Την ιστορική αμυντική συμφωνία για τις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belh@rra ανακοινώνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Δείτε τις δηλώσεις Μητσοτάκη – Μακρόν
Στις 10:15 ώρα Ελλάδας οι κυβερνήσεις Γαλλίας – Ελλάδας υπέγραψαν τις αμυντικές συμφωνίες.
Από ελληνικής πλευράς, τις συμφωνίες υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Αντίστοιχα, τις συμφωνίες κύρωσαν ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν – Ιβ Λε Ντριαν και η υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί.
Μητσοτάκης: Ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία
«Σήμερα είναι μία ημέρα ιστορική για την Ελλάδα και τη Γαλλία γιατί με τον πρόεδρο Μακρόν αποφασίσαμε την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας, προχωρώντας, παράλληλα, στη διεύρυνση των κρατών μας για συμπαράταξη για αμοιβαία συνδρομή και για κοινή δράση σε όλα τα πεδία», δήλωσε κατά την αντιφώνησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η υπογραφή της συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια δεν αποτυπώνει μόνο, αλλά ενισχύει μία πραγματικότητα, η οποία είναι γνωστή σε όλους και στις δύο χώρες μας», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Ελλάδα και Γαλλία έχουν ήδη αναπτύξει μία πολύ ισχυρή συμμαχική σχέση, η οποία, ουσιαστικά, υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Οι κοινές προσπάθειες μας ανέδειξαν με τον πιο εύγλωττο τρόπο τις προκλήσεις που η κλιματική κρίση επιβάλλει στο κοινό μας οικοσύστημα της Μεσογείου. Διαχρονικά η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν δεσμούς τους οποίους διακατέχουν κοινές αξίες: η πίστη στην ελευθερία, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ασφαλώς ο σεβασμός και η προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η σημερινή εξέλιξη έρχεται να εδραιώσει αυτήν την κοινή αυτή συνεπή πορεία. Όμως πιστεύω ότι μία πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών στην ήπειρό μας, γιατί Ελλάδα και Γαλλία κάνουν σήμερα ένα πρώτο τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία».
«Με τον πρόεδρο Μακρόν έχουμε το ίδιο όραμα για την ανάπτυξη των αναγκαίων αμυντικών δυνατοτήτων και τις ικανότητες της αυτόνομης απόκρισης της Ευρώπης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Όπως είπε, «η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για μια αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος, μια Ευρώπη Που όπως είπε και ο κ. Μακρόν θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της στην ευρύτερη γειτονιά της, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Μια Ευρώπη που θα διαθέτει τα μέσα, τη βούληση και την επιρροή, ώστε να εγγυάται την ειρήνη και την πρόοδο σε παγκόσμιο επίπεδο, μια Ευρώπη που επιτέλους θα ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη».
Μακρόν: «Ψήφος εμπιστοσύνης» των ελληνογαλλικών σχέσεων η συμφωνία
«Η σημερινή συμφωνία συνιστά τον καρπό των τελευταίων 18 μηνών. Το περασμένο καλοκαίρι εντατικοποιήσαμε τις ρυθμίσεις που οδηγούν σε αυτή τη συνεργασία», υπογράμμισε κατά την προσφώνησή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
«Είμαστε σε μία πολύ σημαντική στιγμή γιατί υπογράφουμε μία πολύ σημαντικής σημαντική συμφωνία της Ασφάλειας και της Άμυνας που αποτελεί τον καρπό μιας συνεργασίας τα τελευταία χρόνια και τις τελευταίες εβδομάδες αποτελεί το απαύγασμα μιας εργασίας μετά την κοινή διακήρυξη τον Ιούνιο του 2018 Ελλάδας και Γαλλίας μιας αμοιβαίας συνεργασίας το 2022 καλοκαίρι σε συγκεκριμένες συζητήσεις», πρόσθεσε.
«Θέλουμε να προστατεύσουμε την κυριαρχία την ανεξαρτησία, την ακεραιότητα και την εδαφική ακεραιότητα αμφοτέρων των κρατών μας, προωθώντας την ασφάλεια την σταθερότητα και την ευημερία στις κοινές μας περιοχές», υπογράμμισε ο κ. Μακρόν.
«Η συμφωνία συνιστά “ψήφο εμπιστοσύνης” των ελληνογαλλικών σχέσεων», επισήμανε ο κ. Μακρόν.
Όπως είπε, χαρακτηριστικά «με αυτή τη συνεργασία εγγράφεται το αμοιβαίο σχέδιο της ΕΕ και να το έτσι μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί με πιο συντονισμένο τρόπο επωφελή για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο Θάλασσα, την Αφρική αλλά και στα Βαλκάνια. Επιπλέον συνεισφέρει στην Ευρωπαϊκή ανεξαρτησία η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας όπως και η διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης αυτή η συνεργασία δεν έχει κανέναν επικεφαλής, διότι μιλάμε για την ειρήνη και μια πραγματική συνεργασία επ’ ωφελεία της σταθερότητας».
Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας μίλησε με θερμά λόγια για την ελληνογαλλική φιλία, εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας ως κοιτίδας του πολιτισμού και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον Έλληνα πρωθυπουργό, με αφορμή τον φονικό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τη Δευτέρα, στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης.
«Η Ελλάδα είναι εκείνο το κράτος, το οποίο μπόρεσε μέσα σε δύο αιώνες να ακολουθήσει ένα ανείπωτο μονοπάτι, εκείνο της ανεξαρτησίας και να είναι στην καρδιά της Ευρώπης μέσω του δικού της οράματος και του πολιτισμού της. Μία καρδιά που πάντα πάλλεται», είπε χαρακτηριστικά.
Συμφωνία για άμεση στρατιωτική συνδρομή και 3+1 υπερσύγχρονες Belhara
Η συμφωνία Μητσοτάκη – Macron στο Παρίσι προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).
Παράλληλα η Ελλάδα θα παραλάβει σε χρόνο – ρεκόρ, 3+1 φρεγάτες Belhara με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale.
Όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση εξοπλίζει το Πολεμικό Ναυτικό με το βλέμμα στο μέλλον, καθώς οι 3 φρεγάτες (με option για άλλη μια), αγοράζονται από την Ελλάδα στην πιο συμφέρουσα τιμή, με πλήρη οπλισμό και με χρόνο παράδοσης-ρεκόρ. Η πρώτη υπερσύγχρονη «ψηφιακή» φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και η τελευταία το 2026.
Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η ασφάλεια της χώρας μας, καθώς Ελλάδα και Γαλλία έχουν δεσμευθεί μέσω της στρατηγικής εταιρικής συμφωνίας , πέρα και πάνω από υπάρχουσες δομές (ΝΑΤΟ και ΕΕ) να συνδράμουν στρατιωτικά η μια την άλλη σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Ωστόσο η διμερής συμφωνία έχει και καθαρά ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς συνιστά αποδοχή του δόγματος της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις δύο χώρες και αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.
Ουσιαστικά Ελλάδα και Γαλλία με τη διμερή συμφωνία η οποία εγγυάται τη συνεργασία των δύο χωρών στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική, λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους και ενδυναμώνουν τη πολιτική της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.και εμβαθύνουν τη σχέση των δύο χωρών μέσα στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η εξασφάλιση 3 υπερσύγχρονων κορβετών Gowind (με option για άλλη μία) με πλήρη εξοπλισμό. Η Ελλάδα κινήθηκε γρήγορα και εξασφάλισε μια πολύ ισχυρή αμυντική συνεργασία μετά τις ανακατατάξεις από τη συμφωνία AUKUS.
Εκσυγχρονίζεται το Πολεμικό Ναυτικό, ενισχύεται σημαντικά η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας
Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα αποκτήσει 3 φρεγάτες FDI HN (Hellenic Navy), με διαμόρφωση η οποία επελέγη από το ίδιο το Πολεμικό μας Ναυτικό, και η οποία είναι ισχυρότερη από την αντίστοιχη γαλλική.
Το πλοίο ανήκει στην επόμενη γενιά «ψηφιακών» φρεγατών, και εξοπλίζεται με το κορυφαίο ραντάρ SeaFire. Το τελευταίο συνδυάζεται με τους υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, στην πλέον τελευταία τους έκδοση. Ο συνδυασμός SeaFire/ASTER 30 θα προσφέρει αεράμυνα περιοχής στις Μονάδες του Στόλου, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτει και Αντιβαλλιστικές Ικανότητες.
Δηλαδή το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά για πρώτη φορά στην ιστορία του, πλοία που θα έχουν δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ θα μπορούν να προσφέρουν και προστασία απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους.
Ο οπλισμός συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική/αντιβληματική ασπίδα του πλοίου.
Η νέα φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού, εκτός από εξελιγμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες, διαθέτει και κορυφαίες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο παγκοσμίως πρωτοπόρο sonar CAPTAS-4. Το τελευταίο θα συνδυαστεί με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που πρόσφατα αγόρασε η χώρα μας από τις ΗΠΑ και θα παραδοθούν στις αρχές του 2022. Τον ανθυποβρυχιακό οπλισμό συμπληρώνουν υπερσύγχρονες ανθυποβρυχιακές τορπίλες.
Ο οπλισμός εναντίον πλοίων περιλαμβάνει τους πλέον εξελιγμένους «ψηφιακούς» Exocet MM40 Block 3c, με ικανότητα κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους στόχους. Ο εξοπλισμός των νέων μας «ψηφιακών» φρεγατών συμπληρώνεται από υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία ολοκληρώνονται πάνω στο κορυφαίο παγκοσμίως γαλλικό Κέντρο Πληροφοριών Μάχης SETIS.
Τι σημαίνει η «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια» Ελλάδας-Γαλλίας
1. Η Συμφωνία επισφραγίζει την στενή συμμαχική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες , αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην περιοχή, ενισχύει τις αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας με την ανακοίνωση για την απόκτηση τριών νέων γαλλικών φρεγατών (οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες).
2. Η Συμφωνία περιέχει (άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, μέσω της συμφωνίας αποκτά ουσία το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας.
