Kινεζική πόλη 770.000 τ.μ. με εξαώροφα κτίρια θα «καταλάβει» τον ουρανό του Πειραιά — Εφιάλτης στην Ηλεία: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στα Κρέστενα

Η Cosco κατασκευάζει μία δεύτερη πόλη μέσα στην ήδη κινέζικη περιφραγμένη πόλη του λιμανιού του Πειραιά, αποκλείοντας τις περιοχές κατοικίας όχι μόνο από την πρόσβαση αλλά και από τη θέα στη θάλασσα

Εξαώροφα κτίρια στη θαλάσσια όψη του Πειραιά από το Παλατάκι έως το Πέραμα και άλλο ένα ναυπηγείο στην καρδιά της θάλασσας της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, περιλαμβάνει το νέο masterplan για τον ΟΛΠ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του «Πειραιά για Όλους» που παρακολουθεί στενά την υπόθεση και μας ενημερώνει για τις νέες μεθοδεύσεις πάνω στο μεγελύτερο λιμάνι της χώρας.

Σημειώνεται πως για το ίδιο θέμα έχει κινητοποιηθεί και η αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά ήδη χθες να μιλάει για πλήρη συγκεντρωτισμό και αδιαφάνεια από την κυβέρνηση επί ενός σχεδίου που επηρεάζει τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Την ίδια ώρα το θέμα έχει φέρει στην ελληνική Βουλή ο βουλευτής Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Ραγκούσης.

«Η ΟΛΠ/Cosco επικυρώνει μέσω ενός θεσμικού πραξικοπήματος εναντίον του Συμβουλίου της Επικρατείας τη νέα πραγματικότητα»

Όπως συνεχίζει η ανακοίνωση του ΠγΟ: Όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας προσγείωσε τους κυβερνητικούς «Αρίστους» στην πραγματικότητα, αυτοί αποφάσισαν να αλλάξουν την πραγματικότητα αντί τα επικίνδυνα λιμενικά έργα που δρομολογεί η ΟΛΠ Α.Ε. Ανεξέλεγκτη πλέον, η ΟΛΠ/Cosco επικυρώνει μέσω ενός θεσμικού πραξικοπήματος εναντίον του Συμβουλίου της Επικρατείας τη νέα πραγματικότητα. Εκτός από τα της γνωστής επέκτασης της κρουαζιέρας στο Παλατάκι και τα γιγαντιαία terminal στο Ικόνιο, δόθηκε η άδεια για να ξεφυτρώσει μία νέα κινεζική πόλη 770.000 τμ με καινούργια εξαώροφα κτίρια πίσω από τις περιφράξεις της Cosco, στη θαλάσσια όψη του Πειραιά από το Παλατάκι έως το Πέραμα και άλλο ένα ναυπηγείο στην καρδιά του ιστορικού τόπου της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, στην Ψυττάλεια.

Με ταχύτητα αστραπής το «Επιτελικό Κράτος Α.Ε.» ετοίμασε Προεδρικό Διάταγμα σε χρόνο ρεκόρ έξι ημερών. Αμέσως μετά συγκάλεσε την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) και κάλεσε τους αρμόδιους φορείς εντός επτά ημερών για να εκφράσουν τη γνώμη τους επί του αναθεωρημένου master plan της ΟΛΠ Α.Ε. Το υλικό, στο οποίο όφειλαν να γνωμοδοτήσουν οι φορείς, ανέρχεται σε 2.500 σελίδες εμπλουτισμένες με μία εκατοντάδα χαρτών, σχεδίων και πινάκων! Η ΕΣΑΛ με συνοπτικές διαδικασίες ενέκρινε τα πάντα και έτσι η Cosco δεν έχει ανάγκη κανέναν· ούτε τους Δήμους οι οποίοι έχουν απορρίψει ομόφωνα τα σχέδια της τρείς φορές ως τώρα, ούτε βέβαια το ΣτΕ το οποίο με τις αποφάσεις απογοήτευσε τους κυβερνητικούς «Αρίστους». Οι «Άριστοι» διακήρυσσαν ότι δεν απαιτούνται εγκρίσεις μελετών, ότι δεν απαιτείται έλεγχος περιβαλλοντικών δεδομένων και ότι η  ΟΛΠ-Cosco προχωρούσε με βάση τον νόμο. Όταν το ΣτΕ τούς προσγείωσε στην πραγματικότητα, αποφάσισαν να αλλάξουν την πραγματικότητα αντί τα επικίνδυνα λιμενικά έργα. Και νομοθετούν πλέον με βήμα ταχύ αγνοώντας τους πάντες: Τις τοπικές κοινωνίες, την αυτοδιοίκηση, το κοινοβούλιο, το συνταγματικό δικαστήριο.

Πέρα από το κινεζικό θεσμικό πραξικόπημα, μέσα στις κούτες των υλικών του εγκεκριμένου πλέον master plan της Cosco βρίσκονται και όλα αυτά που τόσα χρόνια ήθελαν να κρύψουν από τη δημόσια θέα. Με τα πιο κραυγαλέα να είναι:

  • τα 135 στρέμματα άχρηστα μπαζώματα στο Παλατάκι, στην πραγματικότητα οικόπεδο για μελλοντικές κτιριακές εγκαταστάσεις και όχι δύο θέσεις κρουαζιερόπλοιων, όπως διατείνονται. Για αυτές θα αρκούσαν λιγότερα από 50 στρέμματα.
  • οι τεράστιες κατασκευές στο θαλάσσιο μέτωπο του Κερατσινίου για το Car Terminal και το Logistic Center τα οποία οι Κινέζοι προτιμούν να τα έχουν πίσω από την περίφραξη της ΟΛΠ/Cosco αντί να τρέχουν στο Θριάσιο όπου και έχουν θεσμοθετηθεί οι αντίστοιχοι χώροι εγκατάστασής τους.
Το δραματικό είναι ότι σήμερα, με τα νέα υλικά του master plan, αποκαλύπτονται δύο στοιχεία που κάνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα:
  • Δόθηκε έγκριση για την κατασκευή πλήρους ναυπηγείου με δεξαμενή στην Ψυττάλεια καταμεσής στην ιστορικό θαλάσσιο στενό της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας.
  • Επετράπη η δόμηση νέων εξαώροφων κτιρίων πάσης χρήσης 770.000 τ.μ., σε «οικόπεδα» 1.050 στρεμμάτων εντός της λιμενικής ζώνης. Από το Παλατάκι έως το Πέραμα.

Με λίγα λόγια, η Cosco κατασκευάζει μία δεύτερη πόλη μέσα στην ήδη κινέζικη περιφραγμένη πόλη του λιμανιού του Πειραιά, αποκλείοντας τις περιοχές κατοικίας όχι μόνο από την πρόσβαση αλλά και από τη θέα στη θάλασσα με τα ύψη των 22 μέτρων και που σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν τα 32 μέτρα.

Μπροστά σε αυτές τις δυστοπικές εξελίξεις, έμεινε τελευταία στη σειρά μα καθόλου ασήμαντηη εκκωφαντική σιωπή του δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη. Ενώ οι δήμαρχοι Δραπετσώνας-Κερατσινίου κ. Χρήστος Βρεττάκος και Περάματος κ. Γιάννης Λαγουδάκης παρέστησαν στη συνεδρίαση, τοποθετήθηκαν δημόσια μεταφέροντας τις αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων και κατήγγειλαν το παιχνίδι της Cosco με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Δήμαρχος Πειραιά -παρότι ειδοποιημένος από τις 15/7- ήταν απών.

Τι κι’ αν ο Γιάννης Μώραλης εκπροσωπεί την πόλη του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Cosco, τι κι’ αν το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά τρεις φορές από το 2020 ως το 2022 απέρριψε όλες τις περιβαλλοντικές μελέτες των έργων της Cosco και άλλη μία απαγόρευσε τη διέλευση φορτηγών της για το έργο στο Παλατάκι; Τελικά, ο Δήμαρχος Πειραιά επέλεξε να συναινέσει δια της σιωπής του στο θεσμικό και περιβαλλοντικό αίσχος που εξελίσσεται εις βάρος του Πειραιά, να μην παραστεί στη συνεδρίαση της  ΕΣΑΛ και να μην μεταφέρει την διαπαραταξιακή κοινή στάση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Εφιάλτης στην Ηλεία: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στα Κρέστενα

Τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα ξεκίνησαν να επιχειρούν το πρωί πάνω από το μέτωπο της φωτιάς, που εκδηλώθηκε χθες στην ευρύτερη περιοχή Μακρίσια, του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, στην Ηλεία.

Όσον αφορά τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, επιχειρούσαν καθ΄ όλη την διάρκεια της νύχτας και εξακολουθούν να επιχειρούν, ώστε να κρατήσουν την φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές και να την θέσουν υπό έλεγχο.

Ειδικότερα, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 159 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο, «Όλυμπος».

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις της αστυνομίας. Επίσης, έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Σχετικά με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, δεν δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών, αφού οι άνεμοι που πνέουν δεν έχουν μεγάλη ένταση.

«Μας θύμισε την πυρκαγιά του 2007»

Όπως αναφέρει το ilialive.gr:

Την εικόνα που επικρατεί στην Κρέστενα εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς περιέγραψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open την Κυριακή ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ανδρίτσαινας Κρεστένων Αναστάσιος Καρνάρος, ο οποίος έκανε αναφορά για καμένα σπίτια και ζώα. Όπως σημείωσε ο κ. Καρνάρος είναι τόσα πολλά τα μέτωπα της πυρκαγιάς γεγονός που δυσχεραίνουν κατά πολύ το έργο των πυροσβεστών.

Η περιοχή την στιγμή εκείνη, είχε περικυκλωθεί από τις φλόγες τις οποίες ενίσχυε η ένταση του ανέμου, ενώ όπως ανέφερε μαζί με την πυροσβεστική υπηρεσία, συνέδραμε τόσο ο δήμος όσο και η Περιφέρεια καθώς και πολλοί πολίτες. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι δυνάμεις, προκειμένου να μην θρηνήσουμε ανθρώπινη ζωή.

Προχώρησε μάλιστα σε σύγκριση της πυρκαγιάς αυτής, με την φονική πυρκαγιά του 2007 καθώς όπως ανέφερε μέσα σε 10 μόλις λεπτά, οι φλόγες έκαναν ένα άλμα και από τη μία περιοχή έφτασαν στην άλλη κατακαίγοντας τα πάντα στο πέρασμά τους.

Έχουν καεί σπίτια – Θλίψη για πολλά ζώα

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κρεστενών, Φωτεινή Αθανασοπούλου, έχουν καεί σπίτια και γίνονται προσπάθειες να ελεγχθεί η φωτιά.

«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, όπως μπορούμε» πρόσθεσε η ίδια, μιλώντας στο OPEN.

Παράλληλα, έχουν καεί πολλά ζώα και γίνεται έκκληση από την Φιλοζωική Κρεστένων για βοήθεια.