Kατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Σουδάν λόγω πλημμυρών, στους 99 οι νεκροί – Ιράκ: Τα νοσοκομεία στα πρόθυρα κατάρρευσης

Το Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας του Σουδάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτεια για τρεις μήνες εξαιτίας των πλημμυρών που έχουν στοιχίσει φέτος τη ζωή σε 99 ανθρώπους και χαρακτήρισε όλη τη χώρα ζώνη καταστροφής, μετέδωσε νωρίς σήμερα το πρωί το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SUNA.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι πέρα από τους θανάτους, οι πλημμύρες προκάλεσαν τραυματισμούς σε άλλους 46 ανθρώπους, έπληξαν με διάφορους τρόπους μισό εκατομμύριο πολίτες και είχαν αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές ή να καταρρεύσουν εντελώς πάνω από 100.000 σπίτια, κατά την ίδια πηγή.

Οι πλημμύρες και οι βροχές που έχουν καταγραφεί φέτος ξεπέρασαν τα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί το 1946 και το 1988 και η προσδοκία είναι ότι οι δείκτες αυτοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται, σύμφωνα με την υπουργό, τη Λίνα Ελ Σέιχ.

Το Συμβούλιο ανακοίνωσε επίσης ότι σχηματίζει επιτροπή της οποίας θα ηγείται η υπουργός για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρών το φθινόπωρο του 2020, ανέφερε το SUNA.

 

Ιράκ: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων – τα νοσοκομεία στα πρόθυρα κατάρρευσης

Το Ιράκ κατέγραψε χθες Παρασκευή τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων του κορονοϊού από τότε που ξεκίνησε η επιδημία στη χώρα, ωθώντας τις αρχές να προειδοποιήσουν τους πολίτες ότι τα νοσοκομεία ενδέχεται σύντομα να μην είναι θέση να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο αριθμό των ασθενών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στο Ιράκ καταγράφηκαν χθες 5.036 νέα κρούσματα covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 252.075, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 7.359.

Το υπουργείο απέδωσε την αύξηση των νέων κρουσμάτων σε «μεγάλες συγκεντρώσεις» που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα χωρίς να γίνονται σεβαστά μέτρα προστασίας, όπως η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση μάσκας, κυρίως στη διάρκεια της θρησκευτικής γιορτής Ασούρα, της σημαντικότερης των σιιτών.

Στις 30 Αυγούστου χιλιάδες σιίτες πήγαν στο μαυσωλείο του ιμάμη Χουσέιν στην Κερμπάλα.

Οι αρχές της ιερής πόλης εφάρμοσαν μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, θέτοντας όρια στην πρόσβαση των πιστών στους χώρους προσευχής και κάνοντας απολύμανση, μέτρα τα οποία το υπουργείο Υγείας έκρινε ανεπαρκή.

«Αναμένουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες και φοβόμαστε ότι λόγω αυτού οι ιατρικές μας υποδομές θα χάσουν τον έλεγχο στην προσπάθειά τους να δεχθούν» τους ασθενείς, επεσήμανε το υπουργείο στη χθεσινή του ανακοίνωση.

«Αυτό θα οδηγήσει σε αυξημένο αριθμό θανάτων, την ώρα που είχαμε σημειώσει προόδους τις τελευταίες εβδομάδες», πρόσθεσε.

Το ιρακινό σύστημα υγείας αντιμετωπίζει προβλήματα επί δεκαετίες, με χρόνιες ελλείψεις φαρμάκων, γιατρών και κλινών λόγω της απουσίας επενδύσεων και του πολέμου.

Πριν ακόμη την Ασούρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19 παρουσιάζει άνοδο στο Ιράκ «με ανησυχητικούς ρυθμούς» και είχε καλέσει τις αρχές να αναλάβουν δράση.