MED7: “Κλειδώνουν” αλληλεγγύη και εξοπλιστικά. Τι θα περιλαμβάνει η διακήρυξη – Μήνυμα Μητσοτάκη για τη Μόρια: Όλες οι εθνικές δυνάμεις θα…

 MED7: “Κλειδώνουν” αλληλεγγύη και εξοπλιστικά – Τι θα περιλαμβάνει η διακήρυξη

Στη Σύνοδο των 7 χωρών της ΕΕ του Νότου, που θα διεξαχθεί σήμερα στην Κορσική, η Αθήνα αναμένει αφενός ισχυρό μήνυμα στήριξης για την τουρκική προκλητικότητα, ενώ παράλληλα στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο θα “κλειδώσουν” η αμυντική συνεργασία και οι νέοι εξοπλισμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο της Κοινής Διακήρυξης ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, καθώς, περιλαμβάνει σαφείς αναφορές που δικαιώνουν τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα και έχει περιέχει σημεία που δικαιώνουν πλήρως τις θέσεις για τα δικαιώματα των νησιών στις θαλάσσιες ζώνες.

Ιδιαίτερη αξία προσδίδει το γεγονός ότι στις επτά χώρες της Συνόδου, εκτός από Ελλάδα, Κύπρο και Γαλλία, περιλαμβάνονται η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Ισπανία. Ειδικά οι δύο τελευταίες χώρες ανήκαν σε αυτές που κράτησαν ίσες αποστάσεις το περασμένο διάστημα και επιχειρηματολογούσαν κατά των αυστηρών κυρώσεων προς την Άγκυρα. Η εξέλιξη αυτή την ελληνική πλευρά στο συμπέρασμα ότι «όλο και περισσότεροι εταίροι έρχονται κοντά στις θέσεις της Ελλάδας».

Πριν την έναρξη της Συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν με βασικό θέμα στην ατζέντα την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας.

Στην πρώτη τους δια ζώσης συνάντηση μετά τη σοβαρή κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο εξ αιτίας του πλου του Oruc Reis και του στολίσκου σκαφών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Καστελόριζου, η συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Μακρόν εκπέμπει αφ’ εαυτής της ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής της τουρκικής επιθετικότητας, αλλά και μία αυστηρή προειδοποίηση προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως τυχόν εξακολούθηση της προκλητικότητας της θα έχει ως αντίκτυπο τη σοβαρή επιδείνωση της ευρω – τουρκικής σχέσης, αλλά και επώδυνα για την καταρρέουσα τουρκική οικονομία αντίμετρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να βάλουν και τις τελευταίες πινελιές της στρατηγικού χαρακτήρα αμυντικής συμφωνίας Ελλάδος και Γαλλίας, η οποία εκτιμάται ότι θα υπογραφεί σε νέα συνάντηση των δύο ηγετών, πιθανώς και πάλι επί γαλλικού εδάφους, τις επόμενες εβδομάδες και θα αφορά μεταξύ άλλων και στην αγορά οπλικών συστημάτων με σαφή προτεραιότητα τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, 4ης γενιάς, Rafale.

Με ορίζοντα, τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 του μήνα, αλλά και εν αναμονή της επίσκεψης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη, Σαρλ Μισέλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι ηγέτες είχαν χθες το απόγευμα προπαρασκευαστικού χαρακτήρα τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη επαναβεβαιώθηκε η προοπτική κυρώσεων κατά της Τουρκίας, καθώς το κλίμα μεταδίδεται πως είναι πολύ βαρύ στους κόλπους των Ευρωπαίων ηγετών από τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μισέλ δρα συμπληρωματικά προς την εν εξελίξει γερμανική διαμεσολαβητική προσπάθεια και στο πλαίσιο αυτό είχε προ ημερών τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Χθες, πάντως, η Αθήνα δια του Μόνιμου Αντιπροσώπου της στο ΝΑΤΟ είχε την ευκαιρία να εκθέσει στα κράτη – μέλη της Συμμαχίας όλες τις πτυχές της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και πως αυτή επιδρά στη συνολική ασφάλεια και σταθερότητα τόσο της περιοχής όσο και της Συμμαχίας, στο πλαίσιο της συζήτησης, που προκάλεσε στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο.

