Jumbo σε εργαζόμενους: Θέλετε να χάσετε μέρος του μισθού ή της άδειας σας; – “Τρομονόμος” και στην Τέχνη!!!

Το συγκεκριμένο εκβιαστικό δίλημμα στη γλώσσα των αφεντικών βαφτίστηκε …«ευεργέτημα»!

Η εργοδοσία των Jumbo ξαναχτύπησε. Το αφεντικό της εταιρείας φαίνεται ότι δεν στερεύει ποτέ όταν πρόκειται για την επιβολή αντερGατικών μέτρων που τσακίζουν είτε δικαιώματα, είτε μισθούς, είτε και τα δύο μαζί…

Έτσι για μια ακόμα φορά η εργοδοσία των Jumbo βρήκε λύση για να αυξήσει τα κέρδη της σε βάρος των εργαζομένων! Έθεσε λοιπόν «το εκβιαστικό δίλημμα» στους εργαζόμενους, να επιλέξουν αν θα κάνουν χρήση μέρους της αδείας τους ή θα μπουν σε αναστολή αφού τα καταστήματα θα μείνουν κλειστά! Δηλαδή «αν θα χάσουν μέρος του μισθού τους ή της άδειας τους».

Δε αρκέστηκε όμως μόνο σ’ αυτό.  Τον εκβιασμό τον βάφτισε «ευεργέτημα»… και κάλεσε τους εργαζομένους να … διαλέξουν άμεσα για το καλό τους! Και όλα αυτά όταν τα Jumbo μέσα σε αυτές τις υγειονομικές συνθήκες παρουσίασαν τον Ιανουάριο του 2021 αύξηση τζίρου!

Το ευεργέτημα

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ) παραθέτει το e-mail που απέστειλε η εταιρεία προς τους εργαζόμενους, την Δευτέρα 8 Φλεβάρη, με θέμα «Λήψη κανονικής αδείας ή θέση σε αναστολή» στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

«Σύμφωνα µε τα νέα κυβερνητικά μέτρα, τα οποία ισχύουν από 6.2.2021, όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στην περιοχή της Αττικής και της Θεσσαλονίκης δύνανται να λειτουργούν μόνον µε τη μέθοδο του click away. Ως εκ τούτου, η εταιρεία αποφάσισε να µην λειτουργήσουν τα καταστήματά της στις συγκεκριμένες περιοχές. Κατόπιν των νέων δεδομένων, παρέχουμε στο προσωπικό µας το ευεργέτημα να επιλέξει, αντί να τεθούν οι συμβάσεις εργασίας του σε καθεστώς αναστολής, να λάβει μέρος της κανονικής του άδειας, λαμβάνοντας παράλληλα και τις αντίστοιχες πλήρης αποδοχές. Σε διαφορετική περίπτωση, ακολουθώντας τα νέα μέτρα, οι συμβάσεις εργασίας θα τεθούν σε αναστολή. Παρακαλούμε όμως να µας γνωστοποιήσετε αυθημερόν από την ημερομηνία λήψης της παρούσας εάν επιθυμείτε να λάβετε κανονική άδεια ή να τεθεί η σύμβασή σας σε καθεστώς αναστολής».

ΣΕΑ: Θα είχε ενδιαφέρον να μας πουν, τόσο η εργοδοσία των “Jumbo” όσο και το αρμόδιο υπουργείο, πόσοι συνάδελφοι απολύθηκαν αυτές τις μέρες από την συγκεκριμένη επιχείρηση

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ αναφέρει τα εξής:

«Η γνωστή για το θράσος της εργοδοσία των “JUMBO” για άλλη μια φορά εκβιάζει ωμά τους χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτήν, αποκαλώντας μάλιστα τον εκβιασμό «ευεργέτημα»!

Μετά την επιλογή της να μην ανοίξει τα καταστήματα της εταιρίας αυτό το διάστημα, καλεί τους εργαζόμενους «να επιλέξουν» αν θα κάνουν χρήση μέρους της αδείας τους ή θα μπουν σε αναστολή, δηλαδή αν θα χάσουν μέρος του μισθού τους ή της άδειας τους!

Ο εκβιασμός έρχεται ως συνέχεια του “σπάσιμου νεύρων” που κάνει στη ζωή των εργαζομένων εδώ και 2 εβδομάδες καλώντας τους τη μια μέρα να εργαστούν, πριν τελειώσει η μέρα τους ενημερώνει ότι μπαίνουν σε αναστολή και προτού ξημερώσει τους φωνάζει ξανά στα καταστήματα, αφού ανοιγοκλείνει τα καταστήματα της προς εξυπηρέτηση των κερδών της.

