Lockdown: “Οπωσδήποτε παράταση δύο εβδομάδων” δηλώνει ο Δερμιτζάκης – Ανησυχία για τα 1047 κρούσματα της Αττικής

 Lockdown: “Οπωσδήποτε παράταση δύο εβδομάδων” δηλώνει ο Δερμιτζάκης

Την άποψη ότι είναι απαραίτητη η παράταση του lockdown για δύο εβδομάδες προκειμένου να φανούν τα αποτελέσματα και να πέσουν τα κρούσματα κάτω από τα χίλια ημερησίως, εξέφρασε ο Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εξήγησε πως από το προηγούμενο lockdown φάνηκε ότι αυτού του είδους τα περιοριστικά μέτρα αργούν πάρα πολύ να αποδώσουν.

Πρότεινε την εφαρμογή πιο «έξυπνων» μέτρων που θα διοχετεύουν τη δραστηριότητα των πολιτών σε πιο στοχευμένες δραστηριότητες.

«Να το πω απλά, αντί να πάει κάποιος στο παγκάκι με ένα φίλο του να πιει ένα καφέ, να κάτσουν σε ένα τραπέζι έξω», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Ειδικότερα ο κ. Δερμιτζάκης προτείνει άνοιγμα όλων των σχολείων, των καφέ και των εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικά μέτρα και για παράδειγμα έως τις 7 το απόγευμα, ενώ τα καταστήματα να ανοίξουν αποκλειστικά με ραντεβού το λεγόμενο click in shop.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς τόνισε ότι ενδεχομένως θα έπρεπε πριν τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν ευπαθείς ομάδες δηλαδή, εκείνοι που γεμίζουν τα νοσοκομεία και εκθέτουν σε κίνδυνο τους υγειονομικούς.

 

Ανησυχία για τα 1047 κρούσματα της Αττικής- Γιατί έφτασε εκεί η περιφέρειαΠολίτες με μάσκα στην Πλατεία Συντάγματος.

Στον αυξημένο αριθμό τεστ, την κακοκαιρία, τις μεταλλάξεις αλλά και την μη τήρηση των μέτρων παρά το αυστηρό lockdown αποδίδεται το αρνητικό ρεκόρ της επιδημίας στην Αττική.

Ιδιαίτερα κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες 3 μέρες για την αποκρυστάλλωση της πορείας της επιδημίας κορονοϊού στην Περιφέρεια της Αττικής η οποία χθες παρουσίασε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων. Μάλιστα το ανησυχητικό είναι ότι οι νέες μολύνσεις είναι κατά 30% περισσότερες έναντι του προηγούμενου ρεκόρ που ‘χε σημειωθεί στις 10 Φεβρουαρίου. Η επιστημονική κοινότητα φαίνεται προβληματισμένη για την πορεία αυτή και αναμένει τα στοιχεία από τις επόμενες 3 μέρες, ώστε να διαπιστώσει αν ο 4ψηφιος αυτός αριθμός διαγνώσεων θα διατηρηθεί.

Να υπενθυμίσουμε ότι χθες στην Αττική εντοπίστηκαν 1047 νέα κρούσματα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Η κατανομή των κρουσμάτων ήταν η εξής:

– Ανατολική Αττική 95

– Βόρειος Τομέας Αθηνών 95

– Δυτική Αττική 49

– Δυτικός Τομέας Αθηνών 140

– Κεντρικός Τομέας Αθηνών 285

– Νότιος Τομέας Αθηνών 100

– Νήσοι 24

– Πειραιάς 259

Φαίνεται ξεκάθαρα πως το Κέντρο της Πρωτεύουσας και ο Πειραιάς σημείωσαν ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που αποτελούν ρεκόρ για τις περιοχές αυτές. Στον δε Κεντρικό Τομέα της Αττικής συγκεντρώνονται και τα περισσότερα κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού της Μεγάλης Βρετανίας. Εδώ λοιπόν εντοπίζεται μία πρώτη εξήγηση για την αύξηση των νέων διαγνώσεων.

Σύμφωνα επίσης με κύκλους της επιστημονικής κοινότητας ο αυξημένος αριθμός αποδίδεται και στα αυξημένα τεστ τα οποία στο σύνολο της χώρας, ξεπέρασαν χθες τις 55.000. Λόγω της πληθυσμιακής πυκνότητας της Αττικής τα περισσότερα γίνονται σε περιοχές της περιφέρειας. Μάλιστα, λόγω της κακοκαιρίας πολλά τεστ της προηγούμενης εβδομάδας δεν είχαν πραγματοποιηθεί.

Παράλληλα, όπως είχε προειδοποιήσει στις 12/2 και πριν το ξέσπασμα της κακοκαιρίας, και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, “ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχός μας τις επόμενες μέρες καθώς η κακοκαιρία «Μήδεια», όπως ονομάστηκε, θα μας δυσκολέψει και θα μας κλείσει μέσα στα σπίτια μας. Έτσι αναμένεται μια περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τις ημέρες που αναγκαστικά θα χρειαστεί να παραμείνουμε στο σπίτι”.

Έτσι μια εβδομάδα μετά διαπιστώνουμε ότι ο συγκεκριμένος εγκλεισμός και μάλιστα σε χώρους μη αεριζόμενους λόγω του ψύχους στην Αττική, συνέβαλλε και στην αύξηση των κρουσμάτων. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από κλινικούς γιατρούς οι οποίοι σημειώνουν ότι σε πολλές κλίνες covid των νοσοκομείων νοσηλεύονται άτομα που είναι μέλη της ίδιας οικογένειας.

Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη και φαίνεται πως θα συνεχιστεί, καθώς τα ενεργά κρούσματα πλέον ξεπερνούν τα 7.000. Το ποσοστό θετικότητας των διαγνωστικών ελέγχων κατά μέσο όρο προσεγγίζει και πάλι το 4%, το οποίο θεωρείται ποσοστό κλειδί για το άνοιγμα ή όχι κάποιων δραστηριοτήτων. Με αυτά τα στοιχεία το μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου ή των σχολείων φαίνεται αδύνατο.

Σχετικά με τα σχολεία να επισημάνουμε ότι τις τελευταίες μέρες έχουν μειωθεί σημαντικά τα κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα κάτω των των 17 ετών. Μάλιστα χθες παρά τα πολλά τεστ και τα αυξημένα κρούσματα, μόνο το 6,5% αυτών αφορούσαν σε παιδιά. Φαίνεται λοιπόν ότι το κλείσιμο των σχολείων είχε θετική επίδραση στην μείωση της μεταδοτικότητας της επιδημίας.