Kαμιά προστασία της πρώτης κατοικίας – Ο Βρούτσης προανήγγειλε φορολογικό .. κουτσούρεμα αναδρομικών

Ταφόπλακα στην προστασία της πρώτης κατοικίας αποτελεί σύμφωνα και με τους εκπροσώπους φορέων προστασίας καταναλωτών και δανειοληπτών το νέο πτωχευτικό δίκαιο. Μιλώντας στο Documento, την ίδια άποψη εκφράζουν και για το πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση ως «σωτήριο» πρόγραμμα «Γέφυρα», το οποίο επί της ουσίας αντί να προστατέψει τους πολίτες θέτει εκτός πλατφόρμας την πλειονότητά τους.

Το μόνο θετικό, όπως λένε οι ίδιοι, είναι ότι έγιναν μόνο 25 πλειστηριασμοί μετά την παρέμβαση της πρώην υπουργού Εφης Αχτσιόγλου απέναντι στους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Μέχρι τότε συνεχίζονταν κανονικά και κόσμος έχανε το σπίτι του –πριν από λίγες μέρες είχαν αναγγελθεί περισσότεροι από 700 πανελλαδικά–, ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκαν 436.

«Χωρίς συνταγματική προστασία πλέον»

Παναγιώτα Καλαποθαράκου Αντιπρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών – Η Ποιότητα της Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ)

Παναγιώτα Καλαποθαράκου

«Το νέο πτωχευτικό δίκαιο βάζει στην ουσία ταφόπλακα στην προστασία της κύριας κατοικίας. Η συνταγματική προστασία της για τον καλόπιστο οφειλέτη δεν θα υφίσταται πλέον. Αυτό που ξέραμε και προέβλεπε ο νόμος Κατσέλη, τη διατήρηση δηλαδή της κύριας κατοικίας που την πλήρωνε με προϋποθέσεις ο οφειλέτης, δεν θα υφίσταται. Η ρύθμιση του νέου πτωχευτικού στην πραγματικότητα συνιστά ελεημοσύνη της πολιτείας στα πολύ φτωχά νοικοκυριά προκειμένου να μη βρεθούν χωρίς στέγη για δώδεκα χρόνια. Θα απολέσουν όμως την κύρια κατοικία τους, την οποία θα αποκτήσει μια ιδιωτική εταιρεία.

Ζητούν δηλαδή από την τελευταία να την εκμισθώσει στους ιδιοκτήτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα και με πολλές προϋποθέσεις ώστε να μη μείνουν άστεγοι άμεσα τα επόμενα χρόνια. Η δυνατότητα επανάκτησης είναι μύθευμα. Κανείς δεν θα έχει αυτήν τη δυνατότητα. Θα έχουμε έναν κερδοσκοπικό φορέα ο οποίος θα ζητήσει ύστερα από δώδεκα χρόνια την αντικειμενική αξία του ακινήτου, που κανείς βέβαια από αυτή την κατηγορία των συμπολιτών μας δεν θα μπορεί να επανακτήσει.

Αρα δηλαδή, μιλάμε για πλήρη ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων και της κύριας κατοικίας όλων των φυσικών προσώπων. Αυτό θα είναι καταστροφικό διότι θα έπρεπε, ως κράτος δικαίου, να προβλέψει ξεχωριστή διαδικασία για την πτώχευση των φυσικών προσώπων από αυτή των εταιρειών – επιχειρήσεων.

Το σημαντικό είναι ότι την πτώχευση για το φυσικό πρόσωπο τη ζητάει ο οποιοσδήποτε πιστωτής. Εφόσον δηλαδή αυτός δεν πληρώνει, δεν μπορεί να πληρώσει ή να καταλήξει σε κάποιον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η οποιαδήποτε τράπεζα μπορεί να κηρύξει σε πτώχευση τον οφειλέτη, το φυσικό πρόσωπο. Αυτό είναι πρωτόγνωρο. Το νοικοκυριό δεν είναι επιχείρηση, δεν έχει κανένα ρίσκο. Δανείζεται διότι προσβλέπει σε βελτίωση της ζωής του. Και έχει σταθμίσει τα δεδομένα του με βάση τις οικονομικές – εισοδηματικές του δυνατότητες εκείνη τη στιγμή που δανείζεται».

