MED7: Μηνύματα στην Τουρκία και το… “Pax Mediterranea” του Μακρόν – Απάντηση Ερντογάν στη MED7 – Συνάντηση Μητσοτάκη, Μακρόν: Ανακοινώσεις στη ΔΕΘ για τους εξοπλισμούς – Τσαβούσοβλου: Η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο «χωρίς προϋποθέσεις»

 MED7: Μηνύματα στην Τουρκία και το… “Pax Mediterranea” του Μακρόν

Η πλήρης υποστήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο αλλά και τα ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία, αποτελούν τα βασικά συμπεράσματα της Ευρωμεσογειακής Συνόδου Κορυφής στην Κορσική. Όπως είναι φυσικό σε μία διάσκεψη τόσο μεγάλου εύρους όπως η MED 7, δεν υπάρχουν οι ίδιες προτεραιότητες σε κάθε κράτος μέλος.

Αυτό διαφάνηκε στην συνέντευξη τύπου των 7 ηγετών με φόντο την θάλασσα της Κορσικής, αφού Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στα ζητήματα της οικονομικής κρίσης και κυρίως στην εφαρμογή του προγράμματος ενίσχυσης των κρατών – μελών που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο.

Καθόλου τυχαίες δεν ήταν οι αναφορές τόσο του ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε όσο και του ισπανού Πέδρο Σάντσεθ στην αναγκαιότητα ενός προγράμματος που θα εφαρμοστεί. Μάλιστα το θέμα αυτό, όπως είπαν στις ομιλίες τους θα ήταν και το …πραγματικό μενού στο δείπνο των ηγετών που ακολούθησε την συνέντευξη τύπου.

Παρόλα αυτά ξεχώρισε στις τοποθετήσεις η εκτεταμένη αναφορά του Πέδρο Σάντσεθ στην ανάγκη να υπάρξουν εξελίξεις στα ζητήματα με την Τουρκία και κυρίως η αποστροφή του για ένα ισχυρό μήνυμα διαλόγου, Επίσης η αίσθηση που έδωσε η τοποθέτηση του Τζουζέπε Κόντε για το ότι το ζήτημα της Ν.Α Μεσογείου αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των «7», ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα πολύ «ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία».

«Τα συμπεράσματα της Συνόδου στην παράγραφο 6 στέλνουν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα. Δείχνουν στην Τουρκία τον δρόμο. Αν θέλει πραγματικά έναν ειλικρινή διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ, πρέπει να το αποδείξει στην πράξη. Να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες, να δώσει πειστικά δείγματα ότι σέβεται απαρέγκλιτα και όχι επιλεκτικά τους διεθνείς κανόνες. Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων», τόνισε αρχικά, ξεκαθαρίζοντας πως «η Μεσόγειος είναι ζωτικός χώρος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια συνολικά και δεν εκχωρείται σε τρίτους».

«Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη. Η στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν είναι έκφραση αλληλεγγύης, είναι αναγνώριση ότι διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την Ευρώπη», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η Τουρκία έχει χρόνο για να κάνει ένα βήμα πίσω.

«Να απέχει από ναυτικές και ερευνητικές δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες, να επιστρέψει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών, από όπου αποχώρησε το 2016, και αν δεν συμφωνήσουμε, πάντα υπάρχει η λύση του Δικαστηρίου της Χάγης», ανέφερε.

«Είναι η πρώτη φορά που μετέχω στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη και μπορώ να πω ότι από τότε που συγκροτήθηκε δεν είχε ποτέ να εξετάσει τόσες πολλές και πολύπλοκες προκλήσεις. Ποτέ η σύμπνοιά μας δεν ήταν τόσο ισχυρή. Εύχομαι του χρόνου, όταν θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη, να είναι όλα τα πράγματα πολύ πιο αισιόδοξα», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Μακρόν: Pax Mediterranea…

ο Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε «ηγεμονικό παιχνίδι» Ρωσίας και Τουρκίας στη Μεσόγειο. Ο Γάλλος πρόεδρος, σχολίασε τις εξελίξεις όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στα όσα συμβαίνουν σε Συρία και Λιβύη, με τον ρόλο που παίζουν Ρωσία και Τουρκία στην περιοχή.

«Η Μεσόγειός μας είναι σήμερα το θέατρο παρατεταμένων συγκρούσεων, στη Συρία, στη Λιβύη. Το ηγεμονικό παιχνίδι των ιστορικών δυνάμεων που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν όλη την περιοχή και ο ρόλος της Ρωσίας, όπως και της Τουρκίας, μας ανησυχούν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μακρόν αναφέρθηκε και στην τραγωδία στην Μόρια, τονίζοντας πως τόσο η Γαλλία, όσο και η Γερμανία, θα συνεισφέρουν με το να αναλάβουν ασυνόδευτα παιδιά.

