Lockdown και Εκκλησία: Ο Μητσοτάκης τα δίνει όλα στον Ιερώνυμο – Γεννηματά: ”Με το click away η κυβέρνηση καταδικάζει το λιανεμπόριο”

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Προς ένα “ιερό” συμβιβασμό κυβέρνησης- Εκκλησίας, μετά και τη χθεσινή επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο.

Ευελιξία επιδεικνύει εν τέλει η κυβέρνηση, με τη “βούλα” της επιτροπής των ειδικών για την πανδημία του κορονοϊού, στο θέμα των εκκλησιών τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και στο πλαίσιο του δεύτερου lockdown.

Εν όψει της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Η επικοινωνία φέρεται να πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον οποίο το Μαξίμου δεν ήθελε να αφήσει μόνο απέναντι στην ιεραρχία, ενώ άλλωστε μέρος της βάσης της ΝΔ εξέφραζε οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γιατί είχε ανακοινωθεί το άνοιγμα των Εκκλησιών μόνο τα Χριστούγεννα και τα Φώτα και με αυστηρούς κανόνες.

Αρχικά η κυβέρνηση σκόπευε να επιμείνει στο να μην επιτραπεί η ατομική λατρεία από τις 21 Δεκεμβρίου, όπως ζητούν ιεράρχες, όμως το θέμα φέρεται να συζητήθηκε κατά τη χθεσινή επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο και να είναι στο τραπέζι.

Ενώ στη συνέχεια συνεδρίασε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, καθώς εξάλλου ο πρωθυπουργός σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου είχε πει στον Αρχιεπίσκοπο ότι και η Εκκλησία θα πρέπει να τηρήσει τις αποφάσεις των ειδικών.

Οι αποφάσεις αυτές όμως στο τέλος της ημέρας ήταν πιο χαλαρές από τον αρχικό σχεδιασμό.

Ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε “δώσει σήμα” κατά το briefing, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του News 24/7, για την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει κάτι στον Αρχιεπίσκοπο. Εν τέλει πάντως η επιτροπή έκανε πίσω και από την απόφαση για ανώτατο επιτρεπτό όριο πιστών εννέα άτομα ανά ναό και 25 για τις Μητροπόλεις, ανεβάζοντας τον ανώτατο αριθμό πιστών στους 25 με 50 και θέτοντας όριο το ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα στις εκκλησίες.

Η επιτροπή εισηγήθηκε επίσης στην κυβέρνηση:

-Την τέλεση μίας ακόμη λειτουργίας την ημέρα της Πρωτοχρονιάς.

-Την τέλεση κυλιόμενων λειτουργιών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια.

Κατά την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο συζητήθηκε επίσης το σενάριο, τα Φώτα να μοιραστεί συσκευασμένο αντίδωρο και εμφιαλωμένος αγιασμός στους πιστούς, με δεδομένο ότι δεν θα επιτραπεί τελετή Αγιασμού των Υδάτων σε ανοιχτούς χώρους.

Μένει να φανεί εάν η Ιερά Σύνοδος θα αποδεχθεί σήμερα τον κλάδο ελαίας που τείνει το Μαξίμου ή εάν θα επικρατήσουν οι πιο ακραίες φωνές, που κινούνται στη λογική “όλα ή τίποτα”, δηλαδή ζητούν από τον Αρχιεπίσκοπο να αρνηθεί οποιαδήποτε εκδοχή μερικού ανοίγματος και να καταγγείλει την κυβέρνηση.

Βίκυ Σαμαρά

 

Γεννηματά: ”Με το click away η κυβέρνηση καταδικάζει το λιανεμπόριο”

Η Φώφη Γεννηματά

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είχε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την εστίαση και το εμπόριο.

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην εστίαση και το εμπόριο, ήταν τα θέματα που συζήτησε, μέσω τηλεδιάσκεψης, η Φώφη Γεννηματά, με εκπροσώπους αυτών των επιχειρήσεων.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, μετά την τηλεδιάσκεψη επέκρινε έντονα την κυβέρνηση πως “καταδικάζει το λιανεμπόριο και χρησιμοποιεί την κρίση για να στηρίξει τους λίγους και μεγάλους”. Ειδικά για τη μέθοδο του click away, τόνισε πως “εκ των πραγμάτων ευνοεί μόνο τις μεγάλες εταιρείες. Επί μήνες δεν έκανε τίποτα για να δώσει την δυνατότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να προετοιμαστούν, μέσω ενός ειδικού προγράμματος του ΕΣΠΑ. Αδιαφόρησε και για την πρόταση μας για ασφαλές άνοιγμα κατά περιοχές”.

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα είναι σταθερά στο πλευρό της ελληνικής μικρής και μεσαίας επιχείρησης και πρότεινε ξανά ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης του λιανεμπορίου και της εστίασης με 7 στοχευμένα μέτρα , σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συγκεκριμένα:

-Νέο Πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής για το 2021 αντίστοιχου ύψους με το 2020, με κύριο κριτήριο την μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων.

Ρύθμιση ώστε να επιστραφεί μόνο το 50% από τις παλαιότερες δόσεις και το 30% από τις καινούργιες.

-Ρύθμιση σε 120 δόσεις των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που επλήγησαν.

-Κούρεμα κατά 30% των υποχρεώσεων για όσους αποπληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις τους.

-Επιδότηση κατά 100% των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων που επλήγησαν ως τις 30/4.

-Καθιέρωση του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού

-Νέο πρόγραμμα χορήγησης ρευστότητας με εγγύηση του κράτους αποκλειστικά για πολύ μικρές επιχειρήσεις

-Επιδότηση κατά 4Ο% των ενοικίων ως 30/4

-Πάγωμα του πτωχευτικού κώδικα και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ Γ. Καβαθάς, της ΕΣΕΕ Γ. Καρανίκας, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου, οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων, Σ. Καφούνης (Αθηνών), Π. Φιλιππίδης (Θεσσαλονίκης ), Ν. Κουμεντάκης (Ηρακλείου Κρήτης), Χ. Παπαδόπουλος (Λάρισας), Η. Ξανθούλης (Πύργου) και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Δ. Δημητρίου (Ιωαννίνων) και Φ. Δαμούλοs (Αργολίδας).

Επίσης συμμετείχαν οι βουλευτές, Β. Κεγκέρογλου και Μ. Κατρίνης, καθώς και οι γραμματείς των Τομέων Ανάπτυξης και Μικρομεσαίων, Α. Πόντας και Σ. Κομνηνός.