλοκόπησαν και μαστίγωσαν 18 ανθρώπους μας στο Χαρτούμ»

Oυρουγουάη: Σχεδόν 2.000 πιγκουίνοι εντοπίστηκαν νεκροί σε 10 ημέρες

Σχεδόν 2.000 πιγκουίνοι βρέθηκαν νεκροί στις ανατολικές ακτές της Ουρουγουάης μέσα σε δέκα ημέρες, με την αιτία αυτής της εκατόμβης, που παραμένει ανεξήγητη, να μην μοιάζει να είναι η γρίπη των πτηνών, σύμφωνα με τις αρχές.

Οι πιγκουίνοι του Μαγγελάνου, στην πλειονότητά τους νεαροί, πέθαναν στον Ατλαντικό Ωκεανό και παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στις ακτές των νομών Κανελόνες, Μαλδονάδο και Ρότσα (νότια, νοτιοανατολικά), εξήγησε η Κάρμεν Λαϊσαγόγεν, αρμόδια για την πανίδα στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την κυρία Λαϊσαγόγεν, «το 90% ήταν νεαρά πτηνά», που ξεβράστηκαν στα παράλια «χωρίς αποθέματα λίπους και με άδεια στομάχια». Οι εξετάσεις που έγιναν για να εξακριβωθεί αν είχαν μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών είχαν αρνητικό αποτέλεσμα, πρόσθεσε η ίδια.

Αυτό το είδος πιγκουίνου, που συνήθως φωλιάζει και αναπαράγεται στο νότιο τμήμα της Αργεντινής, αποδημεί προς βορρά σε αναζήτηση πιο θερμών νερών κατά τη διάρκεια του χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου. Μπορεί να φθάσει μέχρι τις ακτές της βραζιλιάνικης πολιτείας Εσπίριτου Σάντου (νοτιοανατολικά).

«Είναι φυσιολογικό ένα ποσοστό να πεθαίνει, αλλά όχι τόσο μεγάλο», τόνισε η κυρία Λαϊσαγόγεν, θυμίζοντας πως παρόμοια εκατόμβη είχε καταγραφεί την περασμένη χρονιά στη Βραζιλία, και σε εκείνη την περίπτωση χωρίς να εξηγηθεί η αιτία.

Ο Έκτορ Καϊμάρις, αρμόδιος για την προστατευόμενη λιμνοθάλασσα Ρότσα, δήλωσε πως καταμετρήθηκαν πάνω από 500 πιγκουίνοι νεκροί σε έκταση δέκα χιλιομέτρων στα παράλια.

Υπερασπιστές του περιβάλλοντος αποδίδουν τη θνησιμότητα των πιγκουίνων του Μαγγελάνου στην υπεραλίευση και στην παράνομη αλιεία.

«Από τα χρόνια του 1990 και του 2000 αρχίσαμε να βλέπουμε ζώα που δεν είχαν επαρκή τροφή», τόνισε ο Ρίτσαρντ Τεσόρε της μη κυβερνητικής οργάνωσης SOS Rescate de Fauna Marina, τονίζοντας την «υπερεκμετάλλευση» των θαλάσσιων πόρων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κυκλώνας που σχηματίστηκε στον Ατλαντικό και έπληξε τη νοτιοανατολική Βραζιλία πιθανόν οδήγησε στον θάνατο των πιο αδύναμων θαλάσσιων πτηνών.

Πέρα από τους πιγκουίνους, ο κ. Τεσόρε είπε πως βρέθηκαν επίσης πολλά ακόμη θαλάσσια ζώα νεκρά –ανάμεσά τους θαλασσοβάτες, άλμπατρος, γλάροι, θαλάσσιες χελώνες και θαλάσσιοι λέοντες– στις ακτές της Μαλδονάδο, ανατολικά της πρωτεύουσας Μοντεβιδέο.

 

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Ένοπλοι ξυλοκόπησαν και μαστίγωσαν 18 ανθρώπους μας στο Χαρτούμ»Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Ένοπλοι ξυλοκόπησαν και μαστίγωσαν 18 ανθρώπους μας στο Χαρτούμ»

Η μη κυβερνητική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF) κατήγγειλε σήμερα, Παρασκευή, 21/7, πως 18 υπάλληλοί της ξυλοκοπήθηκαν και μαστιγώθηκαν από ενόπλους στην πρωτεύουσα του Σουδάν.

Σύμφωνα με την γνωστή ΜΚΟ, η επίθεση σημειώθηκε χθες, Πέμπτη 20/7, την ώρα που μέλη της οργάνωσης παρέδιδαν ιατρικές προμήθειες σε νοσοκομείο στο νότιο Χαρτούμ.

«Ύστερα από λογομαχία σχετικά με τους λόγους της παρουσίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην περιοχή, oι ένοπλοι επιτέθηκαν στην ομάδα των MSFξυλοκοπώντας και μαστιγώνοντάς τους», ανέφερε η ΜΚΟ.

«Ηφαιστειακός» τουρισμός: Πετώντας πάνω από την καλντέρα του Κιλαουέα

«Συνέλαβαν έναν οδηγό μας, απειλώντας πως θα τον σκοτώσουν, προτού τελικά τον αφήσουν ελεύθερο και αρπάξουν το όχημα», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Sudanese Army

Από τις 15 Απριλίου μαίνονται οι εχθροπραξίες μεταξύ του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν διευκρίνισαν πού ανήκαν οι δράστες της χθεσινής επίθεσης. Προειδοποίησαν όμως ότι αν επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό, θα είναι δύσκολο να συνεχιστεί η παρουσία τους σε αυτήν την εμπόλεμη ζώνη.

Η κατάσταση στο Σουδάν είναι δραματική, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σπανίως πρόσβαση σε καθαρό νερόιατρική περίθαλψη και άλλες βασικές υπηρεσίες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*