«Η Γαλλία και η Γερμανία θα ενώσουν δυνάμεις και θα προτείνουμε να αναλάβουμε και εμείς ασυνόδευτους ανηλίκους. Πρέπει να ανανεώσουμε τη συμφωνία με την Τουρκία, να δουλέψει ο μηχανισμός επανεισδοχής», είπε.

Οσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την υποστήριξη προς την Ελλάδα και την Κύπρο και κοινός μας στόχος είναι να επιστρέψει η σταθερότητα στην περιοχή, να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες, να σταματήσουν φυσικά οι γεωτρήσεις».

«Δεν είμαστε αφελείς», αλλά οι χώρες της Med7 θέλουν να ξαναρχίσουν έναν «διάλογο καλή τη πίστει» με την Τουρκία, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Pax Mediterranea» [Ειρήνη στη Μεσόγειο] έγραψε στο Twitter ο Εμανουέλ Μακρόν, στο τέλος της διάσκεψης. Ένα μήνυμα ότι η Γαλλία επέλεξε στρατηγικά την πλευρά που θα στηρίξει στη Μεσόγειο αλλά και ότι αποτελεί υπερδύναμη, όπως παλιά με την Pax Romana και την Pax Americana.

Κόντε: Αλληλεγγύη σε Ελληνες και Κύπριους

Την αλληλεγγύη της Ρώμης στους Ελληνες και τους Κύπριους, οι οποίοι «αντιμετωπίζουν μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία», εξέφρασε απόψε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, μετά τη λήξη της Συνόδου της Med7 στην Κορσική. «Οι εντάσεις στην περιοχή» της Ανατολικής Μεσογείου μας αφορούν όλους», τόνισε ο Κόντε.

Ικανοποίηση Αναστασιάδη

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι ηγέτες της MED7 είχαν ομόφωνη θέση για την κατάσταση στην Μεσόγειο.

«Χαιρετίζω την ομόφωνη θέση, αλλά και την αποφασιστικότητα όλων των Ευρωπαίων ηγετών, όπως αποτυπώνονται στη κοινή διακήρυξη για την ανάγκη τερματισμού των εκνόμων ενεργειών της Αγκυρας στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας», είπε ο πρόεδρος της Κύπρου.

«Συμφωνήσαμε ότι θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα της ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων κυρώσεων έναντι όλων όσοι έχουν εμπλοκή στις παράνομες δραστηριότητες στην Κύπρο, καθώς και ότι το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας θα συζητηθεί περαιτέρω στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» συμπλήρωσε και κάλεσε την Αγκυρα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να «προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλασσίων ζωνών ή και την υποβολή, αν αρνούνται, της όλης υπόθεσης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Τι αναφέρουν τα συμπεράσματα της Ομάδας Med7

Τα σημαντικότερα στοιχεία της κοινής διακήρυξης των ηγετών της Μεσογείου για την ελληνοτουρκική ένταση συνοψίζονται στις αναφορές της παραγράφου 6 που ενδεικτικά τιτλοφορείται «Ειρήνη και Σταθερότητα στην Μεσόγειο».

  • Σημαντικότερο σημείο είναι η έμμεση εισήγηση στην Σύνοδο Κορυφής της 24-25ης Σεπτεμβρίου για την υιοθέτηση κυρώσεων που μπορεί να υπερβαίνουν και την «λίστα Μπορέλ» η οποία παρουσιάστηκε στο τελευταίο άτυπο συμβούλιο των ευρωπαίων ΥΠΕΞ. Δηλαδή να επεκταθούν οι κυρώσεις ακόμη περισσότερο στο οικονομικό πεδίο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην διακήρυξη για την Τουρκία «εάν δεν τερματίσει τις μονομερείς της δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα μπορούσαν να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020». Μάλιστα για τις ήδη αποφασισμένες κυρώσεις τονίζεται πως «συμφωνούμε να επιταχύνουμε τις εργασίες για την πρόσθετη λίστα με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής, ενόψειτης ταχείας υιοθέτησής της».
  • Επίσης η αποδοκιμασία της μέχρι τώρα τουρκικής τακτικής, αφού επισημαίνεται ότι η Άγκυρα «δεν ανταποκρίθηκε στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος. Επαναβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητά μας να χρησιμοποιήσουμε όλα τα κατάλληλα μέσα στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως απάντηση σε αυτές τις αντιπαραγωγικές ενέργειες».
  • Θετική είναι η αναφορά στην βάση της συζήτηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Επισημαίνεται ότι«καλούμε όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο, ιδίως το διεθνές δίκαιο της θάλασσας». Η έμφαση στο Δίκαιο της Θάλασσας ευνοείσαφώς τις ελληνικές θέσεις.
  • Ιδιαίτερα σημαντικό σημείο και η ειδική αναφορά που γίνεται στην Κύπρο για την οποία σημειώνεται πως «η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και υφαλοκρηπίδαςωπρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη, μεπλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας». Η διατύπωση αυτή βρίσκεται σε αντίθεση με τις τουρκικές προθέσεις να «εξαιρέσει» την Κυπριακή Δημοκρατία από συζητήσεις σχετικά με τηνοριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Τσαβούσογλου: Να ζητήσει συγνώμη η Γαλλία

