Korfball, το μοναδικό unisex άθλημα με μπάλα!

Korfball, το μοναδικό unisex άθλημα με μπάλα!

Ξέρετε ότι υπάρχει άθλημα που λέγεται Korfball; Ο Γιάννης Σαρρηγιάννης μάς μυεί, μέσω του Gazzetta Weekend Journal, στο μοναδικό μεικτό ομαδικό άθλημα με μπάλα όπου η κάθε ομάδα συγκροτείται από 4 γυναίκες και 4 άντρες!

Και άντρες και γυναίκες στην ίδια ομάδα. Γίνεται; Στο Korfball γίνεται!

Ο Γιάννης Σαρρηγιάννης, μας φέρνει σε επαφή μ’ αυτό το unisex άθλημα το οποίο δημιουργεί δεμένες παρέες και χαρίζει «δυνατές» συγκινήσεις!

Το Gazzetta Weekend Journal σάς συστήνει το Korfball!

Τι είναι το korfball;

Το korfball είναι ομαδικό άθλημα που επινοήθηκε το 1902 και έχει αρκετές ομοιότητες με το μπάσκετ και το χάντμπολ. Το κυριότερο χαρακτηριστικό του είναι το ότι αποτελεί το μοναδικό μεικτό ομαδικό άθλημα με μπάλα όπου η κάθε ομάδα συγκροτείται από 4 γυναίκες και 4 άντρες η καθεμία. Σκοπός του αθλήματος είναι να σκοράρουν οι παίχτες στο αντίπαλο καλάθι (korf) το οποίο βρίσκεται στα 3,5 μέτρα ύψος και δεν έχει ταμπλό. Οι φυσικοί νόμοι γύρω από το άθλημα, καθώς και οι κανονισμοί του, το καθιστούν ιδιαίτερα ενδιαφέρον τακτικά και ταυτόχρονα εξαλείφουν πιθανές διαφορές στα φυσικά χαρακτηριστικά των παιχτών. Η εξ ορισμού unisex φύση του korfball του δίνει παράλληλα πολλά κοινωνικά χαρακτηριστικά, με ρόστερ ολόκληρων ομάδων να γίνονται αρκετά δεμένες παρέες και εκτός του γηπέδου.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με αυτό;

Έμαθα για το κόρφμπολ το 2007 που συμμετείχα στις προπονήσεις του Συλλόγου Κόρφμπολ Γαλαξίας Αθηνών μετά από πρόσκληση του ιδρυτή της ομάδας Άγγελου Κοκολάκη – ενός από τους πρωτοπόρους ανθρώπους για το κόρφμπολ στη χώρα μας από τότε μέχρι σήμερα. Ο Γαλαξίας είναι ένα αμιγώς κορμφπολικό σωματείο με συνεχή παρουσία σε πανελλήνιες και διεθνείς διοργανώσεις τα τελευταία 13 χρόνια. Μετέπειτα, λόγω μετακόμισής μου στη Βρετανία, ήμουν μέλος (ως αθλητής και συνιδρυτής) από το 2013 έως το 2017 στη Northern Storm Korfball Club στο Newcastle και τα τελευταία 3 χρόνια βρίσκομαι στο Λονδίνο αγωνιζόμενος στο Mitcham Korfball Club. Παράλληλα με τα παραπάνω, είμαι μέλος της εθνικής μας ομάδας.

Σε ποιο επίπεδο είναι η Ελλάδα (ομάδες, αποτελέσματα);

Περνώντας από διάφορες φάσεις, το κόρφμπολ στην Ελλάδα έχει δει πολλές καλές αλλά και άσχημες στιγμές. Σε συλλογικό επίπεδο, υπήρξε στο παρελθόν ένα αξιόλογο σε αριθμό ομάδων πανελλήνιο πρωτάθλημα με συλλόγους κυρίως από τη βόρεια Ελλάδα και την Αθήνα. Τα ευρύτερα οικονομικά προβλήματα της χώρας όμως οδήγησαν και στη μείωση του αριθμού των ενεργών σωματείων και τη συρρίκνωση του πανελληνίου πρωταθλήματος. Παρ’ όλα αυτά, το ενδιαφέρον κάποιων συλλόγων όπως του Γαλαξία Αθηνών, του Παντείου Πανεπιστημίου και του Άρη Θεσσαλονίκης παρέμενε ενεργό και οι παραπάνω ομάδες συνέχισαν να προπονούνται και να αγωνίζονται σε διοργανώσεις. Παράλληλα ο Γαλαξίας Αθηνών διοργάνωσε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας διεθνή τουρνουά στην Αθήνα, στα οποία πήραν μέρος αξιόλογες ομάδες γειτονικών χωρών όπως της Τουρκίας και της Σερβίας.

