Kανάρια Νησιά: Η λάβα από το ηφαίστειο διπλασίασε το μέγεθος της χερσονήσου. Συγκλονιστικές εικόνες — AUKUS: Στον «πάγο» οι διαπραγματεύσεις ΕΕ-Αυστραλίας για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου

To ηφαίστειο στη Λα Πάλμα

Το ηφαίστειο στη Λα Πάλμα εκτοξεύει σταθερά λιωμένο βράχο στη θάλασσα, διευρύνοντας το μέγεθος του νησιού

Η λάβα από το ηφαίστειο στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας που άρχισε να ρέει στον ωκεανό πριν από δύο ημέρες έχει ήδη καλύψει μια περιοχή μεγαλύτερη από 25 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Μέχρι αργά την Πέμπτη, η πρόσφατα σφυρηλατημένη χερσόνησος στη Λα Πάλμα είχε διπλασιαστεί σε έκταση κατά 20 στρέμματα από το πρωί, σύμφωνα με το Ηφαιστειακό Ινστιτούτο των Κανάριων (Involcan).

Ενώ η έκρηξη που περίμεναν και τα σύννεφα των τοξικών αερίων που απελευθερώθηκαν καθώς ο λιωμένος βράχος έφτασε στον ωκεανό δεν έχουν υλοποιηθεί, μια αλλαγή του ανέμου μπορεί να προκαλέσει νέους κινδύνους, προειδοποίησε η επιτροπή ηφαιστειακής έκτακτης ανάγκης Pevolca.

«Με τον καιρό που θα έχουμε από αύριο – μια πιθανή αλλαγή στην κατεύθυνση των ανέμων που έχουν σκορπίσει μέχρι στιγμής τα ηφαιστειακά αέρια προς τη θάλασσα – είναι πιθανό η μυρωδιά του θείου να γίνει αισθητή με μεγαλύτερη ένταση» , Είπε ο αξιωματούχος της Pevolca, Ρούμπεν Φερνάντες.

Από τότε που ξεκίνησε στις 19 Σεπτεμβρίου, η έκρηξη ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ η λάβα κατέστρεψε εκατοντάδες σπίτια, επιχειρήσεις και τεράστιες εκτάσεις με φυτείες μπανάνας.

Το ηφαίστειο έριξε ποτάμια λάβας που κύλησαν αργά προς τη θάλασσα, και τελικά χύθηκαν στον Ατλαντικό Ωκεανό αργά την Τρίτη. Από τότε, τα ποτάμια λιωμένου βράχου δεν έχουν σταματήσει να ρέουν προς τη θάλασσα, δημιουργώντας μια αυξανόμενη «χερσόνησο λάβας» σε μία περιοχή που κάποτε ήταν θάλασσα.

Ενώ η κατάδυση της χλωρίδας και της πανίδας κάτω από τον ποταμό λιωμένου βράχου είναι αρχικά καταστροφική, μακροπρόθεσμα, μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική, φέρνοντας στην επιφάνεια ορυκτά από τον πυρήνα της Γης και παρέχοντας ενδιαιτήματα τόσο υποβρύχια όσο και στη στεριά για αποικισμό από είδη, είπαν οι ειδικοί.

Ο Φερνάντο Τούγια, ερευνητής βιοποικιλότητας στο Πανεπιστήμιο της Λα Πάλμα δήλωσε: «Η λάβα θα σχηματίσει μια βραχώδη πλατφόρμα που θα γίνει υπόστρωμα για πολλά θαλάσσια είδη στο μέλλον, δηλαδή σε τρία έως πέντε χρόνια».
Καθώς η λάβα χύθηκε στη θάλασσα, δημιούργησε αναθυμιάσεις οξέων στον αέρα που σύμφωνα με τους ειδικούς θα μπορούσε να ερεθίσει το δέρμα, τα μάτια και τα αναπνευστικά.

Περίπου 300 κάτοικοι στην κοντινή πόλη Tazacorte κλήθηκαν να μείνουν στο σπίτι για να αποφύγουν κάθε πιθανότητα εισπνοής των αερίων, με τους ειδικούς να δημιουργούν ζώνη αποκλεισμού 3,5 χιλιομέτρων η οποία εκτείνεται δύο ναυτικά μίλια στη θάλασσα.

«Μέχρι να σιγουρευτούμε ότι αυτές οι περιοχές δεν κινδυνεύουν, αυτά τα μέτρα θα διατηρηθούν» λένε οι ειδικοί. Η Λα Πάλμα έχει κηρυχθεί ζώνη φυσικής καταστροφής. Μέχρι στιγμής η λάβα έχει καταστρέψει 855 κτήρια και έχει αναγκάσει περίπου 6.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μέχρι στιγμής ωστόσο κανείς δεν έχει τραυματιστεί ή σκοτωθεί.

Παρόλο που το ηφαίστειο εξακολουθεί να εκρήγνυται, το αεροδρόμιο της Λα Πάλμα άρχισε να λειτουργεί κανονικά την Τετάρτη μετά την διακοπή των πτήσεων το Σαββατοκύριακο λόγω της ηφαιστειακής τέφρας.

 

AUKUS: Στον «πάγο» οι διαπραγματεύσεις ΕΕ-Αυστραλίας για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίουΣημαία Αυστραλίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι διαπραγματεύσεις που προγραμματιζόταν να διεξαχθούν εδώ και καιρό για την πιθανή σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία αναβλήθηκαν.

Αυτό ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής (1/10) Ευρωπαίος αξιωματούχος, καθώς δεν έχει ακόμα κοπάσει η οργή για την απόφαση της Καμπέρας να ακυρώσει σύμβαση με τη Γαλλία για την προμήθεια στόλου συμβατικών υποβρυχίων στο αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό.

Ο κύκλος διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου «αναβλήθηκε τουλάχιστον ως το Νοέμβριο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Καμπέρα.

Γιάννης ΦιλιππάκοςΓιάννης Φιλιππάκος