Την ίδια ώρα, από το Ευρωκοινοβούλιο, ο Μελβούτ Τσαβούσογλου δήλωνε πως η Γαλλία θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη , ενώ επιτέθηκε σε Ελλάδα και Κύπρο, λέγοντας πως «δηλητηριάζουν» την ΕΕ.

«Ελλάδα και η Κύπρος δηλητηριάζουν τις σχέσεις ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ενωση και Τουρκία. Οι συμφωνίες τόσο της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας με γειτονικές χώρες, όπως με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιθυμεί να συνεχιστεί ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές», είπε ο Τσαβούσογλου προσθέτοντας: «Η Ελλάδα δεν ξεκινά τον διάλογο μαζί μας, πάντα το βάζει στα πόδια. Αν η Ελλάδα θέτει προϋποθέσεις, τότε έχουμε και εμείς τις δικές μας».

Παράλληλα, κάλεσε τη Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για την υποστήριξή της στους «τρομοκράτες του PKK» και ζήτησε από την ΕΕ να ακολουθήσει τις συμβουλές της Ανγκελα Μέρκελ για να υπάρξει μια «ειλικρινής» διαμεσολάβηση για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Σε ανακοίνωσή του επίσης το ΥΠΕΞ της Τουρκίας, κατήγγειλε ως «αλαζονικές» τις δηλώσεις του προέδρου Μακρόν, ο οποίος επέκρινε τις ενέργειες της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο» τα συμφέροντα της Ευρώπης. «Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έκανε για μία ακόμη φορά αλαζονικές δηλώσεις, με ένα παλιό αποικιοκρατικό αντανακλαστικό, ενθαρρύνει τις εντάσεις και θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ανέφερε.

 

Απάντηση Ερντογάν στη MED7: Θέλετε να μας φάτε, αλλά είμαστε πολύ μεγάλοι για εσάς

 Απάντηση Ερντογάν στη MED7: Θέλετε να μας φάτε, αλλά είμαστε πολύ μεγάλοι για εσάς

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε τη δική του απάντηση στη Διάσκεψη MED7 στην Κορσική. Σε μια ανάρτησή του στο twitter ο Τούρκος πρόεδρος, δημοσίευσε βίντεο με δήλωση που είχε κάνει στο παρελθόν, και στην οποία έλεγε:

“Υπάρχει ένας λύκος στο τραπέζι που έχετε ετοιμάσει. Θέλετε να μας φάτε σε αυτό το τραπέζι, αλλά συγγνώμη, είμαστε πολύ μεγάλοι για εσάς, δεν μπορείτε να μας φάτε”.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ουσιαστικά επέλεξε (σε πρώτη φάση) να «απαντήσει» στη Med-7 και τα όσα είπαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν με την ανάρτηση ενός video απ’ όταν ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Το ανέβασε περίπου στη 01:00 τα ξημερώματα στον προσωπικό (και όχι της προεδρίας) λογαριασμό του στο twitter.

 

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν: Ανακοινώσεις στη ΔΕΘ για τους εξοπλισμούς – Τι συμφωνήθηκε

 Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν: Ανακοινώσεις στη ΔΕΘ για τους εξοπλισμούς – Τι συμφωνήθηκε

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθούν εκ νέου σε λίγες εβδομάδες, πιθανώς επί γαλλικού εδάφους προκειμένου παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης να υπογράψουν τη ν αμυντική συμφωνία.

Με βάση το δεδομένο πως ο εθνικός προϋπολογισμός δεν είναι ανεξάντλητος, παρ ό,τι έχει «κλειδώσει» μία γενναία αύξηση της αμυντικής δαπάνης, οι δύο άνδρες επεχείρησαν να βρουν την χρυσή τομή με κάποιες από τις ανακοινώσεις, όπως τόνιζαν χθες κυβερνητικά στελέχη, να παραπέμπονται στην πρωθυπουργική ομιλία του Σαββάτου στο φόρουμ της ΔΕΘ.

Σύμφωνα, με ασφαλείς πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει στην προμήθεια 18 γαλλικών μαχητικών Rafale, 12 μεταχειρισμένων και 6 νέων, ενώ στο τραπέζι παραμένει και η προμήθεια φρεγατών, τύπου Fremm, χωρίς πάντως να έχει βρεθεί σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές για τα εν λόγω σκάφη η τελική φόρμουλα. Είναι σαφές πως στο εξοπλιστικό σκέλος της συμφωνίας εμπεριέχονται και τα ανταλλακτικά, προκειμένου να καταστούν διαθέσιμα και τα 44 Mirage 2000 – 5.