Τονίστηκε εκ νέου κατά πληροφορίες, πως η Αθήνα είναι έτοιμη για επανέναρξη του Ελληνοτουρκικού διαλόγου επί της μίας και μοναδικής υφιστάμενης διαφοράς, ήτοι την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό το κράτος απειλών και εκβιασμών, εξ ου και επισημάνθηκε για ακόμη μία φορά πως απαράβατος όρος να κάτσουν οι δύο πλευρές εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου είναι η άμεση απόσυρση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τέλος, η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει εντός της ημέρας τις παρατηρήσεις της επί της δέσμης ιδεών, που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο Γενς Στόλτενμπεργκ για την δημιουργία μηχανισμού απεμπλοκής με στόχο την αποσόβηση στρατιωτικών συμβάντων, μολονότι έχει διευκρινιστεί με σαφήνεια πως το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό και αφορά στην τουρκική επιθετικότητα και όχι τεχνικό.

 

Μήνυμα Μητσοτάκη για τη Μόρια: Όλες οι εθνικές δυνάμεις θα συνδράμουν τη Λέσβο

Διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη

Σε διάγγελμα για τα γεγονότα στη Μόρια προχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού και εθνικής ασφάλειας.

Τηλεοπτικό μήνυμα για την κατάσταση στην Μόρια πραγματοποίησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης:

“Εκφράζω τη λύπη μου για τα χθεσινά γεγονότα στη Μόρια. Αναγνωρίζω τις δύσκολες συνθήκες. Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για βίαιες αντιδράσεις σε υγειονομικούς ελέγχους. Και, πολύ περισσότερο, για τέτοιας έκτασης ταραχές. Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας.

Όλο το νησί κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Που σημαίνει πως όλοι οι εθνικοί πόροι και όλες οι εθνικές δυνάμεις θα το συνδράμουν. Απομακρύνονται ήδη από εκεί σήμερα, όλα τα ασυνόδευτα παιδιά.

Ενημέρωσα, μάλιστα, σχετικά και τις ευρωπαϊκές αρχές με τις οποίες άλλωστε βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία. Το πρόβλημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών κυμάτων είναι εξάλλου πρωτίστως ευρωπαϊκό.

Η Ελλάδα έχει, ήδη, σηκώσει πολύ βαρύτερο φορτίο από εκείνο που της αναλογεί. Αύριο θα επισκεφθεί την Λέσβο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με τον οποίο θα έχω συνάντηση την Παρασκευή.

Ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε αμέσως: Οι φιλοξενούμενοι θα στεγαστούν σε κατάλληλες σκηνές. Οι θετικοί στον ιό θα έχουν περίθαλψη. Και οι κάτοικοι της Λέσβου θα αποζημιωθούν και θα προστατευτούν.

Ήδη, κυβερνητικό κλιμάκιο είναι επί τόπου. Στις έξι το απόγευμα θα γίνουν αναλυτικές ανακοινώσεις. Κανείς άλλος μετανάστης ή πρόσφυγας, όμως, δεν θα επιτραπεί να ταξιδέψει. Και θα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στην κυκλοφορία και στις τοπικές δραστηριότητες.

Είναι κάτι έκτακτο, αλλά απολύτως απαραίτητο. Και είμαι σίγουρος ότι οι νησιώτες μας θα το καταλάβουν και θα συμπαραταχθούν.

Θυμίζω πως από τη Μόρια έχουν μεταφερθεί από τις αρχές του έτους παραπάνω από 13.000 άνθρωποι και τα πράγματα θα ήταν, ασφαλώς, πολύ χειρότερα αν στο μεταξύ το κράτος δεν είχε εμποδίσει και νέες μεταναστευτικές ροές.

Προφανώς, οι έλεγχοι στα θαλάσσια σύνορά μας, που είναι και ευρωπαϊκά, θα συνεχιστούν. Με την αποτελεσματικότητα που έως τώρα περιόρισε δραστικά τις παράνομες εισόδους. Πιστεύω πως μια άσχημη εμπειρία μπορεί να μετατραπεί γρήγορα σε ευκαιρία για μια καλύτερη πραγματικότητα. Και αυτό θα γίνει στη Λέσβο.

Μόλις αξιολογηθεί η ζημιά στη Μόρια, και σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Προτεραιότητά μας παραμένει η υγεία και η ασφάλεια όλων. Κατοίκων και μεταναστών.

Τονίζω, όμως, ότι η Ελλάδα με τη συμπαράσταση της Ευρώπης, ξέρει και μπορεί να υπερασπίζεται την ασφάλεια και την ειρηνική ζωή στην επικράτειά της. Την εθνική της αξιοπρέπεια, μαζί όμως με τον ανθρωπισμό της προς κάθε αδύναμο”.