Lockdown: Πείτε το όπως θέλετε, αλλά κάντε το εγκαίρως — Νέα μέτρα: Πώς γίνεται από σήμερα η είσοδος σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Τράπεζες — Ηλεκτρική ενέργεια: Πληροφορίες για αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς

Αναπόφευκτη η επιτροπή σε πιο αυστηρά μέτρα ελέγχου της πανδημίας

Η κυβέρνηση έχει μετατρέψει σε δόγμα το “δεν θα κλείσει η οικονομία και η κοινωνία”. Το ερώτημα είναι στους πόσους νεκρούς και διασωληνωμένους, θα εγκαταλείψει την εμμονή της και θα πάρει τα μέτρα που πρέπει.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ζούμε τις πιο σκοτεινές μέρες της πανδημίας. Οι χειρότερες προβλέψεις για τον αριθμό των κρουσμάτων επιβεβαιώνονται, οι νεκροί είναι δεκάδες κάθε μέρα, οι ΜΕΘ γεμίζουν και ο εμβολιασμός προχωρά με αργούς ρυθμούς.

Από τα πιο επίσημα χείλη ακούγεται διαρκώς ότι “η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν”, καθώς αυτή η υπόσχεση, αφενός εξυπηρετεί ένα αφήγημα επιτυχημένης διαχείρισης, αφετέρου εδράζεται στην πραγματική αδυναμία της οικονομίας σε περίπτωση επιβολής ενός νέου lockdown.

Η κυβέρνηση έχει αυτοπαγιδευτεί σε ένα σύνθημα, που όπως όλα δείχνουν θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει και θα πρέπει να βρει και τον τρόπο και τους πόρους για να το κάνει.

Η λογική ότι η οικονομία θα μείνει ανοιχτή ο κόσμος να χαλάσει, είναι εγκληματική. Δεν θα μείνει ανοιχτή ακόμα και χωρίς lockdown.

Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός αύξησης θυμάτων, νοσηλευομένων και κρουσμάτων σύντομα οι επιχειρήσεις θα έρθουν αντιμέτωπες με μεγάλο αριθμό ασθενών, που δεν θα μπορούν να εργαστούν ή θα θα πρέπει να απέχουν από την εργασία τους, ενώ και οι πολίτες θα αρχίσουν και πάλι από μόνοι τους να σταματήσουν να κυκλοφορούν.

Την οικονομία θα την κλείσει ο κόσμος μόλις αρχίσει να ανησυχεί για την πανδημία, σταματώντας να βγαίνει για ψώνια, για διασκέδαση ή να ταξιδεύει. Η πλειοψηφία των εμβολιασμένων, είναι άνθρωποι που προσέχουν και παρά το ότι νιώθουν σχετικά προστατευμένοι, δεν υπάρχει περίπτωση να μη μαζευτούν αν στο περιβάλλον τους βλέπουν κρούσματα, θανάτους και νοσηλείες.

Ο μόνος τρόπος για να παραμείνει ανοιχτή η οικονομία, είναι η κυβέρνηση να βάλει και πάλι σε πρώτη προτεραιότητα τον έλεγχο της πανδημίας και το να σωθούν ανθρώπινες, ζωές είτε μιλάμε για εμβολιασμένους, είτε για ανεμβολίαστους.

Το άλλο σύνθημα των ημερών, ότι έχουμε να κάνουμε με “πανδημία ανεμβολίαστων”, είναι επίσης επικίνδυνο.

Η πανδημία θα μας αφορά όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, μέχρι να απαλλαγούμε από τον φονικό ιό.

Η κυβέρνηση βολικά ρίχνει όλη την ευθύνη στους ανεμβολίαστους (ευθύνη υπαρκτή), την ώρα που αποφεύγει να σπάσει αυγά, όταν η υποχρεωτικότητα και οι έλεγχοι αφορούν σε προνομιακά της ακροατήρια.

Ωστόσο κάνει πολύ μεγάλο λάθος διαχωρίζοντας εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, όταν μιλάμε για την έξαρση της πανδημίας. Όλοι μπορουν να κολλήσουν και να μεταδόσουν. Οι εμβολιασμένοι είναι προστατευμένοι από τις βαριές συνέπειες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κορονοϊός έπαψε να τους αφορά.

Είναι σαφές από τα στοιχεία που διαρκώς επιδεινώνονται, ότι ο πρωθυπουργός σε λίγες μέρες θα αναγκαστεί να αλλάξει στάση όσον αφορά τα μέτρα.

Δεν γνωρίζω ποιος τρόπος και ποια αιτιολογία θα βρεθεί για να γίνει η “κυβίστηση”, ούτε αν το lockdown θα ονομαστεί έτσι ή θα βρεθεί κάποια λέξη που θα βάζει κάποιο περιτύλιγμα στο πολιτικό κόστος.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάσει όχι ένα ξεχειλωμένο lockdown με ανεφάρμοστες ανοησίες και κλειστά περίπτερα, αλλά ένα χρονικά προσδιορισμένο lockdown, με σαφείς οδηγίες και αυστηρούς ελέγχους 24 ώρες το 24ωρο, ώστε να αποτρέψει την κατάρρευση του ΕΣΥ και να σταματήσει τη γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων.

Σε κανέναν δεν θα αρέσει. Κανείς δεν θα χειροκροτήσει, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Δεν μπορεί να κοροϊδεύομαστε μεταξύ μας και να πεθαίνει κόσμος.

Η οικονομία δεν θα μείνει ανοιχτή για πολύ με νεκρούς και αρρώστους.

Η κοινωνία δεν είναι ανοιχτή, όταν χάνει 40-50 μέλη της κάθε μέρα.

