kalami.us: «Σφαλιάρα» στην Ελλάδα μετά τον Τραμπ και από τον Πομπέο – Reuters: Κοντά στους 186.000 οι θάνατοι από κορονοϊό στις ΗΠΑ – Εμπόδιο ο κορονοϊός στην πρόσβαση των παιδιών μεταναστών στην εκπαίδευση

Για ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που κράτησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη κάνει λόγο η ομογενειακή ιστοσελίδα kalami.us και στηλιτεύει τα ΜΜΕ της Ελλάδας που είδαν «ξύλο» στην Τουρκία.

Αναφέρει συγκεκριμένα η ομογενειακή ιστοσελίδα:

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ (Πομπέο), κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου (2 Σεπ. ’20), είπε: «Παροτρύνουμε όλες τις πλευρές να κάνουν πίσω, να μειώσουν την ένταση και να ξεκινήσουν διπλωματικές συνομιλίες» (για τα θέματα της ασφάλειας και την ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο). Προσοχή στην φράση ”όλες τις πλευρές να κάνουν πίσω”. Δηλαδή, Τουρκία και Ελλάδα είναι εξίσου συνυπεύθυνες και ”προκλητικές” για τον κ. Πομπέο, αφού δημιουργούν ένταση, ανατολικά της Κρήτης και κάτω από το Καστελόριζο, όπου, σύμφωνα με την κυβέρνηση ”άριστων ψευτών”, το Oruc Reis… ”ψαρεύει”!!! Από ΠΟΥ συνάγεται ότι ο Πομπέο ”έδειρε” την Τουρκία, όπως αναφέρουν τα -όργανα κυβερνητικής προπαγάνδας- ΜΜΕ Ελλάδας;;;

Είχε προηγηθεί η ”σφαλιάρα” από Τραμπ. ‘Οταν, μετά το τηλεφώνημα σε Μητσοτάκη και Ερντογάν του Αμερικανού πρόεδρου, τα εξαγορασμένα ΜΜΕ Ελλάδας ”πανηγύριζαν”, αφού ο πρόεδρος ζήτησε ”αποκλιμάκωση και συνομιλίες”. Και 36 ώρες μετά, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι το Oruc Reis θα μείνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, γιά ακόμα 3 μήνες.

Καταλαβαίνουμε τις ”φιλότιμες” προσπάθειες των εξαγορασμένων, μέσω ”λίστας Πέτσα”, ΜΜΕ Ελλάδας να θεοποιούν την ανικανότητα και ανακολουθία της κυβέρνησης, μαζί με ”έγκριτους αναλυτές”, αλλά και ”έγκριτους ανταποκριτές” στις ΗΠΑ, δηλ. τα γνωστά ”παπαγαλάκια του Στέητ Ντηπάρτμεντ” που ”παραμυθιάζουν” συστηματικά τον λαό της Ελλάδας, αλλά η ένταση με Τουρκία είναι σοβαρό ζήτημα, που δεν επιδέχεται εμετικές προπαγάνδες της κυβέρνησης.

 

Reuters: Κοντά στους 186.000 οι θάνατοι από κορονοϊό στις ΗΠΑ

Τουλάχιστον άλλοι 1.033 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 χθες Τετάρτη στις ΗΠΑ, όπου ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού έφθασε τους 185.754 νεκρούς, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, που βασίζεται στις ανακοινώσεις των υγειονομικών αρχών των πολιτειών.

Το προηγούμενο 24ωρο, επιβεβαιώθηκαν άλλα 39.774 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει τα 6,12 εκατομμύρια, κατά την ίδια πηγή.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα στην υφήλιο από την πανδημία του νέου κορονοϊού σε απόλυτα μεγέθη, τόσο ως προς τον αριθμό των θανάτων, όσο και ως προς αυτόν των μολύνσεων.

 

Εμπόδιο ο κορονοϊός στην πρόσβαση των παιδιών μεταναστών στην εκπαίδευση

Προσφυγόπουλα με μάσκες στην Ελλάδα (AP Photo/Petros Giannakouris)Προσφυγόπουλα με μάσκες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τα μισά παιδιά προσφύγων παγκοσμίως δεν πηγαίνουν σχολείο. Κατάσταση που ενδέχεται να επιδεινωθεί λόγω του κορονοϊού.

Τα μισά παιδιά προσφύγων σε όλο τον κόσμο δεν πηγαίνουν σχολείο, μια κατάσταση που κινδυνεύει να επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Σε έκθεσή της η UNHCR προβλέπει ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση των καταστροφικών επιπτώσεων της covid-19 στην εκπαίδευση των προσφύγων, θα τεθεί περισσότερο σε κίνδυνο το δυναμικό εκατομμυρίων νεαρών προσφύγων που ζουν σε εκατοντάδες ευάλωτες κοινότητες παγκοσμίως.

«Έπειτα από όλα όσα υπέστησαν, δεν μπορούμε να τους στερήσουμε το μέλλον τους, στερώντας τους σήμερα την εκπαίδευσή τους», τόνισε ο Φίλιπο Γκράντι Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η UNHCR φοβάται ότι μετά την πανδημία, ο κίνδυνος για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων θα αυξηθεί, καθώς πολλά εξ αυτών δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις τάξεις τους αφού θα έχουν κλείσει τα σχολεία, θα δυσκολευθούν να καταβάλουν τα δίδακτρα ή να αγοράσουν στολές και σχολικά βιβλία, δεν θα έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία ή θα αναγκαστούν να εργαστούν για να βοηθήσουν την οικογένειά τους.

Ο ΟΗΕ εξέφρασε κυρίως την ανησυχία του για την εκπαίδευση των κοριτσιών προσφύγων, καθώς ούτως ή άλλως αυτά φοιτούν λιγότερο συχνά στο σχολείο από τα αγόρια και είναι δύο φορές λιγότερο πιθανό να συνεχίσουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Μάλιστα στις χώρες όπου το ποσοστό των κοριτσιών προσφύγων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι ήδη κάτω από το 10%, όλα τα νέα κορίτσια κινδυνεύουν πλέον να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους οριστικά.

Τα δεδομένα της έκθεσης προέρχονται από στατιστικά στοιχεία από 12 χώρες, οι οποίες υποδέχονται περισσότερα από τα μισά παιδιά προσφύγων παγκοσμίως.

Το ποσοστό των παιδιών προσφύγων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι 77%, ενώ στη δευτεροβάθμια φτάνει μόλις το 31% και μόνο το 3% συνεχίζουν σε ανώτερο επίπεδο.