Οι εργαζόμενοι αναρωτιόμαστε, με ποιου τις πλάτες η “Jumbo” και η κάθε “Jumbo” παίζουν με τα δικαιώματα και με το εισόδημα μας; Με ποιο δικαίωμα δεν μπορούμε να ξέρουμε τι εισόδημα θα έχουμε στο τέλος του μήνα ή πότε και εάν θα δουλεύουμε;

Μήπως, μετά το 7ήμερο – 12ώρο που πρότεινε στην κυβέρνηση για το λιανεμπόριο, σειρά έχουν η κατάργηση των αδειών και των ρεπό των εργαζόμενων ως “αναγκαίο κακό σε αυτές τις έκτακτες και δύσκολες συνθήκες” που βιώνουμε;

Δεν θέλουμε να είμαστε άδικοι! Είναι άξιες οι πλάτες της κυβέρνησης, που παίρνει μέτρα με βάση τις ανάγκες των εργοδοτών και σε βάρος των δικαιωμάτων μας. Δεν ξεχνάμε ότι ανοίγουν και κλείνουν τα καταστήματα με μόνο κριτήριο την κερδοφορία τους χωρίς να λογαριάζουν την υγεία και τη ζωή μας.

Δεν θα επιλέξουμε με ποιον τρόπο θα ματώσουμε! Απαιτούμε την εξασφάλιση όλου του εισοδήματος, των αδειών και συνολικά των δικαιωμάτων μας! Με οργάνωση στο σωματείο μας, τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μπορούμε να τα επιβάλλουμε!

ΥΓ. Θα είχε ενδιαφέρον να μας πουν, τόσο η εργοδοσία των “Jumbo” όσο και το αρμόδιο υπουργείο, πόσοι συνάδελφοι απολύθηκαν αυτές τις μέρες από την συγκεκριμένη επιχείρηση. Εμείς γνωρίζουμε ότι είναι πολλοί εργαζόμενοι που εργάζονταν με βάση την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την ίδια στιγμή του η εργοδοσία κάνει λόγο για αύξηση τζίρου στην Ελλάδα τον Ιανουάριο φέτος (σε 12 μέρες!) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020».

 

“Τρομονόμος” και στην Τέχνη!!!

Να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο άρθρο 8 του νομοσχεδίου Λιβάνιου

Να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο άρθρο 8 του «νομοσχέδιου Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα», ζητά το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα και στο Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ). Το κείμενο συνυπογράφουν το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και άλλα καλλιτεχνικά σωματεία που καλούν στην Πανκαλλιτεχνική συγκέντρωση την Πέμπτη 11/2, στις 12.00, στα Προπύλαια, διεκδικώντας παράλληλα την ουσιαστική στήριξη των καλλιτεχνών και την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου, το οποίο βρίσκεται στο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της τροποποιημένης ευρωπαϊκής οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στο οπτικοακουστικό τομέα που συζητείται την ίδια μέρα στην Επιτροπή της Βουλής.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Αυτές τις μέρες συζητείται στη Βουλή νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στο οπτικοακουστικό τομέα. («ν/σ Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα»)

Στο νομοσχέδιο αυτό (άρθρο 8) εμπεριέχεται και εμπλουτίζεται ο ευρωπαϊκός τρομονόμος (άρθρα 187α, 187β – κυρώθηκε στη Βουλή το 2019). Με βάση το άρθρο 8 απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό – καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη “να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος και δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα”. Η πραγματικότητα για την εφαρμογή του τρομονόμου και στην τέχνη δεν παίρνει παρερμηνείες.

Στην Ισπανία με βάση αντίστοιχη νομοθεσία, έχουν γίνει 76 διώξεις (πολλές από αυτές αφορούν καλλιτέχνες). Σε αρκετούς έχουν αποδοθεί ποινές φυλάκισης. Στίχοι τραγουδιού που λένε “Δεν θα καταφέρουν να με λυγίσουν” απέναντι στις ειδικές δυνάμεις θεωρούνται έως και “ωραιοποίηση της τρομοκρατίας”!!

Στη Γερμανία από το 2019 και έπειτα, μουσικοί, συγγραφείς, εικαστικοί, ακαδημαϊκοί έχουν διωχθεί με βάση τον “τρομονόμο”, γιατί μέσα από το έργο τους κάνουν κριτική ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους παλαιστίνιους!!

Ο “τρομονόμος” υιοθετήθηκε στη χώρα μας και μέσα στον νέο ποινικό κώδικα (που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ) και δίνει ποινές φυλάκισης από 3 σε 5 χρόνια για “δημόσια απειλή” μέσω διαδικτύου.

Την ίδια στιγμή ο “τρομονόμος” αναφέρει γενικόλογα “αδικήματα γενικής διακινδύνευσης”, “κατά της κοινής ειρήνης”. Αποδεικνύεται πως το γενικότερο κυβερνητικό έργο έντασης τους αυταρχισμού και της καταστολής τους αφορά όλους, το ίδιο το ίδιο το λαϊκό κίνημα, τους φοιτητές, το καλλιτεχνικό έργο, τους ίδιους τους καλλιτέχνες!

Με βάση το “νομοσχέδιο Λιβάνιου”, πρώην “Πέτσα”, το υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο, όχι απλά θα λογοκρίνεται, θα “κατεβαίνει”, αλλά ο δημιουργός του, ο χρήστης θα διώκεται ποινικά.

Να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο άρθρο 8 του “νομοσχέδιου Λιβάνιου”, πρώην “Πέτσα”!

Καμία σκέψη για λογοκρισία και εφαρμογή του “τρομονόμου” στην Τέχνη μας».