Kίνα: Το Πεκίνο θα απαγορεύσει τα πλαστικά μιας χρήσης – Βολιβία: Ο Μοράλες ανακοίνωσε τον υποψήφιο για την προεδρία του MAS

Άνθρωποι περπατούν κρατώντας ψώνια σε πλαστικές σακούλες

Σκοπός είναι να καταργηθούν στις μεγάλες πόλεις, οι πλαστικές σακούλες αλλά και η μαζική εστίαση να σταματήσει να χρησιμοποιεί πλαστικά καλαμάκια, μέχρι το τέλος του 2020

Η Κίνα, η χώρα με τη μεγαλύτερη χρήση πλαστικών στον κόσμο, παρουσίασε ένα σχέδιο για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης σε όλη την επικράτειά της, σύμφωνα με το BBC.

Στις μεγάλες πόλεις θα καταργηθούν οι μη βιοδιασπώμενες σακούλες ως το τέλος του 2020 και σε όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις ως το 2022. Η βιομηχανία της μαζικής εστίασης επίσης θα σταματήσει να χρησιμοποιεί πλαστικά καλαμάκια ως το τέλος του 2020.

Η Κίνα πασχίζει επί σειρά ετών να διαχειριστεί το πρόβλημα με τα απορρίμματα που παράγει το 1,4 δισεκατομμύριο κατοίκων της. Ο μεγαλύτερος χώρος υγειονομικής ταφής στη χώρα, που έχει το μέγεθος περίπου 100 γηπέδων ποδοσφαίρου, είναι ήδη γεμάτος, 25 χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Μόνο μέσα στο 2017 η Κίνα συνέλεξε 215 εκατομμύρια τόνους αστικών απορριμμάτων, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία σε εθνικό επίπεδο ως προς την ανακύκλωση.

Η Κίνα παρήγαγε 60 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων το 2010 ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ με 38 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την διαδικτυακή έκδοση Our World in Data με έδρα την Οξφόρδη. Η έρευνα δημοσιεύτηκε το 2018 και αναφέρει ότι “η εικόνα παγκοσμίως προβλέπεται ανάλογη ως το 2015”.

Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης εξέδωσε χθες το νέο αυτό σχέδιο, το οποίο θα εφαρμοστεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Οι πλαστικές σακούλες σε όλες τις κινεζικές πόλεις θα καταργηθούν ως το 2022 παρότι οι υπαίθριες αγορές που πουλάνε φρέσκα προϊόντα θα εξαιρεθούν ως το 2025.

Επίσης θα καταργηθεί η παραγωγή και πώληση πλαστικής σακούλας πάχους μικρότερου των 0,025 χιλιοστών. Η βιομηχανία της μαζικής εστίασης πρέπει να περιορίσει τη χρήση των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης κατά 30%. Τα ξενοδοχεία κλήθηκαν να σταματήσουν να προσφέρουν στους πελάτες τους πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης ως το 2025.

Αυτή δεν είναι η πρώτη εκστρατεία στην Κίνα κατά της χρήσης πλαστικών. Το 2008, η χώρα απαγόρευσε στους λιανεμπόρους να πουλάνε πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, ενώ απαγόρευσε και την παραγωγή της πολύ λεπτής πλαστικής σακούλας. Το 2017, η Κίνα, που υπήρξε κάποτε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πλαστικών απορριμμάτων, ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την εισαγωγή τους.

Η Κίνα δεν είναι η μοναδική χώρα στην Ασία που καταργεί τα πλαστικά μιας χρήσης. Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος ότι θα σταματήσει να πουλάει πλαστικές σακούλες μιας χρήσης στα μεγάλα καταστήματα και από το 2021 και σε ολόκληρη τη χώρα. Η πρωτεύουσα της Ινδονησίας, η Τζακάρτα, επίσης απαγορεύει τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης στα πολυκαταστήματα, τα σούπερ-μάρκετ και τις παραδοσιακές αγορές ως τον Ιούνιο του 2020. Το νησί Μπαλί της Ινδονησίας επίσης έχει καταργήσει τα πλαστικά μιας χρήσης. Επιπλέον, η Μαλαισία επέστρεψε στις χώρες προέλευσής τους 150 εμπορευματοκιβώτια με παρανόμως εισαχθέντα πλαστικά απορρίμματα. Οι πλουσιότερες χώρες στέλνουν πλαστικά απορρίμματα στη Μαλαισία από το 2018, αλλά οι αξιωματούχοι λένε ότι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις ποσότητες που εισάγονται στη χώρα παράνομα.

 

Βολιβία: Ο Μοράλες ανακοίνωσε τον υποψήφιο για την προεδρία του MAS

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες

Ο Έβο Μοράλες ανακοίνωσε πως υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) θα είναι ο Λουίς Άρσε Κατακόρα, ο πρώην υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησής του.

