Μια νέα πόλη «COVID-proof» 100 χλμ. νοτίως του Πεκίνου σχεδιάζεται από την κινεζική κυβέρνηση με στόχο να διευκολύνει την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων σε πιθανά μελλοντικά lockdowns.
Η πόλη αυτή ονομάζεται Xiong’an και αρχικά το 2017 είχε εξαγγελθεί ως ένα καινοτόμο έργο αποσυμφόρησης της υπερπληθούς πρωτεύουσας αλλά ταυτόχρονα και ως ένας δυνητικός επιχειρηματικός κόμβος για πρωτοποριακές εταιρείες τεχνολογίας. Ωστόσο, το ξέσπασμα της πανδημίας αναδιαμόρφωσε το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης, με τους αρχιτέκτονες να επικεντρώνονται στη δημιουργία μιας πόλης που να είναι ασφαλής και κατάλληλα εξοπλισμένη, επιτρέποντας στους κατοίκους της να συνεχίζουν την καθημερινότητα τους υπό συνθήκες εγκλεισμού.
Οι αρχιτέκτονες Guallarts (Ισπανοί) εμπνεύστηκαν τα νέα σχέδια αυτής της έξυπνης πόλης, όταν η Ισπανία βρισκόταν σε καθεστώς αυστηρής καραντίνας. Σύμφωνα με αυτούς, το έργο αποτελεί ένα νέο πρότυπο πόλης στη μετα Covid-19 εποχή και πηγάζει από την ανάγκη παροχής λύσεων στις συνεχόμενες κρίσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα αστική ζωή, βασισμένη στην κυκλική βιο-οικονομία.
Αυτή η «έξυπνη» πόλη θα περιλαμβάνει συγκροτήματα υψηλής τεχνολογίας με ξύλινα διαμερίσματα με μεγάλες βεράντες φιλικές προς drones και σχεδιασμένες για την άμεση παράδοση ιατρικού εξοπλισμού. Στο τελευταίο όροφο κάθε πολυκατοικίας προβλέπεται να δημιουργηθούν μικρά αγροκτήματα για να μπορούν να καλλιεργούν οι κάτοικοι τρόφιμα ώστε να είναι αυτάρκεις. Επιπλέον, θα περιέχει πολύ μεγάλους κοινόχρηστους χώρους εργασίας για να τηρείται η κοινωνική απόσταση και θερμοκήπια. Τα αυτοκίνητα θα επιτρέπονται σε ορισμένες περιοχές, καθώς οι περισσότεροι δρόμοι θα προορίζονται αποκλειστικά για τους ποδηλάτες και τους πεζούς.
Όλες αυτές οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις θα επιτρέψουν στους κατοίκους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζουν με άνεση και ασφάλεια και να μην νιώθουν τόσο έντονη την κοινωνική απομόνωση σε περίπτωση lockdown.
Η «έξυπνη» πόλη υπολογίζεται ότι θα έχει έκταση 2.000 τετραγωνικά μέτρα και αναμένεται να κοστίσει στο Πεκίνο περίπου 500 δις., με τη βασική υποδομή να ολοκληρώνεται έως το 2022. Θα μπορεί να στεγάσει μέχρι 3.000.000 κατοίκους. Κι αν αυτός σας φαίνεται πολύς για προάστιο, να θυμίσουμε ότι η πόλη του Πεκίνου έχουν 21 εκατ. πληθυσμό -δυο Ελλάδες… Και η έκτασή του ειναι κάτι λιγότερο από της Πελοποννήσου…
Επιστροφή στα σχολεία σε όλη την Ευρώπη – Ποια μέτρα ισχύουν
Σε Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία η χρήση της μάσκας είναι σε μεγάλο βαθμό υποχρεωτική, ενώ στην Ισπανία τα παιδιά υποχρεούνται να φορούν μάσκα και μέσα στα σχολικά.
Περίπου 900 εκατομμύρια μαθητές όλων των βαθμίδων επιστρέφουν στα ευρωπαϊκά σχολεία υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες λόγω του κορονοϊού.
Στην Ιταλία, τη Δευτέρα χτυπά το πρώτο κουδούνι με τη μάσκα να είναι υποχρεωτική για όλους τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους μαθητές άνω των έξι ετών.
Κάθε σχολείο θα ορίσει ένα υπεύθυνο για το πρωτόκολλο κατά του COVID-19 καθώς και για την διαδικασία ιχνηλάτησης όταν εντοπιστεί κρούσμα.
«Η επιστροφή στο σχολείο είναι πολύ σημαντική. Θα υπάρχουν προκλήσεις και προβλήματα ειδικά στην αρχή. Αλλά πρέπει να παίξετε τον ρόλο σας. Να σέβεστε όλους τους κανόνες, που υπάρχουν για να προστατεύεται όχι μόνο η δική σας υγεία αλλά και όσων αγαπάτε, όπως και όσων σας αγαπούν» είπε ο Τζουζέπε Κόντε.
Στην Πορτογαλία, τα σχολεία ανοίγουν επίσης τη Δευτέρα με υποχρεωτικές μάσκες για όλους εκτός από τα πρωτάκια. Τα θρανία θα απέχουν τουλάχιστον ένα μέτρο μεταξύ τους, αν υπάρχει η δυνατότητα στην αίθουσα, ενώ στους διαδρόμους υπάρχουν σημάνσεις υποχρεωτικής κυκλοφορίας ώστε να μην πέφτουν οι μαθητές ο ένας πάνω στον άλλον.
Από δύο κρούσματα και πάνω σε ένα σχολείο, θα λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα, όπως αυτά θα τα αποφασίσουν οι υγειονομικές αρχές.
Σύμφωνα με το euronews, σε Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία που έχουν ήδη ανοίξει τα σχολεία, η χρήση της μάσκας είναι σε μεγάλο βαθμό υποχρεωτική, ενώ στην Ισπανία τα παιδιά υποχρεούνται να φορούν μάσκα και μέσα στα σχολικά.
Ειδικά στην Ισπανία και τη Γερμανία υπάρχει η ιδιαιτερότητα πως τις αποφάσεις για τα μέτρα στα σχολεία τις παίρνουν οι τοπικές κυβερνήσεις και γι αυτό παρατηρούνται διαφορές από περιφέρεια σε περιφέρεια.