NASA: «Μόνο χειρότερα μετά το 2030»! Κύκλος της Σελήνης, κλιματική αλλαγή φέρνουν περισσότερες πλημμύρες – Ολυμπιακοί Αγώνες: Τα οικολογικά κρεβάτια που «απαγορεύουν» το σεξ! (video)

NASA: «Μόνο χειρότερα μετά το 2030»! Κύκλος της Σελήνης και κλιματική αλλαγή φέρνουν περισσότερες πλημμύρες

Όταν φτάσουμε στα μέσα της δεκαετίας του 2030, παραλιακές περιοχές σε όλο τον κόσμο θα καταγράφουν ολοένα και περισσότερες πλημμύρες λόγω των παλιρροιών! Αυτό προειδοποιεί η NASA, σε μία νέα έρευνα με δυσοίωνες προβλέψεις.

Η αιτία, σύμφωνα με τη NASA, θα είναι μία ταλάντωση της Σελήνης (ένας σεληνιακός κύκλος 18,6 ετών) η οποία θα εντείνει την άνοδο της στάθμης των υδάτων που προκαλείται ήδη από την κλιματική αλλαγή.

«Οι περιοχές σε χαμηλό υψόμετρο κοντά στη θάλασσα είναι σε διαρκώς μεγαλύτερο κίνδυνο και υποφέρουν εξαιτίας των εντεινόμενων πλημμυρών. Και θα γίνει μόνο χειρότερο», λέει χαρακτηριστικά ο διευθυντής της NASA, Μπιλ Νέλσον. «Ο συνδυασμός της σεληνιακής έλξης, της ανόδου της θαλάσσιας στάθμης και της κλιματικής αλλαγής, θα συνεχίσει να επιδεινώνει τις παράκτιες πλημμύρες στις ακτές μας στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο».

Οι παλίρροιες αποτελούν ήδη μεγαλύτερο πρόβλημα σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ και η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) κατέγραψε περισσότερες από 600 τέτοιες πλημμύρες μέσα στο 2019.

Ξεκινώντας από τα μέσα του 2030 ωστόσο, η άνοδος της στάθμης των υδάτων θα συμπέσει με έναν σεληνιακό κύκλο 18,6 ετών, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μία δεκαετία «δραματικής αύξησης των πλημμυρών» σε παραλιακές πόλεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με την πρώτη έρευνα που συνυπολογίζει όλες τις γνωστές ωκεάνιες και αστρονομικές αιτίες πλημμυρών.

«Πλημμύρες ενός μήνα» προειδοποιεί η NASA!

Η έρευνα έγινε από ομάδα της NASA στο πανεπιστήμιο της Χαβάης και καταδεικνύει ότι οι μεγάλες παλίρροιες θα ξεπερνούν όλο και πιο συχνά τα γνωστά όρια πλημμυρών σε όλη την χώρα. Εκτός αυτού, οι πλημμύρες θα συμβαίνουν κάποιες φορές «κατά ομάδες», διαρκώντας έναν μήνα ή και περισσότερο, ανάλογα με τις σχετικές θέσεις του φεγγαριού, της Γης και του Ήλιου.

«Όταν η Σελήνη και η Γη θα ευθυγραμμίζονται με συγκεκριμένους τρόπους με τον Ήλιο, η βαρυτική έλξη και η «αντίδραση» των ωκεανών σε αυτή, ίσως φέρνει τους κατοίκους πόλεων αντιμέτωπους με πλημμύρες καθημερινά ή κάθε δύο ημέρες», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα στο περιοδικό Nature Climate Change.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της ομάδας, Φιλ Τόμσον, επειδή οι παλιρροϊκές πλημμύρες φέρνουν μικρότερη ποσότητα νερού από τις τροπικές καταιγίδες και τους τυφώνες, υπάρχει μία τάση να θεωρούνται λιγότερο σημαντικές. «Αν όμως πλημμυρίζουμε 10 με 15 φορές τον μήνα, μια επιχείρηση δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί, με το πάρκινγκ της κάτω από το νερό. Άνθρωποι θα χάνουν τις δουλειές τους επειδή δεν θα μπορούν να πάνε στη δουλειά. Οι διαρροές από λιμνάζοντα νερά θα γίνουν ζήτημα δημόσιας υγείας».

Γιατί όμως πόλεις σε ξεχωριστές ακτογραμμές αρχίζουν να καταγράφουν υψηλότερους ρυθμούς πλημμυρών σχεδόν ταυτόχρονα; Ο βασικός λόγος είναι μία ταλάντωση στην τροχιά της Σελήνης που χρειάζεται 18,6 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Το φαινόμενο ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το μακρινό 1728

Κατά το πρώτο μισό αυτού του κύκλου, οι παλίρροιες στη Γη έχουν πιο ήπια διακύμανση: Στην πλημμυρίδα τα νερά είναι χαμηλότερα από το μέγιστο δυνατό και στην άμπωτη ψηλότερα από το ελάχιστο. Στο δεύτερο μισό του σεληνιακού κύκλου τα πράγματα αλλάζουν ωστόσο και οι παλίρροιες εντείνονται: οι πλημμυρίδες πάνε πιο ψηλά και στην άμπωτη τα νερά υποχωρούν ακόμα περισσότερο.