Η αμοιβαία ρήτρα αμυντικής συνδρομής θεωρείται βέβαιο πως αναδιατάσσει τους συσχετισμούς ισχύος στην ανατολική Μεσόγειο, καθιστώντας σαφές πως το Παρίσι αντιλαμβάνεται πλήρως τον κίνδυνο, που εγκυμονεί η τουρκική επιθετικότητα. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, που κυβερνητικές πηγές μιλούσαν μετά τη συνάντηση για κοινό ενδιαφέρον να εμπεδωθεί μία στρατηγική σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Εξ ου και οι δύο ηγέτες, που βρίσκονται στην ίδια όχθη σε ό,τι αφορά στην δυναμική ανάσχεση των αναθεωρητικών επιδιώξεων της Τουρκίας, επαναβέβαιωσαν πως τυχόν απροθυμία του Ερντογάν να απέχει των προκλήσεων, με τις οποίες φλερτάρει επί μακρόν, θα επισύρει βαρύ οικονομικό τίμημα.

Επ αυτού, δε, μοιάζει άκρως ενθαρρυντικό το άρθρο 6 της Κοινής Διακήρυξης του Αζαξιό για την ειρήνη και τη σταθερότητα, καθώς τα 7 Μεσογειακά κράτη – μέλη της Ένωσης, συμφωνούν πως σε περίπτωση που δεν ανασταλεί άμεσα η τουρκική επιθετικότητα η ΕΕ οφείλει να διερευνήσει την πιθανότητα κα επίπροσθετων των ήδη αποφασισθέντων στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης στο Γκύμνιχ της Γερμανίας στα τέλη Αυγούστου.

Εν ολίγοις, το μήνυμα προς την Τουρκία είναι σαφές: σταματά τις απειλές και ξεκινούν οι συζητήσεις, ειδάλλως ενεργοποιούνται σκληρές κυρώσεις, που θα γονατίσουν την Οικονομία της.

 

Τσαβούσοβλου: Η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο «χωρίς προϋποθέσεις»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε κατηγορίες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις δηλώσεις του, που έγιναν μέσω βιντεοδιάσκεψης, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη για αποκλιμάκωση και για διάλογο «χωρίς προϋποθέσεις» με την Ελλάδα και την ΕΕ, όπως είπε. Υποστήριξε όμως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δικαιοδοσία σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορα και ότι θα πρέπει να μείνει αμερόληπτη στη διαμάχη της Τουρκίας με την Ελλάδα.

«Η παρούσα ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο προκλήθηκε από τις μονομερείς ενέργειες των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων που παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. «Οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να δημιουργήσουν συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας απομονώνοντας εμάς και τους Τουρκοκύπριους», πρόσθεσε, αναφέροντας ενδεικτικά τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με τη Γαλλία και το Ισραήλ. Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι “παρενόχλησε” το ερευνητικό σκάφος Ουρούτς Ρέις, ότι στρατιωτικοποιεί τα νησιά και ότι παρενοχλεί την “τουρκική” (όπως την αποκάλεσε) μειονότητα της Θράκης.

Αναλύοντας τη θέση της Τουρκίας, είπε ότι η στρατηγική της έχει δύο διαστάσεις: αφενός τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών με βάση το διεθνές δίκαιο και αφετέρου την προστασία των Τουρκοκυπρίων και των δικαιωμάτων τους.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ντ. Μακάλιστερ ενημέρωσε τον Τούρκο ΥΠΕΞ για τη θέση της Επιτροπής, δηλαδή για την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και την απαίτηση των Βρυξελλών για αποκλιμάκωση και επίλυση της κρίσης μέσω διαλόγου. Υπενθύμισε εξάλλου ότι στην επόμενη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να συζητηθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και να εκδοθεί ένα ψήφισμα.

Στη δευτερολογία του, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία δεν τάσσεται υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης, λέγοντας μάλιστα ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δώσει εντολή στις τουρκικές δυνάμεις “να μην πυροβολήσουν πρώτες” αλλά επέμεινε ότι “οι ελληνικές δυνάμεις μας παρενοχλούν”.

Όσον αφορά μια πιθανή προσφυγή στη Χάγη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι θα πρέπει να προηγηθούν διερευνητικές επαφές “για όλα τα ανοιχτά θέματα” και μια διμερής συμφωνία. “Αν έχει η ελληνική πλευρά προϋποθέσεις, θα έχουμε κι εμείς”, είπε, τονίζοντας ότι η Άγκυρα “δεν αποκλείει τίποτα”.