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι υποψήφιος του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) για την προεδρία στις εκλογές της 3ης Μαΐου θα είναι ο Λουίς Άρσε Κατακόρα, ο πρώην υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησής του, ενώ υποψήφιος αντιπρόεδρος θα είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Τσοκεουάνκα.

Τόσο ο Άρσε όσο και ο Τσοκεουάνκα ανήκουν στη φυλή αυτοχθόνων Αϊμάρα, όπως και ο Μοράλες, που ζει εξόριστος στην Αργεντινή μετά τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση.

Ο Λουίς Άρσε Κατακόρα και ο Νταβίντ Τσοκεουάνκα είναι «συνδυασμός επιστημονικής τεχνογνωσίας και γνώσης των αυτοχθόνων», αντιπροσωπεύουν «την ενότητα του κάμπου και της πόλης, του σώματος και της ψυχής», ανέφερε ο Μοράλες μέσω Twitter.

Ο 56χρονος Άρσε θεωρείται ο πατέρας αυτού που ορισμένοι αποκαλούν βολιβιανό «οικονομικό θαύμα», το οποίο βασίστηκε στην κοινωνική ανάπτυξη, την ενίσχυση των κοινοτήτων, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Μετά την εθνικοποίηση του τομέα των υδρογονανθράκων το 2006, που συνέπεσε με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, η βολιβιανή οικονομία άρχισε να αναπτύσσεται με ρυθμό 4,9%, ενώ το ποσοστό των πολιτών που πλήττονται από ακραία φτώχεια μειώθηκε από το 38,2% το 2005 στο 17,1% το 2018, κατά επίσημα στοιχεία.

Ο σοσιαλιστής Μοράλες ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών της 20ής Οκτωβρίου του 2019, στις οποίες διεκδικούσε τέταρτη θητεία, αλλά η συντηρητική αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία και, έπειτα από εβδομάδες βίαιων διαδηλώσεων, η στάση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και η πίεση του στρατού εξανάγκασε τον πρώτο αυτόχθονα που εξελέγη στην προεδρία στην ιστορία της χώρας των Άνδεων να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη χώρα. Αρχικά κατέφυγε στο Μεξικό, πριν κατόπιν μεταβεί στην Αργεντινή, που του έχει δώσει πολιτικό άσυλο.

Η πρώην γερουσιάστρια Τζανίνε Άνιες ανέλαβε μεταβατική πρόεδρος και σχημάτισε κυβέρνηση αποτελούμενη κυρίως από στελέχη της συντηρητικής παράταξης.

Ο Μοράλες, ο οποίος γνωστοποίησε μετά την παραίτησή του πως δεν θα έθετε ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία — η νέα κυβέρνηση του το απαγόρευσε ούτως ή άλλως — ανέλαβε να ηγηθεί της εκστρατείας του MAS παρότι ζει εξόριστος στην Αργεντινή. Η διαδικασία ανάδειξης των υποψηφίων έγινε στο Μπουένος Άιρες, όπου πήγαν περίπου πενήντα ηγετικά στελέχη του MAS, συνδικαλιστές και άλλοι.

Την υποψηφιότητά του έχει ανακοινώσει ήδη ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ακτιβιστής της δεξιάς ο οποίος πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις εναντίον του Μοράλες στη Σάντα Κρους δε λα Σιέρα, οχυρό της αντιπολίτευσης. Ο δικηγόρος θεωρείται ο εγκέφαλος πίσω από την εκστρατεία εναντίον του Μοράλες που τον οδήγησε στην παραίτηση τη 10η Νοεμβρίου. Επικριτές του τον κατηγορούν για ρατσισμό και θρησκευτικό ζηλωτισμό.

Δημοσκοπήσεις έφεραν το MAS να προσελκύει το 20,7% των προθέσεων ψήφου ενόψει του πρώτου γύρου των εκλογών του Μαΐου πριν ανακοινωθεί το όνομα του υποψηφίου, του 56χρονου Άρσε. Ο Κάρλος Μέσα, ο αντίπαλος του Μοράλες στις εκλογές του Οκτωβρίου, πιστώνεται το 13,8%.

Καθώς εκφράζονται φόβοι πως ενόψει εκλογών στη Βολιβία η βία ενδέχεται να κλιμακωθεί εκ νέου, ο Μαουρίσιο Κλαβέρ-Καρόουν, ανώτερος σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα Λατινικής Αμερικής, υποστήριξε σε συνέντευξή του στη συντηρητική εφημερίδα Pagina Siete ότι ο Μοράλες είναι «πονοκέφαλος» τόσο για τη Βολιβία όσο και για την Αργεντινή καθώς θα «υποκινήσει βία».

Η κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, που λέει ότι δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Άνιες, δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για την τοποθέτηση του Κλαβέρ-Καρόουν μέχρι στιγμής.