New York Times: Οι ΗΠΑ βοηθούν τους Ουκρανούς να σκοτώσουν Ρώσους στρατηγούς — Μετ’ εμποδίων η συμφωνία των «27» για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

New York Times: Οι ΗΠΑ βοηθούν τους Ουκρανούς να σκοτώσουν Ρώσους στρατηγούς

Η ουκρανική κυβέρνηση διατείνεται πως οι δυνάμεις της έχουν σκοτώσει περίπου 12 Ρώσους στρατηγούς

Αποκαλύψεις για τον ρόλο των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία κάνει η αμερικανική εφημερίδα New York Times. Σύμφωνα με δημοσίευμα, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έδωσαν στους Ουκρανούς πληροφορίες που τους επέτρεψαν να σκοτώσουν αρκετούς Ρώσους στρατηγούς κοντά στα μέτωπα.
Σύμφωνα με την NYT, η Ουάσινγκτον διαβίβασε στο Κίεβο λεπτομερείς πληροφορίες για τις μετακινήσεις στρατευμάτωντοποθεσίες και άλλες λεπτομέρειες για τα κινητά κέντρα διοίκησης του ρωσικού στρατού· οι ουκρανικές δυνάμεις, αξιοποιώντας τα στοιχεία αυτά και συνδυάζοντάς τα με δικά της, ιδίως υποκλοπές ρωσικών τηλεπικοινωνιών, εξαπέλυσε έτσι πλήγματα με πυροβολικό και άλλες επιθέσεις που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν Ρώσοι ανώτεροι αξιωματικοί.

Η ουκρανική κυβέρνηση διατείνεται πως οι δυνάμεις της έχουν σκοτώσει περίπου 12 Ρώσους στρατηγούς.

Στις αρχές Μαρτίου, ο δήμος της Νοβοροσίσκ, στη νότια Ρωσία, επιβεβαίωσε πως ο στρατηγός Αντρέι Σουχοβέτσκι, υποδιοικητής της 41ης στρατιάς, έπεσε «ηρωικά» στην Ουκρανία.

Οι πηγές των NYT δεν θέλησαν να διευκρινίσουν πόσοι είναι οι ρώσοι στρατηγοί που σκοτώθηκαν εξαιτίας στοιχείων που διαβίβασε η Ουάσινγκτον στο Κίεβο, ενώ οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Τη Δευτέρα, το Πεντάγωνο ανέφερε επίσημα ότι ο επικεφαλής του ρωσικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο Βαλέρι Γκερασίμοφ, πήγε για «αρκετές ημέρες» την περασμένη εβδομάδα στο μέτωπο στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι κορυφαίοι Ρώσοι αξιωματικοί βρίσκονται ολοένα πιο κοντά στα πεδία των μαχών.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο δεν επιβεβαίωσε τους ουκρανικούς ισχυρισμούς ότι ο Βαλέρι Γκερασίμοφ τραυματίστηκε.

Σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε την Κυριακή ότι αρκετοί ανώτεροι Ρώσοι αξιωματικοί χτυπήθηκαν όταν έγινε «έκρηξη» στην Ιζιούμ, προσθέτοντας πως ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου βρισκόταν επιτόπου. Όμως άλλος Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι ο κορυφαίος Ρώσος αξιωματικός δεν τραυματίστηκε.

Η αμερικανική βοήθεια σε ό,τι αφορά τη συλλογή πληροφοριών, την οποία η Ουάσινγκτον επιβεβαιώνει αλλά χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες, προστίθεται στη στρατιωτική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει προμηθεύσει, με πολύ πιο διαφανή τρόπο, στον ουκρανικό στρατό, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών όπλων, πυρομαχικών και, πιο πρόσφατα, βαρέων πυροβόλων, ελικοπτέρων και UAVs.

«Θέλουμε να δούμε τη Ρωσία εξασθενημένη σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορεί πλέον να κάνει πράγματα όπως η εισβολή στην Ουκρανία», δήλωνε την 25η Απριλίου ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Ούτε το Πεντάγωνο, ούτε ο Λευκός Οίκος απάντησαν όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο δοκίμασαν να επικοινωνήσουν μαζί τους για να τους ζητήσουν σχόλια για το δημοσίευμα των Times.

 

Μετ’ εμποδίων η συμφωνία των «27» για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Σήμερα η νέα προσπάθεια Μετ’ εμποδίων η συμφωνία των «27» για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Σήμερα η νέα προσπάθεια  Διαδηλωτές υπέρ της Ουκρανίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΕΕ στις Βρυξέλλες

Φωτιά έχει πάρει στις Βρυξέλλες το διπλωματικό παρασκήνιο για την κατάρτιση του έκτου πακέτου των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Τετάρτη τις εισηγήσεις της, σύμφωνα με τις οποίες, εκτός από νέες κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες, ραδιοτηλεοπτικά μέσα και επιφανείς προσωπικότητες, αποφάσισε το πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο εντός έξι μηνών.

