Η χορήγηση των 2.000 μονοκλωνικών αντισωμάτων που έφτασαν στη χώρα μας, θα ξεκινήσει την Παρασκευή όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ. Με βάση τον προγραμματισμό, τα μονοκλωνικά θα χορηγούνται σε πρώτη φάση σε 10 νοσοκομεία.
Γι’ αυτό τον λόγο ετοιμάζεται πλατφόρμα στην ΗΔΙΚΑ, μέσω της οποίας οι θεράποντες γιατροί θα υποβάλλουν τις αιτήσεις, ενώ τον τελικό λόγο θα έχει ειδική επιτροπή.
Δικαιούχοι της θεραπείας είναι άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως μεταμοσχευμένοι, με νεφρική ανεπάρκεια και καρκινοπαθείς.
πριν από δύο εβδομάδες περίπου, η χώρα μας παρέλαβε τις πρώτες παρτίδες δόσεων του φαρμάκου των εταιρειών Regeneron-Roche κατά του Covid-19, βασισμένο σε μονοκλωνικά αντισώματα.
Συγκεκριμένα, παρελήφθησαν 2.000 δόσεις του εν λόγω φαρμάκου, από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σύμβαση SANTE-C3-2020-091) για την προμήθεια της νέας θεραπείας.
Το φάρμακο διατίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το ΙΦΕΤ. Η διοίκηση και οι υπηρεσίες του ινστιτούτου κινήθηκαν ταχύτατα, κατόπιν εντολής του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξασφαλίσουν εγκαίρως τις δόσεις που αναλογούν στη χώρα μας.
Σε ειδικά διαμορφωμένες υποδομές του ΙΦΕΤ το φάρμακο
Το φάρμακο έχει αποθηκευτεί ασφαλώς σε ειδικά διαμορφωμένες υποδομές του Ινστιτούτου.
Διευκρινίζεται ότι στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου.
H χορήγηση της θεραπείας στους νοσούντες θα πραγματοποιείται βάσει κριτηρίων που αναμένεται να προσδιοριστούν από τους αρμόδιους φορείς, ενώ το ΙΦΕΤ θα ακολουθήσει τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας για την αποτελεσματική διανομή και παράδοση των δόσεων.
Σύσκεψη για το νέο “lockdown” – Αποφασίζεται rapid και για τα σούπερ μάρκετ, έλεγχοι με τα… μάτια στις εκκλησίες
Πριν ξεκινήσει καν η εφαρμογή των μέτρων, που ο Πρωθυπουργός όρισε ότι θα έχουν δίμηνη διάρκεια, άρχισε η συζήτηση για νέες παρεμβάσεις. Όχι μόνο γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νεκρών τρομάζει αλλά και γιατί η απειλή του λοκ ντάουν πλανάται πάνω από την Ευρώπη. Η μια μετά την άλλη χώρες της Κεντρικής Ευρώπης επιλέγουν την λύση της καθολικής καραντίνας.
Η Κυβέρνηση όμως θέλησε να ξορκίσει και πάλι μια τέτοια προοπτική, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επαναλαμβάνει ότι δεν εξετάζεται κανένα ενδεχόμενο επιβολής lockdown ούτε και επέκταση επιπλέον μέτρων στους εμβολιασμένους. Άφησε όμως ευθέως ανοικτό το πρώτο «λίφτιγκ» στα μέτρα να γίνει με την υποχρέωση διενέργειας rapid test για να έχουν πρόσβαση οι ανεμβολίαστοι στα σούπερ μάρκετ.
- Κάτι που άλλοι συνάδελφοί του υπουργοί δεν θεωρούν εύκολα υλοποιήσιμο γιατί θα έπρεπε να συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα καταστήματα τροφίμων (κρεοπωλεία, μανάβικα κλπ) .
Σήμερα όπως κάθε Τετάρτη θα γίνει το πρωί στο Μαξίμου η επιδημιολογική αποτίμηση και θα ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για τα τελευταία μοντέλα προβλέψεων. Στο συρτάρι παραμένει, έστω και αν την προηγουμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός την απέρριψε, η επιλογή να μην μπορούν οι ανεμβολιαστοι ούτε να κάθονται με rapid test στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης. “Ας μην προτρέχουμε στα επόμενα μέτρα πριν καν εφαρμοστούν τα υφιστάμενα” προσγείωνε τέτοιες συζητήσεις κυβερνητικό στέλεχος.
Προς το παρόν, ο μόνος δείκτης που «ευημερεί» στην εξίσωση της Κυβέρνησης είναι τα ραντεβού εμβολιασμού, που δείχνουν μια σταθερή τάση. 153.000 πολίτες έκλεισαν το ραντεβού τους για την 3η δόση την Δευτέρα και 25.000 έκλεισαν πρώτη δόση μέσα στην ίδια μέρα. «Τον τελευταίο μήνα σχεδόν μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας επέλεξαν να εμβολιαστούν με την 1η δόση και αυτό είναι καλό νέο» επισήμανε κυβερνητικός αξιωματούχος.
- Πνεύμα… καταλαγής και χαμηλούς τόνους υιοθετεί η κυβέρνηση απέναντι στην εκκλησία μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου ότι δεν θα υποχρεώσει κανέναν επίτροπο να υποβάλει τους πιστούς σε έλεγχο πιστοποιητικών. Η Κυβέρνηση επ’ ουδενί δεν θέλει εικόνες έντασης έξω από τις εκκλησίες, με ανεμβολίαστους ή εκ πεποιθήσεως αντιεμβολιαστές να έρχονται αντιμέτωποι με αστυνομικούς ή κλιμάκια της Αρχής Διαφάνειας. Έχει επιλέξει να κινηθεί διακριτικά καθώς δεν παραγνωρίζεται ότι οι μέρες από τώρα ως και τα Θεοφάνια είναι ημέρες εκκλησιασμού και… συνωστισμού πιστών.