Η κυβέρνηση χάνει χρόνο και χάνονται ζωές. Πρέπει να εγκαταλείψει την επικοινωνιακή διαχείριση και το “γεμάτο επιτυχίες” αφήγημα και να προστατέψει τους πολίτες.

Μάνος Χωριανόπουλος

 

Νέα μέτρα: Πώς γίνεται από σήμερα η είσοδος σε Δημόσιες Υπηρεσίες και ΤράπεζεςΚόσμος έξω από τράπεζα

Νέα μέτρα από σήμερα, Δευτέρα στις Δημόσιες Υπηρεσίες και στις τράπεζες. Τι ισχύει και πώς θα πραγματοποιείται η είσοδος σε αυτές.

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test) θα γίνονται από σήμερα, Δευτέρα οι συναλλαγές στις δημόσιες υπηρεσίες και στις τράπεζες έπειτα από τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα για το δημόσιο προβλέπεται ότι η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης (το τελευταίο έχει ισχύ μόνο για χρονικό διάστημα 6 μηνών)
  • εναλλακτικά να διαθέτουν βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό Covid-19 (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών, μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Εξαιρούνται από την εφαρμογή των παραπάνω οι απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβαση σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχεται αναβολή.

Στις τράπεζες, το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης (το τελευταίο έχει ισχύ μόνο για χρονικό διάστημα 6 μηνών) ή
  • εναλλακτικά να διαθέτουν βεβαίωση πρόσφατου αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή rapid test) Covid-19. Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών, μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Τα έγγραφα θα πρέπει να συνοδεύονται από το νόμιμο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας.

Τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης συναλλαγών στα τραπεζικά καταστήματα είχε παραθέσει σε ανακοίνωση της και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), σημειώνοντας επίσης ότι:

  • Οι έλεγχοι θα γίνονται κατά την είσοδο με τη διαδικασία που θα καθοριστεί από τις τράπεζες μέλη της ΕΕΤ και θα τελούν σε συνάρτηση με τη γεωγραφική περιοχή και το είδος των παρεχόμενων ανά κατάστημα υπηρεσιών.
  • Μη συμμόρφωση των συναλλασσομένων προς τα ανωτέρω θα καταγράφεται στο τηρούμενο από τα καταστήματα βιβλίο συμβάντων και θα αναφέρεται αρμοδίως στις αρχές.
  • Τέλος, υπενθυμίζεται στους συναλλασσόμενους ότι η καταπολέμηση της πανδημίας προϋποθέτει την τήρηση των μέτρων ασφαλείας από όλους μας. Ενδείκνυται ως εκ τούτου η χρήση των εναλλακτικών δικτύων εξυπηρέτησης (ΑΤΜ που είναι εγκατεστημένα σε εξωτερικούς χώρους), και των ευρύτατων δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής τραπεζικής».

 

Ηλεκτρική ενέργεια: Πληροφορίες για αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματοςΗλεκτρική Ενέργεια - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 2015

Νέο πακέτο μέτρων για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια ετοιμάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες προωθείται αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και επιχειρήσεων η οποία ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβριο, ενώ για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται από το δίκτυο μέσης τάσης μελετάται σε πρώτη φάση η αναστολή πληρωμής ορισμένων ρυθμιζόμενων χρεώσεων που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς, μέτρο που θα διευκολύνει την ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η αναστολή των χρεώσεων εξετάζεται να εφαρμοστεί και για τους ευάλωτους καταναλωτές.

Η ανάγκη για ενίσχυση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών προέκυψε δεδομένου ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν περαιτέρω τον Οκτώβριο στο επίπεδο των 200 ευρώ στην χονδρική, ενώ οι υπολογισμοί για την επιδότηση που εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβριο έγιναν με τιμή χονδρικής στο επίπεδο των 100-130 ευρώ.

Ήδη η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έχουν δηλώσει ότι οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται ανά μήνα προκειμένου να λαμβάνονται μέτρα για να ελαχιστοποιηθεί η επίπτωση στους καταναλωτές. Μέχρι στιγμής το κονδύλι των επιδοτήσεων διαμορφώνεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Βασική πηγή χρηματοδότησης των ενισχύσεων προς τους καταναλωτές είναι αφενός τα έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και αφετέρου τα πλεονάσματα που δημιουργεί στον λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών (ΕΛΑΠΕ) η αύξηση της χονδρικής τιμής του ρεύματος.

Η αύξηση αυτή διασφαλίζει τα εγγυημένα έσοδα των «πράσινων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από την συμμετοχή τους στην αγορά χωρίς να χρειάζεται η επιπλέον επιδότηση από τους καταναλωτές η οποία προέρχεται από την χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ. Ο σχεδιασμός προβλέπει την επιστροφή των πλεονασμάτων του ΕΛΑΠΕ στους καταναλωτές άμεσα, κατά την τρέχουσα περίοδο που ενέσκηψε το πρόβλημα των αυξήσεων στην ενέργεια.

Οι διευκολύνσεις και η αναστολή πληρωμών περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη που παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί και ισχύουν περιλαμβάνουν:

-Στην ηλεκτρική ενέργεια, επιδότηση για τη χαμηλή τάση (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) ύψους 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες το μήνα. Έτσι, η επιδότηση διαμορφώνεται σε 18 ευρώ το μήνα. Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ή 24 ευρώ το μήνα.

-Στον τομέα του φυσικού αερίου η ΔΕΠΑ Εμπορίας εφαρμόζει έκπτωση 15 % προς τους προμηθευτές – πελάτες της προκειμένου εκείνοι να την μετακυλίσουν στους οικιακούς καταναλωτές.

-Παράλληλα αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης και διευρύνονται τα κριτήρια υπαγωγής με στόχο να ενταχθούν κατά τη φετινή περίοδο περισσότερα από 1 εκατ. νοικοκυριά.