New York Times: Η προειδοποίηση των μυστικών υπηρεσιών σε Μπάιντεν για Ταλιμπάν – Ο Μπάιντεν προσκαλεί Ρωσία, Κίνα, στο διεθνές Φόρουμ για το Κλίμα – Κρεμλίνο κατά Μπάιντεν: Η Ρωσία και η Κίνα δεν θέλουν τη δημοκρατία σας

New York Times: Η προειδοποίηση των μυστικών υπηρεσιών σε Μπάιντεν για τους Ταλιμπάν

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν τον πρόεδρο Μπάιντεν ότι οι Ταλιμπάνμπορεί να καταλάβουν το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τους New York Times.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, η κυβέρνηση Μπάιντεν πληροφορήθηκε ότι οι Ταλιμπάν ενδέχεται να καταλάβουν το μεγαλύτερο μέρος του Αφγανιστάν μέσα σε δύο έως τρία χρόνια, εάν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχωρήσουν από τη χώρα πριν επιτευχθεί μια συμφωνία διαμοιρασμού της εξουσίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Μια τέτοια κυριαρχία των Ταλιμπάνθα επέτρεπε στην αλ Κάιντα να ανασυγκροτηθεί στο Αφγανιστάν, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους των ΗΠΑ, που δεν κατονομάζονται.

 

Ο Μπάιντεν προσκαλεί Ρωσία και Κίνα στο διεθνές Φόρουμ για το ΚλίμαΟ Μπάιντεν προσκαλεί Ρωσία και Κίνα στο διεθνές Φόρουμ για το Κλίμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προσκάλεσε τους προέδρους της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στις πρώτες Παγκόσμιες Συνομιλίες για το Κλίμα που θα οργανώσει η κυβέρνησή του, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν ότι οι συνομιλίες θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση και την εμβάθυνση των προσπαθειών που καταβάλλονται παγκοσμίως για να περιοριστεί η ρύπανση από τα ορυκτά καύσιμα που καταστρέφουν το περιβάλλον, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ο Μπάιντεν επιδιώκει να αναβιώσει το Φόρουμ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου για το Κλίμα, το οποίο είχαν προωθήσει τόσο ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους όσο, και ο Δημοκρατικός Μπαράκ Ομπάμα.

Ο προκάτοχός του, ωστόσο, Ντόναλντ Τραμπ, το άφησε να ατονήσει.

Η διεξαγωγή του Φόρουμ -βασική προεκλογική δέσμευση του Τζο Μπάιντεν- θα διεξαχθεί διαδικτυακά στις 22 και 23 Απριλίου με τη συμμετοχή ηγετών από 40 χώρες.

 

Κρεμλίνο κατά Μπάιντεν: Η Ρωσία και η Κίνα δεν θέλουν τη δημοκρατία σαςΚρεμλίνο κατά Μπάιντεν: Η Ρωσία και η Κίνα δεν θέλουν τη δημοκρατία σας

Απάντηση στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος χαρακτήρισε τους Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ θιασώτες του αυταρχισμού, δίνει το Κρεμλίνο, διαμηνύοντας πως Μόσχα και Πεκίνο αντιτίθενται και αποκρούουν τις προσπάθειες, όπως τις χαρακτήρισε, που κάνουν οι ΗΠΑ προς επιβολή του δικού τους είδους δημοκρατίας σε άλλες χώρες.

Η Ουάσινγκτον εκλαμβάνει τη δική της δημοκρατία ως τη μοναδικά σωστή και οι ΗΠΑ «ποτέ δεν παραιτούνται των προσπαθειών να επιβάλουν αυτό που ονομάζουν δημοκρατία σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Είναι αυτό εναντίον του οποίου τάσσονται η Μόσχα και το Πεκίνο. Και από αυτή την άποψη, πράγματι η κοσμοθεώρηση του Πούτιν και του Σι Τζινπίνγκ είναι απολύτως ταυτόσημες. Και η Μόσχα και το Πεκίνο είναι ενάντια σε έναν τέτοιο εκδημοκρατισμό» υπογράμμισε.

Οι δηλώσεις Πεσκόφ ακολούθησαν τις αναφορές του Τζο Μπάιντεν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ θεωρούν πως ο αυταρχισμός είναι τρόπος διαχείρισης του μέλλοντος σε αυτόν τον περίπλοκο κόσμο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος -εν μέσω μιας εκ των χειρότερων περιόδων στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες- συνέκρινε χθες, Πέμπτη, τον Κινέζο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντας αμφότερους θιασώτες του αυταρχισμού.

Περνώντας στην αντεπίθεση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπογράμμισε ότι «εάν κάποια χώρα δεν ανταποκρίνεται στις αμερικανικές παραμέτρους, τότε στην Αμερική την χαρακτηρίζουν με διάφορα λόγια, λέγοντας ότι είναι αυταρχική, ή ακόμη κάτι άλλο».

«Αλλά αυτό δεν είναι έτσι, κάθε χώρα έχει εκείνη την δημοκρατία, η οποία συνιστά ένα σύστημα που ανταποκρίνεται περισσότερο στις εθνικές αξίες, στην ιστορία και στον σημερινό τρόπο ζωής. Από αυτήν την άποψη αντιμετωπίζαμε πάντα και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε με σεβασμό τον τρόπο ζωής κάθε χώρας» συνέχισε ο ίδιος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*