Σε τουλάχιστον έξι με οκτώ μήνες θα μπορούν να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στον οργανισμό.
Οι χώρες μέλη του NATO θα υπογράψουν σήμερα τα πρωτόκολλα προσχώρησης, που είναι απαραίτητα για να προσκληθούν η Σουηδία και η Φινλανδία να ενταχθούν στην Ατλαντική Συμμαχία, σε τελετή που θα γίνει στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στις Βρυξέλλες.
Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε και ο Φινλανδός ομόλογός της Πέκα Χααβίστο αναμένεται να μετάσχουν στην τελετή μαζί με εκπροσώπους των 30 μελών της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας.
Τα πρωτόκολλα επιτρέπουν στον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ να προσκαλέσει επισήμως την Σουηδία και τη Φινλανδία να προσχωρήσουν στην συμμαχία, μολονότι η διαδικασία επικύρωσης μπορεί να οδηγήσει στη συνέχιση της αναμονής για τις δύο σκανδιναβικές χώρες.
Τα μέλη του NATO οφείλουν να επικυρώσουν τα πρωτόκολλα πρόσκλησης. Η διαδικασία αυτή αφορά συνήθως τα εθνικά κοινοβούλια. Αυτή αναμένεται να διαρκέσει άλλους έξι με οκτώ μήνες προτού μπορέσουν να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στον οργανισμό.
Τα πρωτόκολλα αυτά θα μπορούσαν να έχουν υπογραφεί νωρίτερα. Ωστόσο η Τουρκία δέχθηκε να άρει τις αντιρρήσεις της στην αίτηση ένταξης στον οργανισμό των δύο σκανδιναβικών χωρών με μια συμφωνία που επετεύχθη την τελευταία στιγμή ενόψει της έναρξης της συνόδου κορυφής του NATO στη Μαδρίτη την περασμένη εβδομάδα.
Η Άγκυρα κατηγορούσε και τις δύο χώρες ότι υποστηρίζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), μια κουρδική πολιτοφυλακή που εδρεύει στη Συρία. Η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει και τις δύο τρομοκρατικές οργανώσεις. Οι δύο σκανδιναβικές χώρες απέρριψαν τις κατηγορίες.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για την ένταξή τους στο NATO στις 18 Μαΐου. Ωστόσο η Τουρκία έθετε εμπόδια στο αίτημά τους για εβδομάδες επικαλούμενη ανησυχίες που συνδέονταν με την τρομοκρατία. Η προσχώρηση νέων μελών στην Ατλαντική Συμμαχία απαιτεί ομοφωνία.
Η διαδικασία κατέστη δυνατό να προχωρήσει αφότου οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν σε μια σειρά αντιτρομοκρατικών προσπαθειών, στις οποίες περιλαμβάνονται συμφωνίες έκδοσης και δεσμεύσεις για τον τερματισμό εμπάργκο όπλων.
Οι κάτοικοι της Μαριούπολης πεθαίνουν από την έλλειψη φαρμάκων
Χωρίς φάρμακα είναι οι κάτοικοι της κατεχόμενης από τους Ρώσους Μαριούπολης, καθώς έχει μπλοκαριστεί η πρόσβασή τους σε αυτά. Ακρωτηριασμούς αντί για την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή καταγγέλλει ο δήμαρχος της πόλη
Στην περιοχή του Ντονέτσκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων οι κάτοικοι της Μαριούπολης πεθαίνουν από την έλλειψη φαρμάκων, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform επικαλούμενο ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου της Μαριούπολης και του δημάρχου Βαντίμ Μποϊτσένκο.
«Οι κάτοικοι της κατεχόμενης Μαριούπολης πεθαίνουν από την έλλειψη φαρμάκων. Στην πόλη υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων για καρκινοπαθείς, διαβητικούς, πάσχοντες από φυματίωση και παθήσεις του παγκρέατος» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τον Μποϊτσένκο οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στη ζώνη κινδύνου και δεν μπορούν να περιμένουν πότε οι κατακτητές θα φέρουν φάρμακα, η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο. Επί δύο και πλέον μήνες οι Ρώσοι και οι συνεργάτες τους, οι αυτοανακυρηχθείσες αρχές της Μαριούπολης, μπλοκάρουν την φυσιολογική πρόσβαση των κατοίκων στο πόσιμο νερό, στην επάρκεια αγαθών και φαρμάκων.
«Χθες σ’ έναν υγιή αθλητή, με ύψος δύο μέτρα και βάρος 120 κιλά, του ακρωτηρίασαν και τα δύο πόδια. Μετά το στρες που έζησε εξαιτίας των εχθροπραξιών, υπέστη κρίση ινσουλίνης. Εξαιτίας της έλλειψης αναγκαίων φαρμάκων στην πόλη και της ιατρικής περίθαλψης έγινε ένας ανάπηρος. Και αυτό δεν είναι σπάνιο περιστατικό. Αντί να του παρασχεθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή του ακρωτηρίασαν τα άκρα. ‘Γρήγορες αποφάσεις’, οι οποίες καθιστούν τους κατοίκους της Μαριούπλης ανάπηρους και τους σκοτώνουν», έγραψε ο Μποϊτσένκο.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στην διεθνή κοινότητα να αξιολογήσει την ανθρωπιστική καταστροφή στην πόλη και την γενοκτονία των κατοίκων, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει το πάν για να υπάρξει βοήθεια στους κατοίκους της Μαριούπολης.
Η πόλη της Μαριούπολης όπως είναι γνωστό έχει σχεδόν καταστραφεί, βιώνοντας μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστροφές.
Στην Μαριούπολη υπάρχουν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση και την παροχή φυσικού αερίου. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην πόλη έχουν σκοτωθεί περίπου 22.000 κάτοικοι. Περισσότεροι από 50.000 έχουν εκτοπισθεί στην Ρωσία και στα κατεχόμενα εδάφη της περιοχής του Ντονέτσκ.
Αυτή τη στιγμή στην πόλη ζουν περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι, σε συνθήκες οικολογικής καταστροφής, ενώ η ζωή τους απειλείται από την έξαρση μολυσματικών ασθενειών.