Ωστόσο, οι 27 φαίνεται πως είναι πλήρως διχασμένοι, καθώς τουλάχιστον τέσσερις χώρες ζητούν είτε εξαίρεση από το εμπάργκο είτε μεταβατική περιόδο δύο και τριών χρόνων. Την ίδια στιγμή η Μόσχα απαντά πως οι κυρώσεις εναντίον της είναι δίκοπο μαχαίρι και απειλεί πως το κόστος για τους Ευρωπαίους πολίτες θα αυξηθεί πολύ.

«Σήμερα αντιμετωπίζουμε το θέμα της εξάρτησή μας από το ρωσικό πετρέλαιο. Και ας είμαστε ξεκάθαροι, δεν θα είναι εύκολο γιατί ορισμένα κράτη μέλη εξαρτώνται έντονα από το ρωσικό πετρέλαιο. Αλλά πρέπει απλώς να το κάνουμε. Έτσι σήμερα προτείνουμε την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου σε όλη την Ευρώπη. Αυτή θα είναι μια πλήρης απαγόρευση εισαγωγής όλου του ρωσικού πετρελαίου, μέσω θαλάσσης κι αγωγών, αργού και διυλισμένου ρωσικού πετρελαίου» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η πρόταση της Κομισιόν δεν βρίσκει σύμφωνες όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τις τελευταίες ημέρες η Ουγγαρία και η Σλοβακία, χώρες με μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο, είχαν διαμηνύσει ότι θα προέβαλαν βέτο σε περίπτωση εμπάργκο, αν οι ίδιες δεν εξαιρούνταν από αυτό.

Κι ενώ είχε σχεδόν συμφωνηθεί σιωπηρά η εξαίρεση των δύο παραπάνω χωρών, την Τετάρτη Τσεχία και Βουλγαρία, εξέφρασαν κι αυτές τις ενστάσεις τους απέναντι στο ρωσικό εμπάργκο ζητώντας είτε εξαίρεση από τις κυρώσεις, ή μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο.

«Υποστηρίζουμε την πρόταση που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – μια σταδιακή μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο τους επόμενους έξι μήνες. Το θέμα δεν είναι νέο, η σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία συζητείται εδώ και καιρό και είμαστε προετοιμασμένοι για αυτή τη συζήτηση», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάννις.

Η Ουγγαρία, από την άλλη, δεν θα συμβιβαστεί με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου με τη σημερινή του μορφή, επειδή είναι «κατά της εθνικής ενεργειακής ασφάλειας της Ουγγαρίας», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας.

«Η πρόταση εκ μέρους των Βρυξελλών προτείνει ότι θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Η συντομότερη περίοδος —είμασταν ξεκάθαροι σε αυτό, οι εταιρείες πετρελαιοειδών μας το έχουν ξεκαθαρίσει — είναι τρία έως πέντε χρόνια», δήλωσε άλλωστε ο Ζόλταν Κόβατς, εκπρόσωπος του Βίκτορ Όρμπαν, την Τετάρτη στο CNNi. «Η ουσία της λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη είναι η συναίνεση… Εμείς υποστηρίζουμε και λέμε στις Βρυξέλλες και σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, ότι για λογαριασμό της Ουγγαρίας, απλά δεν μπορεί να γίνει όπως θέλουν».

«Το πακέτο κυρώσεων των Βρυξελλών θα απαγόρευε τις αποστολές πετρελαίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, σε ένα μάλλον σύντομο χρονικό διάστημα, στην περίπτωση της Ουγγαρίας στα τέλη του επόμενου έτους», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιαρτο.

«Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε αυτή την απόφαση (για τις κυρώσεις που περιλαμβάνουν εμπάργκο στο πετρέλαιο), δεδομένου ότι η Τσεχία θα έχει κάποια εξαίρεση μέχρι να αυξηθεί η χωρητικότητα των πετρελαιαγωγών που μπορούν να παραδώσουν πετρέλαιο στην Τσεχία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Πετρ Φιάλα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ρωσικές απειλές

Την ίδια ώρα η Ρωσία απαντά πως οι κυρώσεις θα βλάψουν και τους ίδιους τους Ευρωπαίους.

«Οι κυρώσεις των Ευρωπαίων είναι δίκοπο μαχαίρι. Ενώ προσπαθούν να μας προκαλέσουν ζημιά, αντιμετωπίζουν κι αυτό υψηλό τίμημα. Και πληρώνουν ήδη αυτό το τίμημα, και το κόστος των κυρώσεων για τους για τους Ευρωπαίους αυξάνεται μέρα με τη μέρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Προεδρίας, Ντμιτρι Πέσκοφ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*