Σε αντίθεση με την κάμψη σε επίπεδο συλλόγων, η εθνική μας ομάδα βρίσκεται συνεχώς σε ανοδική πορεία. Αποκορύφωμα η σεζόν που διανύουμε στην οποία επιτεύχθηκε η πρόκριση στα τελικά του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η Ελλάδα από το 2006 συμμετέχει σε προκριματικούς γύρους για το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Παρ’ όλα αυτά το επίπεδο δεν ήταν ανάλογο των αντιπάλων και οι δυσκολίες (κυρίως οικονομικές) αμέτρητες. Από το 2015 ξεκίνησε ένα νέο πρότζεκτ με την προσπάθεια χτισίματος ενός σταθερού νέου κορμού, με τελικό σκοπό την πρόκριση στα τελικά του Euro. Κύριος εμπνευστής της προσπάθειας ήταν και συνεχίζει να είναι ο συμπαίχτης και φίλος Γιώργος Χοτζόγλου. Η εθνική λοιπόν ενισχύθηκε και με την προσθήκη έμπειρων Ελλήνων παιχτών από πρωταθλήματα του εξωτερικού (Ολλανδία, Αγγλία) καθώς και με τον αξιόλογο Ολλανδό προπονητή Chris Tempelman. Μετά από δύο οριακά αποτυχημένες προσπάθειες, η 3η προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία και η ομάδα μας κέρδισε τη συμμετοχή της στα τελικά του Euro 2020 της Πολωνίας  μέσα από τη διαδικασία προκριματικού γύρου στο Λβίβ της Ουκρανίας τον περασμένο Νοέμβριο. Μία σημαντική εξέλιξη, η οποία μπορεί να βοηθήσει πολύ στην ευρύτερη ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα και την οποία ανυπομονούμε να απολαύσουμε φυσικά οι συμμετέχοντες.

Οι κανονισμοί του;

Σκοπός είναι το να σκοράρεις σουτάροντας στο αντίπαλο korf (korf = καλάθι στα ολλανδικά). Η μπάλα μεταφέρεται μόνο με πάσα (ή μπάσιμο) και δεν υπάρχει η μπασκετική ντρίπλα. Αυτό δίνει μεγάλη ταχύτητα στο άθλημα με κύριο χαρακτηριστικό το pass and run. Ιδιαίτερος επίσης είναι ο κανονισμός που ορίζει πότε επιτρέπεται να σουτάρεις και πότε όχι ανάλογα με το πώς μαρκάρεσαι από τον αντίπαλο αμυντικό. Κι επειδή η γραπτή περιγραφή μπορεί να μην είναι τόσο διαφωτιστική, ένα βίντεο από τον πρόσφατο νικηφόρο αγώνα της Εθνικής μας ενάντια στην Ουκρανία μπορεί να βοηθήσει περισσότερο (από την ουκρανική τηλεοπτική μετάδοση): https://www.youtube.com/watch?v=vYsvlfMPidU&feature=emb_title

Η πιο επιτυχημένη ομάδα ποια είναι; 

Σε διεθνές επίπεδο, η πιο επιτυχημένη ομάδα με διαφορά είναι η Ολλανδία. Το Ολλανδικό πρωτάθλημα Korfbal-League είναι επαγγελματικού επιπέδου και οι αγώνες γίνονται σε γεμάτα γήπεδα με παθιασμένες ατμόσφαιρες. Από κει και πέρα ακολουθεί το Βέλγιο, η Αγγλία και η Κινεζική Ταϊπέι με μεγάλη ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια.

Η πιο έντονη στιγμή σου μέσα στο άθλημα;

Είναι πάρα πολλές και οι όμορφες και οι άσχημες στιγμές. Όλοι οι άνθρωποι που ασχολούνται με το άθλημα (ειδικά στην Ελλάδα) το κάνουν από απλή αγάπη προς αυτό χωρίς να επιδιώκουν οικονομικά ή άλλα ανταλλάγματα. Η όποια χρηματοδότηση γίνεται από δικούς μας πόρους και συλλογή χρημάτων μέσω εκδηλώσεων για φίλους και ακόλουθους. Θα έλεγα ότι κάθε ταξίδι για αγώνες, ιδιαίτερα με την εθνική ομάδα, είναι μοναδική εμπειρία. Αγωνιστικά η σημαντικότερη στιγμή μου είναι η κατάκτηση του διάσημου Edinburgh International Korfball Tournament το 2017 με την τότε αγγλική ομάδα μου τη Northern Storm KC.

Πως μπορεί να ενημερωθεί κάποιος που θέλει να παίξει Korfball;

Οι θεμελιώδεις αξίες του αθλήματος και οι δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντάει κανείς γύρω από αυτό κρύβουν παράλληλα και έναν γραφικό ρομαντισμό. Η κοινότητα του κόρφμπολ είναι σχετικά μικρή διεθνώς, με αποτέλεσμα τη δημιουργία φιλιών με άτομα από πολλές γωνιές του κόσμου. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε κόσμο που θέλει και να αθληθεί σε αρκετά αξιοπρεπές επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα να κάνει και κάτι διαφορετικό που θα του προσφέρει συγκινήσεις και μια νέα παρέα/κοινότητα στην οποία μπορεί να γίνει μέλος. Για ενδιαφερόμενους, αναζητήστε στο facebook τη σελίδα Korfball Greece ή  το Galaxias Athens Korfball Club και θα βρείτε όσες πληροφορίες χρειάζεστε .