3. Με τη συμφωνία Ελλάδα και Γαλλία υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις η μία έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ενισχύουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα της άμυνας και το ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε, αλλά και συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
4. Τη Συμφωνία συνοδεύει ανακοίνωση για την απόκτηση από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τριών γαλλικών φρεγατών.
5. Η Συμφωνία προβλέπει συνεργασία στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, καθώς και στις δηλώσεις του στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED, στη συζήτηση για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.
6. Η Μεσόγειος ανοίγει δρόμους. Η ελληνογαλλική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.
7. Ήδη από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ o Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης των αναγκαίων αμυντικών ικανοτήτων, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα σε προκλήσεις, στην ευρύτερη γειτονιά της, όπως στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στο Σαχέλ, όπου το ΝΑΤΟ δεν θα είναι «παρών».
8. H Συμφωνία προβλέπει τακτικές διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών τόσο για θέματα ασφάλειας και άμυνας, όσο και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, υβριδικές απειλές, θαλάσσια ασφάλεια, μετανάστευση.
Πυρά Ακάρ κατά ΗΠΑ και Ρωσίας για την τήρηση των συμφωνιών στη Συρία
Πυρά κατά των ΗΠΑ και της Ρωσίας εκτόξευσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, κατηγορώντας τους για αποτυχία να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους στην τήρηση των συμφωνιών στη Συρία.
«Η Τουρκία τηρεί τους όρους της συμφωνίας σχετικά με τη βόρεια Συρία. Δυστυχώς βλέπουμε τα όπλα, τα πυρομαχικά και τα οχήματα των συμμάχων ΗΠΑ να υποστηρίζουν το YPG/PKK και προσπαθούμε να λάβουμε προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα για να σταματήσουμε τη βοήθεια», δήλωσε ο Ακάρ τη Δευτέρα σύμφωνα με τη Daily Sabah.
Σημείωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των γειτόνων της, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ και της Συρίας, ενώ διεξάγει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.
«Το YPG είναι το ΡΚΚ με την πιο αυστηρή έννοια», δήλωσε ο Ακάρ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που τεκμηριώνουν τους δεσμούς μεταξύ των δύο.
Οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν πρωτίστως με το YPG στη βορειοανατολική Συρία για να πολεμήσουν την τρομοκρατική οργάνωση Daesh. Η Τουρκία αντιτάχθηκε σθεναρά στην παρουσία της τρομοκρατικής ομάδας στη βόρεια Συρία και στον σχηματισμό τρομοκρατικού διαδρόμου, ο οποίος αποτέλεσε σημαντικό εμπόδιο στις τεταμένες σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ.
Η Άγκυρα διαμαρτύρεται εδώ και καιρό για την υποστήριξη των ΗΠΑ στο YPG, μιας ομάδας που αποτελεί απειλή για την Τουρκία και τρομοκρατεί τους ντόπιους, καταστρέφοντας σπίτια και αναγκάζοντας τους ανθρώπους να φύγουν.
Ενώ υπογραμμίζει ότι μια χώρα δεν μπορεί να υποστηρίξει μια τρομοκρατική ομάδα για να πολεμήσει μια άλλη, η Τουρκία πραγματοποίησε τις δικές της αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων κατάφερε να απομακρύνει σημαντικό αριθμό τρομοκρατών από την περιοχή.
Με πρόσχημα την καταπολέμηση του Daesh, οι ΗΠΑ παρείχαν στρατιωτική εκπαίδευση και πλήρη στρατιωτική υποστήριξη στο YPG, παρά τις ανησυχίες του συμμάχου του στο ΝΑΤΟ για την ασφάλεια.
Ο Ακάρ είπε επίσης ότι η Τουρκία τηρεί τους όρους της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη Ρωσία στη βόρεια Συρία, αλλά έχει σημειωθεί αύξηση των αεροπορικών επιθέσεων.
Όπως είπε, η Τουρκία λαμβάνει πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα σχετικά με το θέμα.
Έκρηξη σε πολυκατοικία στη Σουηδία: Δεκάδες τραυματίες
Συναγερμός έχει σημάνει στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε κτήριο κατοικιών.
Τουλάχιστον 25 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TT.
Εκπρόσωπος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Σαλγκρένσκα δήλωσε πως, μεταξύ των τραυματιών, τρεις γυναίκες έχουν τραυματισθεί σοβαρά.
Εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης δήλωσε πως εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή στην οποία σημειώθηκαν η έκρηξη και η πυρκαγιά.
«Διαμερίσματα και κλιμακοστάσια έχουν πληγεί. Προς το παρόν είναι ασαφές τι προκάλεσε την έκρηξη», ανακοινώθηκε από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης του Γκέτεμποργκ.
Η αστυνομία ανακοίνωσε πως άρχισε έρευνα, αν και προς το παρόν δεν έχει υπόπτους.
Τα τελευταία χρόνια στη Σουηδία σημειώνεται αύξηση της εγκληματικότητας που οφείλεται σε συμμορίες, καθώς αντίπαλες συμμορίες χρησιμοποιούν εκρηκτικά και πυροβόλα όπλα στο πλαίσιο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.