Οι δανειολήπτες περνάνε κάτω από τη γέφυρα»

Χαράλαμπος Περβανάς Πρόεδρος Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδας

Ο Χ. Περβανάς

«Δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα “Γέφυρα”. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ολοι οι δανειολήπτες περνάνε κάτω από τη γέφυρα. Εδώ κι έναν μήνα υπάρχουν άτομα που, αν και έχουν καταθέσει τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα, δεν έχουν λάβει καμία απάντηση. Ούτε θετική ούτε αρνητική. Σας λέω με βεβαιότητα και το πιστεύω ότι οι πλατφόρμες έχουν δημιουργηθεί μόνο και μόνο για να βγάλουν από την άκρη τα νομικά βαρίδια που επιβαρύνουν τις τράπεζες. Ερχεται π.χ. η τράπεζα και σου λέει “χρωστάς αυτό το ποσό”. Ζητάς ως πολίτης να σου χορηγήσει τη δανειακή σου σύμβαση, αν υπάρχει δηλαδή, διότι έχει διαπιστωθεί πως αρκετές δεν υπάρχουν καν πλέον από τις τόσες συγχωνεύσεις. Ετσι, με δόλωμα τη διάσωση της κύριας κατοικίας προχωράς στην πλατφόρμα, οπότε αναγνωρίζεις την οφειλή που σου λέει η τράπεζα. Από εκεί και πέρα το πρόβλημα για την τράπεζα έχει λυθεί, όμως παραμένει στον δανειολήπτη.

Στις δέκα δανειακές συμβάσεις οι εννέα είναι άκυρες. Γιατί περιέχουν λόγους συναλλαγών που έχουν κριθεί άκυροι από τα ελληνικά δικαστήρια. Αυτό είναι το όλο κόλπο της πλατφόρμας. Το 75% των δανειοληπτών πετάγεται εκτός πλατφόρμας γιατί δεν κρίνει σωστά. Με την παρούσα νομολογία δεν είναι εφικτή η διάσωση της πρώτης κατοικίας. Από τον Φεβρουάριο έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου σε όλα τα κόμματα της Βουλής. Δεν προωθήθηκε από κανένα κόμμα, ούτε από την αξιωματική αντιπολίτευση».

 

Ο Βρούτσης προανήγγειλε φορολογικό .. κουτσούρεμα των αναδρομικών που θα λάβουν οι συνταξιούχοι

Ακατάσχετα και ασυμψήφιστα με βεβαιωμένα χρέη, αλλά με φορολογικό κουτσούρεμα από την εφορία, θα είναι τα αναδρομικά συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ που θα λάβουν εντός του Οκτωβρίου 1.100.000 συνταξιούχοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Με βάση την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν αναδρομικά ύψους 500 εκατ. ευρώ για το εντεκάμηνο 2015-2016, χωρίς να αναμένεται πλέον η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ο Γ. Βρούτσης τόνισε ότι τα ποσά θα φορολογηθούν ως κανονικό εισόδημα του χρόνου και δεν θα γίνει προκαταβολικά η φορολόγηση τους, ενώ πρόσθεσε ότι όσοι λάβουν αναδρομικά θα παραιτηθούν από περαιτέρω δικαστικές διεκδικήσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι το υπουργείο Εργασίας εξετάζει αυτή τη στιγμή  αν θα λάβουν τα αναδρομικά και οι κληρονόμοι, κάτι που θα έχει αποφασιστεί μέχρι την Τρίτη, οπότε και ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η σχετική τροπολογία.

Παράλληλα, για μέσα στον Οκτώβριο προγραμματίζεται, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση και η πληρωμή των αναδρομικών στις συντάξεις χηρείας για το ποσοστό της διαφοράς (από το 50% στο 70%) και αφορούν στο διάστημα από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα θα δοθούν και οι αυξήσεις στις συντάξεις.

Σε ό,τι αφορά στους συνταξιούχους που έχουν συμπληρώσει πάνω από 30 χρόνια εργασίας, ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι τον Δεκέμβριο θα δοθούν αναδρομικά 14 μηνών σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.