Την ίδια ώρα, η τάση ανόδου της θαλάσσιας στάθμης ακολουθεί μία μόνο κατεύθυνση. Έτσι, παρότι τα πρώτα 9,3 χρόνια κάθε κύκλου η Σελήνη «εξισορροπεί» κάπως την άνοδο των θαλασσών, τα επόμενα 9,3 χρόνια του κύκλου το φαινόμενο εντείνεται.

Οι πλημμύρες αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα σε περιοχές όπως η Χαβάη και το Γκουάμ. Μόνο οι βόρειες ακτογραμμές, όπως αυτές στην Αλάσκα θα «γλιτώσουν» για μία ακόμα δεκαετία ή και περισσότερο, καθώς σε εκείνα τα μέρη η γη εξυψώνεται εξαιτίας μακροχρόνιων γεωλογικών διαδικασιών.

Οι ερευνητές εντόπισαν σημεία καμπής στον αριθμό των πλημμυρών, μελετώντας 89 διαφορετικές περιοχές σε όλες τις ΗΠΑ

Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τα δεδομένα για να προβλέψουν το κλιματικό μέλλον έως και το 2080.

Ο επικεφαλής της ομάδας της NASA για την Αλλαγή στη Στάθμη της Θάλασσας, Μπεν Χάμλιγκτον, θεωρεί ότι τα ευρήματα της νέας μελέτης είναι κρίσιμα για τους σχεδιαστές του αστικού τοπίου, που ίσως θα πρέπει να προετοιμαστούν για ακραία φαινόμενα, πέρα από τα έντονα πλημμυρικά γεγονότα.

«Από την άποψη του σχεδιασμού, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε θα δούμε αύξηση. Το να κατανοήσουμε όλα τα γεγονότα που θα συμβούν σε έναν συγκεκριμένο μήνα, ή το αν θα έχουμε πιο σκληρές πλημμύρες το δεύτερο μισό κάποιου έτους, είναι χρήσιμη πληροφορία». Ένα εργαλείο για την παρακολούθηση των πλημμυρών είναι ήδη διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της NASA για την στάθμη των υδάτων, και τα στοιχεία είναι χρήσιμη πηγή για τις αρχές που παίρνουν τις αποφάσεις αλλά και το γενικό κοινό. Το εργαλείο θα αναβαθμιστεί στο άμεσο μέλλον χάρη στα νέα ευρήματα της μελέτης.

 

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τα οικολογικά κρεβάτια που «απαγορεύουν» το σεξ! (video)Ολυμπιακοί Αγώνες: Τα οικολογικά κρεβάτια που «απαγορεύουν» το σεξ! (video)

Τα κρεβάτια στο Ολυμπιακό Χωριό του Τόκιο προορίζονται για να αντέχουν το βάρος μόνος ενός ατόμου το καθένα, σε μία… προσπάθεια τω διοργανωτών να περιοριστούν οι σεξουαλικές επαφές των αθλητών κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Ένα από τα χαρακτηριστικά των Ολυμπιακών Αγώνων και ειδικότερα του Ολυμπιακού Χωριού, είναι το γεγονός ότι οι αθλητές, κοιμούνται σε… οικολογικά κρεβάτια. Γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους χιλιάδες πρωταθλητές από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, οι οποίοι φρόντισαν να επικοινωνήσουν αυτήν την ιδιαιτερότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως συνέβη με το βίντεο του Ιρλανδού γυμναστή, Ρίς ΜακΛέναγκαν, ο οποίος χοροπηδά πάνω στο κρεβάτι του, θέλοντας να διαψεύσει τις πληροφορίες σχετικά με την υποτιθέμενη… ευθραυστότητα των κρεβατιών, που δημοσιεύθηκαν από την «New York Post».

Λίγο νωρίτερα, ο Αμερικανός πρωταθλητής των μεσαίων αποστάσεων, Πολ Τσελίμο, επιχείρησε να «προειδοποιήσει» κάθε ενδιαφερόμενο για οιουδήποτε είδους… οικειότητα μεταξύ αθλητών: «Αυτά τα κρεβάτια θα μπορούν να υποστηρίξουν μόνο το βάρος ενός ατόμου, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε άλλη κατάσταση εκτός από τον αθλητισμό».

Ωστόσο, αυτή, δεν είναι η πρώτη φορά που τα συγκεκριμένα κρεβάτια έχουν προκαλέσει συζήτηση, καθώς τον Ιανουάριο του 2020, η κατασκευάστρια εταιρεία «Airweave», κλήθηκε να εξηγήσει ότι τα κρεβάτια σχεδιάστηκαν για να… αντέχουν έως και 200 κιλά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Ολυμπιακό Χωριό, είναι παραδοσιακά ένας σημαντικός τόπος συνάντησης. Στους τελευταίους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2018 στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέα, η εφαρμογή γνωριμιών Tinder σημείωσε αύξηση χρήσης κατά 350%, ενώ το 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο και κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, οι διοργανωτές διένειμαν 450.000 προφυλακτικά ή διαφορετικά, 42 (!) ανά αθλητή.

Δείτε τις εικόνες