Ενδεικτική αυτής της επιλογής ήταν η παρουσία του Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος αφενός μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ θέλησε να αφήσει εκτός νυμφώνος προστίμων τις εκκλησίες δηλώνοντας ότι θα πληρώνει μόνο ο πιστός δείχνοντας ότι οι όποιοι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί και στα προαύλια ώστε να μην επιβαρύνεται η εκάστοτε μητρόπολη, και αφετέρου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επέλεξε να κρατήσει ήπια στάση.
«Όταν συζητάμε για αυτό το χώρο, μην ψάχνουμε να βρούμε ποιος θα βάλει κύρωση ή πως θα δημιουργηθεί ένταση. Είναι πιο ιδιαίτερος χώρος, όλοι το αντιλαμβάνονται, αλλά δεν μπορεί να μείνει εκτός των μέτρων προφύλαξης» είπε με νόημα.
Της Στεφανίας Μουρελάτου
Ο ΕΟΔΥ «έκρυψε» 186 θανάτους από κορονοϊό! Η τακτική που «ταΐζει» επιχειρήματα τους αρνητές
Όπως φαίνεται, ο ΕΟΔΥ έχει κάνει… σύστημα την απόκρυψη των νέων θανάτων, αφού από τον περασμένο Ιούνιο έχουν ανακοινωθεί 186 λιγότεροι θάνατοι από αυτούς που έχουν καταγραφεί.
Αίσθηση προκάλεσε τη Δευτέρα η διάσταση στους ημερήσιους θανάτους που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ και στον συνολικό αριθμό των απωλειών, καθώς παρατηρήθηκε μία απόκλιση 7 θυμάτων. Αργά το βράδυ ο ΕΟΔΥ διόρθωσε το λάθος του, διευκρινίζοντας ότι υπήρξε καθυστερημένη ενσωμάτωση των συγκεκριμένων θανάτων.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι μεμονωμένο γεγονός και δεν αφορά μόνο μία ημέρα. Από τις 12 Ιουνίου έχει επιβεβαιωθεί ότι εκτός ημερήσιας έκθεσης του ΕΟΔΥ έχουν μείνει 186 θάνατοι! Αυτός ο αριθμός προκύπτει από την αφαίρεση των συνολικών θανάτων με αυτούς της προηγούμενης ημέρας και τη σύγκριση με τον αριθμό που δίνει ως ημερήσιους θανάτους ο ΕΟΔΥ. Για παράδειγμα, στις 12 Ιουνίου, ανακοινώθηκαν 21 θάνατοι. Ωστόσο, με την αφαίρεση προέκυψε ότι οι απώλειες ήταν 24.
Από τότε συνολικά σε 55 ημέρες έχουμε λανθασμένο αριθμό ημερήσιων θανάτων στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ. Ο μεγαλύτερος αριθμός που δεν έχει ενσωματωθεί είναι οι 14 νεκροί στις 14 Σεπτεμβρίου – όταν ανακοινώθηκαν 31, αλλά στο σύνολο προστέθηκαν 45. Στις 31 Αυγούστου εκτός έκθεσης έμειναν 13 συμπολίτες μας που κατέληξαν. Στις 24 Αυγούστου, 12 θάνατοι. Στις 28 Ιουνίου, στις 10 Σεπτεμβρίου και στις 3 Νοεμβρίου, 10 νεκροί δεν μπήκαν στην ημερήσια αναφορά. Τις υπόλοιπες μέρες ο αριθμός είναι μονοψήφιος.
Ακόμα και χθες, μετά τον σάλο για το λάθος της Δευτέρας, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 91 θανάτους, ενώ στο σύνολο προστέθηκαν 92 απώλειες.
Η εξήγηση του ΕΟΔΥ
Σε διευκρινιστική ενημέρωση στις 11 Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ αποδίδει τις αριθμητικές διαφορές στα κρούσματα και στους θανάτους στην καθυστερημένη δήλωση στο εθνικό μητρώο ασθενών με Covid-19. Επίσης, ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων επικαιροποιείται συνεχώς ανεξάρτητα από τον αριθμό των νέων, λόγω των καινούργιων στοιχείων που προκύπτουν.
Ανάλογα ισχύει και όταν υπάρχουν καθυστερημένες δηλώσεις θανάτων στο Εθνικό Μητρώο Covid-19, επισημαίνει ο Οργανισμός. Τυχόν διαφορές αφορούν επικαιροποιημένα στοιχεία και όχι διαφορετικές εκτιμήσεις.
Βούτυρο στο ψωμί των αρνητών
Τα συγκεκριμένα λάθη μπορεί να είναι είτε, όπως εξηγεί ο ΕΟΔΥ, από νέα στοιχεία και καθυστερημένες δηλώσεις είτε από ανεπάρκεια λειτουργίας του Οργανισμού. Σε κάθε περίπτωση, έχει δοθεί ένα επιπλέον πάτημα στους αρνητές του κορωνοϊού και του εμβολίου. Εξάλλου, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας υπάρχει αμφισβήτηση για την εγκυρότητα των δεδομένων. Από τη στιγμή που ο ίδιος ο ΕΟΔΥ προβαίνει σε λάθη και θολώνει την εικόνα της πανδημίας, ηθελημένα ή όχι, δίνει την ευκαιρία σε τέτοιες φωνές να βρουν στήριγμα και επιχειρήματα.